MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
evas wrote:To zmienię przy okazji, a 34 to bardzo piękny wiek
ja w lipcu będę też miała, choć na liście już dawno taki widnieje, chyba żebym się przyzwyczajała
tak, piękny, ale jak mam brata który dopiero miał 18-stkę to wiesz...czuję się stara
evas, weronikabp, ivv lubią tę wiadomość
-
Hehehe, ja się poczułam staro, jak kolega mojego męża (mówiąc o swojej żonie i jej porodzie) powiedział do mnie "no tak, ale wiesz, moja żona to już starsza była, jak rodziła, miała 28 lat..."
Laski, nie wiem, czy już był taki temat, ale ja odnośnie formalności po porodzie. Wypisałam sobie to:
--> wystąpić do pracodawcy z wnioskiem o udzielenie urlopu macierzyńskiego
--> wystąpić do pracodawcy o dołączenie dziecka do mojego ubezpieczenia zdrowotnego
--> zapisać dziecko do mojej przychodni na NFZ (po prostu idę do przychodni i zapisuję? jak to jest? czy jak zapiszę dziecko do przychodni, to wtedy przyjdzie do mnie położna środowiskowa?)
--> zapisać dziecko do medicover (no, to akurat dlatego, że mi to pracodawca opłaca)
--> udać się do USC i zarejestrować dziecko (papierki dostajemy w szpitalu) Z tego co wiem, to trzeba mieć do tego odpis skrócony aktu małżeństwa, więc on już wylądował w moich szpitalnych papierkach.
Czy coś jeszcze trzeba zrobić? O czymś mogłam zapomnieć?evas, Duchess, Galanea lubią tę wiadomość
-
Duchess wrote:tak, piękny, ale jak mam brata który dopiero miał 18-stkę to wiesz...czuję się stara
Ale z drugiej strony to dopiero teraz tak świadomie dojrzałam do macierzyństwa.Modelka, Duchess, Evelineq lubią tę wiadomość
-
Położna środowiskowa jest przypisana do Ciebie i przyjdzie niezależnie od tego czy zgłosisz malucha do przychodni. Nikt nie każe Ci tam biec od razu po wyjściu ze szpitala, a jak będziesz miała jakiś problem to zawsze możesz zadzwonić do przychodni i poprosić o wcześniejszą wizytę położnej. Ja tak robiłam na 6 dobę po porodzie, bo chciałam żeby mi ściągnęła szwy, które mi bardzo przeszkadzały.
Na rejestrację dziecka w USC macie 2 tygodnie. Jeśli braliście ślub w tym samym mieście co urodziło się dziecko to nawet nie trzeba mieć aktu ślubu, ale jak macie to lepiej wziąć ze sobą. Nie musisz chodzić tam osobiście, mąż może wszystko załatwić. Po sporządzeniu aktu urodzenie w ciągu 4 tygodni będzie do odebrania PESEL.Modelka lubi tę wiadomość
-
a nam udalo sie zalatwic rozne dodatkowe badania dla Oliwii, z racji smierci poprzedniego dziecka. Rozne badania z krwi juz zrobili- sa ok. Usg narzadow mamy na poniedzialek rano wiec najpredzej w pon wyjdziemy o ile wynik bedzie dobry
evas, Duchess, Modelka, Tusia84, czekajajaca, vikus001, Mucha, weronikabp, sunset, alexast, Evelineq, ivv lubią tę wiadomość
-
karolina1990 wrote:a nam udalo sie zalatwic rozne dodatkowe badania dla Oliwii, z racji smierci poprzedniego dziecka. Rozne badania z krwi juz zrobili- sa ok. Usg narzadow mamy na poniedzialek rano wiec najpredzej w pon wyjdziemy o ile wynik bedzie dobry
Powodzenia i szybkiego powrotu do domku życzę -
Duchess wrote:Ja też teraz z perspektywy czasu sobie myślę, co by było gdybym urodziła jako 20-latka. Nie było mi dane, ale nie wiem czy miałabym tyle wyrozumiałości i cierpliwości co teraz (choć i tak jestem nerwus).
Modelko, a becikowe?
Z tego co się orientuję, to becikowe zależne jest od dochodów, czyli ja się nie kwalifikuję. -
Co za opisy porodów! Natalia, ogromne gratulacje, byłaś bardzo dzielna. Podziwiam, że miałaś jeszcze siły, żeby od razu to opisać
Czekam z niecierpliwością na zdjęcie Franka.
MagdaO, Staś jest prześlicznyTwój opis też mnie bardzo poruszył. Zazdroszczę Wam, że macie to już za sobą.
Ciekawe jak Limerikowo i Nalka. Trzymam kciuki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2014, 12:10
vikus001, weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny tutaj macie dwa linki do formalności, które trzeba załatwić jak się nasze skarby pojawią na świecie
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/mama-po-porodzie/niezbedne-formalnosci-po-urodzeniu-dziecka_34917.html
http://www.mjakmama24.pl/rodzice/kacik-taty/tata-zalatwia-formalnosci-po-urodzeniu-dziecka,170_3698.htmlModelka, Galanea, sunset, evas, alexast, Evelineq, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDziewczyny jak tak czytam opisy Waszych porodów, to też już bym chciała mieć małą przy sobie, chodzę do pokoiku przygotowanego dla niej i myślę, że tylko do szczęścia jej brakuje :)Ale mam nadzieję, że już niedługo się urodzi mały brzdąc. Na dziś mam termin, ale jak na razie się nie zapowiada na akcję.
Duchess, vikus001, Galanea lubią tę wiadomość
-
czekajajaca wrote:Dziewczyny jak tak czytam opisy Waszych porodów, to też już bym chciała mieć małą przy sobie, chodzę do pokoiku przygotowanego dla niej i myślę, że tylko do szczęścia jej brakuje :)Ale mam nadzieję, że już niedługo się urodzi mały brzdąc. Na dziś mam termin, ale jak na razie się nie zapowiada na akcję.
Moja Droga, z terminem na dzisiaj jesteś chyba najbliżej Wielkiego Spotkania z nas wszystkichno może oprócz Limerikowo
Ciekawe, jak rozwój sytuacji u niej? Czy już tuli swoje maleństwo?czekajajaca, vikus001, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
czekajajaca wrote:Dziewczyny jak tak czytam opisy Waszych porodów, to też już bym chciała mieć małą przy sobie, chodzę do pokoiku przygotowanego dla niej i myślę, że tylko do szczęścia jej brakuje :)Ale mam nadzieję, że już niedługo się urodzi mały brzdąc. Na dziś mam termin, ale jak na razie się nie zapowiada na akcję.
czekajajaca lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo ja też jestem ciekawa jak u Limerikowo.
Jak patrzę na listę, to myślę sobie że dopiero co się czerwiec zaczął a u nas już tyle dzidzi się pojawiło, co bardzo cieszy i daje nadzieję, że nasze czerwcowe dzieciaczki jak już zacznie się akcja, to rodzą się ekspresowo
evas, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA wiec kochane, jestem po ktg i wizycie, ponieważ mała sie słabo rusza i wód jest 8 to jutro rano kontrola, jeśli sytuacja sie nie zmieni, to zostawia mnie juz na indukcji porodu. Z jednej strony sie cieszę z drugiej boje..
Modelka, Duchess, Galanea, evas, alexast, Evelineq, Mucha, vikus001, Tusia84, ivv lubią tę wiadomość
-
ktos tu pytal o pozycje i popekanie. Ja mam pekniecie ale bylo szyte, w kazdym razie boli mnie mniej niz jak mialam nacinane krocze. rodzilam na lezaco- jak zaczely wody odchodzic to juz nie wstawalam bo by lalo mi sie po nogach
Modelka, Galanea, Mucha lubią tę wiadomość
-
weronikabp wrote:A wiec kochane, jestem po ktg i wizycie, ponieważ mała sie słabo rusza i wód jest 8 to jutro rano kontrola, jeśli sytuacja sie nie zmieni, to zostawia mnie juz na indukcji porodu. Z jednej strony sie cieszę z drugiej boje..
No nie, kto by pomyślałSama wyczułaś, że mała się słabo rusza, czy na ktg tak wyszło? Kochana, trzymam kciuki, żeby jednak nie było konieczności wywoływania.