X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika Marcel po tacie to napewno ma charakterek, taki z niego niecierpliwek i nerwus:P no i oczywiście po tacie ma siusiaka:D
    Ja jak byłam mala to byłam bardzo grzecznym dzieckiem i rodzice ze mną nie mieli żadnych problemów.

Aisiak no moze z emocji , zobaczysz jak dalej będzie jeść to się moze wyjaśni o co w tym zachowaniu chodzi ;)

Monika to się napracowalas :)

Martynika, MonikaS lubią tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia chciałam Ci powiedzieć, że śliczna z Ciebie mamusia :) i taka młodziutka :)
    dziewczyny - dzisiaj myślałam, że już okresu zaraz dostanę. Wczoraj brzuch bolał mocno, dzisiaj jakieś plamienie było delikatne a okresu nie ma. A ja cały dzień jak durna z podpaską z myślą, że lepiej być przezornym i ubezpieczonym, w sensie myślałam, że skoro zaczęłam delikatnie plamić że jak się zaraz zacznie to będę musiała bieliznę zmieniać :] ale tyle miałam zajęć, że nawet zapomniałam o tej podpasce hehe dopiero teraz jak do kibelka poszłam to się zorientowałam. A to taki dzień był szalony, że nawet nic nie piłam i do kibelka nie chodziłam... a przez to nie picie to brzuch mam jak w 6 miesiacu ciąży. Mój organizm szybko wariuje jak regularnie nie piję...

Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika oba torty super, juz wiadomo do kogo sie zapisywac na slodkie szalenstwa :--))
    u nas rewolucja wczoraj przewroty z plecow na brzuch a dzis samodzielne proby siadania :--)))))))))))))))))))))
    mowie: corciu masz jeszcze czas, bo sie nasiedzisz i zobaczysz ze lezenie jest jednak najlepsze

MonikaS lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 21:00

Limerikowo, madamama, Martynika, Niesforna, evas, Mucha, alexast, MonikaS, Agusia2312, eta lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • madamama Autorytet

Wysłany: 19 października 2014, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto lat Michasiowi, tort pierwsza klasa. :)

Uch, chyba jednak nie lubię weekendów. Okazało się, że jestem niewolnikiem planu i zegarka, a w weekendy jest inaczej, bo Tato w domu, więc mama jest mniej atrakcyjna ;) Mój synek jest uregulowany, ale ostatnie trzy godziny - od 17 do 20, kiedy już nie ma drzemki, tylko zabawa są naprawdę wykańczające. Kończą nam się pomysły na rozrywki dla małego łobuza. Dzisiaj największą furorę zrobiła świnka z Ikei. Co on wyprawiał z tym pluszakiem - łóżeczko aż chodziło :)

Natalia, jakby mnie tak ktoś nawiedził bez uprzedzenia to bym dostała szału. A już do dziecka to bez pozwolenia nie dopuszczam, żadnych gigigigi ani innych głupawek ;) U mnie trzeba się zgłaszać na audiencje - ostatecznie to Księciunio jest :)

dobrej nocy Dziewczęta.

Limerikowo, Galanea, evas, MonikaS, Agusia2312 lubią tę wiadomość

sjr9qqa.png
  • onka79 Ekspertka

Wysłany: 19 października 2014, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja mała nadal nie cierpi pozycji na brzuchu, złości się już po chwili i ani myśli się przewracać :-( za to usilnie ciągnie do przodu, chce siadać!!! Nie da się już nosić w pozycji leżącej jedynie do góry i to najlepiej tyłem do mnie żeby mogła wszystko widzieć. A jak już zobaczy telewizor to koniec głowa jej lata jak oszalała i wnet przekręciła by ją calą w tył żeby tylko pooglądać sobie. Niestety od wczoraj niepokoją mnie jej kupy - jest caly czas tylko na cycu, najpierw miała w nocy biegunkę a w dzień zielone kupy były. Nie ma gorączki, nie marudzi więcej niż zwykle. Na razie ją obserwuje...

relgh371fxfsmrgb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2014, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika nie czulam w ogole ciezaru Franka,co poskutkowalo tym ze wieczorem nie bolal mnie kregoslup,co zawsze bylo standardem ze wieczorne bóle byly nie do zniesienia. Póki co jestem zadowolona :-)

Co do spaceru to trzeba bylo zerknac w prognoze pogody, u mnie najlepszy bylby pt bo w srode Franko ma isc na warte(ja mam sie uczyc ), we wtorek usg i w czwartek rehabilitacja. Teoretycznie w czwartek tez moglabym bo Franciszko ma na 8 rano cwiczenia. Wiec caly dzien jeszcze przed nami. Szczytem dyspozycyjnosci jest kolejny tydzien. W srode mam obrone wiec od czwartku totalny luuuuuuz :D

Galanea no mowilam wlasnie,w tej chwili Franek spedza 90% czasu na brzuchu,spi rowniez na brzuchu. Tyle ze juz ogarnal jak sie przewracac z ppwrotem na plecy wiec nie jest zle,w nocy juz sam sie przekreca,a tak musialam wstawac :-) podobno ti dobrze jak dziecko lubi na brzuchu bo to zdrowy start do siadania i raczkowania,miesnie sie wyrabiaja-ale to wszystko podobno,gdzies ktos mi mowil,bodajze w bielanskim jak lezelismy.

Limerykowo to witam w klubie Franek rwie sie do siedzenia,odpuscilam pasowanie jego wysilku,jesli sam chce to niecn siedzi. Widocznie jest na to gotowy.

Nalka jak tam szpitalne zycie????mam nadzieje ze wszystko jest ok!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2014, 08:53

Martynika, Limerikowo, Galanea, Agusia2312 lubią tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mozecie mi napisac jeszcze raz ten sposob na zasypianie dziecka samo w lozeczku? bo oszaleje z tym bujaniem, noszeniem i rykiem i efektem w postaci kwadransu snu

• alexast Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym prosiła o radę. Ile razy zdzierać te pleśniawki na dzień? Więcej niż 3razy? Kurcze miał tylko trochę na górnej wardze. Teraz ma i na dolnej a na górnej jest tego więcej. A co z zabawkami np. Kostką z materiału prać w 90stonpniach czy wystarczy 60?

Juto szczepienie i usg głowy i nerek. Strasznie się boję.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    dziewczyny mozecie mi napisac jeszcze raz ten sposob na zasypianie dziecka samo w lozeczku? bo oszaleje z tym bujaniem, noszeniem i rykiem i efektem w postaci kwadransu snu

Zauważasz, że mała jest zmęczona. Odkładasz ją do łóżeczka. Płacze. Podnosisz, tulisz, mówisz, że wszystko jest dobrze, nie dzieje się nic złego. Oliwka się uspokaja na Twoich rękach (trzymaj ją uspokojoną na rękach nie dłużej, niż 3 minuty). Gdy się uspokoi znów odkładasz ją do łóżeczka. Płacze. Robisz znów dokładnie to samo, czyli podnosisz, mówisz spokojnie, że wszystko ok, jesteś tutaj, wyciszasz ją i gdy się uspokoi nie przetrzymujesz jej dłużej na rękach, tylko odkładasz znów do łóżeczka. Na początku możliwe, że będziesz musiała powtórzyć to ze 200 razy, zanim ją odłożysz i faktycznie w tym łóżeczku zaśnie. Przygotuj sobie melisę i nastaw się, że tak po prostu będzie. Potem powinno być coraz lepiej, aż dojdziesz (życzę Ci tego) do takiego momentu, że mała, zmęczona i odkładana do łóżeczka, będzie w nim po prostu zasypiać.

Opisuję to, bo Karola chce spróbować, u nas akurat zadziałało i gdy Artur jest zmęczony, to kładę go i śpi (zazwyczaj, nie zawsze), ale wiadomo, że każda mama robi tak jak sama uważa, że będzie najlepiej :).

Rany, jak opisujecie swoje maluchy, to mam wrażenie, że z tego mojego Artura albo jakiś wygodnicki, albo leń :D. W sumie parę razy przewrócił się już sam na brzuch, ale generalnie nie ma jakiegoś parcia. Jak leży na tym brzuchu, to już leży, potrafi bardzo długo i podnosi się na wyprostowanych ramionach, ale też bez szaleństw. Po łóżeczku też raczej nie wędruje. Jak go położę do spania, tak leży jak kłoda i nie budzi się w poprzek, czy zwinięty w chiński paragraf. W sumie moja siostra tak miała przez całe życie, że spała jak żołnierz, na wznak. To ja się rozkopywałam zawsze jak głupia i potrafiłam spać z głową na łóżku, a dupą na podłodze. Siostrze nigdy się to nie zdarzyło. Może dziecko mi się wdało w ciotkę.

Raz tylko, jak miał silną potrzebę znalezienia się pod karuzelą (była z drugiej strony łóżeczka), to zawędrował tak, że utknął w poprzek :D.

Zdjęcie Zosi z poduszką na ręku, no po prostu boskie :D.

Alexast, jutro przy okazji szczepienia jeszcze dopytasz o te pleśniawki, a usg wyjdą na pewno dobrze, nie martw się na zapas :).

Agusia2312, Galanea, alexast lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea a tak co do tej poduchy to juz u nas dawno jej nie ma :D Franek tak sie kreci ze glowa mala. Teraz zaczal pelzac wokol wlasnej osi.
    Jeny jaki dzis marud. Wszystko chce dotknac a jak cos chce dotknac a jestqdaleko to krzyczy i piszczy. Wczoraj tak piszczal 1,5 h i niewiadomo bylo o co mu chodzi. Pokazywalam mu wszystko to co bylo w zasiegu jego wzroku czy o to chodzi. Ciagle nie. Zostala mi tylko jego szara kurtka ortalionowa i co sie okazall?jak dostal ja w rece to az sie zanosil ze smiechu. Kurtka? Hm. Ok. Tego naprawde sie nie domyslilam :D krzyczal na nia i smial sie do niej kolejne 1,5 h.
    wiecie co jest jeszcze najgorsze?lezy na macie,na niej sa rysunki. I krzyczy do nich,probuje lapac... w koncu gryzie mqte a na konvu placze bo przeciez wredna mata nie da sie wlozyc cala do buzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2014, 10:06

Agusia2312, Galanea lubią tę wiadomość

• alexast Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika mój leniuszek też nie ma parcia na przewracanie się. Próbował, ale przestał.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :> Mój mały rozrabiaka właśnie śpi. Na szczęście już ma zaczątki do przekręcania się z pleców na brzuszek bo próbuje - dobre i to .

Monika ja też kilka dni przed okresem miałam wielki brzuch, a po tak mi spadł że wszyscy mnie chwalili że schudłam :P

Wow Zosia już tak się przekręca ? Super :)

Martynika a Artur też jest duży nie? Bo Franek waży 8100 i Pani dr przepisała nam Vit D na receptę bo prawdopodobnie letnie upały spowodowały , że tamte co miałam były już nic nie warte ( taki olej w ampułkach), no i mówiła żeby dawac już pół żółtka na zmianę z mięskiem najlepiej cielęcym. Ja od 3 dni karmię tak Franka i właśnie zaczął ,,próbowac'' się przewracac. Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy rzeczywiście ma więcej siły, ale ja jestem zadowolona :)

alexast, Agusia2312, Galanea, MonikaS lubią tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki Martynika, chyba trzeba bedzie sprobowac. prawde mowiac chcialabym zeby mala juz spala w lozeczku, chociazby w dzien. moglabym ja nawet utulic troche do snu. Bo narazie jest coraz gorzej, najpierw wystarczylo trzymac na kolanach, potem troche ululac a teraz to juz jakis armagedon, ryk jakby ja zarzynali a ja moglabym stac na rzesach i klaskac uszami a ona i tak sie drze

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula, jest duży, nie wiem dokładnie, ile waży, ale już jakiś czas temu jak ważyłam się sama i z nim, to wyszła różnica 8300... Chciałam pierwotnie poczekać do końca 6 miesiąca z wprowadzaniem czegokolwiek, ale jak już pisałam, poczułam ostatnio, że trzeba to zrobić wcześniej.

W czwartek Artur kończy 5 miesięcy (to brzmi tak abstrakcyjnie...), a zacznę od kaszy manny od następnego wtorku. Dlatego dopiero wtedy, bo w poniedziałek mamy w CZD badanie słuchu, w czasie którego Artur ma spać (na samą myśl już mnie boli żołądek). Wobec czego plan jest taki, że budzi się o 6, nie dajemy mu spać, ostatni raz pierś dostaje przed 8, a o 11 jest badanie, które, w moim idealnym scenariuszu wygląda tak, że podaję mu pierś, lulam i mały idzie spać na godzinę, bo tyle to badanie trwa (do tego czasu na bank będzie istny armagedon, w samochodzie pewnie będziemy mieli głowy jak balony, droga długa, a on będzie głodny i śpiący). W związku z czym nie ma miejsca na jakieś bóle brzucha, czy gazy związane z opcjonalną nietolerancją glutenu ;). Niech tylko to badanie wyjdzie i będziemy szaleć z kaszkami.

Vit. D kupuję na bieżąco, nie miałam zapasów :).

Karola, jak mała jest zmęczona, bo sypia tylko po 15 minut, czyli zawsze płytko, to faktycznie może być tak, że co byś nie zrobiła, to będzie źle. Jak poczuje się bezpiecznie w łóżeczku, załapie, że tam się śpi, to jest jej azyl, tam jest dobrze, to będzie spokojniejsza, tak sądzę :). Spróbuj, może u Was zadziała. Z tym, że ta metoda to wieeele prób - do skutku, nie działa od razu jak pstryknięcie palcami.

O, a propos spania, mój bąbel właśnie oznajmia, że już się wyspał :). Ale dwie godzinki pospał, z krótką przerwą na cyca.

Agusia2312 lubi tę wiadomość

• Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dzieki , no koncze w tym roku 24 lata:) wiec taka srednio młodziutka heh :P

Zosia super sie przekreca:) Marcel ma parcie najbardziej na przewroty jak sie robi zły heh to wtedy chce sie w złosci przewrócic ale i tak jeszcze nie umie:)

Alexast my tez mamy jutro szczepienie, jestem ciekawa waży;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2014, 11:16

alexast, Galanea lubią tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ja tez koncze 24 lata - 2 listopada. :)

Agusia2312 lubi tę wiadomość

• Mucha Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj mlode z Was dziewczyny :)

Galanea Twoja mala jest jedna z mlodszych na forum a juz tyle umie, nawet starsze dzieciaczki tak nie smigaja, wiec ja zupelnie nie widze powodu do tych wszystkich badan ;)

Maja jeszcze do przekrecania sie nie rwie, troszke na boczek sie uklada czasami. W sobote idziemy do neurologa na przeglad zobaczymy jak oceni postepy.

Ja dzisiaj jakis kryzys mam, totalne lenistwo mnie ogarnelo, nic zupelnie mi sie nie chce.

Agusia2312, Galanea lubią tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 20 października 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina to jeszcze troche i bedziesz świętowac;) Ja 23 grudnia mam urodzinki :)
    Mucha moze przez pogode, nas w wielkopolsce nie rozpieszcza, zimno wieje;/ za to wczoraj wykorzystaliśmy słoneczko i bylismy cała trójka na spacerku. Marcel spał tylko troche i pozniej ogladał świat, ciekawski sie zrobił. A ze krótko spał to wieczorem byl juz padniety i była troche histeria po kapaniu .

Mucha lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 października 2014, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka ja tez lenistwo. Staram sobie zajecie znalezc bo oszaleje do wieczora.

Franek jest ziemniaczanym potworem. Nie jadl ziemniaka od tygodnia,bo staram sie jakos urozmaicac wiec jak sie dzis dorwal to zjadl caly sloiczek ziemniaka z koperkiem taki z babydreama ;-) wlasnorecznie robiony,oczywiscie :D maz sie smieje ze Franek lubi swojego pobratymca kartofla,bo tak czasami go nazywa :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2014, 13:26

Mucha lubi tę wiadomość

‹‹ 1671 1672 1673 1674 1675 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ