X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, fajnie bez okresu wiedząc, że wszystko jest ok. Ja już trochę się zaczynam niepokoić, więc zapisałam się na kontrolę do gina za tydzień. Najwyżej jeśli dostanę do tego czasu to odwołam wizytę. Najgorsze, że nie będę miała od razu usg, tylko co najwyżej dostanę dopiero skierowanie.

A tak swoją drogą, robiłyście usg po porodzie? Ja nie miałam, a urodziłam tak duże dziecko, że aż zwiątpiłam czy tam wszystko ok. Chociaż czuję się świetnie.

Jakbyście były zainteresowane, to pediatra mi dzisiaj poleciła stronę dotyczącą żywienia niemowląt: www.1000dni.pl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 20:52

Limerikowo lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia, może tajemnica jego wagi to jego ogromny apetyt w tych pierwszych miesiącach życia.Ja nigdy nie miałam takiego problemu, żeby on nie chciał jeść, czy miał kłopoty z chwytaniem piersi (przystawił się sam zaraz po tym jak go ze mnie wyjęli!).Wręcz pamiętam jak chyba jeszcze w szpitalu pytałam, czy dziecko kp można przekarmić, bo on wtedy mógł całą dobę sobie ciumkać.Wtedy rzucili mi ostre "dziecko ma jeść i tyć!", no więc Artur się stosuje :P.

Nadal nie muszę go namawiać, jak tylko jest w pobliżu to szarpie mnie za bluzkę i otwiera dzioba.Ok, wiem, że jesteśmy dziwni, ale czasem z mężem, dla jaj robimy tak, że się rozbieram i kładę sobie Artura na brzuchu.On się wtedy zwyczajnie bawi, a od czasu do czasu, tak co dwie minuty, sięga sobie do cycka, pociąga trzy łyki jak z bidonu i bawi się dalej, bawi nas to strasznie.Jest mega zajęty, ale zawsze znajdzie chwilę na wyciumkanie mleczka.

Także chyba raczej z moich cycków nie leci hiper odżywcza ambrozja, po prostu mam dziecko z żołądkiem bez dna.

evas lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2014, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea Pani prof też poleca ten poradnik :)

Natalia sprawdziłabym na Twoim miejscu, mi prof powiedziała, że jeśli dziecko ulewa częściej niż raz dziennie i jest więcej niż kilka kropel to należy to sprawdzić bo tak jak mówiła Muszka rózne niefajne rzeczy mogą się zadziać.

Galanea ja robiłam USG nawet 2 razy, moj gin chciał miec pewnosc czy wszystko oki.
    A okresy miałam już dwa ale mega nieregularne, także nie wiem kiedy się spodziewać nastepnego..

Muszko wysłałam Ci zaproszenie bo musiałam się na nowo logować i stare ustawienia zniknęły.

Galanea, Mucha lubią tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha, no, mam nadzieję, że Was ominie jednak ten szpital i wystarczy podawanie tego leku! Kciuki! Pobierania krwi współczuję, ale grunt to wprawna ręka, doświadczona osoba, masz kogoś takiego?

Galanea, miałam usg po porodzie, lekarka zrobiła od razu na kontroli i m.in.dowiedziałam się, że mam szyjkę do dupy :/.

Buehehe, edytuję posta, bo zamiast galanea wpisało się Gajanea, a co mi proponuje autokorekta? HALINKA :D WTF?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 21:05

Galanea, Mucha, NataliaK, evas lubią tę wiadomość

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Natalia dzięki za pamięć :) chłopaki kaszlą. Michaś suchy duszący kaszel a Piotruś mokry i obaj katar mają, ale jeszcze do przeżycia :) zobaczymy co dalej będzie - oby wyzdrowieli już :) ja dzisiaj też już w lepszej kondycji :)
    Piotruś zasypia, ale coś taki niespokojny. Michaś jeszcze bajkę ogląda ale zaraz zaśnie - przynajmniej tak to wygląda :) a ja czekam na to z niecierpliwością bo muszę jeszcze pokój po nim ogarnąć - nie chcę już go męczyć o to :) a jak nie pozbieram wszystkiego z podłogi to w nocy, jak będę do Piotrusia wstawać, nogi połamię :)
    co do okresu - już pisałam - jakieś 2 tyg temu chyba, dostałam w nocy okres a rano już nie było po nim śladu. PO 2 dniach historia powtórzyła się i do tej pory cisza. Za to z cycką mam problem. Bo jakieś zastoje się porobiły. Jak rozmasowałam to znowu mleko wycieka. Ale guzki jeszcze wyczuwalne i bolesne. Sieddzę i co raz masuję a mleko leci :) a nie karmię już od nie wiem - 3 tyg czy 2 :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika niestety nie mam nikogo takiego, bo Majka jeszcze nie miala pobieranej krwi :( mam nadzieje, ze szpital to ostatecznosc!

Weronika juz przyjmuje. No do najnizszych to ja nie naleze, ale powiem Ci ze poznalam Cie po mezu ;)

Natalia u nas to sie ostatnio nasilo i zaniepokoilo mnie bo Majka sie tym krztusila. Zobaczymy jak bedzie.

weronikaipola lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Franek i Zosia bez kitu podobni :D szał!! Ciekawe jakie by były ich dzieci hyhyhyhy ;D

Artur wymiata :D

Excella super że już wyszliscie!

Muszko my średnio co 4-6 tygodni pobierany krew do badan i to dość sporo, wiec nie jesteś sama, inne mamy tez to przeżywają. Najważniejsze to znaleźć taka pielęgniarkę która potrafi pobierać niemowlakom, bo można pobrać tak że dziecko tylko się krzywi i jeczy, albo pobrać tak ze gmera się w żyle w która się nie trafiło, nic nie leci, siła się cisnie i nie wycisnie w końcu a potem zostaje dziecku ślad prawdopodobnie juz do końca życia, tak właśnie mojego ignasia załatwiła jedna nieudolna pinda, ale takiego pecha na pewno nie będziecie mieć i traficie super!
    Będzie dobrze, zobaczysz, najważniejsze ze trafiliscie w dobre ręce.

Alexast musi być dobrze! Olinek da radę.

A co do rozwoju ruchowego to ja bym się trochę zdolowala jakbym porownywala Ignacego do innych. Rozwija się normalnie, wszystko prędzej czy później osiąga, ale taki hop do przodu nie jest, jak leży na macie to on tak nie szaleje strasznie, pomacha nogami rękami, pogada, wyslini zabawki a potem myśli i odpoczywa :) czasem tylko obserwuje i bawi się grzecznie, nie robi jakiejś rozpierduchy ruchowej ;) ale każdy bobas ma swoje tempo i tyle, póki jakoś łapie się w normie to nie ma co się przejmować :) ja przynajmniej się nie przejmuje jakoś bardzo :)

Ja bardzo się cieszę ze Ignacy lubi czytać z mamą :) poznaje obrazki juz z jednej książeczki bo codzien ją czytamy, a nawet się złości jak zamkne ja a on chciał popatrzeć jeszcze :))

Monia to straszna lipa z ta piersią.. Oby przeszło.

Tusiu piękne ciepłe zdjęcia! Możesz być dumna z takiej rodzinki!:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 21:34

Galanea, Tusia84, Martynika, weronikaipola, evas lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Niesforna Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia84 wrote:
    Jeszcze mam pytanie czy są mamy karmiące piersią, które nie dostały jeszcze miesiączki??
    :)

My z Jasiem też pospacerować możemy :)

Tusia84, weronikaipola lubią tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2014, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha rozwaliłaś mnie tym "po mężu" hehehe :)) no ale zdrowo, że na facetów się gapisz nie na baby hahaha

Nie wiem jak Wasze Dzieciaczki ale Pola krztusiła się syropkiem, ten smoczek do podawania syropków uratował nas ;) może się komuś przyda.
    http://www.blizejciebie.pl/numimed-smoczek-do-podawania-lekarstw-niebieski-0-6-m-cy,151_493,6133,1.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 21:44

• eta Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wracam 17 listopada do wawy tylko nazbieralo nam się trochę wizyt, neurolog, USG bioderek, pobranie krwi, szczepienie. Ale mam nadzieje ze uda się jakiś wspólny termin znaleźć:)

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika nie wiem czemu, bo widzialam go raz na zdjeciu :) a Ty jakos tak tajemniczo na zdjeciach zawsze inaczej wygladasz, ze jakos inaczej sobie Ciebie wyobrazilam ;)

Ja wlasnie zamowilam lyzeczke z dozownikiem do podawania pokarmu, bo do tego lekarstwa to ciagle przelewanie moze byc uciazliwe. Ze smoczka to Maja nigdy nie wypije, bo ona sie guma brzydzi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 22:03

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Buehehe, edytuję posta, bo zamiast galanea wpisało się Gajanea, a co mi proponuje autokorekta? HALINKA :D WTF?

O Boże, ale się uśmiałam!!! :D Spoko, moja mama jest Halinka, mogę też być :D A "Gajanea" to brzmi jak z ust dziecka :P

Martynika, NataliaK lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Martyna nie ma co sie spieszyc,tak naprawde w innyvh krajach szczepienja zaczynaja sie dopiero po pol roku zycia dziecka,tylko niektore kraje tj Polska serwuja koktajle od urodzenia ;-)

a w ktorych krajach kalendarz szczepien jest po 6mcach? bo ja nie mam takiej wiedzy,chyba w Afryce, ale raczej tez szczepia od razu jak maja pod reka szczepionki :--))
    jak dziecko zdrowe to w dzis.cywilizowanym swiecie szczepic nalezy
    nasze matki nas zaszczepily
    teraz to szal decyzji rodzice maja :szczepie/nie szczepie, wolnosc i swoboda, nowa moda
    w PRL ganiali i za wizytami w ciazy i szczepieniami jako obowiazkowe i powiadomienia do domu przychodzily

teraz ewentualnie przychodnia moze zadzwonic i zapytac matki dlaczego dziecko nie stawia sie na szczepieniach?

bo pewnie jakby chodzilo to same by sie stawilo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 22:17

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2014, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo, no, tutaj trafiłaś jak kulą w płot, bo akurat i ja i chyba Natalia też jesteśmy za szczepieniami.Dyskusja jest na temat tego, czy jest sens szczepić dzieci poniżej 6 miesiąca życia z różnych względów.Ja się na temacie nie znam, przytoczyłam wypowiedź znajomego lekarza, poprosiłam Natalię, żeby się do tego ustosunkowała, bo jest bardziej ogarnięta ode mnie, ale akurat i ona i ja miałyśmy wizyt lekarskich aż nadto jak na jedno dziecko, norma wyrobiona, także luzik ;).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2014, 22:28

• onka79 Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2014, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam! Dziewczynki czy któraś z Was ma huśtawkę dla dzidzi powyżej 4 miesiąca? Zastanawiam się nad takim zakupem i chętnie posłuchałam bym jakis opini ;-)

relgh371fxfsmrgb.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Limerikowo, no, tutaj trafiłaś jak kulą w płot, bo akurat i ja i chyba Natalia też jesteśmy za szczepieniami.Dyskusja jest na temat tego, czy jest sens szczepić dzieci poniżej 6 miesiąca życia z różnych względów.Ja się na temacie nie znam, przytoczyłam wypowiedź znajomego lekarza, poprosiłam Natalię, żeby się do tego ustosunkowała, bo jest bardziej ogarnięta ode mnie, ale akurat i ona i ja miałyśmy wizyt lekarskich aż nadto jak na jedno dziecko, norma wyrobiona, także luzik ;).

Martynika nigdzie nei chcialam trafic bo i nie celowalam
    zastanowilo mnie ze tylko te 6mcy i ze Pl niby serwuje koktajl szczepionek
    a luzik jest jak najbardziej :--))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 00:29

Martynika lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2014, 03:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerykowo skoro uwazasz ze 5 czy 6 szczepow to nie koktajl wirusow i bakterii dla malego dziecka to serdecznie pozdrwawiam,naprawde :-]w roznych krajach jest to roznie rozlozone i nie wszystko razem i nowszymi szczepionkami,nie chve mi sie rozpisywac ale zanim powolasz sie na swoja wiedze lub niewiedze ,poczytaj publikacje i ksiazki? Bedziemy dyskutowac ;-)
    ja jak juz wiele razy pisalam jestem za szczepieniami i szczepic bede,mimo wszystko a jak wiesz mialam przeboje poszczepienne z szpitalem w tle.... Fajny system szczepienia jest w Norwegii,co prawda szczepia po 3 miesiacu ale fajnie tojest ulozone :-)

Martyna rozbudzilas mnie od smiechu :P. Halinka!!! ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2014, 08:19

• excella Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 05:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My syropy podajemy strzykawką, wygodne to.

U nas na razie jedna dawka szczepien, druga miala byc po 4 wrzesnia. Ale że dzieć mi choruje to sie nie spieszymy.

• Mucha Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2014, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba jakas dziwna jestem...Majka spi, a ja zamiast sobie pochrapac to leze i rozmyslam...jakas masakra. Obawiam sie ze juz dzisiaj spac nie dam rady.

iv09g7rf258kfw3a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 listopada 2014, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszka nie denerwuj sie,wszystko bedzie dobrze. Jestes mama i sie denerwujesz,ale na spokojnie przeanalizuj co p.doktor powiedziala :) bo czasami wbijamy sobie di glowy jedno slowo wsrod tysiaca i kurczowo sie tego trzymamy :) Majka przeciez zdrowa dziewczynka!

Martynika, Mucha, eta lubią tę wiadomość

‹‹ 1718 1719 1720 1721 1722 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ