X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    he he moja mlodsza siostra to b dlugo byla na cycu

pamietam jak w ksiegarni kupowalismy ksiazki a ona: mama daj cyca

wszyscy sie smiali i byli zdziwieni ze mama ma pare lat pokarm dobrze po 40tce w dodatku ;--))

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejo!

Karola też mnie zawsze peszyło jak kobieta karmiła w miejscu publicznym, sama tego nie robię, bo ja znowu mam uraz:P Ale teraz myślę karmić nawet przez 2 lata o ile Łukasz będzie chciał.
    Ja raczej też do pracy nie wracam, jeśli mój pracodawca nie zamknie działalności, kredyt mamy, ale nie mieszkaniowy więc jakoś radę damy. Tym bardziej, że Łukasz będzie jedynakiem, to chciałabym się dla niego poświęcić... Ale póki tego nie "ustaliliśmy", to sama myśl o powrocie do pracy mnie przerażała! Już mi się nocami sniły koszmary, masakra:/ No ale mam nadzieję, że jakoś się uda :)

Limerikowo, alexast lubią tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja nie rozumiem co jest "peszacego" w karmieniu cycem???
    czysta biologia ludzka, milosc i mleko najlepsze jakie mozna dac baby

w ogole to wyganianie kobitek w centrach hand do wc karmic..i ok ze now mlode, swiadome matki i daja to do tvn

kurcze tyle golizny na bilbordach, gazety, tv a tu niby mleczny cyc razi?!
    komedia po pl
    w szpitalu cyce na wierzchu bez pieluchy byly obojetnie ktory maz przychodzil czy obchod ja tam sie nie przejmowalam

ja jak widze kobitke ktora karmi w centrum cycem oczyw pod pieluszka mamy to robia by miec tez swoja intymnosc to podziwiam: Milosc po prostu do dziecka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2014, 13:49

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Bea_tina Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerkowo, ja tak nie robie, ale nie ze mi przeszkadza, ja po prostu jestem wstydliwa i tyle:P oczywiście ze to naturalne i najlepsze:P

Limerikowo, Martynika, eta lubią tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tam wstydliwa nie jestem cys is cyc :--))

moze burleska Cie wyzwoli :--))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Bea_tina, eta lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatina a dlaczego Lukasz bedzie jedynakiem?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaahahaah limerykowo uwielbiam CIE! "cyc is cyc" hahahahahhaha i ta burleska...zawsze mnie rozsmieszasz :D

Odkrylam nowy przysmak Franka! Groszek! Oczywiscie z...ziemniakiem :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2014, 14:08

Limerikowo, alexast, eta lubią tę wiadomość

• Bea_tina Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    haha Limerkowo może i by się przydalo:P

Karola, jestem po 2 cesarkach, 3 to już ryzyko. A teraz lekarz powiedział, że u mnie w brzuchu jest tragedia, mam zrost na zroście zrostem połączone, także lekarz baaaardzo mi odradza.

Limerikowo lubi tę wiadomość

1usapiqvs8bdmaac.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no cieszy mnie nasz wspolny humor dzis! ;--))))))))))))))))))))))))

Bea_tina, NataliaK lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika, tu masz odnosnie.karmienia w ciąży:
    http://www.hafija.pl/2013/11/karmienie-piersia-w-ciazy.html

Limerykowo, tak z ciekawosci, jak dlugo mieszkasz w Irl ?

U nas totalna dupa. Dzieciaki byly zdrowe tydzien. A starszy od wcoraj ma goraczke, a mlodszy cala noc wymiotowal. Chyba juz nigdy nie wyjde z domu. Nienawidze takiej pogody!

Martynika lubi tę wiadomość

• Niesforna Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też niestety nie mogę sobie pozwolić na wychowawczy (kredyt mieszkaniowy), ale jak na razie nie wyobrażam sobie powrotu do pracy. Zwłaszcza, że nie mam tu z kim zostawić Jasia, więc pozostaje mi tylko żłobek. Ale tutaj tez jest problem, bo moja praca jest taka, że czasem pracuję do 20... :/
    Więc nie wiem, co będzie. na pewno po macierzyńskim wykorzystam zaległy urlop, a uzbierało mi się tego tyle, że będzie ze 3 miesiące wolnego :)
    A później jak wszystko będzie dobrze i się uda, to druga ciąża. a jak nie to wtedy będziemy myśleć, co dalej.

A karmić piersią zamierzam minimum pół roku, myślę, że gdzieś styczeń/luty zacznę małego pomału przyzwyczajać do butli i jakiegoś mm.

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaS wrote:
    Camilia wiem to straszne tak patrzeć na małą jak tak się drapie... spróbuj tym atoperal baby taki krem jest - może troszkę mniej ją swędzieć będzie i ulgę przyniesie. Dobry jest ten krem, na moim Michasiu się sprawdził a i sama na sobie wypróbowywałam :) najważniejsze żeby nie było jej za ciepło bo wtedy podrażniona skóra. A najgorsze to jak się spoci. Na buźce niedobrze bo się ślini i rozciera po polikach to może nasilać...

Napewno kupię ten krem, miejmy nadzieję że pomoże. Dziękuję za rady ;-)

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Niesforna Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle to byłam dziś na kontroli u pediatry w związku z tymi jego wodnistymi kupkami. I już szlag mnie trafia z tymi lekarzami.
    Mucha - no niestety moja pediatra nic nie wymyśliła.
    A jedynie stwierdziła, że "coś jest nie tak, tylko ona nie wie co, że może to przez ząbki, a może on już tak będzie miał". Po czym przepisała mi jakieś nowe leki, które mam podawać małemu. Ale nie wykupiłam recepty - myślę sobie najpierw sprawdzę, co ona tam przepisała. No i wpisuję właśnie w google, a ona mu jakiś antybiotyk zapisała! No przecież nie będę mu podawała antybiotyku na rzadkie kupy jak wszystkie badania wyszły dobrze... :|
    Więc już nie wiem co mam robić :/

Do tego Jaś zaczął wolniej przybierać na wadze, w 3 tygodnie przybrał zaledwie 200 gram :(
    Za dwa tygodnie kolejne kontrola i jak dalej będzie taki mały przyrost wagi, to będziemy rozszerzać dietę. Teraz mam zrobić test na gluten.
    I tutaj mam pytanie - Martynika Ty miałaś ostatnio podawać Arturowi kaszkę manną? Dawałaś już? W jakiej proporcji? Na wodzie czy swoim mleku rozrabiałaś?

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam na rzadkie, sluzowate kupy po szpitalu pomógł Dicoflor w kroplach.

• Niesforna Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    excella wrote:
    Nam na rzadkie, sluzowate kupy po szpitalu pomógł Dicoflor w kroplach.
    Braliśmy już dicoflor, tasectan, lacidoenterol, ja przeszłam na dietę bezbiałkową i dalej kupa rzadka i śluzowata :/

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesforna, Franek dziś sam sobie zrobił test z glutenem :D.
    Zrobiłam wczoraj ciasto i rano pije z mężem kawe, jedlismy owe ciasto. Franek zaczął piszczeć a że chciałam wypić na spokojnie i zjeść to wziełam go na kolana. Ja tu gadu gadu z mężem, Franek patrzy się na ciasto i na nie krzyczy(?), ja się odwróciłam żeby włączyć radio a ten mały truteń sięgnął rączką po ciasto i wsadził do buzi. Zjadł kawałek zanim zdążyłam wygrzebać mu z buzi. Taka o to próba glutenowa u nas już była xD

Niesforna spróbuj enterol. Naprawde jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2014, 15:32

alexast, Limerikowo, Niesforna, eta lubią tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam pomogla na ulewanie i kupy Bio Gaia. Natalia ten Twoj Franio to jest as :)

• Martynika Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow, Excella, baardzo Ci dziękuję za tego linka :). Powiem szczerze, że ja jakoś tak wewnętrznie czułam, że karmienie w czasie ciąży nie będzie wcale czymś złym. No i to prawda, co tam jest napisane - kiedyś kobiety rodziły rok po roku, a nie było mleka modyfikowanego i jakoś te starsze dziecko musiały wykarmić. Uspokoił mnie ten artykuł.

Karolina, powiem Ci tak. Przy drugim dziecku może nie będę miała takiego parcia na karmienie piersią. Ale są udokumentowane przypadki, gdzie w związku z jakąś infekcją wirus CMV się namnożył i jeszcze u sześcioletniego dziecka zdążył spowodować niedosłuch (dlatego kontrole są do 6 roku życia). Gdyby ktoś mi powiedział, że zminimalizuję ryzyko choćby o 10% podając synowi cały czas moje mleko, to ja bym stanęła na rzęsach i zaklaskała uszami, a miałabym to mleko przez cały czas i piłby je choćby ze szklanki do śniadania. Dlatego zamierzam podawać mu pierś dopóki sam jej nie odrzuci - ile będzie chciał, tyle będzie jadł z piersi, nawet gdy w wieku dwóch lat podleci i pociumka sobie z niej pod moim swetrem, chociaż wiem, że niektórym może się to wydawać dziwne :). Moje dziecko jest dla mnie najważniejsze.

Niesforna - wczoraj mieliśmy nasz pierwszy raz z kaszką manną :). Rozrabiam ją na wodzie, tak, żeby była lekko gęsta, ale nie za bardzo, właściwie to na oko. Na pierwszy raz dałam dosłownie z 5 łyżek, ale zero niepożądanych reakcji (tzn. marudził wieczorem i myślałam, że bolał go brzuch, ale skończyło się marudzenie jak tata wrócił, a zaczęły śmichy i chichy, więc chyba po prostu miał mnie dosyć i potrzebował innej japy do oglądania :P ). Dziś jeszcze dzień na obserwację, a jutro kolejny raz i już większa porcja, bo wczoraj też by więcej wsunął :). Chociaż miał zszokowaną minę, ale się nie krzywił, otwierał dzioba do łyżeczki, bo łyżeczki już jest nauczony.

Jeeeeny, dostałaś antybiotyk na rzadkie kupy??? Choć nie wiadomo z jakiego powodu są? Ja bym uciekała od lekarza, który tak lekką ręką wypisuje antybiotyk... U nas też rzadkie, od dawien dawna, badania wychodzą ok, dziecko dobrze rośnie, ale fakt faktem, nie są często, raz na dwa dni przeważnie. Lekarka kazała spróbować teraz Bio gai, bo po Dicoflorze nie było jakiejś mega poprawy, ale zostało mi jeszcze troszkę flaszki Dicofloru. Skończy się, to wykupię Bio Gaię.

Excella, pogoda jest straszna, ale właściwie nie pogoda sama w sobie, tylko te zmiany temperatur. Ubrałam dziś Artura... hmm... no, tak, żeby go nie przegrzać. Bodziak z długim rękawem, polarek, bluza z kapturem na to, czapka, do tego jeszcze miał średnio gruby kocyk. Wyszliśmy na dwór - było w sam raz, karczek ciepły. Przysnął mi. Weszliśmy do tramwaju, w którym był UKROP. No, ale przecież nie będę go rozbierać na 5 przystanków, zwłaszcza, że śpi. Jak dojeżdżaliśmy do celu, to już był wilgotny, cholera :/.
    Musiałam zareklamować telefon w centrum handlowym, to od razu go porozbierałam do bodziaka z długim rękawem i był cieplutki, a jak patrzyłam na dzieciaki poubierane w te włochate kombinezony, zapięte pod samą szyję, w centrum, w którym są spokojnie ze 23 stopnie, to aż od patrzenia się pociłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2014, 15:44

excella, Limerikowo, Niesforna lubią tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika rozumiem Twoja sytuacje ale mam tez swoje zdanie ze jest to conajmniej dziwne jak takie dziecko podchodzi i ciagnie z cycka. a karmienie w ciazy- ok. ale karmic dwojke naraz to chyba ciezko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 października 2014, 15:51

• Martynika Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, właśnie wg autora tego artykułu, który podesłała Excella produkcja mleka się dopasuje do zapotrzebowania - tak jak w przypadku bliźniaków. Ważne, aby na początek dostało młodsze, później starsze. Chociaż też tam wyczytałam, że w czasie ciąży starszak często odrzuca pierś, bo mleko zmienia smak.

No, zobaczymy jak to będzie :).

‹‹ 1683 1684 1685 1686 1687 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ