X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny.
    Ja już po morfologii i moczu. Czekam na wyniki. Zobaczymy co z moją anemią, boję się, żeby nie było gorzej, bo już zastrzyki z żelaza mi grożą. Piję już codziennie sok z buraka, marchewki i jabłka (na świeżo w sokowirówce), ale ostatnio mi lekarka powiedziała, że burak nic nie ma do anemii i z krwią ma tyle wspólnego, że jest też czerwony. Nie chce mi się wierzyć, bo wszędzie piszą, żeby pić i jeść na anemię.

monalisa lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea tu poczytaj o sile buraka:
    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html

Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Galanea Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Galanea tu poczytaj o sile buraka:
    http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html

Wiem właśnie, dlatego nie słuchając swojej gin, piję sobie dalej sok z buraczka :)

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie już mam wyniki, a więc skonsultowałam z lekarzem, glukoza na czczo 81, po obciążeniu 75 mg glukozy-126,5-więc w normie , nie mam cukrzycy juhuuu ;-))
    Wyniki z moczu idealne, z krwi trochę gorsze bo dalej anemia ale wynik się poprawił-może to na skutek tego że od ponad tygodnia jem dzień w dzień szpinak? ;-))

Co do buraków to lekarz już mi dawno zalecał właśnie na anemię, ale póki co testuje szpinak. Nie ma znaczenia kolor buraka do tego jakie ma właściwości, a ma ich bardzo dużo :P

weronikabp, Galanea, nutka, Limerikowo, Agusia2312, Mucha, Paulina1986, Modelka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia no to brawo! :)

Poza burakami przy naszej anemi należy jeść dużo szpinaku, brokułów, ryb, czerwonego mięsa,(wołowe)produkty białkowe takie jak chude twarożki, suszone owoce, itp ja dorzuciłam sobie jeszcze kiełki, mam fazę na kiełki z rzodkiewki, codziennie je jem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 13:32

Galanea lubi tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia- mam pytanie. Moje zwolnienia i dokumenty w koncu dotarly do zusu. Ale z racji tego ze mam umowe o prace od 1 wrzesnia powiedziano mi ze zus musi to sprawdzic i jest mozliwa kontrola. i tu moje pytanie- kontrola w zakladzie pracy czy wezwa mnie na komisje?

• Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia to super że wyniki dobre:)

Ja ide na glukoze w piątek, strach sie bać:)
    Co do wagi, waże się tylko u gina :)

NataliaK lubi tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ładne wyniki masz Natalia, pozazdrościć :)
    Ja na glukozę mam iść gdzieś w 25tc. Już mi powiedzieli, żebym wzięła cytrynę ;) 75mg po godzinie i po dwóch.
    A jutro wizyta u gin. Boże, mam już takiego stresa z tą szyjką, że oszaleć można. Najgorsze, że to badanie na fotelu a nie usg :/

NataliaK lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Natalia no to brawo! :)

Poza burakami przy naszej anemi należy jeść dużo szpinaku, brokułów, ryb, czerwonego mięsa,(wołowe)produkty białkowe takie jak chude twarożki, suszone owoce, itp ja dorzuciłam sobie jeszcze kiełki, mam fazę na kiełki z rzodkiewki, codziennie je jem.

Chude twarożki... ja prócz szpinaku codziennie zjadam pół kostki chudego twarogu!!! ;-D ale to nie wiedziałam, myślalam że tylko źródło wapnia. Też mam na to fazę =)
    Dobrze, że mam na zdrowe rzeczy takie fazy a nie na jakieś dziadostwo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    Natalia- mam pytanie. Moje zwolnienia i dokumenty w koncu dotarly do zusu. Ale z racji tego ze mam umowe o prace od 1 wrzesnia powiedziano mi ze zus musi to sprawdzic i jest mozliwa kontrola. i tu moje pytanie- kontrola w zakladzie pracy czy wezwa mnie na komisje?

Kontrola w pracy, czy faktycznie pracowałaś, czy umowa miała znamiona ''pozornej''.
    Ciebie nie mają po co wzywać chyba że będą chcieli sprawdzić czy dostałas słusznie L4 (badanie przez orzecznika), bo przecież jak to twierdzą ciąża to nie choroba i można pracować do końca.
    Swoją drogą, skąd pracodawca wie takie rzeczy? tak szybko dostali odzew z zusu?
    To są jednak ścierwojadki..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 13:46

Limerikowo lubi tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to wiem od babki z zus bo pytalam kiedy wplyna zalegle pieniadze. to mi powiedziala ze mam krotkie zatrudnienie i moze byc kontrola. a moja szefowa to spoko babka to tam mysle zeby ja uprzedzic

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    ja to wiem od babki z zus bo pytalam kiedy wplyna zalegle pieniadze. to mi powiedziala ze mam krotkie zatrudnienie i moze byc kontrola. a moja szefowa to spoko babka to tam mysle zeby ja uprzedzic

E tam ona to sobie może gadać :P możesz uprzedzić szefową żeby odkopała Twoją ewidencję czasu pracy itp, żeby później w razie jak się dowalą to miała od razu dokumenty gotowe. Rozumiem, że kasę za l4 będzie ci wypłacał bezpośrednio ZUS a nie firma?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lutego 2014, 13:55

• sunset Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś bezsenna noc wstałam rano wyszykować małą do przedszkola i się czułam jak na mega bani - tak mi się w głowie zawracało. Dobrze że do pracy nie muszę już chodzić to jak wychodzą to odsypiam. Inaczej byłoby kiepsko.
    Co do tracenia wagi przy karmieniu to ja oprócz przybranych ok 5kg (nie licząc dziecka itd.) w ciąży zrzuciłam dodatkowe 10kg, także po 3 mies po porodzie ważyłam 10kg mniej niż przed ciążą - a dodam że miałam cesarkę więc ruchu jako tako nie miałam.
    Jutro wizyta - w końcu.

Jeśli chodzi o czarny zlew :) to ja też mam granitowy matowy czarny i jestem bardzo zadowolona właśnie ze względu, że nie muszę go tak często myć bo nic na nim nie widać :) (w przeciwieństwie do stalowych chromowanych itd.)

Któraś z Was pisała o wózku jedo fyn - z czystym sumieniem polecam!
    Mam po córce i jestem bardzo zadowolona i cieszę się ogromnie że nie muszę wybierać wózka jeszcze raz - to chyba najtrudniejsza rzecz do wybrania.
    A co do rożków to polecam z firmy feretti (pościel też mam z tej firmy i jest nie do zdarcia) są mięciutkie, cienkie w sam raz na lat. Jest też opcja włożenia usztywniacza dla tych co będą się bali trzymać maleństwo bez :)

c55fflw1uez1iz08.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, bezposrednio zus. Tak sie zastanawiam- to bardzo prawdopodobne ze bedzie kontrola?

• evas Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Aisak jaki chleb jadłaś, z tego co wiem musi być razowy na zakwasie. Duchess -
    w takiej sytuacji słuchaj lekarza jak każe wczesniej to pewnie ma jakiś powód.
    Tusia - ty jesteś doświadczoną Mamą więc pewnie wiesz jak coś niepokojącego się dzieje, także na pewno zareagujesz jakby co..ja też mam jakies uplawy zawsze rano, potem przechodzi. Podobniez normalne w ciązy, zbadane, bakterii nie ma, więc nie mam się przejmować mówi lekarz.

jakiś senny ten dzień, no nic idę na ryneczek, dziś będzie polędwica z dorsza na obiad oraz dużżżooo warzyw :)
    Weronika, gdzie kupujesz polędwice z dorsza? Można gdzieś u nas dostać dobrą rybkę? Ostatnio taka mam ochotę, ale nie wiem gdzie kupić, by była dobra.

9bsp388.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    tak, bezposrednio zus. Tak sie zastanawiam- to bardzo prawdopodobne ze bedzie kontrola?

Wiesz co, zwróciłaś na siebie uwagę przez księgową która dała przysłowiowo cztery litery,ale tak naprawdę to ja nie widzę dużego prawdopodobieństwa, to też w dużej mierze zależy na jaką milusińską/milusińskiego w ZUS trafią Twoje papiery. Powiedz mi jeszcze, po jakim czasie od zawarcia umowy o pracę poszłaś na l4?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    Weronika, gdzie kupujesz polędwice z dorsza? Można gdzieś u nas dostać dobrą rybkę? Ostatnio taka mam ochotę, ale nie wiem gdzie kupić, by była dobra.
    wczoraj kupiłam świeżą w lidlu kochana.
    szlam na ryneczek, chciałam Ci powiedzieć dzien dobry ale Cię nie było :)

evas lubi tę wiadomość

• topa42 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zmieniając temat ostatnio kumpela mówiła mi że jak będę kupować rożek to musi on mieć taką twardą wkładkę z kokosu czy z czegoś takiego. Macie już kupione rożki ?

zem3i09keg891u11.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 lutego 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od 11 do 22 listopada bylam w szpitalu, potem do konca m-ca wrocilam do pracy i od 2 grudnia juz mam ciaglosc L4. wlasnie boje sie ze przez to ze te zwolnienia tak pozno oddala to im da podstawy myslec ze cos nie gra

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lutego 2014, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolina1990 wrote:
    od 11 do 22 listopada bylam w szpitalu, potem do konca m-ca wrocilam do pracy i od 2 grudnia juz mam ciaglosc L4. wlasnie boje sie ze przez to ze te zwolnienia tak pozno oddala to im da podstawy myslec ze cos nie gra

Tak to prawda, im nie można dawać chociażby cienia podejrzenia.

‹‹ 468 469 470 471 472 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ