X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 pampersy na godzine?! raaany... Alexast, u nas kupa co 2-3 dni, widac taka natura. poki nie placze przy kupce to dam na luz

• alexast Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    Alexast, mój Michał jak był malutki to tez miał problemy z kupą. Ale po marchewce było jeszcze gorzej, natomiast samo jabłko było ok. Przez bardzo długi czas Nie dostawał marchewki. W końcu marchew i ryż podaje się przy biegunkach.

No ale może Olinek inaczej reaguje. Trzeba podawać po jednym składniku i obserwować.

O widzisz tego nie wiedziałam. Dokończę marchewkę i spróbujemy jabłko.

Agusia to tak jak u mnie pobudka o 6tej i koniec spania do 10tej. Potem śpi niecałą godzinkę i dalej zabawa. Ale się fatalnie czuję. Nienawidzę kataru. Neoangin trochę podleczył gardło ale nie wiem co jest dobre na katar.

Paula - spokojnie nie denerwuj się, każde dziecko w swoim tempie :) mój już próbuje niestety nie tak jak powinien. Ale Olinek nic nie robi jak powinien :)

Co do pupy to my mamy tą mieszaną maść z apteki i dzięki niej siusiak prawie normalny i pupa przy okazji też. Na początku używałam linomagu. Potem alantan, neodox, bepanthen. Powiem szczerze, że na czerwoną pupkę Olinka nic nie pomogło. Maść z apteki i linomag.
    Czy wasze pociechy też mają taką wrażliwą skórę? Tzn jak przejadą palcami po budzi to się od razu robi czerwony ślad?

evas, Agusia2312 lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie mala cala noc w 1 pampersie i nie raz prawie sucho. My koło 6 dziennie pampersów uzywamy. A pupa jak policzki gładka i śliczna. Dodam ze niczym nie smarujemy. Myjemy woda z oliwka. A pampersy zielone i pomarańczowe na zmianę.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    3 pampersy na godzine?! raaany... Alexast, u nas kupa co 2-3 dni, widac taka natura. poki nie placze przy kupce to dam na luz
    tak czasem wychodzi i 3 pamperki na godzine tez sie zastanawialismy czy mala nie ma zapalenia drog moczowych ale ok sika i siuski sa jasne
    zasikac to potrafi te biale pamperki premium one nie trzymaja tak ok jak zielone i z dala od ciala siuskow
    a jak sie regularnie zmienia to przy upalach jakie byly w Pl pupy odparzonej nei mielismy ani razu :--))

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mysle nie liczylam ale do kolo 12 pamperkow zuzywam dziennie plus moje dziecko w mokrym nie polezy za to noc ok cala spi w 1 ym pamperku:--))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 11:30

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo 3 pieluchy na godzinę? To ile kasy idzie wam na pampersy. U nas opakowanie 96 szt wystarcza na ok 3 tygodnie.

9bsp388.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie tez pomyslalam ile kasy idzie na te pieluchy. Ja w upalach zmienialam tak jak teraz, co ok 3-3,5 godziny i pupa nigdy nie miala odparzen. na noc ma tez tylko jeden pampers. czesciej zmienialam tylko dade gdy kupilam na probe

• evas Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    wlasnie tez pomyslalam ile kasy idzie na te pieluchy. Ja w upalach zmienialam tak jak teraz, co ok 3-3,5 godziny i pupa nigdy nie miala odparzen. na noc ma tez tylko jeden pampers. czesciej zmienialam tylko dade gdy kupilam na probe
    No właśnie dady trzeba zmieniać częściej, zdarzyło się ze przeciekaly.

9bsp388.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A te jabłka i marchewki to same gotujecie czy słoiczki. Słoiczki jakiej firmy?

Ja też zmieniam co 2,5 - 3. W nocy też zmieniam jak widzę, że Olek dużo nasiusiał.

eta, Agusia2312 lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    A mój się nie przewraca ani z pleców ani z brzuszka :( Zaczynam się martwic...

Zupełnie nie masz czym, rehabilitantka mi powiedziała, że taki "książkowy" czas na przewroty to 4-5 - 5 miesięcy :). A i tak wiadomo, że mało które dzieci są książkowe i każde idzie we własnym tempie :).

My też zmieniamy pampersy co ok. 3-3,5h w ciągu dnia, a w nocy od ok. 20:30 do ok. 5 jest jeden. Fakt, że rano dość mocno pełny, ale nie zmieniam go wcześniej, bo Artura to wybudza dużo bardziej, niż spanie z zasikaną pieluchą, a i tak pupa od takiej nocy podrażniona nie jest :).

Hehe, Paula, z takim złotym-śpiącym Frankiem to nic, tylko drugie robić :D. Artur sobie dzisiaj pierwszy sen znowu skrócił do 3h, potem 2h, 2h i 1,5h, ale nos miał zapchany jak nie wiem co. Swoją drogą ciekawa jestem, jeżeli ten sen jednak mu się nie wyreguluje, to jak będę dawała w ciąży z takim nocnym markiem, a jednocześnie rannym ptaszkiem...

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika dzięki, poprawiłaś mi humorek :) Ok poczekam aż skończy 5 miesięcy, jak nie będzie się przekręcał to pójdę z nim do lekarza... W sumie ma jeszcze 3 tyg na naukę, a dla takiego dziecka to kawał czasu :)

Od czego zaczynacie uzupełnianie diety? ( bo wczoraj pytałam ale chyba nikt nie odpowiedział :P ). Bo u mnie ziemniak nie przeszedł, odruch niemalże wymiotny... Kupiłam słoiczek przecieru jabłko- marchewka, nie wiem czy mu dac czy najpierw samą marchew spróbowac...

eta lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki, stwierdziłam,ze zaczynam chyba zbierać swoje kudly po domu na perukę. Jezu są wszędzie, tak mnie to wQ ze wrrrrrr

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK, u mnie to samo. Przed chwilą aż parsknęłam śmiechem, bo kładę Zosię do łóżka a ona mój długi włos ma przyklejony pod nosem niczym długie wąsy. Wyglądała jak amant :P

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • balonik Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    AISAK, u mnie to samo. Przed chwilą aż parsknęłam śmiechem, bo kładę Zosię do łóżka a ona mój długi włos ma przyklejony pod nosem niczym długie wąsy. Wyglądała jak amant :P

Zosia z wąsem musi wyglądać uroczo :)

Paula222, Galanea, eta lubią tę wiadomość

x76lklh.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:

Czy wasze pociechy też mają taką wrażliwą skórę? Tzn jak przejadą palcami po budzi to się od razu robi czerwony ślad?

też tak ma Ignacy, czerwony ślad który po mniej więcej kilku godzinach znika.

Paula - mój Ignacy jakiś czas temu (chyba ze 4 tygodnie temu) przekręcil sie kilka razy z brzucha na plecy, bo mu mega nie pasowało leżenie na brzuchu, a teraz leżenie na brzuchu jest bardziej okej i chyba stracił motywację na przekręcanie się, bo zupelnie nic się nie dzieje w tym temacie :) tak jak pisze Martynika mają czas nasze chłopaki :)

byłam dziś u pediatry i szczepiłam. od kilku dni Ignacy bardziej się ślini, produkcja śliny w hektolitrach, otwiera buzię a ślina wypływa wodospadem ;) ja tam nic nie widziałam w tej gębuszce małej, ale pediatra dostrzegła dziś zaczerwienie dziąseł i idą mu dolne jedynki obie i mówi że też u góry jedynki idą. pewnie dlatego ostatnio miał takie gorsze chwile Ignacy. generalnie się zdziwilam, bo on 3 tygodnie przed terminem urodzony to myślałam że te zęby na pewno nie pójdą aż tak szybko.

no i tydzień przed skończeniem 5 miesiąca, czyli za jakieś 2,5 tygodnia rozszerzamy dietę. zaczynamy od zupy marchwiowej (marchew,ziemniak,ryż,oliwa) a po 1,5-2 tygodniach zmiana na zupe jarzynową, a potem po tygodniu jabłko.
    od połowy 6 miesiąca do zupy dodajemy: brokuły, dynię, szpinak, królik, indyk,jagnię oraz wtedy zamiennie jemy gruszkę, czerwone winogrona, banan, morele.
    a w połowie 6 miesiąca (czyli 5,5 miesiąca) codziennie łyżeczka kaszy mannej(czyli gluten) ugotowanej do jednego z posiłków.

mowiła że docelowo Ignacy (waga 7290) powinien zjeść stałego posiłku 130-150 g i to mu powinno starczyć na 1,5 - 2 godziny.
    a zwiększać zjedzoną ilość mamy energicznie, tzn. zaczynamy od 2 łyżeczek, następnego dnia 4, potem 8..

muszę jeszcze coś poczytac, bo generalnie zielona jestem.
    może napiszcie tak po krótce co Wam pediatrzy powiedzieli.

a jakie sztućce kupowałyście? na co patrzeć? bo pewnie łyżeczki są większe i mniejsze, a może jakiś komplet sensownych naczyń macie i link któraś mamuśka podeśle?
    i jeszcze dziewczyny słoiki jakiej firmy macie? bo na razie mam dostep tylko do warzyw kupnych na targu więc źródło nieznane więc pewnie lepiej słoiczki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 13:31

Galanea, alexast, Agusia2312, Limerikowo lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eta dzięki za odpowiedz :) Fajnie rozpisałaś co wprowadzac od kiedy ;) A ząbki rzeczywiście szybciutko mu idą :)

eta lubi tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2084552cc7319edamed.png
    O! Co do przewrotow na brzuch i odwrotnie,wierzcie mi ze to wcale takie rewelacyjne nie jest,sczegolnie jak sie spodoba dziecku. Franej ciaaaagle przewraca sie i probuje pelzac. Walka na przewijaku,najlepiej karmic tez na brzuchu,w wannie probuje tez rozne cuda. Najlepiej jak wszystko przychodzi zgodnie z czasem a nie za szybko, tak samo jak zabki,kurde powinny wychodzic po 6 mcu a nie jak niektorym kolo 4...szybciej wyleca :D

My sobie z Frankiem zachustowani przeszlismy 8 km az do pepco na tarchominie,kupilam mu kilka fajnych rzeczy min ubranko ortalionowe do jedzenia a'la sliniak :D maja bardzo fajne,cieple skarpetki.

Co do rozszerzania to kazdy lekarz co innego jak zwykle,ale niech sie kazdy slucha swojego i nie bedzie zadnych watpliwosci. Franek dzis zjadl 3 lyzeczki dyni ale baaaaaardzo niechetnie,nie polubil sie z dynia =)

Muszka widzisz moje pytanie odnosnie spotkania zniknelo w tlumie,wysylam zapro i chyba musimy sie same dogadac cos czuje,[edit] jakie zapro przeciez my juz dawno psiapsiółyyyyy :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 13:50

karolina1990, Galanea, eta, Niesforna, Mucha, evas, alexast, Agusia2312, Nalka, madamama, Limerikowo, misia_k1 lubią tę wiadomość

• Galanea Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 21:02

NataliaK, Agusia2312 lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 8 października 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, a nie mowilas przypadkiem ze nie mozesz nosic Franka w chuscie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 października 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola Nie moglam,napiecie zmalalo i juz moge,ale za rada Miriam nauczylam sie prawidlowo dociagac i Franek sie nie odchyla bo nie ma jak za bardzo,a to byl glowny problem w chuscie. Narazie chustuje a jak w koncu zus w listopadzie da mi kase to kupuje nosidlo.

Galanea,serio jak Zosia zacznie to nerw Cie bedzie bral taki ze hohoh :D po pewnym czasie oczywiscie,na poczatku to mialam radoche, do momentu jak moj maly truteń nie zaczal przebywac w tej pozycji 90 % swojego czasu. Nawet chce tak spac,ja go przekrecam przez sen a on znow fikkk..na brzuch,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2014, 14:03

Galanea lubi tę wiadomość

‹‹ 1634 1635 1636 1637 1638 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ