WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nutka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Tak, też z Olsztyna :)

P.S. Dziewczyny, jak Wam sprawdzają długość szyjki macicy? Ja nie wiem jaką mam. USG transwaginalne?
    Mi lekarz podczas zwyklego usg przez brzuch powiedział, że szyjka odpowiednio długa.

Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha trzymaj sie kochana:***** Jestem z Wami sercem:)
    Co do szyjki to mi powiedział ostatnio ze jest długa i zamknieta.

A mnie lekko cos w gardle łaskocze, psikne tantum verde juz zapobiegawczo;) ehh ta pogoda tak zimno brr...:D My z mężem nie lubimy zimy heh:D Tylko ciepło, słoneczko mmmmm:)
    Miłego popołudnia mamuśki;) A dzis jedziemy w odwiedziny do teściów .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2014, 12:48

Mucha lubi tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co- mój pępek chyba planuje wyskoczyc:) jak ręką glaskam brzuch to mi zachacza u góry pępka:)

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Judi2014 wrote:
    Cześć dziewczyny, ja tak z innej beczki. Czy któraś z Was zauważyła, że w ciąży ma mniejszy zarost np na nogach? Bo ja to zawsze miałam duży, rano goliłam a po kilku godzinach miałam już nogi kłujące, a teraz nie dość że odrasta mi co 20 włos to jeszcze rzadko... No i włosy na głowie wcześniej musiałam myć codziennie, choć z lenistwa robiłam to co 2 dzień, a teraz spokojnie mogę myć co 3 dni, bo tak rzadko się przetłuszczają. Macie tak też?

Moja szwagierka mi mówiła, ze tak miała, na pewno w 3 trymestrze ;)
    mi w pierwszym włosy rosły jak szalone nie tylko na głowie, hehe :P

81clk9i.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggda wrote:
    dziewczyny a macie coś takiego ze jak spicie na 1 boku to wam drętwieje np. cala noga? ja mam tak od 2 dni i nie wiem od czego :/
    W nocy na łóżku nie, ale jak leżę na kanapie i mam jakoś wyżej głowę, to za jakiś czas kluje mnie pod żebrem i właśnie drętwieje noga.

81clk9i.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do twardnienia brzucha, o które wcześniej pytałam-wczoraj pojechaliśmy do rodziców i przy okazji miałam badanie (moja babcia jest ginekologiem). To lekarz starej daty, ale jej rady bardzo sobie cenię.
    Przy badaniu macica była miękka, odpowiednio rośnie. Chyba jednak nie miałam twardnienia, nie czułam skurczy, a może myliłam z problemami jelitowymi.
    Nie powinny występować bóle miesiączkowe, wtedy to macica się obkurcza, albo takie skurcze, które nawet lekko bolą, trzymają i puszczają. Wtedy luteina i szybka interwencja.
    Czy macica jest twarda najlepiej badać na leżąco, z ugiętymi nogami, bo wtedy mięśnie brzucha są rozluźnione. Jeśli jest twardnienie, to własnie wtedy poczujemy tam "kamień". Nie naciskać, nie masować podbrzusza za często, bo to może stymulować macicę.
    Ja mam profilaktycznie zażywać magnez, na pewno nie zaszkodzi.
    Babcia słuchała też tętna dzidziusia przez stetoskop! i słyszała jak się rusza :) To było naprawdę fajne.
    I okazało się, że pukanie, które czasami czuję, to najprawdopodobniej ruchy.

Limerikowo, Agusia2312, eta lubią tę wiadomość

81clk9i.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monaaa- ale Ci super.:) Ginekolog w rodzinie to skarb- a szczególnie tak bliska osoba.:)

Jakbym miała porządny stetoskop też bym próbowała posłuchać. Koleżanka miała mi pożyczyć, ale ona ma taki do ciśnienia i wydaje mi się, że nic nie usłyszę, bo on jest słabszy...

monaaa, Agusia2312 lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Wydaje mi się że to są głupie przesądy tj. trzymanie dziecka do chrztu w ciąży (podobno przynosi pecha, ja sama zostałam chrzestną w ciąży), noszenie łańcuszków i pasków podobno ma sprawić że dziecko owinie się pępowiną, kupowanie rzeczy przed porodem również podobno przynosi pecha... oj dużo tego. Wierzyć czy nie? Ja osobiście nie zamierzam dać się zwariować, tak naprawdę przyszłość nie jest zapisana w tego rodzaju zabobonach, ale wszędzie krążące czarnowidzenie sprawia że człowiek chwilę się zastanawia ;-)
    Też zostałam chrzestna w ciąży, do chrztu nie trzymałam. Słyszałam raczej, że to oni będą mieli pecha biorąc ciężarną na chrzestną. Nie jestem przesądna, nawet z racji mojego zawodu byłoby to skomplikowane. ;) Już macie pokupowane coś niecoś a ja nie mam nic, kompletnie. Może po sesji się wybiorę na zakupki, bo drogie panie kuję cały czas, a uwierzcie mi, łatwo nie jest. :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2014, 14:48

Limerikowo lubi tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to ja z zakupami zostałam w tyle :-) Teraz to nadrobię mam wolne więc pewnie częściej będę jeździć na zakupy :-) Ale mam zgagę :-( maskara ostatnio strasznie mnie męczy !

zem3i09keg891u11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też zostałam chrzestną w ciąży :)

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    A synek od wczoraj bardzo spokojny. Tupnie raz na jakiś czas, ale bardzo rzadko. Zastanawiam się od czego to zależy, że w jedne dni wali jak szalony, niemalże bez przerwy, a w inne muszę się mocno skupiać, żeby wyłapać jakiś ruch. Na pewno ułożenie, to, co jem. Ciekawe, czy później, gdy będzie miał trochę mniej miejsca te ruchy będą bardziej regularne w swojej intensywności. Mamy doświadczone, jak to jest?

Będą Martynika bardziej intensywne i regularne tzn będziesz wiedziała kiedy dzidzi śpi, a kiedy nie no i wtedy to nawet jeśli dzieciątko zmieni pozycję to będziesz czuła ruchy tylko w różnych miejscach np czasem kopnie pod żebrem, a czasem w bok lub w dole brzucha.. ja się śmiałam bo moja Hania była źle ułożona i co wizytę wchodziłam i lekarz no może się odwróciła.. a ja że nie.. i na usg się potwierdzało, a wiedziałam to po tym że jak mnie kopała to miałam wrażenie że dostaję kopa w pupę ale od wewnątrz.. :)no i gdyby w późniejszych tygodniach miała zmienić zupełnie pozycję to by się to objawiło jakimś wzmożonym ruchem dziecka, a nie czułam tego i wiedziałam, że się nie ułożyła prawidłowo..
    już za parę tygodni będziesz odczuwała jak Twoje maleństwo ma czkawkę i będziesz wiedziała, bo będą takie regularne uderzenia jakby podskoki płodu jak przy czkawce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2014, 16:18

ggfxf7q.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nie mogę się tego doczekać :-)

zem3i09keg891u11.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz w środę mijają 3 tygodnie od amniopunkcji. Powinnam dostać pełne wyniki badania. Wyniki metody Fish wyszły ok, ale istnieje jednak prawdopodobieństwo, że mały ma jakąś inną wadę genetyczną. Od dwóch dni mam strasznego stresa. Strasznie się boję. Mąż już na mnie nakrzyczał, że panikuje... ale co mam zrobić jak mi takie myśli chodzą po głowie. Naprawdę się boję. Niech już będzie środa, niech już zadzwonią z dobrymi wieściami...

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Teraz w środę mijają 3 tygodnie od amniopunkcji. Powinnam dostać pełne wyniki badania. Wyniki metody Fish wyszły ok, ale istnieje jednak prawdopodobieństwo, że mały ma jakąś inną wadę genetyczną. Od dwóch dni mam strasznego stresa. Strasznie się boję. Mąż już na mnie nakrzyczał, że panikuje... ale co mam zrobić jak mi takie myśli chodzą po głowie. Naprawdę się boję. Niech już będzie środa, niech już zadzwonią z dobrymi wieściami...
    Trzymam kciuki - wiara czyni cuda - będzie dobrze tylko myśl pozytywnie

alexast lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • MagdaO Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast, przypomnisz jakie były powody do twojej amniopunkcji?

er3mcwa17arhglng.png
    .png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo miałam takie wyniki:

12 grudzień: 12tyd. 3 dni - CRL 60,0mm fałda karkowa NT:2,2mm kość nosowa jest
    14 grudnia: 12tyd. 6 dni - CRL 61,25mm NT: 2,3mm kość nosowa widoczna
    16 grudnia: 13 tyd. 1 dzień - CRL: 66,8 NT: 3,4mm kość nosowa: trudna do oceny
    ryzyko 1:26 po teście PAPPA ryzyko 1:177

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2014, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast - kciuki mocno trzymam!

Dziś robiłam hamburgery, powiem Wam, że nie jadam w fast foodach ale te domowe są naprawdę dobre :)dużo sałaty, pomidorów, mielone mięsko drobiowe doprawiłam ziołami, sosem worcester, pycha! :))

• MagdaO Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli wygląda na to, że amniopunkcja miała na celu wykluczyć zespół Downa, bo ze względu na jego markery została Ci wykonana, więc wydaję mi się, że jeżeli Fish wykluczył tą wadę, no to zespołu Downa twoje dziecko na pewno nie będzie miało. A wad genetycznych jest tysiące, takich o których my "szaraczki" nawet nie słyszałyśmy, ale to są tak rzadkie przypadki, że nie warto się nakręcać. Jednak domyślam się jaki to stres dla Ciebie (sama prawie mdlałam ze strachu przed połówkowy usg)

Życzę Ci kochana z całego serca zdrowego szkraba :*

alexast, Limerikowo lubią tę wiadomość

er3mcwa17arhglng.png
    .png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast ja również trzymam za Was kciuki :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziękuję wam bardzo za trzymanie kciuków. Mam nadzieję, że w środę się czegoś dowiem, najpóźniej w czwartek.
    Ja na połówkowe wybieram się albo w tą środę albo w następną. Zobaczymy jak dostanę termin.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
‹‹ 290 291 292 293 294 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ