MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Jakbym czytała o naszych perypetiach z jedzeniem. Galanea, a może spróbuj dodać odrobinę kleiku, np. kukurydzianego do butelki z mlekiem? Ja ostatnio tak robię, pół łyżeczki kleiku na butelkę i Ignacy je. Ale on je mniejsze porcje mleka. Dwa razy dziennie je 180 ml, cztery razy po 120 ml i łącznie około słoiczka, półtora warzyw i owoców. Plus pije wodę i soki.
Dzięki Monia, popatrzę.Galanea lubi tę wiadomość
-
madamama wrote:Jakbym czytała o naszych perypetiach z jedzeniem. Galanea, a może spróbuj dodać odrobinę kleiku, np. kukurydzianego do butelki z mlekiem? Ja ostatnio tak robię, pół łyżeczki kleiku na butelkę i Ignacy je. Ale on je mniejsze porcje mleka. Dwa razy dziennie je 180 ml, cztery razy po 120 ml i łącznie około słoiczka, półtora warzyw i owoców. Plus pije wodę i soki.
Dzięki Monia, popatrzę.
Dzięki, spróbuję. Najgorsze jest to, że Zosia nie chce wody, ani rumianku, a innych rzeczy jeszcze nie wprowadzałam. Dopiero chcę po 4 miesiącu, czyli wkrótce. Już się martwię, że potrafi co 5h jeść, a innych płynów nie przyjmuje. -
Nie martw się, upałów nie ma, a kupy robi, więc nie jest odwodniona. Spróbuj sposobu z kleikiem, może zadziała, a przy rozszerzaniu za parę dni będziesz spokojniejsza, bo nawet jeśli mleka nie ruszy, to uzupełnisz warzywem czy deserem.
Galanea lubi tę wiadomość
-
Galanea moja je co 4-5h od 100-150ml. Tylko mleko na wszystko inne ma odruch wymiotny. Nie wcisne w nią ani więcej ani mniej. Na sile nie karmie. Po dluzszej przerwie jedzeniowej Co 5-10min próbuje, za którymś razem zechce i wtedy robi to z przyjemnością. U mnie to ewidentnie żeby, cale dziąsła pofalowane, do tego katar wiec apetytu moze nie miec co jest dość normalne a jednak martwi. A dziś wysypka wyszła..
dziś 4 miesiące za nami:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 20:26
Galanea, evas, MonikaS, eta, alexast, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
Buziaczki dla Hani, niech zdrowo rośnie
Jakoś ostatnio nie miałam siły pisać, ale czytałam codziennie. U nas wszystko w porządku. Zalatana jestem, praca, dom, weekendowy wyjazd do dziadków - marzy mi się tygodniowy urlop od wszystkiegoMartynika, eta, alexast lubią tę wiadomość
-
Galanea moim zdaniem to całkiem spore te porcje mleka i pewnie temu się buntuje przy butli, tzn myślę, że podajesz za wcześnie. Poczekaj trochę dłużej. U mnie jak tak Piotruś robi to już wiem, że muszę z 10 min poczekać a czasami pół godzinki nawet iwtedy zjada.
w sumie to ostatnio m isię też buntuje przy mleku i wiem, że mu chodzi o to, że chce coś innego zamiast mleka ale prrzecież on mały i musi jeszcze mleko u mnie dzien wygląda tak: rano jak wstanie to mleko 150, później kasza na 150 wody, następnie słoiczek warzyw, godzinę po tym podwójny słoiczek owoców, po kolejnych 2h mleko a na noc kasza - chyba, że zaśnie zanim podam i w nocy mleko. Czyli na dobę pije 3razy mleko a reszta to stałe posiłki. A poprawił się jak nie wiem, pucek się zrobił ale jeszcze jako tako gruby nie jest a wczoraj ważyłam to 6400g i to dopiero teraz zaczął przybierać po tych posiłkach stałych bo jak tylko mlekiem to minimum tylko przybierał. Cały czas pilnowałam żeby chociaż tej minimalnego przyrostu wagi się trzymał skoro więcej nie idzie a teraz przestałam regularnie ważyć jak zaczął wsuwać kasze i warzywa z owocami
Evas pozdrawiamWiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 20:49
Galanea, evas lubią tę wiadomość
-
Leżymy i oglądamy z mężem Must be the music.
Ja: Przykryj nas kołdrą,bo zimno.
M: wolisz stronę z suwakiem,czy drugą,którą syn obrzygał?
Ja: Czemu nie zmieniłeś pościeli,jak ci ją obrzygał???
M: No bo jeszcze jest ta druga strona.
Ja: A kiedy on obrzygał tę kołdrę?
M: A ze trzy dni temu.
Ja: I od tamtej pory śpisz z suwakiem przy twarzy?
M: Tak,ale już nie śmierdzi.
Mężczyźni ❤Galanea, MonikaS, eta, alexast, excella, Niesforna, evas, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
Martynika przeczytałam swojemu mężowi Twoją gadkę z m a on na to: swój chłop! hehe
mam wrażenie, że już się moje dzieciaki przestawiły na nowy czas Piotruś zasnął prawie o 21, Michaś tylko po 19, ale byliśmy u mamy mojej na urodzinach siostry synka, Michaś się wyszalał a w dzień nie kładliśmy go spać...
Jak piersią się karmi to ponoć później się powinno rozszerzać dietę. Ja karmiłam tylko piersią przez 3 miesiące, 4 miesiąc już wprowadziłam trochę mm a w piątym miesiącu butla wyparła cyckę, którą karmiłam tylko w nocy a 2 czy 3 noce temu mały odmówił w ogóle cycki a ja tam już od 4 miesiąca skończonego wprowadziłam stałe pokarmy pomimo tego karmienia piersią. Mały dobrze przyswoił i teraz woli właśnie te stałe pokarmy. Ja to się śmiałam teraz jak na noc karmiłam kaszą, bo mały tak się dopominał kolejnych łyżek, że aż krzyczał z rozdziawioną buzią michę kaszy jadł chyba góra 5 min zjadłby szybciej gdyby nie to, że łyżeczka którą karmię jest mega płytkaMartynika lubi tę wiadomość
-
Znalazłam takie info odnośnie ząbkowanie:
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/99e9d064953d.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/16e9a2c3fff9.gif
Widzę, że jednak 4 miesiąc to norma pierwszych zębówWiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 21:56
eta, Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
Martynika uśmiałam się do łez poprawiło mi to humor
Dzisiaj pierwszy raz tatuś karmił łyżeczką swojego synka. Chyba nie muszę mówić co się działo... Krótko mówiąc wszystko z marchewki. I tatuś i synuś i tetra, którą położyłam na bujaczek. Na dodatek Olinek zaczął kichać
Walka z pleśniawkami wygrana. Poprałam wszystkie zabawki, tetry ubranka. Wczorajsze pranie wyprasowałam. Wysprzątałam mieszkanie. Fajna niedziela
Jutro idziemy oddać siuśki do badania.
No i postanowiłam kupić thermomixa. Używanego bo na nowy nie mam obecnie kasy. Będę olinkowi robiła jedzonko a dla siebie gotowała na parze. Mój żołądek będzie mi wdzięczny. Niestety wracają stare dolegliwościWiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 21:58
Martynika lubi tę wiadomość
-
Galanea Ignacy je teraz 5 razy dziennie po 160-180 ml.
może rzeczywiście Zosia nie chce tyle jeść. jeśli przybiera normalnie na wadze, kupy robi okej to spróbuj czekać z jedzeniem aż sama zawoła. a może jak wprowadzisz stałe posiłki będzie bardziej zadowolona, bo może mleko jej już nie smakuje. wszystko możliwe.
Martynika ja też przeczytałam mojemu mężowi i się pośmialiśmy oboje heheheGalanea lubi tę wiadomość
-
Martynika uśmiałam się
Mój mąż też na pewno by tak zrobił
Jaś zrobił w końcu kupę. No niestety nie przeszedł na drugi level tylko zrobił wielką śluzowata zieloną kupę
Juz nie wiem co mam z tym robić
Mucha może te pierwsze wymioty to była taka pierwsza reakcja na białko, a teraz już wszystko będzie dobrze i będziesz mogła wrócić do normalnego jedzenia
Glalanea może faktycznie karm tylko wtedy kiedy mała będzie się domagała jedzenia i zobaczysz jak wtedy będzie.
Ja dziś pierwszy raz kapalam Jasia w dużej wannie z kołnierzem baby swimmer, ale miał radoche
Zaraz po kąpieli zjadł i padł tak się zmęczył ta kąpielą.eta, Galanea, evas, Mucha, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
Galanea nam lekarz mówił że dziecko podwaja swoją masę w 5 - 6 miesiącu życia, więc Zosia ma sporo czasu, bo za trzy dni kończy 4 miesiące, czyli będzie w swoim piątym miesiącu życia, więc ma sporo czasu jeszcze na podwojenie masy.
a do roku czasu dziecko potraja swoją masę.
postaraj się nie denerwować, na pewno przyrosła na wadze bo jak na oko wyszło Ci 7200 to jest super. z tym wierceniem przy jedzeniu to wiele z nas tak ma, tylko np. u nas to mu mija, porzuca się chwilę jak pchła na powrózku a potem w końcu zje i tak co jakiś czas. a Ty akurat masz pecha, że Zosia często tak ma. a o co tym dzieciom chodzi to się nie dowiemy
jak się zważycie i będziesz miała pewność że przyrasta okej to myślę że będziesz spokojniejsza i może łatwiej będzie Ci się tak nie przejmować. a też rozszerzenie diety może zmienić wiele na lepsze wiec to kwestia kilku dni i tak jak pisała madamama próbuj kleików czy tam jakichś kaszek. na pewno będzie już z górki
Niesforna - pytałam wczesniej ale nie wiem czy widzialaś, a bylas z tymi kupami u alergologa lub gastrologa może?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 22:28
Galanea, Agusia2312 lubią tę wiadomość