MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Anielka czekamy na dobre wieści po dokładniejszym USG, musi być dobrze.
Marcysia widzę że są dobre oznaki więc ze spokojem czekam na dalsze informacje o Was
Co do ruchów dziecka, ostatnio o to pytałam lekarza i mówił że na tym etapie ciąży może tak się zdarzyć że nie będziemy czuć dziecka przez dzień czy dwa ale to nic złego może po prostu nasz robaczek znalazł sobie takie miejsce w brzuchu że nie czujemy go. Od razu zaznaczył że jak zdarzyła by się taka sytuacja koło 30 tygodnia i wyżej to od razu do szpitala mamy gnać.
A tu nasza lista bo ostatnio coś jej nie wklejałam
1. Paula222 – 23 lata, Olsztyn, mężatka, długie starania – 20, 22 maja 2014 r. – chłopiec
natalkaa86 – 1 czerwca 2014 r.
Bankierka – 29 lat, panna do 15 sierpnia –2 czerwca 2014 r.
leniuta29 – 2 czerwca 2014 r.
MagdaO – 29 lat, woj. pomorskie, córka z zD, nieformalnie zamężna, 3 cykl starań – 2 czerwca 2014 r. – chłopiec
NataliaK – 2 czerwca 2014 r. – chłopiec
Martynika – 24 lata – 4 czerwca 2014 r. – chłopiec
Judi2014 – 4 czerwca 2014 r. – chłopiec
czekajajaca – 30 lat, Kraków, mężatka, 4 cykl starań – 5 czerwca 2014 r. – dziewczynka
fler – 28 lat, okolice Krakowa, mężatka, 5 cykl starań – 5 czerwca 2014 r. – dziewczynka
MonikaS – 30 lat, syn 2 lata – 5 czerwca 2014 r. – chłopiec
seksualnaa – 6 czerwca 2014 r.
jarzębinka – 9 czerwca 2014 r.
karolina1990 – 23 lata, pomorze, mężatka, 2 cykl starań – 10 czerwca 2014 r.
Marcysia86 – 27 lat, okolice Rawicza, mężatka – 11 czerwca 2014 r.
AISAK – 25 lat, woj. Lubelskie, mężatka, 2 cykl starań – 11 czerwca 2014 r. – chłopiec
Evelineq – 25 lat, Podkarpacie, mężatka – 11 czerwca 2014 r.
kambel – 22 lata, panna, 2 cykl starań – 12 czerwca 2014 r.
szczesliwa83 – 12 czerwca 2014 r.
mała czarna 88 ¬– 13 czerwca 2014 r.
Nalka – 22 lata, Gdańsk, mężatka, szczęściara – 14 czerwca 2014 r.
Anielka27 – 27 lat, mężatka, 1 cykl starań – 14 czerwca 2014 r. – dziewczynka
Mati1980 – 14 czerwca 2014 r. – chłopiec
azi – 28 lat, Łódź, mężatka, 3 cykl starań – 14 czerwca 2014 r.
MartaM27 – 14 czerwca 2014 r.
monalisa – 35 lat, Poznań, mężatka, dwójka dzieci, 7 lat starań –14 czerwca 2014 r. – dziewczynka
nutka – 22 lata, Dolny Śląsk, mężatka, 12 miesięcy starań – 16 czerwca 2014 r. – chłopiec
vosia – 17 czerwca 2014 r.
Modelka – 32 lata – 19 czerwca 2014 r. – chłopiec
Niesforna – 29 lat, Warszawa, mężatka, 3 cykl starań – 19 czerwca 2014 r.
Maksi8 – 20 czerwca 2014 r.
Hankaa28 – 29 lat, Poznań, córka 7 lat, panna do 30 sierpnia – 20 czerwca 2014 r.
fasolka13 – 21 czerwca 2014 r.
Truskawkowe ciastko – 24 lata, mężatka, rok starań –21 czerwca 2014 r.
Karolajn – 22 czerwca 2014 r.
weronikabp – mężatka, 3 miesiące starań – 22 czerwca 2014 r. – dziewczynka
eta – 28 lat, Warszawa, mężatka, starania od kwietnia 2012 r. – 22 czerwca 2014 r. – chłopiec
Tusia84 – 29 lat, Kubuś, Hania, Emanuel – 23 czerwca 2014 r. - dziewczynka
sunset – Górny Śląsk, córka 3 lata, 2 cykl starań –23 czerwca 2014 r.
Paulina1986 – 27 lat, Wielkopolanka, mężatka – 23 czerwca 2014 r. – dziewczynka
Olena – 24 czerwca 2014 r.
ewcia2337196 – 24 czerwca 2014 r.
ivv – 33 lata, Weronika, mężatka – 25 czerwca 2014 r. – dziewczynka
onka79 – 25 czerwca 2014 r.
Agusia2312 – 23 lata, wielkopolska, mężatka, 9 cykl starań – 25 czerwca 2014 r.
Margotka87 – 26 lat, Zuzia 3 lata, mężatka – 25 czerwca (lub 2.07) 2014 r. – chłopiec
Martusia – 25 czerwca 2014 r.
ch0colate – 21 lat – 25 czerwca 2014 r. Bliźniaki
Mucha – 25 czerwca 2014 r. – dziewczynka
Kota – 28 lat, Kraków – 26 czerwca 2014 r. – dziewczynka
000kar000 – 26 czerwca 2014 r.
excella – 26 czerwca 2014 r. – chłopiec
Weronika2903 – 27 czerwca 2014 r.
monaaa - Śląsk, mężatka –27 czerwca (lub 3.07) 2014 r. – chłopiec
topa42 – 30 lat, okolice Krakowa, Oliwka 10 lat, mężatka, 10 cykli starań – 29 czerwca 2014 r.
evas – 34 lata, okolice Warszawy, Konrad 14 lat, Michał 12 lat, w związku, 2 cykl starań – 29 czerwca 2014 r. – chłopiec
57. Duchess – 33 lata, Warszawa, syn 3 latka, mężatka – 30 czerwca 2014 r.
Limerikowo – 34 lata, Irlandia, mężatka – dziewczynka
alexast – 31 lat, mężatka, 3 lata starań – chłopiec
balonik – warmińsko-mazurskie, termin koniec czerwca 2014 r.
Galanea - 27 lat, 1 cykl starań
Emilka WSK – lubuskie,
WIEK, MIASTO/REGION, DZIECI, STAN CYWILNY, CYKL STARAŃ, DATA PORODU
a w czerwcu dopiszemy imię dziecka, datę porodu, wagę i wzrost.
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Anielka27 wrote:byłam w czoraj na USG połówkowym, będziemy mieli dziewczynkę.
Wszystko było pięknie, wszystkie parametry ok aż w końcu taka bomba na nas straszna spadła. Jest podejrzenie agenezji robaka móżdżku!
Przestrzeń zbiornika móżdżkowo-rdzeniowego jest za duży! Koszmar! Wysłano mnie na kolejne dzisiaj USG na lepszym sprzęcie i najprawdopodobniej będę miała aminopunkcje . Jestem w takim szoku, że nie dociera to do mnie. kończę dziewczyny bo nie mam siły pisać.
Kochana, kliknęłam "lubię" jak tylko zaczęłam czytać posta, że jesteś po połówkowym i będziesz miała dziewuszkę, ale złych wiadomości oczywiście nie lubię. Mam jednak ogromną wiarę w to, że te pomiary były wykonane błędnie, albo nie świadczą o tym, co Ci zasugerowano.
Czasami mam wrażenie, że te aparaty usg są cholernie niedokładne. Mój lekarz przyjmuje w dwóch gabinetach, jeden troszkę dalej od mojego bloku, ale ma tam 3D, więc tam częściej chodzę, drugi pod samym blokiem. I w tym pierwszym non stop wychodziło mi, że mały jest o prawie dwa tygodnie (!) za duży. Potem na chwilę go podejrzał w tym drugim gabinecie tydzień po poprzednich pomiarach i okazało się, że parametrami niemalże identycznie jak z datą OM... przecież to niemożliwe, żeby nastąpiła taka zmiana w tydzień.
Dlatego mam nadzieję, że na tym kolejnym usg wyjdzie już coś zupełnie innego, koniecznie daj znać!
Co do ruchów - 20 tydzień to wciąż jeszcze dość wcześnie na regularne ruchy, maluch jest naprawdę nie za duży, mój wczoraj siedział prawie cały dzień cicho, ale postanowiłam nie wariować, za to dzisiaj od 6 do 9 kopał mnie jak by on zwariował, jeden raz za drugim. Na ruchy będziemy musiały zacząć zwracać baczną uwagę pod koniec II trymestru, na razie te dłuższe okresy ciszy naprawdę nie muszą niepokoić.
-
Anielka bądź dobrej myśli! trzymam mocno kciuki! znam dwie dziewczyny które są też teraz w ciąży na takim etapie co my i którym też na usg wychodziły problemy a na kolejnych rozwiane zostały wszelkie wątpliwości! wierzę że u Ciebie też tak będzie!
byłaś na USG w babce u Lewczuka? a teraz gdzie idziesz i do kogo? zobaczysz że napiszesz że wszystko jest już dobrze i to tylko był niepotrzebny strach!
:* :* -
A powiedzcie mi dziewczyny czy wy tez tak macie - to dość wstydliwe ale uciążliwe. Jak kicham, smarkam lub kaszlę czasem zdarza mi się że popuszczę mocz i mam nadzieję że to jest mocz a nie wody
i jest to stale ale zdarza mi się i teraz nie wiem czy mam się czym martwić ? Czy powiedzieć o tym lekarzowi ? Najgorzej jest jak zdarzyło mi się wymiotować to wtedy razem szedł mocz
Wstyd się przyznać ale nigdy z tym nie miałam problemu i teraz trochę się martwie
-
topa na pewno zdarza się w ciąży jak już brzuch jest większy, że przy kichnięciu/kaszlnięciu można popuścić mocz. niestety taki urok ciąży.
Natomiast koniecznie powiedz lekarzowi bo wiem że są jakieś ćwiczenia żeby wzmocnić zwieracze. lekarz na pewno Cię poinstruuje co możesz zrobić, żeby zmniejszyć te dolegliwości. ale nie musisz się martwić że to coś złego się dzieje, bo w ciąży tak bywa niestety, jak już brzuch większy.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
topa ja bym sie zapytała lekarza:) Ja zauważyłam ze ostatnio szybko mnie zaczyna bolec kręgosłup jak siedze w takiej pozycji że nie mam opartych pleców o coś, to mnie szybko zaczyna bolec;) Wczoraj mnie ciągło w pachwinach i w nocy troche kuło w macicy. Tez tak macie?
[/url]
[/url]
-
Topa, nietrzymanie moczu, zwłaszcza w zaawansowanej ciąży, jest dosyć powszechne. Podczytuję sobie od czasu do czasu III trymestr i dziewczyny często miały obawy, że wyleciały im wody, a to było po prostu nietrzymanie moczu.
Na pewno warto o tym wspomnieć lekarzowi, to nic wstydliwego, a już na pewno nie rzadkiego!
Sama dla siebie możesz zrobić tyle, co pisała Galanea, tj. ćwiczyć mieśnie Kegla. Jak siusiasz, to wstrzymuj mocz na parę sekund i tak kilka razy. Możesz też ćwiczyć "na sucho", spinać tam mięśnie jakbyś chciała wstrzymać siusianie, rób to gdziekolwiek, tak często w ciągu dnia, jak Ci się przypomni. A lekarzowi wspomnij jak najbardziej.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Z takim ćwiczeniem to nie mam problemu bo je często robię ale mimo tego czasem mi się zdarza zaczyna mnie to wkurzać a że często kicham to mam coraz częściej niespodziankę - dobrze że mam wkładki to jakoś daję radę ehhhh no nic powiem o tym lekarzowi a ćwiczenia czy tak czy siak będę robić - a brzuch faktycznie mam duży wygląda jak w 6 miesiącu i to może dlatego. No nic pogadam o tym z lekarzem.
-
Agusia2312 wrote:topa ja bym sie zapytała lekarza:) Ja zauważyłam ze ostatnio szybko mnie zaczyna bolec kręgosłup jak siedze w takiej pozycji że nie mam opartych pleców o coś, to mnie szybko zaczyna bolec;) Wczoraj mnie ciągło w pachwinach i w nocy troche kuło w macicy. Tez tak macie?
co do kręgosłupa mam to samo! lekarka mi powiedziała że mogę iść do rehabilitanta na jakieś ćwiczenia i takie tam, ale jak na razie to podkładam poduszkę, a jak boli to siadam na takiej wielkiej dmuchanej piłce, bo ona wymusza prawidłową postawę kręgosłupa.
gin powiedziała że im większy brzuch tym może bardziej bolećpocieszenie
a ciągnięcia i kłucia są związane z rozciąganiem macicy, więc nic niepokojącegoAgusia2312 lubi tę wiadomość
-
Agusia2312 wrote:topa ja bym sie zapytała lekarza:) Ja zauważyłam ze ostatnio szybko mnie zaczyna bolec kręgosłup jak siedze w takiej pozycji że nie mam opartych pleców o coś, to mnie szybko zaczyna bolec;) Wczoraj mnie ciągło w pachwinach i w nocy troche kuło w macicy. Tez tak macie?
Na szczęście jeszcze tylko tydzień i idę na zasłużone wolne