X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nutka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa- a jakie byś chciała- z owocami, z masą czy jakieś suche? Może na moim blogu coś znajdziesz- www.ziarnakawy.blogspot.com wiele ciast może nie ma, bo mam problem z robieniem zdjęć zanim zjemy;P ale może coś ci podpasi a jak nie to pisz coś doradzę;) Nie chwaląc się- pieczenie ciast i tortów to moja działka:)

Tu masz przepisy http://ziarnakawy.blogspot.com/search/label/przepisy

Chyba, że chcesz jakiś prosty torcik, też mogę podpowiedzieć;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2014, 11:27

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • Paulina1986 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przybyłam, wypiłam, zwyciężyłam :) Tak w skrócie mogę opisać dzisiejszą próbę glukozową. Nie powiem, ostatnie pół godziny było ciężkie bo zaczęło mi się robić słabo, zimno i gorąco na zmianę, lekko mnie zemdliło ale byłam twarda i się nie dałam :) Teraz mam tylko nadzieję, że w poniedziałek odbiorę prawidłowe wyniki.

Wszystkiego najlepszego kochane z okazji naszego świeta!!! :)

Agusia2312, nutka, Modelka, eta, weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

iv09io4pj4q7bsdv.png

Moje Aniołki- ukochany synek 23.01.2013 (13tc) i 16.09.2013 (7tc) [*]
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka sama nie wiem co bym zjadła :-) A że dziś nasze święto to mojej rodzince chce coś upiec dobrego ale prostego . Może coś polecisz?

zem3i09keg891u11.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa hm... a idziesz na zakupy czy musisz zrobić z tego co masz w domu?

To jest szybkie: http://ziarnakawy.blogspot.com/2014/02/ciasto-kokosowe.html
    Budyń, masło, kokos, krakersy i już;P I dobre, ale musi postać trochę:(

Jak masz papilotki to może muffinki
    http://ziarnakawy.blogspot.com/2013/07/muffinki-zurawinowe.html

Albo coś na biszkopcie- np. biszkopt, starte jabłka, galaretka, masa- jak chcesz to podam dokladnie przepis;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2014, 11:54

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wrzucę wam tą Delicję- jest łatwa i pyszna;)

delicja.jpg

Kopiuję przepis z innego forum, ale tam ja go dodawałam, zdjęcie tez moje;)

Składniki:
    1kg jabłek
    5galaretek(albo 3, jak z wierzchu nie będzie polane galaretką)
    270ml mleka
    2 śmietanki śnieżki w torebce
    +składniki na biszkopt.

Upiec biszkopt:
    Składniki:
    6jaj
    3/4 szklanki cukru
    2łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki tortowe
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Ubić białka, jak będą ubite- powoli dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. W misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia. Wmieszać drewnianą łyżką delikatnie, ale dokładnie, mąki i proszek. Wylać na posmarowaną margaryną i oprószoną mąką blachę. W blasze prostokątnej piec 25minut. Temperatura piekarnika z termoobiegiem 175stopni.

Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić do garnka i dosypać 2galaretki(najlepsze z wiśniowymi). Mieszać i gotować na małym ogniu aż roztopią się granulki żelatyny. Jak będą gorące i nie będzie widać grudek zdjąć z ognia i studzić.
    Jak jabłka wystygną i zaczną się ścinać- wyłożyć na biszkopt.
    Zrobić 2 galaretki razem wg przepisu, a jedną osobno w połowie szklanki wody.
    Ubić 2 śnieżki w 270ml mleka(a nie w 400 jak wynika z opakowania) i delikatnie dolewać zimną galaretkę- tą rozpuszczoną w połowie szklanki.
    Wylać na ciasto.
    Fajnie jest na koniec polać ciasto zastygającymi galaretkami, na moim zdjęciu ciasto zamiast tego ozdobione jest tylko czekoladą, ale to z galaretką też jest fajne. Z tym, że trzeba robić to w blaszce, a nie na tacy tak jak ja to zrobiłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2014, 12:02

Tusia84, MonikaS, Judi2014, weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o mamma mia nutka :P jak możesz!

nutka lubi tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie - jak możesz. teraz to smaka narobiłaś :P

nutka lubi tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • excella Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutka, powinni Ci zablokowac za wrzucanie takich zdjęć ! Wyglada pysznie, z moim apetytem zjadlabym cale:)
    My zaraz mamy imieninowy obiad :)

nutka lubi tę wiadomość

• ivv Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet :) Dostałam laurkę od córci :) mąż mniej się wysilił ;)

Wpasowałam się w temat, bo akurat idę robić sernik królewski, mój ulubiony :)

Modelka, MonikaS, Agusia2312 lubią tę wiadomość

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • Modelka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Topa, Nutka, ja właśnie zrobiłam ciasto z jabłkami i orzechami - nie szarlotka, coś a la keks z jabłkami w środku. Pycha, szybko się robi i jest super smaczne :)

4 jabłka + szklanka cukru. Jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę, aż puszczą sok.
    Szklanka orzechów posiekanych + rodzynki lub śliwki, co kto lubi

na ciasto:
    4 jajka
    2 szkl mąki
    szklanka oleju
    łyżeczka proszku do pieczenia + łyżeczka sody
    ja dałam jeszcze cynamon, goździki, imbir i łyżkę kakao

Wymieszać ciasto, dodać do tego jabłka (z całym sokiem), do piekarnika na godzinę lub trochę więcej na 200 stopni.

PYCHA :) Już wciągnęłam jeden kawałek, chociaż jeszcze ciepłe :)

ivv, MonikaS lubią tę wiadomość

zem3upjygjyf6uag.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka, zapisałam - jak znajdę czas to też zrobię, bo rano mamy gości :)

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez zapiszę i może wieczorem/zrobię :)
    tylko zamiast orzechów i rodzynek dodam suszonej żurawiny :) mpże będzie pasować :)
    mojemu pęcherzowi powinno pasować hehe ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2014, 13:29

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- na pewno będzie pasować;)
    Modelko- ja właśnie skończyłam bananowe dla kuzynki. Myslę, że będzie dobrze smakować. Relacje zdam jutro;p

Mój mąż kupił mi kwiaty;) Jak miło:) Nie spodziewałam się, jakoś nie liczę na prezenty;) A tu i kwiaty i jeszcze czekoladki:)

Modelka, MonikaS lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bananowe też pysznie brzmi a jeszcze pyszniej kokosowe :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosowe robiłam niedawno, a to bananowe to pierwsze podejście na ten przepis. Ale juz mi się spodobał:)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubię takie owocowe ciasta :)
    Nutka jak będzie smaczne to o przepis poproszę :), ale napewno będzie smaczne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2014, 13:47

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • eta Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny najlepszego z okazji naszego święta! :)
    kusicie tymi słodyczami, a ja dziś rano byłam na obciążeniu glukozą 75g i już się zastanawiam czy wyniki będą okej i czy zjeść coś z cukrem czy nie :) oby wyniki były super :)
    a samo badanie, no cóż, wypicie z cytryną bez żadnego problemu ale potem czułam się źle! dwa razy było mi słabo, w sumie leżałam cały czas na kozetce u Pań położnych. ale mam to już za sobą więc okej :)

nic mi się nie chce dzisiaj robić, nawet prania nastawić, chyba wszystko oleje i odpoczywam :)

Paulina1986, MonikaS lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepszego dziewczyny :).
    Eta, nie mam się czym chwalić, ale ja przed odbiorem wyników glukozy opierdzieliłam całe opakowanie Rafaello od męża. Usprawiedliwiłam się tym, że to mogą być moje ostatnie słodycze w tej ciąży, śmieję się teraz z tego, choć nie było to mądre.

A dzisiaj mój mąż aż krzyknął ze zdziwienia, jak kazałam mu szybko przyłożyć rękę do brzucha. To, że brzuch mi faluje, przybiera różne kształty i czuć przez niego kopniaki to jest normalne już od paru tygodni, ale dzisiaj i wczoraj wieczorem pojawiło się coś takiego, co wyglądało, jakby ktoś mi wszył piłeczkę pingpongową tuż pod skórą. Maluch tak wbił nogę nad pępkiem (chyba kolano?), że dosłownie mogliśmy je obmacać. Przy krótkim masowaniu tego miejsca cofał nóżkę, a jak przestawaliśmy, to znów ją wyciągał, tak, że czułam, jakbym dotykała jego kolanka. Niesamowite to było :).

Idę teraz do mieszkania, zobaczyć jak tam prace wykończeniowe, umówiłam się z mamą, mam nadzieję, że jej się spodoba :).

Miłego popołudnia wszystkim!

eta, AISAK, alexast, MonikaS, weronikabp, Limerikowo, Agusia2312, monaaa lubią tę wiadomość

• AISAK Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najslodszego Piękne i Wyjątkowe Kobitki:)

Ja po bobosowych zakupkach wozek wybrany, zamówiony.podwojnie się cieszę bo 3w1 w promocji 1279zl, a normalnie 1445 zł. Wanienka kupiona, rożek, kolderka do teściów, prześcieradło na materac i materac gryczano-kokosowy. 2op. Podkładów poporodowych, smoczek do butelki loveli, zestaw do paznokietek, majteczki siatkowe i termos na butelkę. I to chyba tyle na dzisiaj:) we wtorek wizyta wiec w srode szal allegrowych zakupow:) dokupie resztę. Ubrania na koniec beda.

A ja dostaje dziś słodkości, a we mnie tyle cukru:)
    Mezus też mi chciał kupić , ale sama jego obecność jest super.

Pyszne te Wasze ciasta . Mniam mniam. Mniam. Zapisze sobie i na święta zrobie:) a wcześniej to na wyprobuje na urodzinki:)

MonikaS, Agusia2312, NataliaK lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 8 marca 2014, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie mogłam się zdecydować więc zrobiłam szarlotkę taka super szybką - przepis dostałam od teściowej :-) Właśnie się piecze :-) jak uda mi się to wstawię zdjęcie :-)
    A ja trochę posprzątałam, posiedziałam przed domem na ławeczce z mężem bo cieplutko było, zrobiłam obiadek i weszło mi coś w biodro :-( - zauważyłam że jak dużo pochodzę tak się dzieje :-(

zem3i09keg891u11.png
‹‹ 542 543 544 545 546 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ