X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • madamama Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakbym czytała o naszych perypetiach z jedzeniem. Galanea, a może spróbuj dodać odrobinę kleiku, np. kukurydzianego do butelki z mlekiem? Ja ostatnio tak robię, pół łyżeczki kleiku na butelkę i Ignacy je. Ale on je mniejsze porcje mleka. Dwa razy dziennie je 180 ml, cztery razy po 120 ml i łącznie około słoiczka, półtora warzyw i owoców. Plus pije wodę i soki.

Dzięki Monia, popatrzę.

Galanea lubi tę wiadomość

sjr9qqa.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madamama wrote:
    Jakbym czytała o naszych perypetiach z jedzeniem. Galanea, a może spróbuj dodać odrobinę kleiku, np. kukurydzianego do butelki z mlekiem? Ja ostatnio tak robię, pół łyżeczki kleiku na butelkę i Ignacy je. Ale on je mniejsze porcje mleka. Dwa razy dziennie je 180 ml, cztery razy po 120 ml i łącznie około słoiczka, półtora warzyw i owoców. Plus pije wodę i soki.

Dzięki Monia, popatrzę.

Dzięki, spróbuję. Najgorsze jest to, że Zosia nie chce wody, ani rumianku, a innych rzeczy jeszcze nie wprowadzałam. Dopiero chcę po 4 miesiącu, czyli wkrótce. Już się martwię, że potrafi co 5h jeść, a innych płynów nie przyjmuje.

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea - Olinek też mi odmawia jedzenia, daje mu wtedy soczek marchewkowo-jabłkowy lub wodę i z chęcią wypija. Butlę je wtedy po jakimś czasie.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm.. to może u mnie nadeszła pora na rozszerzanie diety? Może Zosia już nie chce mleka? Nie wiem... Ja jeszcze żadnych soczków ani słoiczków nie dawałam. Jedynie herbatkę rumiankową, ale jej też nie chciała pić.

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • madamama Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie martw się, upałów nie ma, a kupy robi, więc nie jest odwodniona. Spróbuj sposobu z kleikiem, może zadziała, a przy rozszerzaniu za parę dni będziesz spokojniejsza, bo nawet jeśli mleka nie ruszy, to uzupełnisz warzywem czy deserem.

sjr9qqa.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz chyba kompletnie zwariuje...po tym jak napisalam, ze Maja wymiotuje to juz ani razu jej sie to nie zdarzylo, a jadlo z 5 raz :/ jakies to wszystko dziwaczne. Co wiecej super humorek caly dzien miala.

alexast lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea moja je co 4-5h od 100-150ml. Tylko mleko na wszystko inne ma odruch wymiotny. Nie wcisne w nią ani więcej ani mniej. Na sile nie karmie. Po dluzszej przerwie jedzeniowej Co 5-10min próbuje, za którymś razem zechce i wtedy robi to z przyjemnością. U mnie to ewidentnie żeby, cale dziąsła pofalowane, do tego katar wiec apetytu moze nie miec co jest dość normalne a jednak martwi. A dziś wysypka wyszła..

dziś 4 miesiące za nami:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 20:26

Galanea, evas, MonikaS, eta, alexast, Agusia2312 lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • evas Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buziaczki dla Hani, niech zdrowo rośnie ;-)

Jakoś ostatnio nie miałam siły pisać, ale czytałam codziennie. U nas wszystko w porządku. Zalatana jestem, praca, dom, weekendowy wyjazd do dziadków - marzy mi się tygodniowy urlop od wszystkiego :P

Martynika, eta, alexast lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea moim zdaniem to całkiem spore te porcje mleka i pewnie temu się buntuje przy butli, tzn myślę, że podajesz za wcześnie. Poczekaj trochę dłużej. U mnie jak tak Piotruś robi to już wiem, że muszę z 10 min poczekać a czasami pół godzinki nawet iwtedy zjada.
    w sumie to ostatnio m isię też buntuje przy mleku i wiem, że mu chodzi o to, że chce coś innego zamiast mleka :) ale prrzecież on mały i musi jeszcze mleko :) u mnie dzien wygląda tak: rano jak wstanie to mleko 150, później kasza na 150 wody, następnie słoiczek warzyw, godzinę po tym podwójny słoiczek owoców, po kolejnych 2h mleko a na noc kasza - chyba, że zaśnie zanim podam :) i w nocy mleko. Czyli na dobę pije 3razy mleko a reszta to stałe posiłki. A poprawił się jak nie wiem, pucek się zrobił :) ale jeszcze jako tako gruby nie jest :) a wczoraj ważyłam to 6400g :) i to dopiero teraz zaczął przybierać po tych posiłkach stałych bo jak tylko mlekiem to minimum tylko przybierał. Cały czas pilnowałam żeby chociaż tej minimalnego przyrostu wagi się trzymał skoro więcej nie idzie :) a teraz przestałam regularnie ważyć jak zaczął wsuwać kasze i warzywa z owocami :)

Evas pozdrawiam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 20:49

Galanea, evas lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 20:58

alexast lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leżymy i oglądamy z mężem Must be the music.

Ja: Przykryj nas kołdrą,bo zimno.
    M: wolisz stronę z suwakiem,czy drugą,którą syn obrzygał?
    Ja: Czemu nie zmieniłeś pościeli,jak ci ją obrzygał???
    M: No bo jeszcze jest ta druga strona.

Ja: A kiedy on obrzygał tę kołdrę?
    M: A ze trzy dni temu.
    Ja: I od tamtej pory śpisz z suwakiem przy twarzy?
    M: Tak,ale już nie śmierdzi.

Mężczyźni ❤

Galanea, MonikaS, eta, alexast, excella, Niesforna, evas, Agusia2312 lubią tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea, ja jestem majówką,a też jeszcze nie rozszerzyłam diety ;).Na razie tylko próba glutenowa.Ale każde dziecko ma inne potrzeby i kiedy indziej jest gotowe na nowe pokarmy.

• Galanea Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 20:58

Martynika, Paula55 lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika przeczytałam swojemu mężowi Twoją gadkę z m a on na to: swój chłop! hehe
    mam wrażenie, że już się moje dzieciaki przestawiły na nowy czas ;) Piotruś zasnął prawie o 21, Michaś tylko po 19, ale byliśmy u mamy mojej na urodzinach siostry synka, Michaś się wyszalał a w dzień nie kładliśmy go spać... :)

Jak piersią się karmi to ponoć później się powinno rozszerzać dietę. Ja karmiłam tylko piersią przez 3 miesiące, 4 miesiąc już wprowadziłam trochę mm a w piątym miesiącu butla wyparła cyckę, którą karmiłam tylko w nocy a 2 czy 3 noce temu mały odmówił w ogóle cycki :) a ja tam już od 4 miesiąca skończonego wprowadziłam stałe pokarmy pomimo tego karmienia piersią. Mały dobrze przyswoił i teraz woli właśnie te stałe pokarmy. Ja to się śmiałam teraz jak na noc karmiłam kaszą, bo mały tak się dopominał kolejnych łyżek, że aż krzyczał z rozdziawioną buzią :) michę kaszy jadł chyba góra 5 min :) zjadłby szybciej gdyby nie to, że łyżeczka którą karmię jest mega płytka :)

Martynika lubi tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam takie info odnośnie ząbkowanie:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/99e9d064953d.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/16e9a2c3fff9.gif

Widzę, że jednak 4 miesiąc to norma pierwszych zębów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 21:56

eta, Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika uśmiałam się do łez :) poprawiło mi to humor :)

Dzisiaj pierwszy raz tatuś karmił łyżeczką swojego synka. Chyba nie muszę mówić co się działo... Krótko mówiąc wszystko z marchewki. I tatuś i synuś i tetra, którą położyłam na bujaczek. Na dodatek Olinek zaczął kichać :)

Walka z pleśniawkami wygrana. Poprałam wszystkie zabawki, tetry ubranka. Wczorajsze pranie wyprasowałam. Wysprzątałam mieszkanie. Fajna niedziela :)

Jutro idziemy oddać siuśki do badania.

No i postanowiłam kupić thermomixa. Używanego bo na nowy nie mam obecnie kasy. Będę olinkowi robiła jedzonko a dla siebie gotowała na parze. Mój żołądek będzie mi wdzięczny. Niestety wracają stare dolegliwości :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 21:58

Martynika lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea Ignacy je teraz 5 razy dziennie po 160-180 ml.
    może rzeczywiście Zosia nie chce tyle jeść. jeśli przybiera normalnie na wadze, kupy robi okej to spróbuj czekać z jedzeniem aż sama zawoła. a może jak wprowadzisz stałe posiłki będzie bardziej zadowolona, bo może mleko jej już nie smakuje. wszystko możliwe. :)

Martynika ja też przeczytałam mojemu mężowi i się pośmialiśmy oboje hehehe :D

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 20:56

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Niesforna Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika uśmiałam się :-)
    Mój mąż też na pewno by tak zrobił :-D

Jaś zrobił w końcu kupę. No niestety nie przeszedł na drugi level tylko zrobił wielką śluzowata zieloną kupę :-(
    Juz nie wiem co mam z tym robić :/

Mucha może te pierwsze wymioty to była taka pierwsza reakcja na białko, a teraz już wszystko będzie dobrze i będziesz mogła wrócić do normalnego jedzenia :-)

Glalanea może faktycznie karm tylko wtedy kiedy mała będzie się domagała jedzenia i zobaczysz jak wtedy będzie.

Ja dziś pierwszy raz kapalam Jasia w dużej wannie z kołnierzem baby swimmer, ale miał radoche :-)
    Zaraz po kąpieli zjadł i padł tak się zmęczył ta kąpielą.

eta, Galanea, evas, Mucha, Agusia2312 lubią tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 26 października 2014, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea nam lekarz mówił że dziecko podwaja swoją masę w 5 - 6 miesiącu życia, więc Zosia ma sporo czasu, bo za trzy dni kończy 4 miesiące, czyli będzie w swoim piątym miesiącu życia, więc ma sporo czasu jeszcze na podwojenie masy.

a do roku czasu dziecko potraja swoją masę.

postaraj się nie denerwować, na pewno przyrosła na wadze bo jak na oko wyszło Ci 7200 to jest super. z tym wierceniem przy jedzeniu to wiele z nas tak ma, tylko np. u nas to mu mija, porzuca się chwilę jak pchła na powrózku a potem w końcu zje i tak co jakiś czas. a Ty akurat masz pecha, że Zosia często tak ma. a o co tym dzieciom chodzi to się nie dowiemy ;)
    jak się zważycie i będziesz miała pewność że przyrasta okej to myślę że będziesz spokojniejsza i może łatwiej będzie Ci się tak nie przejmować. a też rozszerzenie diety może zmienić wiele na lepsze wiec to kwestia kilku dni i tak jak pisała madamama próbuj kleików czy tam jakichś kaszek. na pewno będzie już z górki ;)

Niesforna - pytałam wczesniej ale nie wiem czy widzialaś, a bylas z tymi kupami u alergologa lub gastrologa może?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 października 2014, 22:28

Galanea, Agusia2312 lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
‹‹ 1689 1690 1691 1692 1693 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ