X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea skurcze mięśni, łydek póki co nie. Jedynie jak leżę długo na boku, to drętwieje mi noga.
    Mi lekarz na ostatniej wizycie kazał oprócz witamin zażywać magnez, tym bardziej, ze nie mam go w składzie witamin, które biorę. Nie robiąc tu reklamy wymienił dokładnie preparat Magne B6.

Dziewczyny mam pytanie odnośnie badań:
    Gin zlecił mi na poprzedniej wizycie sporo, oprócz moczu morfologii to wiadomo:
    ALAT/ASPAT
    Białko calkowite
    Mocznik
    Kreatynina
    Kwas moczowy
    CRP
    Pytałam mojej babci-gina-uznała, że większość jest na tym etapie zbędna, bo robi się je w bardziej zaawansowanej ciąży i prawdopodobnie teraz w wynikach nic nie wyjdzie takiego
    Miałyście robione już coś z powyższych?

I jeszcze jedno może głupie pytanie-czy krew badacie zawsze na czczo a mocz jest tzw z pierwszego siusiania?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2014, 16:00

Galanea lubi tę wiadomość

81clk9i.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    A ja właśnie zakupię wózek z tego typu. Wózkiem na takich kołach przynajmniej wszędzie się wyjedzie, a po wyjęciu mniejszej gondoli wózek nadal ma funkcję głęboką. Moim zdaniem są jak najbardziej ok.
    Ja tylko mówię z własnego doświadczenia. Te wózki mają przekładaną rączkę, ale jak ustawimy dziecko przodem do kierunku jazdy, to bardzo ciężko się ten wózek prowadzi. Oczywiście dziecko można wcześniej przełożyć do spacerówki, ale wtedy trzeba jakiś materacyk włożyć, bo dziecko leży na pasach. A nie wyobrażam sobie aby 3-4 miesięczne dziecko zapinać w pasy spacerówki która jest przeznaczona dla starszego dziecka. Miałam podobny wózek 14 lat temu (wtedy to był hit) i teraz na taki bym się nie zdecydowała.

Ale oczywiście każdy ma prawo wyboru. Proponuję tylko dobrze mu się przyjrzeć w sklepie.

9bsp388.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://poprostupolozna.pl/warsztaty.html
    Może słyszałyście o tym?
    Ja niestety za późno się dowiedziałam i ominęły mnie warsztaty w Katowicach.
    Może któraś z Was się załapie w swojej miejscowości, albo okolicach.
    Koleżanka była i chyba zadowolona.

81clk9i.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    padam na twarz.

Monaaa, co to za warsztaty? to szkoła rodzenia jakaś?

20120810580117.png

26ympwo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lutego 2014, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    Galanea skurcze mięśni, łydek póki co nie. Jedynie jak leżę długo na boku, to drętwieje mi noga.
    Mi lekarz na ostatniej wizycie kazał oprócz witamin zażywać magnez, tym bardziej, ze nie mam go w składzie witamin, które biorę. Nie robiąc tu reklamy wymienił dokładnie preparat Magne B6.

ALAT/ASPAT
    Białko calkowite
    Mocznik
    Kreatynina
    Kwas moczowy
    CRP
    Pytałam mojej babci-gina-uznała, że większość jest na tym etapie zbędna, bo robi się je w bardziej zaawansowanej ciąży i prawdopodobnie teraz w wynikach nic nie wyjdzie takiego

I jeszcze jedno może głupie pytanie-czy krew badacie zawsze na czczo a mocz jest tzw z pierwszego siusiania?

Ja miałam aspat/alat to badanie na enzymy wątrobowe, generalnie miałam to na samym poczatku ciązy, kreatynine mam cały czas na skierowaniu do robienia, białko całkowite równiez.

Co do samego badania to, na czczo trzeba być przed badaniem na cukier, glicerydy itp, podstawowa morfologia nie musi być badana na czczo, nie ma takiego nakazu. Jeśli chodzi o mocz, to faktycznie pierwszy poranny,mi moja gin poleciła żeby przed ''pobraniem''moczu wsadzić tampon do pochwy, oczywiście nie głęboko, aby faktycznie wyszło to co jest z moczu a nie jakieś dodatki po nocy :P
    Zawsze męczyłam się z pobraniem krwi na czczo bo bylo mi niedobrze zanim dojechałam,jednak miła Pani pielęgniarka poinformowała mnie że na tylko właśnie przed w/w trzeba być na czczo min. 12 h bez jedzenia. A na nasze ''ciążówki'' nie :)

monaaa, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Niesforna Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    ALAT/ASPAT
    Białko calkowite
    Mocznik
    Kreatynina
    Kwas moczowy
    CRP

Ja jak na razie nic z tych badań nie miałam zleconych.
    jeśli chodzi o krew to na początku oddawała na czczo, ale ostatnio pielęgniarka mi powiedziała, że do morfologii nie trzeba być na czczo...
    A jeśli chodzi o mocz, to ciężko mi jest zrobić, bo ze dwa razy w nocy muszę wstawać. Pytałam o to lekarza, i powiedział że musi to być mocz po co najmniej 4 godzinnym odpoczynku. Więc jak wiem, że mam zrobić badanie moczu, to nastawiam sobie budzik koło 3 na siusianie, a później staram się wytrzymać do tej 7czy 8rano :)

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    ALAT/ASPAT
    Białko calkowite
    Mocznik
    Kreatynina
    Kwas moczowy
    CRP

Miałam wszystkie te badania za każdym razem, gdy gin zlecił (już trzy razy chyba w ciągu ciąży), dodatkowo potas, sód, żelazo, wapń, TSH, FT4. Poza CRP, tego od gina nie miałam. CRP zleciła mi oddzielnie internistka, gdy przyszłam z przeziębieniem. CRP wskazuje właśnie na rozwój jakiejś infekcji w organizmie. U mnie było podwyższone wtedy, norma jest do 5, a ja miałam 10, to było wskazaniem do rozmazu ręcznego w morfologii i po jakichś tam wskaźnikach lekarka doszła do wniosku, że mam infekcję bakteryjną i podała antybiotyk. Po dwóch tygodniach spadło do 6.

Na morfologię idę na czczo po prostu dlatego, że i tak ubieram się zaraz po przebudzeniu, żeby mocz zanieść jak najszybciej, więc śniadanie zjadam dopiero po powrocie. Jak zgłaszam te badania u swojego ubezpieczyciela, to też dostaję info w smsie, że powinnam być na czczo, ale to chyba nie jest konieczne.

Mocz powinien być po nocy, po podmyciu się, ze środkowego strumienia. Ponieważ też wstaję w nocy na siku, ostatnio wstałam koło 2-3, potem przetrzymałam do ok. 7, odsiusiałam się w pojemniczek i poszłam z tym od razu na pobranie krwi.

• Martynika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do preparatów z magnezem i potasem, to na twardnienia brzucha internistka kazała mi kupić sobie COŚ rozpuszczalnego z magnezem i potasem i pić raz dziennie. Nie podała co konkretnie.

Kupiłam sobie Zdrovit skurcz w saszetkach, kończę już to, ale twardnienie wczoraj i dziś znowu zaczęło się pojawiać (trzymało mnie właśnie przed chwilą, macica jak kamień). Dziś kupiłam Zdrovit skurcz forte, w rozpuszczalnych pastylkach a'la plushh, zobaczymy, czy pomoże.

• monaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka wrote:
    padam na twarz.

Monaaa, co to za warsztaty? to szkoła rodzenia jakaś?
    Po prostu położna to kampania społeczna.
    Szkoła rodzenia nie, to trwa parę godzin, w Katowicach z tego co wiem to bylo w hotelu. Warsztaty prowadzi bodajże położna i Agnieszka Maciąg.
    Co do tematyki, to można poczytać chyba na tej stronie, i na facebooku
    "m.in. takie tematy, jak opieka położnej na każdym etapie życia kobiety, czy spotkania edukacyjne z położną od 21 tygodnia ciąży. Uczestnicy poznają prawa i kompetencje położnej oraz dowiedzą się jak można pod jej opieką przygotować się do porodu i macierzyństwa, a także na jakie wsparcie można liczyć w kwestii opieki nad noworodkiem i karmienia piersią. Wiedzę na ten temat przekaże Ewa Janiuk– ekspert kampanii, położna z wieloletnim doświadczeniem – oraz Agnieszka Maciąg – ambasadorka akcji, znana modelka, dziennikarka, piosenkarka i mama, która w czasie ciąży korzystała z opieki położnej. W spotkaniu weźmie udział również Tomasz Chodkowski, prezes firmy Medela Polska, który podczas wykładu „Karmienie piersią a polska rzeczywistość” rozwieje wątpliwości związane z naturalnym karmieniem oraz odpowie na pytania uczestników."
    :P

81clk9i.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi ;)

W ogóle polecam tą stronkę: http://www.siostraania.pl/
    Któraś z Was już chyba o niej wspominała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2014, 17:11

81clk9i.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne te warsztaty, ale w Warszawie dopiero w maju i nie ma jeszcze zapisów, są tylko na lutową Bydgoszcz. Ale będę śledzić, chętnie przytoczę się nawet w maju :).

monaaa, NataliaK, evas lubią tę wiadomość

• topa42 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szykuję się do wizyty już nie mogę się doczekać :-)

zem3i09keg891u11.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj znać, jak będziesz po :).

Mnie jutro czeka znowu wycieczka do szpitala na Wolskiej, po wyniki i konsultacje z zakaźnikiem. Wiem, że zupełnie niczego nowego się nie dowiem, a jednak się stresuję, może dlatego, że to mnie przybliża do tematu. No i cokolwiek zjem, to się przeze mnie przelewa. Nie wiecie, czy w ciąży można węgiel?

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wegla to bym nie brala, ale smecte to jak najbardziej
    wegiel jest dosc silny, moj maz dawal po zatruciu na zielono po tym weglu
    Smecta uspokoi kiszki i zatrzyma elektrolity
    nie martw sie tak bardzo, nie jestes juz w stanie duzo fizycz zmienic a stres szkodzi Wam obojgu, moze zaparz sobie podwojna meliske
    daj znac jak po Wolskiej
    url=https://www.suwaczki.com/]f2w3pc0zzgl2xzuk.png[/url]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2014, 17:33

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak nei masz w domku smecty to podobne dzialanie ma maka kartoflana lub zwykly budyn na sucho rozpuszczasz 1-2 lyzeczki w cieplej wodzie i zatrzymuje nerwowego farona

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    Dzięki dziewczyny za wyczerpujące odpowiedzi ;)

W ogóle polecam tą stronkę: http://www.siostraania.pl/
    Któraś z Was już chyba o niej wspominała.

Ja wspominałam tę stronę i również polecam. Jest tam fajny videoblog Lidii Piechoty, która udokumentowała na kamerze każdy tydzień swojej ciąży i parę tygodni po urodzeniu dziecka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lutego 2014, 17:37

Limerikowo, monaaa lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Daj znać, jak będziesz po :).

Mnie jutro czeka znowu wycieczka do szpitala na Wolskiej, po wyniki i konsultacje z zakaźnikiem. Wiem, że zupełnie niczego nowego się nie dowiem, a jednak się stresuję, może dlatego, że to mnie przybliża do tematu. No i cokolwiek zjem, to się przeze mnie przelewa. Nie wiecie, czy w ciąży można węgiel?
    To trzymam mocno kciuki za wizytę

zem3i09keg891u11.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąka ziemniaczana z wodą - niezastąpiona!

W Gdańsku są w kwietniu warsztaty, więc się wturlam tam.

topa42 czekamy na wieści!

monaaa lubi tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Co do preparatów z magnezem i potasem, to na twardnienia brzucha internistka kazała mi kupić sobie COŚ rozpuszczalnego z magnezem i potasem i pić raz dziennie. Nie podała co konkretnie.

Kupiłam sobie Zdrovit skurcz w saszetkach, kończę już to, ale twardnienie wczoraj i dziś znowu zaczęło się pojawiać (trzymało mnie właśnie przed chwilą, macica jak kamień). Dziś kupiłam Zdrovit skurcz forte, w rozpuszczalnych pastylkach a'la plushh, zobaczymy, czy pomoże.
    Mnie też od paru dni twardnie mimo tego że zażywam magnez 3 razy dziennie - dziś pogadam o tym z lekarzem , mam tylko nadzieję że nic nie dzieje się z szyjką:-(

zem3i09keg891u11.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2014, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będzie synuś czy córka ? Oto jest pytanie :-) Mam nadzieję że przyjadę z dobrymi wieściami :-) Trochę się stresuję

Galanea, Martynika, weronikabp, monalisa lubią tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
‹‹ 347 348 349 350 351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ