X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:
    Używamy Soothie na zmianę z innymi smokami. Bardzo sobie chwalę, bo Ignacy nie zmienił sposobu ssania sutka - te smoczki mają taki kształt.
    dzięki za opinię, dobrze słyszeć, że się sprawdzają ;)

madamama lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hahahaha po pierwsze, Martynika.Niesforna i Paula-podziwiam że o tym myślicie w ogóle, twarde babki z Was :D jeśli chodzi o aspekty prawne w kontekście tego co napisała Martynika to wygląda to tak, jeśli macie zatrudnienie to zasiłek i l4 będzie naliczony z tego co na umowie,czyli kasa z l4 taka sama jak przed urodzeniem dziecka obecnego, macierzyński w tej samej kwocie co obecnie macie, jednym słowem.

Franek dziś znów zasnął sam w łożeczku, oczywiście musiałam nad nim z mężem wisieć i patrzeć jak się przeciąga, ale jak tylko spróbowalismy sie ewakuować przed czasem to płakał. Zatem chyba faktycznie krok do przodu, nie lulany,zasypia :) oczywiście, dla jasności tylko wieczorem, w dzień dalej wariactwo ;)

A to mój dzisiejszy ziomeczek w swojej pierwszej kurteczce i pierwszymi trampami ;)
    465c888d92028a65med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2014, 20:50

Martynika, eta, weronikabp, Galanea, Edyta84, Nalka, Mucha, alexast, Niesforna, madamama, excella, Tusia84 lubią tę wiadomość

• misia_k1 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja uzywam tego smoka.ciezko malemu sie przyssac byl na poczatku tak jak do butelki calma medela ale teraz juz latwiej i czasami ssa go.jas wczesniej mial nuka lovi i cumkal
    weronikabp wrote:
    Dziewczyny, która uzywała smoczków soothie avent, które są dostepne w USA, w Polsce tylko w necie. Podobnież są bardzo korzystne dla zgryzu. Zakupiłam 2 na próbę.
    4af3ab7c031e253am.jpg

weronikabp lubi tę wiadomość

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nadal mam wątpliwości.Piszesz, że kasa na kolejnym L4 byłaby taka jak na umowie, tj.jak przed urodzeniem obecnego dziecka.Ale u mnie wyliczyli na L4 średnią z 12 miesięcy poprzedzających L4, a to nie równało się temu, co miałam w umowie, bo do tego dołączyły się jeszcze premie.W ogólnym rozrachunku na L4 dostawałam dużo więcej, niż to, co miałam zapisane w umowie.
    Dlatego właśnie nie wiem, jak będzie naliczane kolejne L4.Czy wezmą tylko podstawę (no bo przez wcześniejszych 12 miesięcy będę na macierzyńskim), czy może wezmą to wyliczenie sprzed pierwszego ciążowego L4 (pobożne życzenia, he, he).

Franek super ziomek i fajnie, że macie postępy w zasypianiu :).

A co do tego, że chcę tak szybko kolejną ciążę, to kieruję się dwoma rzeczami:
    1.Mam naprawdę, przepraszam za wyrażenie, pojebaną pracę jeżeli chodzi o jej godziny, to praca niezależnie od świąt, pory dnia i nocy.Jak byłam bez dziecka, to wstawanie o 1 do roboty, albo praca w w Boże Narodzenie mi aż tak nie przeszkadzała, ale teraz? Nie wyobrażam sobie tego.Muszę mieć czas, żeby coś wymyślić, raczej nie chcę tam wracać, myślę nad powrotem do nauczycielstwa, ale przeskok na zarobki początkującego nauczyciela będzie cholernie bolesny (i nie wiem czy możliwy przy naszych kredytach)...
    2.Mamy małe mieszkanie, a wiem, że chcę na pewno dwoje dzieci.Będą w jednym pokoju, a wiem też, że im większa różnica wieku, tym gorzej będzie im się mieszkać razem i nie ma co zwlekać.Ja mieszkałam z siostrą 13 lat starszą, no, to już było ekstremum, ale wolałabym, aby to nie było więcej jak 2,5 roku, chyba, że nagle zrobi się perspektywa 3pokojowego mieszkania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2014, 21:13

Niesforna lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franiu masz buziaka od Poluni, wyglądasz cool, very cool :)

NataliaK lubi tę wiadomość

• Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesforna, Eta to Marcel ma tak samo też ten odruch przy moro, i głowę przekreca często tylko w lewo. Wygina w literę C i do tyłu głowę za mocno odcina.

Weronika Marcel też ma zaciśnięte piąstki :)

To już wiem ze napewno będzie rehabilitacja ale dobrze bo nie lubię jak tak się wygina , dziwnie to wygląda.

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika,beda brane zarobki z umowy sprzed 1 l4 ciazowego. Jesli chodzio zwolnienie lekarskie to jest jestplatne 100 % ,pamietaj ze za zwolnienie placa 7 dni w tygodniu,jest tzw dniowka i dlatego jest wyzsze niz nawet pensja ;). L4 ciazowe oblicza sie tak : 12 pensji brutto(odejmuje sie skladki pracownika tj 13,71%),uzyskana kwote dzielisz przez 30 i masz stawke dzienna brutto ktora mnozysz przez wszystkoe dni Zl(w tym takze dni wolne od pracy,weeekendy,swieta,itd)przy poerwszych 33 dniach odlicza sie zdrowotna i podatek,pozniej juz tylko ppdatekpo tych 33 dniach.

Weronika,Franek przez sen odsyla buziaka ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2014, 21:37

weronikabp, Martynika lubią tę wiadomość

• Nalka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem szczerze, że mam ochotę na kolejną ciążę. Wcześniej chciałam za około 4 lata ale ostatnio myślę żeby różnica była max 3 lata. ;P Wszystko zależy jednak od naszych finansów. Mąż bardzo mi pomaga przy Annie i pewnie dlatego zmieniam trochę podejście.

Anna ma bardzo ciężko zaciśnięte piąstki ale nie wygina się w literę C, pewnie dlatego neurolog stwierdziła, że napięcie nie wymaga rehabilitacji.

Niesforna Anna miała USG mózgowia aż dwa razy i na szczęście wszystko wyszło w porządku, nie stresuj się, będzie dobrze.

Kochane macie prześliczne dzieciaczki! Gabrysia super sukienusia! Pola - rajstopki wymiatają! Niech zgadnę.. TK Max?;> Jasiu wspaniałe ujęcie jak się przewraca! Anna zawsze jest zaryczana a on ze stoickim spokojem przewraca się na plecki. :) Franek Pauli jakie ma poważne, czarujące spojrzenie! Franek Natalii jaki skate, kaptur dodaje powagi. :D

weronikabp, Niesforna, Paula222 lubią tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka - rajstopki z nexta, prosto z Londynu, pisałam ze next ma przesyłki za darmoche, wiec zaszalalam i zrobiłam spore zakupy. Mają świetne pajace i inne ciuszki ;-)
    Niesforna - Jaś wyglada na 2 zdjęciu jakby frunął, śliczne ma oczęta. :-)

Nalka, Niesforna lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka,Franek od urodzenia miak czapke na glowie 1 raz i to zakladala mu ja polozna po porodzie. Ja natomiast z kazda proba jej zalozenia na jego łepetynke jestem cala mokra bo Franek ma glowe za swoj czuly punkt chyba. Yhh sciaga ja a jaki wrzask... na chwile obecna wystarcza jak mu zaloze kaptur na glowe bo nie jest az tak zimno-chociaz dzis serio bylo chlodno,ale juz niebawem bedzie musial przezyc to ze czapka stanie sie jego nieodlacznym elementemFrankowej egsystencji.. :D az sie boje tych spacerow,kiedys jak zalozylam mu na spacer to mial ja 5 minut bo darl sie jakopetany,po czym ja po prostu sciagnal,najpierw bil sie po glowie a nastepnie ciagnal za sznurki. Niewiem co za sppsob bede musiala wykminic... ;)

Nalka, Galanea lubią tę wiadomość

• Nalka Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny Natalia! Jakbym czytała o Annie! Tak wrzeszczy, że oddechu nie może złapać i tak tą głową kręci, że czapka po prostu spada i koniec. Boimy się co będzie jak przyjdzie zima, bo na próby zakrycia rączek reaguje podobnie aczkolwiek ciut spokojniej..

Galanea lubi tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zakumałam, bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie :).

• Galanea Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hehe, to widzę, że nie tylko my mamy problem z czapką :D

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    hehe, to widzę, że nie tylko my mamy problem z czapką :D
    U nas tfu tfu Pola tylko nie lubi gdy jej spada na czoło, poza tym jest ok ;-)

Dziewczyny - Pola juz miała spokoj z z tymi bólami wieczorem, miała co pare dni, teraz od 3 dni ma co wieczór o tej samej porze ze łapie ja mocny ból,nie trwa długo ale za to bardzo ja boli idą przy tym bąki,ma tak któraś z Was? Juz sama nie wiem dr mówi ze to niedojrzałość układu pokarmowego i przejdzie ale ja sie martwię ze to cos wiecej, niby USG brzuszka wyszło ok.. Ale moze cos przeoczyl lekarz?

• Galanea Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    U nas tfu tfu Pola tylko nie lubi gdy jej spada na czoło, poza tym jest ok ;-)

Dziewczyny - Pola juz miała spokoj z z tymi bólami wieczorem, miała co pare dni, teraz od 3 dni ma co wieczór o tej samej porze ze łapie ja mocny ból,nie trwa długo ale za to bardzo ja boli idą przy tym bąki,ma tak któraś z Was? Juz sama nie wiem dr mówi ze to niedojrzałość układu pokarmowego i przejdzie ale ja sie martwię ze to cos wiecej, niby USG brzuszka wyszło ok.. Ale moze cos przeoczyl lekarz?

Ja jestem nieugięta i czapka zostaje na głowie, po jakimś czasie Zosia musi ją zaakceptować i później jest ok :P

Jeśli chodzi o bóle wieczorne, to ja nie wiem czy moja Zosia ma bóle, czy jest po prostu marudna na wieczór, ale codziennie od około 19 do 20 (czyli do kąpieli i karmienia) jest płacz i marudzenie. W wannie się uspakaja, po wyjęciu z wanny znów płacz i dopiero karmienie ją uspakaja, odkładam do łóżeczka i zasypia. Wczoraj już myślałam, że ma gazy i użyłam windi, a tu.. NIC.
    Weronika, każdy mnie pociesza, że to potrwa do około 3 miesiąca i powinno się uspokoić.

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2014, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :) my wieczorem, nie mamy większych problemów, za to rano mamy codziennie płacz i zgrzytanie zębów. Codziennie od ok. 6 Olek się pręży, płacze i marudzi. K. wymyślił dziś rano, że pójdzie z nim do wanny i .... sukces :) Olek w wodzie puścił nam serie uśmiechów, był strasznie zadowolony, popuszczał kilka bączków i dziecko było szczęśliwe :)
    Myślę, że ciepła woda tak zadziałała. Postanowiłam kupić termofor z pestek wiśni, może jak mu dam na brzuszek ciepły termofor to nasze poranki będą szczęśliwsze :)
    Coraz bardziej zastanawiam się czy nie iść prywatnie do rehabilitantki, żeby oceniła Olka. Wprawdzie nie wygina się mocno, ale nie chce zbytnio podnosić główki. Próbuje, ale nie podnosi zbyt wysoko i to mnie trochę martwi.

Dziewczyny wasze maluchy są przecudne :)

Może i ja się moim skarbkiem pochwalę ...

Uśmiech dla babci (mamy znajomy dwa dni temu zmarł i było jej bardzo przykro. Mówię do Olka uśmiechnij się ładnie, wyślemy zdjęcie babuni, żeby nie była smutna i jak na zawołanie powstało to zdjęcie. A tak pomijając to, to ten znajomy zmarł bo użądliła go osa. Był uczulony na "jad", a o tym nie wiedział)
    f9ed154a6bcb7dbamed.jpg
    Tu wujek zrobił mi zdjęcie jak mama była u lekarza
    4d90532922260746med.jpg
    Tu się grzecznie bawię
    1c35945dbf31249amed.jpg
    A tu jestem zmęczonki i idę spać
    97f60aa4a65c4196med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2014, 23:54

Galanea, Niesforna, weronikabp, madamama, Agusia2312, Mucha, NataliaK, eta, Nalka, Edyta84 lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast slodziak z Olusia, buziaki :-)
    Galanea 3 miesiąc trwa, oby niebawem przeszły te bóle naszym Córciom :-)

alexast, NataliaK, Agusia2312, Galanea lubią tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 05:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, Alexast, czekam na identyczną matę, powinna dojść w poniedziałek-jesteś z niej zadowolona?

Oluś pięknie się prezentuje :).

Mój Artur budził się dzisiaj co 1,5- 2 godziny, a teraz ma czas aktywności i pałaszuje w łóżeczku swoje ręce... chyba go zostawię z tym zajęciem, które pochłonęło go w całości i się jeszcze kimnę, bo jestem po tej nocy zmęczona.

NataliaK lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franek dzis spal prawie 10 h z 2 przerwami na jedzenie po 15 minut a obudzily go baki,bo sie krecil. Teraz tez lezy miedzy nami i je sobie rece rozmawiajac do spiacego taty. Yhhh...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 06:47

Agusia2312, weronikabp lubią tę wiadomość

• Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast super Olus:) Taki juz duży kawaler:)

Co do maty dopiero kupimy naszemu małemu jaj mu zdejmą szeleczki. Ja na nic nie mogę narzekać za to w dzień od paru dni to gorzej a zaczęło się od tego jak zaczął się Marcel więcej rozglądać po domu i mniej śpi w dzień , Marcel ziewa i usnąć sam nie moze trzeba go zawsze w wózku uśpić , a ostatnia deska ratunku jest wyjechanie na dwór, i jeżdżenie po nierównym terenie wózkiem sprawia ze odrazu zasypia . Teraz śpi o pol godziny ale co chwile się wierci, przebudza i steka i się wygina ...res mam nadzieje ze po 3 miesiącu bedzie lepiej:)

A wasze pociechy jak w dzień spia? :)

Dziś jedziemy do rodziców i jak bedzie mocno narudny to długo nie bedziemy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 07:34

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
‹‹ 1495 1496 1497 1498 1499 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ