MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Galanea- nam na prenatalnych lekarz powiedział, że chyba chłopak(choć najpierw się zarzekał, że nie mówi o płci, bo wcześnie, a nagle mówi: chociaż nie, tutaj chyba będzie chłopak).
Zawsze chciałam mieć pierwszego chłopca, ale teraz tak myślę, że córunia też byłaby cudna;) Także się okaże, mam nadzieję, że 30stycznia dzidzia pokaże kim jest:) Chociaż bardziej mi zależy, żeby było z nią wszystko w porządku, a jak nie chce się ujawniać to trudno, poczekamy do porodu:P
No to wy jesteście jakieś szczęściary. Nam udało się po 4 cyklach, ale była to ciąża biochemiczna. Później dopiero po roku od pierwszych starań- w dniu, kiedy miałabym termin porodu tej biochemicznej ciąży zrobiłam test i okazał się pozytywny:) Ale teraz już nie pamiętam tego, że tak długo czekaliśmy na maluszka.Ważne, że jest teraz i będzie już na zawsze!
Anielka27, Galanea lubią tę wiadomość
-
Kota wrote:Co to jest zespol ARSA? Nie slyszalam o tym. Trzymam kciuki zeby bylo wszystko usper na polowkowym. Ja czekam na wyniki cytomegali
pojechalam zrobic jeszcze raz bezposrednio w laboratorium a nie durnym luxmedzie i do 16 maja byc wyniki.
ARSA to odmienne odejście prawej tętnicy podobojczykowej. Ale przepływ krwi jest bardzo ładny, przezierność karkowa też super i lekarz mówi, że na 90% wszystko ok. Oby tak było.
Trzymam kciuki za Twoje wyniki. Ja również ciążę prowadzę w Luxmedzie.Anielka27, weronikabp lubią tę wiadomość
-
nutka wrote:A pytałaś jeszcze o ruchy- niestety wciąż czekam;( Mam nadwagę i łożysko na przedniej ścianie, wiec trochę czekania być może mi zostało:(
Hmmm, ja nawet nie wiem czy łożysko mam na przedniej czy tylnej ścianie. Co prawda jestem szczupła i brzucha prawie jeszcze nie widać, ale słyszałam, że w pierwszej ciąży ruchy wyczuwa się później, około 20 tc. Nie mogę się już ich doczekaćCzasem coś czuję, ale nie wiem czy to nie jelita.
-
ej, mam kompleks, mój brzuchol jest o wiele za mały jak na ten tydzień. Ludzie nie widzą , że jestem w ciąży.. i to w połowie! Lekarz mnie pociesza, że za chwilę się to zmieni.
My się nie staraliśmy jeszcze, nam "wyskoczyło". ;P
nutka jeszcze chwilę i nie będziesz się mogła skupić, tak się będzie kręciło dzieciątko.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2014, 16:58
nutka lubi tę wiadomość
-
Witam dziewczyny! Ja po wizycie. Jakąś małą infekcje mam to lek dostałam. Tętno dziecka jest więc jestem zadowolona
Ale dopiero mnie moja gin uświadomiła jakoś głupio to przeoczyłam, że na prenatalnych z 12 tyg. wyszło mi pośrednie ryzyko trisomi 21. Usg pokazało, że jest ok ale badania biochemiczne z krwi trochę nie tak. Ale to nie jest to najwyższe ryzyko więc staram się nie stresować bo to nic nie pomoże. Teraz czekam na połówkowe gdzie będzie sprawdzane echo serca płodu bo takie jest zalecenie w związku z tym wynikiem. Gin mnie uspokajała, że często u babek z najwyższym ryzykiem okazuje się wszystko ok. A poza tym pocieszające jest to że usg było prawidłowe nie było odchyłów. Rozpisałam się ale musiałam się wygadać
-
Margotka87 u mnie powiedzieli właśnie, że jak będzie ok to przyślą pocztą a jak coś nie tak to zadzwonią i spotkam się z genetykiem. I przyszło pocztą ponoć pomiędzy 1:100 a 1:1000 jest to moje zagrożenie pośrednie, a poniżej 1:100 jest to największe ryzyko ale tak jak mówiłam po sprawdzeniu często i to ryzyko okazuje się fałszywe.
A jakie ryzyko Ty miałaś?? I jak po spotkaniu z genetykiem?? -
Balonik, takie ryzyko, nic nie oznacza. Nie martw się. Ja i większość mam zespołowców, które znam oczywiście, uważamy, ze test Papp-a to takie trochę "wróżenie z fusów", poparte oczywiście jakimiś tam badaniami, statystyką, ale nie przesadzające o niczym. Będzie dobrze. A na echo kierują już przy takim ryzyku? Myślałam, że przy 1:300? Ale dobrze, sprawdzą wszystko będziesz spokojniejsza
Na połówkowym zwróć też uwagę, czy lekarz sprawdza wszystkie markery zD.
Dodam, że mądra z Ciebie kobieta, że nie zamierzasz się zamartwiać za w czasu. Chociaż domyślam się, że ciężko się pozbyć tej myśli z głowyWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2014, 17:55
-
MagdaO mam na wynikach napisane, że wskazane jest między 20 a 22 tyg. badanie ECHo serca płodu. Czyli chodzi o te połówkowe, a że w ramach jego jest to badanie to i tak bym miała robione. W sumie jak na mnie to spokojna jestem. Co ma być to będzie a będzie dobrze
Anielka27 lubi tę wiadomość
-
Tylko echo serca płodu wykonuje się na lepszej jakości sprzęcie. Ja połówkowe miałam w środę u swojego ginekologa w swojej "pipidówie" a we wtorek jadę do Gdyni właśnie na echo. Mimo, że u mnie ryzyko wyszło małe, bo 1:2911, ale ze względu na pierwszą ciąże, wszystkie te badania powinnam wykonać.
I pewnie, że będzie dobrze, no jakby inaczej