X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • evas Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monalisa wrote:
    Dziewczyny butelka musi być choć jedna w razie awarii
    W razie awarii na szczęście mamy aptekę całodobową. Ja tak bardzo chcę karmić piersią, że nawet nie patrzę w stronę butelek. Przyrzekłam sobie że trzecie dziecko będzie tylko na piersi i nie poddam się tak łatwo jak przy poprzednich.

monalisa lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my mamy termometr bezdotykowy i wg mnie to rewelacyjna sprawa - środek nocy, wchodzisz - cyk - i gotowe :) uzywamy poltora roku i nic się z nim nie dzieje. "Używa" też Weronika jak go dorwie i jeszcze go nie zepsuła, a to chyba duuuuży plus ;)

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rtęciowych nie ma, ale są szklane z jakąś inną substancją. Działają fajnie, bo miałam taki na początku obserwacji(nie owulacyjny, zwykły, ale stłukłam). Jednak te bezdotykowe są bezpieczniejsze i wygodniejsze. Brat miał taki, co się do główki lub ucha przysuwało i szybko temperatura. NIe wiem tylko jak z dokładnością.

Tak sobie teraz myślę o tym łóżeczku... Takie puste z samym prześcieradełkiem mamy mieć na lato? Zabezpieczenie niby nie potrzebne zanim dziecko nie zacznie się poruszać po łóżeczku. Ale takie puste łóżeczko to trochę dziwnie mieć...
    Z drugiej strony taki maluszek nie musi być przykryty jak będzie ubrany w pajacyk, ewentualnie jakąś pieluszką(jak będą takie upały jak w tym roku, że na golasa było gorąco:P)

evas, Limerikowo lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • excella Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My używamy termometra bezdotykowego microlife, jesteśmy zadowoleni. Mamy też jakiś elektroniczny, rtęciowego nie używamy bo sie zbił.
    Termometr do wanienki też mamy, łokciem wody nie sprawdzamy bo zawsze by była za ciepła, a taki termometr do wanienki kosztuje z 5zl.

Butelki kupiłam, przydały sie jak mi czasem brakło pokarmu przez stres i musiałam młodego dokarmiać.

Kupiłam sterylizator parowy aventa, przydał sie dopiero jak na dobre zaczelam używać butelek, ale uważam to za zbędny wydatek, można butle zalać gorącą wodą.

Podgrzewacz też sie przydał w nocy, jak podgrzewałam swoje ściągniete mleko.

Do kąpieli używałam emolium, czasami wlewałam oliwke do wody żeby młodego nie balsamować.

• evas Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do łóżeczka to pewnie kupię sam ochraniacz. Ozdobimy go jakaś kolorową maskotką, albo karuzelką. W środku będzie cieniutki kocyk do okrycia.

Wiem ze ładnie wygląda taki komplet i do tego jeszcze baldachim, ale to tylko zbędne wydawanie pieniędzy.

My ostatnio zaczęliśmy mocno oszczędzać. Nie wydajemy pieniędzy na zbędne rzeczy. Jak coś będzie potrzebne to łatwo można to dokupić. Zresztą przy trzecim dziecku już wiadomo co się przyda, a co na pewno nie.

Z rzeczy których nie miałam a będę chciała mieć, to na pewno przewijak. pamiętam jak boli kręgosłup od schylania się nad dzieckiem. No i łóżko kilka razy zostało zasikane mimo podkładu :D

Ale my stawiamy na rzeczy używane, więc będzie sporo taniej. Zwłaszcza gdy mam łatwy dostęp do takich rzeczy z racji swojej pracy.

Limerikowo lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile mamy tyle porad, ale każda uwaga cenna :D Każda z nas ma inne doświadczenia. Ale może się to komuś przyda.

Anielka27 lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z ta pościelą oczywiście chcę ja sobie trzymać gdzieś zabezpieczoną bo po co ma leżeć w pustym jeszcze łóżeczku i się zakurzyć.. co do jonizatora powietrza to się pomyliłam chodziło mi o nawilżacz powietrza :) ale akurat to juz jak by co w okresie zimowym :)

• nutka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evas- masz rację z tym oszczędzaniem. Rozumiem to jak najbardziej przy kolejnym dziecku, ale przy pierwszym chcę zaszaleć choćbym miała kupić jakieś rupiecie niepotrzebne;P
    Aczkolwiek trochę rzeczy też dostaniemy/dostaliśmy od mojego brata, w tym np łóżeczko, karuzelkę taką super z mozartem itp, fotelik-ale różowy więc jak będzie chłopak to się nie przyda, wanienkę też różową, ale akurat wanienka grosze kosztuje.
    Na pewno nie chcę oszczędzać na wózku, żeby był wygodny i dla mnie i dla dziecka. Ubranka będziemy kupować i w sklepach zwykłych i używane od mojej cioci ze sklepu- ale to już pewnie dla starszego dziecka, jakieś spodenki, koszule-takie wyjątkowe perełki:)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielka- my mamy nawilżacz i powiem ci że nawet latem się sprawdza w upały:) Także jeden zakup z głowy:)

Anielka27 lubi tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz sie zastanawiam nad zakupem nawilżacza, możecie jakiś polecić.

Ja czasami licytuje ubranka dla młodego, np ciepłe pajace żeby nie marzł w nocy jak sie odkrywa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o proszę a myślałam, że tylko zimą jest przydatny :) My uważam dobrą decyzję podjęliśmy, że zażyczyliśmy sobie na święta prezenty nie dla nas a dla maleństwa( bardziej takie drobiazgi) z głowy mamy już przynajmniej: kocyk, poduszkę do karmienia, taki superaśny słodki ala ręczniczek po kąpieli z kapturkiem w kształcie żabki , zestaw startowy butelek avent, i laktator co prawda ręczny ale ... jest :) A mąż jako mikołaj tak mnie zaskoczył, że dostałam od niego koszulę nocną dla kobiet w ciąży z otworami na piersi do karmienia. Aż się zdziwiłam, że o tym pomyślał :)
    Tak więc już trochę więcej grosza w kieszeni nam zostanie dzięki tym prezentom :)

Limerikowo, evas lubią tę wiadomość

• nutka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy ten http://www.elmedico.pl/product-pol-1472-Nawilzacz-powietrza-HB-UH-1040-filtr-GRATIS.html
    i jesteśmy zadowoleni. Tylko szczerze dopiero teraz doczytałam, że trzeba filtr wymieniać, a mamy go już ponad rok... Jak będę w sklepie to poszukam takiego;) Ale działa cały czas bez zarzutów. Teraz nawet stoi pod choinką i ją nawilża żeby się nie obsypała szybko.

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak szacunkowo to jak myslicie ile pieniazkow trzeba przygotowac na wyprawke dla 1 go potomka?

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja pościel dla dziecka kupię córkę urodziłam w maju i cały czas korzystałam wiadomo, że jak lato było upalne to można przykryć czymś cieńszym.. jednak grubości pościeli też są różne można kupić taką delikatną i nie będzie dziecku gorąco.. do tego takie maleństwo zobaczycie same w brzuchu jest cały czas otoczone ciałem mamy i lubią być takie "opatulone" często dzieci nawet lubią mieć coś blisko buzi np. pieluszkę tetrową bo inaczej nie mogą zasnąć.. ja wiem jak było z moim synkiem on nawet jak już zasnął twardo i odkładałam go do łóżeczka to się po chwili budził i płakał, ja mam zamiar kupić kołyskę na pierwsze miesiące one mają kółka i można wszędzie z nią jeździć bez problemu a to tego nie ma w niej tak ogromnej dla małego dziecka przestrzeni jak łóżeczko.. z córcią miałam kołyskę i byłam mega zadowolona.

Niby rodzimy w czerwcu ale takie maleństwo zupełnie inaczej traci ciepło niż my.. nawet jeśli w czerwcu będzie ponad 20 stopni i my będziemy śmigały na krótkie rękawy to takiego maleństwa w pierwszych tyg tak nie ubierzecie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2014, 15:36

Limerikowo, Anielka27 lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak u was, ale u mnie w tym roku już w czerwcu zaczęły się takie upały, że nie można było usiedzieć ani w domu, ani na dworze. Jakoś strasznie się boję tych upałów...:( Ale nawet jeśli będzie 20 stopni, to nie trzeba dziecka kołdrą opatulać na spacerze chyba, co?;) Wystarczą mu chyba body czy coś takiego, rajstopki i czapeczka i jak będzie mu zimno to lekki kocyk.

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do okrycia maleństwa mam cieniutki polarkowy otulacz.
    Łóżeczko też już mamy, ale na razie jeszcze u mnie w sklepie stoi. Zastanawiam się jeszcze nad kołyską. Ostatnio jakaś klientka chciała sprzedać kosz mojżesza, może od niej odkupię.

Jeśli chodzi o wózek to też mam zamiar nabyć używany, ale ja prowadzę komis dziecięcy, więc mam w czym wybierać. No i każdy mogę na spokojnie obejrzeć.

9bsp388.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja piszę o pościeli do kołyski czy łóżeczka, a nie do wózka.. :) do wózka wiadomo, że kocyk czy pieluszka jak będzie gorąco.. :)

a "opatulać" napisałam w sensie nie przegrzewania dziecka tylko tego że one lubią czuć się bezpiecznie i jak leżą bez przykrycia to często trudno dziecku zasnąć.. ja sobie nie wyobrażam śpiącego maleństwa zaraz po narodzinach w łóżeczku zupełnie bez przykrycia w samym pajacu np.

evas, Anielka27 lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • ch0colate Debiutantka

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    można dołączyć ? :)
    późno odkryłam to miejscie .. :)

AISAK, Martynika, nutka, monalisa, Agusia2312 lubią tę wiadomość

p19ukw7iq7rdmmjt.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ch0colate oczywiście, że można :) witamy serdecznie :)

Z tego co widzę po suwaczku będziesz miała bliźniaki??? ale Ci super :)

ggfxf7q.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2014, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieci lubią być zawinięte np w rożek. Ale myślę że latem może być im za gorąco. Dlatego mam cieniutki otulacz. To jest cos takiego:
    http://allegro.pl/kocyk-kokon-otulacz-niemowlecy-nowy-bezowy-i3841589453.html

9bsp388.png
‹‹ 196 197 198 199 200 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ