X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już wiem- poszperałam na forach i dziewczyny, którym wypłaca ZUS piszą, że na początku są opóźnienia, pieniądzę wpływaja później z nadpłatą wszystkiego.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a u mnie w pracy awarie kompow i tez z przelewow nici, no ale uczciwie mnie o tym poinformowano emailem wiec ok
    na szczescie sa oszczednosci wiec mozna isc na zakupy ;--)))
    gbjd4he.png

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    Firma, w której pracujesz ma do czy powyżej 20 pracowników?u mnie do 20, więc to gorsza opcja-pieniądze dostaję z zusu, za poszczególne zwolnienia. za zwolnienie 2.12-27.12 pieniądze dostałam ok. 20 stycznia...za kolejne jeszcze nie dostałam, a już leci trzecie zwolnienie po tamtym.... dzwoniłam tam i oczywiście nie wiedzą co, gdzie , jak. totalna porażka!
    dużo zależy od tego, kiedy księgowa łaskawie dostarczy l4 do zusu. u mnie zwleka do ostatniej chwili. już dostała opiernicz, ciekawe czy teraz będzie szybciej.

u mnie także do 20 dlatego pytam o osoby którym płaci ZUS. Ja za około połowę grudnia miałam jeszcze płatne od pracodawcy, więc może jakos niedługo się doczekam tego z ZUSu. Najważniejsze żeby wogóle wpływały :)

• monaaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutka wrote:
    195436ea0382415dmed.jpg
    Takie drzewko zaprojektowała nam p.Kamila Borowska;)
    My też będziemy mieć sówki w dekoracji kącika, naklejki, obrazek już jest, może jakieś zawieszki, później pościel itp. :)

nutka lubi tę wiadomość

81clk9i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeżeli wypłaca wam pieniądze ZUS to on ma 30 dni na wypłatę od otrzymania zwolnienia pytanie jest kiedy pracodawca dostarczył zwolnienie do ZUS ja miałam spore opóźnienia w wypłacie gdyż pracodawca przetrzymywal moje zwolnienie i późno docierało do zusu wiec teraz sama je tam zanosze tylko muszę najpierw iść do pracodawcy ze zwolnieniem tam otrzymuje pieczątkę i adnotacje z tylu zwolnienia
    Kontynuacja zwolnienia umowa nadal trwa otrzymałam data podpis pracodawcy i pieczątką z takim zwolnieniem idę do zusu i tam zostawiam i maja 30 dni na wypłatę pieniędzy od dnia otrzymania a u pracodawcy zostawiam xero zwolnienia które jest potrzebne do dokumentacji księgowej

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    a no to jest inna sytuacja, wiadomo że wtedy jest regularnie. Mi od końcówki grudnia przysługuje zasiłek z ZUS ale jeszcze nic nie dostałam. Słyszałam, że takie opóźnienia na początku są normą ale pomyślałam, że Was podpytam. Ja podpisałam umowę o pracę na początku września więc tuż przed ciążą, ciążowe L4 rozpoczęłam z początkiem grudnia i tak się zastanawiam czy może się nie przyczepią :/

ZUS lubi się czepiać,że to ''umowa pozorna'', ale jeśli faktycznie pracowałaś, nie masz się czego bać, lubią się czepiać ale ciężko jest udowodnić cokolwiek.
    Także nie martw się. Tylko ta obsuwa czasowa.
    A w ogóle proponuje się zalogować do ZUSu-na stronie internetowej, następnie odwiedzić dowolny oddział w celu weryfikacji danych osobowych i w domu przeglądasz sobie sytuacje kiedy dostaniesz pieniądze. Dużo spokojniej, mniej nerwów, masz do wszystkiego wgląd.

• monaaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    Już wiem- poszperałam na forach i dziewczyny, którym wypłaca ZUS piszą, że na początku są opóźnienia, pieniądzę wpływaja później z nadpłatą wszystkiego.

u mnie niestety tak nie jest, czekam i czekam nadal, miałam już 4 zwolnienia a dostałam pieniądze tylko za jedno póki co :/ mamy kredyt, opłaty - wiadomo, ale ich tam mało co to obchodzi :(

81clk9i.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nawet na podstawie karty ciąży moge im udowodnić że podpisując umowę nie byłam w ciąży. Poza tym nie poszłam na zwolnienie od razu, tylko po przepracowaniu 3 m-cy i to też tylko dlatego że byłam w szpitalu itd. Ale podejrzewam, że jeśli mieliby się przyczepić to już by to zrobili przy pierwszym zwolnieniu.

• monaaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Dziewczyny jeżeli wypłaca wam pieniądze ZUS to on ma 30 dni na wypłatę od otrzymania zwolnienia pytanie jest kiedy pracodawca dostarczył zwolnienie do ZUS ja miałam spore opóźnienia w wypłacie gdyż pracodawca przetrzymywal moje zwolnienie i późno docierało do zusu wiec teraz sama je tam zanosze tylko muszę najpierw iść do pracodawcy ze zwolnieniem tam otrzymuje pieczątkę i adnotacje z tylu zwolnienia
    Kontynuacja zwolnienia umowa nadal trwa otrzymałam data podpis pracodawcy i pieczątką z takim zwolnieniem idę do zusu i tam zostawiam i maja 30 dni na wypłatę pieniędzy od dnia otrzymania a u pracodawcy zostawiam xero zwolnienia które jest potrzebne do dokumentacji księgowej
    tak wiem, a jeśli księgowa i firma pod Warszawą, to raczej nie ma opcji, żebym zanosiła/ wysyłała je sama, już o tym myślałam.

81clk9i.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    u mnie niestety tak nie jest, czekam i czekam nadal, miałam już 4 zwolnienia a dostałam pieniądze tylko za jedno póki co :/ mamy kredyt, opłaty - wiadomo, ale ich tam mało co to obchodzi :(
    u mnie to nie jest kwestia tego, że potrzebuję teraz te pieniądze, tylko jakoś mnie zastanawia fakt że mają na wszystko tyle czasu. Ale jakby ktoś się spóźnił z dostarczeniem czegoś to by była afera ;)

monaaa lubi tę wiadomość

• monaaa Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    ZUS lubi się czepiać,że to ''umowa pozorna'', ale jeśli faktycznie pracowałaś, nie masz się czego bać, lubią się czepiać ale ciężko jest udowodnić cokolwiek.
    Także nie martw się. Tylko ta obsuwa czasowa.
    A w ogóle proponuje się zalogować do ZUSu-na stronie internetowej, następnie odwiedzić dowolny oddział w celu weryfikacji danych osobowych i w domu przeglądasz sobie sytuacje kiedy dostaniesz pieniądze. Dużo spokojniej, mniej nerwów, masz do wszystkiego wgląd.

Jestem zalogowana i mam już dostęp, widzę za jakie okresy wpłynęło do nich l4, i widzę już te wypłacone. niestety jedyne czego nie widzę, to to kiedy dostane pieniądze, chyba że coś przeoczyłam?

81clk9i.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza malutka w końcu okazała łaskawość dla tatusia :) wczoraj wieczorem, po kilku "namowach do brzucha" tak się rozszalała żeby tatuś mógł ją wyraźnie i przez dłuższy czas poczuć :)

nutka, Limerikowo, evas lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro masz informacje odnośnie tego kiedy do nich wpłynęło to l4 to mają na wypłacenie 30 dni od tej daty. Jak się przeciąga ten czas bez powodu to robią to wbrew zasadom i masz prawo zrobić w oddziale rozróbę. Co innego, jeśli nie wypłacają bo np. zachciało im się robić dochodzenia w twojej sprawie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona a dzwoniłas do zusu zeby zapytać kiedy dotrą pieniądze ja kiedys dxwonilam i mi mówili

• Modelka Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rety, laski, jak się przestraszylam... Z soboty na niedzielę jak już pisałam miałam na maksa stresująca i kompletnie nieprzespana noc... Dziś zauważyłam, po raz pierwszy od początku ciazy, plamke krwi na majtkach... Masakra.

Co robić? Obserwować się pewnie, czy nie pojawi się więcej, prawda? Brzuch mnie nie boli, Synek się ruszal w niedzielę i dziś rano.

zem3upjygjyf6uag.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MILA wrote:
    Witajcie dziewczyny

Wpadłam zapytac czy może u którejs z marcowych mam podczas badań prenatalnych wyszły jakieś nieprawidłowości? bo mi niestety tak i szukam kogoś kto miał podobnie :-(

pozdrawiam

Kochana,tu czerwcówki są ;).Wiesz,wychodziły różne rzeczy,ale w większości okazywało się po czasie i nerwach,że wszystko jest dobrze,a co się u Ciebie dzieje?

• Martynika Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka wrote:
    Rety, laski, jak się przestraszylam... Z soboty na niedzielę jak już pisałam miałam na maksa stresująca i kompletnie nieprzespana noc... Dziś zauważyłam, po raz pierwszy od początku ciazy, plamke krwi na majtkach... Masakra.

Co robić? Obserwować się pewnie, czy nie pojawi się więcej, prawda? Brzuch mnie nie boli, Synek się ruszal w niedzielę i dziś rano.

Nie wiem,czy ja bym od razu nie pojechała na ip.A serduszkowałaś?albo przyjmujesz jakieś leki dopochwowo?czy nic się tam zupełnie nie ruszałaś i samo poleciało?

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka wrote:

Ja bym leciała na IP. Jak tak miałam po mega stresującym i wyczerpującym dniu to pierwszy raz dało znać o sobie łożysko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka wrote:

Modelka z krwią jedziecie natychmiast do lekarza - zawsze.

• Galanea Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2014, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka, ja też bym od razu jechała na IP. To może być wszystko, może być łożysko, może być szyjka, lepiej sprawdzić. Ja w 6 tc dostałam plamienia po stresie i skończyłam na Du.phastonie do 20tc. Lepiej się upewnić, że jest wszystko ok niż później żałować.

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
‹‹ 422 423 424 425 426 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ