X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 20:59

onka79, Martynika, Limerikowo lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy każdemu dziecku po porodzie badają morfologię? chyba tak..? właśnie zaczęłam o tym myśleć, bo przecież powinni chyba?

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Martynika - Sto lat z okazji urodzin! :)

Ja wracam z usg. Najpierw transwaginalne, żeby obejrzeć szyjkę, później usg brzucha. Wiecie co, pierwszy raz miałam mierzoną szyjkę i okazało się, że ma 2,5cm :| Nawet nie wiem czy się skraca czy nie, bo nie miałam mierzonej wcześniej. Trochę się tym zmartwiłam, lekarka mówi, że to takie minimum, ale żebym się tym nie martwiła, bo kanał jest zamknięty i szczelny. Zapytałam ją o pessar, a ona mi o szwach zaczęła mówić, że to ostateczność, że nawet są ryzykiem poronień i że w moim przypadku nic się złego nie dzieje. Kazała mi tylko prowadzić oszczędny tryb życia. Czy faktycznie nie powinnam się martwić? :/

Jeśli chodzi o dziecko, to ich sprzęt usg pozostawia wiele do życzenia (za 6 dni idę na echo serca na b.dobrym sprzęcie), ale wszystkie ogólne pomiary są prawidłowe. Serduszko, mózg, żołądek, kręgosłup, twarzoszczęka itp. Zapytałam o płeć, to p. doktor powiedziała, że boi się wróżyć z fusów na sprzęcie z taką rozdzielczością, ale skłania się ku dziewczynce. Siusiaka w każdym razie nie widać, za to coś jakby wargi sromowe :)

Po mojej torbieli nie ma śladu, więc mam nadzieję, że się wchłonęła.
    galanea ja bym się skonsultowała jeszcze z jakimś dobrym lekrzem bo wiem ze 2,5 to granica, pewnie trzeba częściej kontrolować itd, ale Twojego spokoju poradziłabym się jeszcze jakiegoś lekarza.

Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

• AISAK Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1000lat solenizantce.

Ja dzisiaj przeżyłam koszmar- byłam na badaniach -GLUKOZA 75g mnie pokonała. po polgodz od wypicia wylądowałam biala jak snieg na kozetce, przy wiatraku, z kubkiem wody... A po godz od wypicia niestety wszystko zwróciłam. Makabra - do powtórzenia badanie, dobrze ze maz był ze mną. Masakra, masakra- tak jestem wściekła na siebie, ale juz nie byłam w stanie walczyć z mdlosciami.

Kobiety jesteście naprawdę the best jak dalyscie rade. Ze mną była też kobita 2 razy wieksza ode mnie i ona spoko przeszla-mam wrażenie ze nawet tej ilości nie poczuła. Co za sprawiedliwość ze takie same dawki!.

Martynika, Limerikowo lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • evas Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Dziewczyny czy każdemu dziecku po porodzie badają morfologię? chyba tak..? właśnie zaczęłam o tym myśleć, bo przecież powinni chyba?
    Nie wiem jak jest teraz ale kiedyś na pewno nie badali. U mojego synka była robiona morfologia po 2 tygodniach jak żółtaczka nie chciała odpuścić.

9bsp388.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika zdrówka dla Ciebie i dzidzi :-)
    Jezu nie mogłam się odkopać a nie było mnie od 20 wieczór na forum :-)
    Co do imion to mnie wczoraj zrobiło się przykro zadzwoniłam do brata że będziemy mieć synka i mu powiedziałam że damy na imię Borys a ten zaczął się śmiać, krytykować że co to za imię że beznadziejne żebym takiego nie dawał itp. Jak mi się zrobiło przykro :-( aż płakać mi się chciało :-(

Martynika lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szyjki to mi lekarz chyba specjalnie nie powiedział jaka jest długość. Wytłumaczył mi że długość szyjki zależy od wielu czynników np. od pory dnia, od ułożenia dziecka, od tego czy mamy pełny pęcherz, od pozycji w jakiej ją bada. Powiedział że mam się nie martwić bo jest wszystko ok zamknięte i mam tylko dużo odpoczywać, mniej wysiłku itp.

Galanea lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Ja wracam z usg. Najpierw transwaginalne, żeby obejrzeć szyjkę, później usg brzucha. Wiecie co, pierwszy raz miałam mierzoną szyjkę i okazało się, że ma 2,5cm :| Nawet nie wiem czy się skraca czy nie, bo nie miałam mierzonej wcześniej. Trochę się tym zmartwiłam, lekarka mówi, że to takie minimum, ale żebym się tym nie martwiła, bo kanał jest zamknięty i szczelny.

Galanea ja w ciąży z Hanią tak właśnie miałam, ze szyjka ciągle była w tej dolnej granicy normy czyli takie minimum i obserwowaliśmy ją na każdej wizycie, wizyty miałam częściej i jakoś dotrwałam do końca :) ale zawsze możesz sie poradzić jeszcze innego lekarza, bo każda z nas jest inna :)

Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny. Zapytam się jeszcze o tą szyjkę lekarza, który będzie mi robił usg połówkowe i echo serca. To bardzo dobry i ceniony ginekolog.

Chyba nici z moich spacerów, basenu i ciągłego latania :( Najgorsze, że mieszkam na 4-tym piętrze, a nie ma windy.

Nie powiem, zmartwiło mnie to trochę, najgorsze, że nie wiem czy zawsze miałam krótką szyjkę czy mi się skróciła. 2tyg. temu odstawiłam Du.phaston.

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • onka79 Ekspertka

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i kolejna ciężka noc u mnie - nie mogę sobie znaleźć wygodnej pozycji do zaśnięcia, ciągle się wierce, w głowie ciągle mysl, że powinnam spać na lewym boku a i tak cały czas budzę się na plecach :-( Czekam na przesyłkę z cebuszką - może coś pomoże...

Miłego dnia wszystkim!

Martynika zdrówka dla Dzieciątka i Mamusi :-)

relgh371fxfsmrgb.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika - Spełnienia marzeń.
    u nas na szczęście glukozę robią z krwi nic pić nie trzeba :)w sumie moja siostra 5 lat temu też już miała z krwi robione .
    dziewczyny co polecicie na katar ? inhalacje nie pomagają a nos albo zapchany albo leci jak z kranu .

relgio4pk3pt9z4w.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika - spełnienia marzeń!
    My jeszcze nie wiemy, czy na 100% chłopak, więc imię będziemy wybierać mając już pewność.
    Oboje z mężem mamy imiona na "M", on kiedyś zaproponował, że chciałby żebyśmy wszyscy mieli na "M" i tak zostało.
    Dla dziewczynki podobały mi się co prawda Pola, Lena i parę innych
    A z tych na M to Marcela jest jeszcze Milena ale to nie wiem :P
    i chyba na tym koniec.
    A dla chłopca Miłosz, Mikołaj, Maksymilian, nie jestem przekonana, szczególnie do ostatniego, bo takie długie :P

Od wczoraj ciągnie mnie po bokach, pewnie to więzadła. Macie tak czasami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2014, 11:55

81clk9i.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea idziesz do wojewódzkiego na USG? A szyjka właśnie się skraca jak zbyt aktywnie się żyje :/

A mi się dziś w miarę dobrze spało :) Ale mały ostatnio uciska mi często na przeponę / żołądek i strasznie źle i ciężko mi z tym :/ Dziś wizyta u moich rodziców :) Mąż ma wolne, także dzień ciekawy się zapowiada :)

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego solenizantko :-)

A tak poza tematem, dziewczyny, czy mieliście już wycieki siary z piersi? Kurde mi się zaczęło, trochę niekomfortowo mi z tym w pracy bo to z zaskoku, nie mam żadnych wkładek a czuje jak mi mokro ;-(

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK mi zaczęło się jakieś 3 tyg temu pierwszy raz, ale to tak po odrobince i często są dni że nic nie leci ;)

n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x HSG
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Martynika - Sto lat z okazji urodzin! :)

Ja wracam z usg. Najpierw transwaginalne, żeby obejrzeć szyjkę, później usg brzucha. Wiecie co, pierwszy raz miałam mierzoną szyjkę i okazało się, że ma 2,5cm :| Nawet nie wiem czy się skraca czy nie, bo nie miałam mierzonej wcześniej. Trochę się tym zmartwiłam, lekarka mówi, że to takie minimum, ale żebym się tym nie martwiła, bo kanał jest zamknięty i szczelny. Zapytałam ją o pessar, a ona mi o szwach zaczęła mówić, że to ostateczność, że nawet są ryzykiem poronień i że w moim przypadku nic się złego nie dzieje. Kazała mi tylko prowadzić oszczędny tryb życia. Czy faktycznie nie powinnam się martwić? :/

Ja mialam 2 cm i musialam zalozyc pessar, ale wiem, ze skrocila mi sie z 4 cm.
    Ja bym sie na wszelki wypadek skonsultowala podczas polowkowego - za ile masz? (niech tez zmierzy Ci szyjke).
    Moze Ty tak masz na granicy naturalnie i nie ma sie czym martwic tylko czesciej kontrolowac i na wszelki wypadek troche zluzowac z aktywnoscia.

Galanea lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myirszkanko oficjalnie odebralismy tydzień temu, ale urzadzamy je już o 3 tygodni. W przyszłym tygodniu wprowadzka :)

evas, weronikabp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś taki piękny dzień, a tu sie nie chce w pracy siedzieć. Jeszcze 3,5 tygodnia.

NataliaK lubi tę wiadomość

• Paula222 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajajaca jak ja Ci zazdroszczę, ja z mężem póki co na stancji i planujemy zacząć budowę domu, więc synek już na pewno będzie na świecie... O ile się to uda :) Ale co własny kąt to własny :)

n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x HSG
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Galanea idziesz do wojewódzkiego na USG? A szyjka właśnie się skraca jak zbyt aktywnie się żyje :/

Tak, idę do Wojewódzkiego do dr Hoppe, właściwie to na echo serca płodu, ale wiem, że przy tym robi wszystkie inne pomiary.
    Jeśli chodzi o aktywność, to nie wiem czy żyję jakoś szczególnie aktywnie, raczej normalnie.

Mucha - Badanie połówkowe mam 11 lutego (za 6 dni). Podpytam lekarza, ale wątpię, żeby mierzył szyjkę, bo to poradnia Matczyno Płodowa, gdzie wykonują usg prenatalne i echo serca na dobrym sprzęcie. Więc pewnie przez brzuch tego nie zmierzy?
    Do tej pory myślałam, że moja gin właśnie przez brzuch chce mierzyć szyjkę, a ona zrobiła mi usg transwaginalne, a dopiero potem usg przez brzuch, żeby obejrzeć dziecko.

Mucha lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
‹‹ 360 361 362 363 364 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ