X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika kciuki za szczepienie. Borysek strasznie płakał aż patrzył za pielęgniarka gdzie idzie z tą igłą. Może mi ktoś wytłumaczyć w jak najprostrzy sposób wprowadzić gluten ? Lekarka tylko powiedziała zeby wprowadzić jak będziemy mieć 6 miesięcy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2014, 22:25

weronikaipola lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka wrote:
    Jeny jakie udo! Anna ma dwa patyki, takie z krzaka..

Ale to taki śliczny krzaczek... :) :*

Boooże, śnieg? nie wierzę, że to już zima idzie, dopiero co rozbierałam Artura do rosołu w upały.

Powodzenia na szczepieniu, dobrze, że zrobiło się zimno, ponoć w niższych temperaturach dzieci lepiej znoszą :). Wszystko będzie ok!

Monaa, dokładnie, zostaw Internety w spokoju :).

weronikaipola, Nalka lubią tę wiadomość

• Mucha Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weroronila ja tak wlasnie dziele szczepienia od poczatku: hexa, a po dwoch tygodniach prevenar...teraz mialam miec trzecia dawke hexy, ale musialam przesunac przez potencjalna bakterie (ktorej nie ma - tak sobie wmawiam) ;)

weronikaipola lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa42 wrote:
    Weronika kciuki za szczepienie. Borysek strasznie płakał aż patrzył za pielęgniarka gdzie idzie z tą igłą. Może mi ktoś wytłumaczyć w jak najprostrzy sposób wprowadzić gluten ? Lekarka tylko powiedziała zeby wprowadzić jak będziemy mieć 6 miesięcy.

Najprościej: do tego, co już dajesz (bo dajesz sporo, z tego, co pamiętam) dodawaj 2-3 gramy ugotowanej kaszy manny, raz dziennie, codziennie.

eta lubi tę wiadomość

• topa42 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Najprościej: do tego, co już dajesz (bo dajesz sporo, z tego, co pamiętam) dodawaj 2-3 gramy ugotowanej kaszy manny, raz dziennie, codziennie.
    tą kasze gotuje osobno czy jak gotuje zupkę to dodaje? Taka zwykła kasza manna ? Tak to prawda dosyć sporo Borysek je :) ładnie wszystko toleruje :) ostatnio nawet zjadł słoiczek jabłka z jagodami :). Martynika ty karmisz piersią z tego co pamiętam zgadza się? Ja też ale od jakiegoś tyg zauważyłam że chyba mu moja pierś nie wystarcza między posiłkami :( daje mu pierś je ją ładnie a za 30 minut znów chce jeść i dostaje drugą czasem te przerwy są krótsze :( jak myślicie muszę wprowadzać jakieś mleko ? Z jednej piersi po całej nocy gdzie nie karmiłam go ściągnęłam 120 ml jak myślicie to dużo czy mało na tym etapie laktacji ?

zem3i09keg891u11.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam w ściągane mleko nie wierzę, bo mi laktator nie był w stanie nigdy wyciągnąć na raz więcej, niż 80ml, a na bank miałam więcej w piersiach, więc w ogóle się tym nie sugeruję. Mogę tylko mówić za siebie, że ja bym mm nie wprowadzała, ale Ty wyczuwasz najlepiej swoje dziecko i zrobisz jak uważasz :).Może się częściej dopominać piersi np.przez ząbkowanie, są różne przyczyny. Artur też czasem szybko kwęka o jeszcze i rozbiera mnie z bluzki.
    A dajesz wodę? spróbuj mu w takiej sytuacji dać pić może? Ja próbuję, ale Artur wodą pluje.
    Manna zwykła najzwyklejsza.Ja gotowałam oddzielnie, ale wtedy sporo się marnowało, chyba można gotować z zupą (?).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2014, 22:50

• evas Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śnieg :/ a kysz biała zmoro :P nie cierpię zimy

Bartek skończył 5 miesięcy i zastanawiałam się nad tym glutenem, no i nie mam pomysłu jak mu to przygotować. Jak i w czym ugotować tak małą porcję manny? Wczoraj nawet kupiłam z Bobovity mannę, ale w domu doczytałam, że w składzie jest cukier i cynamon :/ po czorta pakować takie rzeczy do kaszki niemowlęcej? A na opakowaniu napisane "mleczna kaszka manna - tradycyjny posiłek".
    Czy są w sprzedaży jakieś kaszki z glutenem co nie mają tego typu dodatków? Chodzi mi o takie bez gotowania.

Limerikowo lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześc dziewczyny,
    ostatnio nie mam czasu zaglądać w dzień. Jutro jadę do sądu - będę świadkiem w sprawie i już się boję jak to będzie. Strasznie jestem emocjonalna i jak tylko coś nie tak to nie potraię powstrzymać płaczu a tymbardziej cokolwiek powiedzieć. Trzymajcie za mnie kciuki.

Co do śniegu - u nas rano było zabielone, ale żeby więcej coś to nie. A teraz nic nie pada. Pewnie do nas dojdzie AISAK ;) tzn śnieg a nie Ty ;)

Co do okresu - nie - nie rozkręciłsię. Jeden dzień plamień i koniec. robiłam test - negatywny na całe szczęście :) muszę do lekarza, ale to jak już po tym jutrzejszym sądzie dojdę do siebie. Muszę Piotrusia ze sobą wziąć a Michaś z tatą moim zostanie.

przepraszam - nadrabiałam czytanie Was, ale już nic kompletnie nie pamięam.

Nalka strasznie Ci współczuję przeżyć co do wagi Twojej Anny. Rozumiem jak bardzo to przeżywasz - też bym przeżywała. Trzymam za Was kciuki żeby Anna pięknie jadła i jeszcze piękniej rosła :) Cały czas myślę o Ani, żeby rosła zdrowo i żeby nabrała apetytu :) Ty tak spokojnie o tym wszystkim piszesz a podejrzewam, że strasznie mocno to przeżywasz. Nie martw się będzie wszystko dobrze.

Tak piszecie dziewczyny o Waszych dzieciach, że 9 kilo i ponad nawet a mój dopiero do 7 dobija powoli :) poprawił mu się apetyt, zaczął jeść słoiki. Kaszę wcina jak stary. Mleka w dzień nie pije w ogóle bo nie ma ochoty. Widać, że już wyzdrowiał :) a ja jak na złość zostawiłam u mamy mojej probiotyk na ten antybiotyk i już 2 dzień nie podałam :/

Nalka, Limerikowo lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie manny, to nam pielęgniarka radziła zwykłą mannę firmy Kupiec.

topa42, Limerikowo lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Odnośnie manny, to nam pielęgniarka radziła zwykłą mannę firmy Kupiec.
    No tak, ale ja trzeba gotować :( jak ugotować 1 łyżeczkę kaszy? I potem z czym podać, bo ona na wodzie będzie, wiec mało smaczna.

9bsp388.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie można do lodówki schować troszkę na drugi dzień? Wiem, że to maleńkie porcje :/
    A dodać można np. do porcji warzywek. Łyżeczkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2014, 23:41

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2014, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    A nie można do lodówki schować troszkę na drugi dzień? Wiem, że to maleńkie porcje :/
    A dodać można np. do porcji warzywek. Łyżeczkę.
    Chyba muszę się zaopatrzyć w malutki rondelek do gotowania.

Choć na stronie Bobovity znalazłam właśnie mannę bez cukru i dodatków. Ciekawe tylko czy ją gdzieś dostanę? Bo w naszym Kauflandzie na pewno nie ma.

9bsp388.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym wprowadzaniem posiłków to mam kłopot. Czytam każdą etykietę, sprawdzam skład i wiele produktów na starcie odpada. Kiedyś tak się nie stresowałam, wierzyłam że jak napisane od 4 miesiąca, to ktoś to dopuścił i się na tym zna. Nie było internetu i człowiek był mniej świadomy. A teraz jak czytam skład np. kaszek to włosy mi dęba stają. Na 100 g produktu ponad 40 g to cukier!

Podawałam Bartkowi juz całkiem sporo produktów i zaczął mi robić twardą kupkę. Kilka razy dziennie małe, zbite bobki. Na 2 dni odstawiłam wszystko i wróciłam do samego mleka. Kupka się unormowała i teraz zaczynam od nowa. Tym razem będę powoli wprowadzać kolejne warzywa i owoce. Muszę wyłapać po czym te problemy.

Galanea lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety to prawda, że cukier jest w niektórych daniach. Ostatnio byłam w szoku sprawdzając skład deserku jabłkowego w Lidlu. Jabłuszko z bananem plus cukier :| No ja się pytam po co tam cukier? I etykieta od 4-tego miesiąca!

Evas Może to po marchewce lub ryżu??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 00:14

weronikaipola, Limerikowo lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 00:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea Pani Psor mówiła zeby do 7, 8 miesiąca żadnego jedzenia nie zostawiać w lodowce na drugi dzien to sie tyczy tez słoiczkow po otwarciu, pomimo tego ze etykieta mówi inaczej.
    Dziekuje za info o szczepieniach, moze przełoże to drugie rzeczywiście a jutro tylko hexe..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2014, 00:29

• Galanea Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikaipola wrote:
    Galanea Pani Psor mówiła zeby do 7, 8 miesiąca żadnego jedzenia nie zostawiać w lodowce na drugi dzien to sie tyczy tez słoiczkow po otwarciu, pomimo tego ze etykieta mówi inaczej.

O... A czemuż to? Ja zostawiam na drugi dzień. Inaczej musiałabym wyrzucać. :(

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Niestety to prawda, że cukier jest w niektórych daniach. Ostatnio byłam w szoku sprawdzając skład deserku jabłkowego w Lidlu. Jabłuszko z bananem plus cukier :| No ja się pytam po co tam cukier? I etykieta od 4-tego miesiąca!

Evas Może to po marchewce lub ryżu??
    Kleik ryżowy to pierwsze danie jakie dostał i było ok. marchewki tez nie podejrzewam, raczej maliny lub jagody, bo ostatnio takie owoce miał w soczku. No i dostał tez zupkę z cieleciną, wszystko to w jakiś krótkich odstępach i dlatego nie wiem co zaszkodziło.

No nic, trzeba od nowa wszystko wprowadzać. Wyszukałam w internecie, że gerber robi słoiczki z samym kurczakiem lub indykiem, fajna opcja, bo zupkę sama ugotuje, a dodam tylko mięsko ze słoika.

9bsp388.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    O... A czemuż to? Ja zostawiam na drugi dzień. Inaczej musiałabym wyrzucać. :(
    Ja też dzielę na 2 dni. Zupki tez gotuje co 2 dzień. To samo z soczkami, bo w butelce jest 300 ml, a to za dużo na raz.

9bsp388.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2014, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    Ja też dzielę na 2 dni. Zupki tez gotuje co 2 dzień. To samo z soczkami, bo w butelce jest 300 ml, a to za dużo na raz.

Duże słoiczki dzielę na pół. Mały idzie na raz. I deserki też na pół.

evas lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2014, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ponieważ mogą sie namnożyc niebezpieczne dla dziecka bakterie i dopóki układ pokarmowy nie dojrzeje i nie przyzwyczai sie do nowych pokarmów tak powinno sie robić, resztę należy samemu zjadać lub wyrzucać. Ale wiadomo, niech każdy robi jak uważa, ja dostałam takie zalecenie wiec sie go trzymam i dziele sie tu ta wiedza.

evas, eta, Galanea lubią tę wiadomość

‹‹ 1761 1762 1763 1764 1765 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ