MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Topa- a jakie byś chciała- z owocami, z masą czy jakieś suche? Może na moim blogu coś znajdziesz- www.ziarnakawy.blogspot.com wiele ciast może nie ma, bo mam problem z robieniem zdjęć zanim zjemy;P ale może coś ci podpasi a jak nie to pisz coś doradzę
Nie chwaląc się- pieczenie ciast i tortów to moja działka:)
Tu masz przepisy http://ziarnakawy.blogspot.com/search/label/przepisy
Chyba, że chcesz jakiś prosty torcik, też mogę podpowiedziećWiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2014, 11:27
-
Przybyłam, wypiłam, zwyciężyłam
Tak w skrócie mogę opisać dzisiejszą próbę glukozową. Nie powiem, ostatnie pół godziny było ciężkie bo zaczęło mi się robić słabo, zimno i gorąco na zmianę, lekko mnie zemdliło ale byłam twarda i się nie dałam
Teraz mam tylko nadzieję, że w poniedziałek odbiorę prawidłowe wyniki.
Wszystkiego najlepszego kochane z okazji naszego świeta!!!Agusia2312, nutka, Modelka, eta, weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Topa hm... a idziesz na zakupy czy musisz zrobić z tego co masz w domu?
To jest szybkie: http://ziarnakawy.blogspot.com/2014/02/ciasto-kokosowe.html
Budyń, masło, kokos, krakersy i już;P I dobre, ale musi postać trochę
Jak masz papilotki to może muffinki
http://ziarnakawy.blogspot.com/2013/07/muffinki-zurawinowe.html
Albo coś na biszkopcie- np. biszkopt, starte jabłka, galaretka, masa- jak chcesz to podam dokladnie przepis;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2014, 11:54
-
A wrzucę wam tą Delicję- jest łatwa i pyszna;)
Kopiuję przepis z innego forum, ale tam ja go dodawałam, zdjęcie tez moje;)
Składniki:
1kg jabłek
5galaretek(albo 3, jak z wierzchu nie będzie polane galaretką)
270ml mleka
2 śmietanki śnieżki w torebce
+składniki na biszkopt.
Upiec biszkopt:
Składniki:
6jaj
3/4 szklanki cukru
2łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki tortowe
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Ubić białka, jak będą ubite- powoli dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. W misce wymieszać mąki i proszek do pieczenia. Wmieszać drewnianą łyżką delikatnie, ale dokładnie, mąki i proszek. Wylać na posmarowaną margaryną i oprószoną mąką blachę. W blasze prostokątnej piec 25minut. Temperatura piekarnika z termoobiegiem 175stopni.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wrzucić do garnka i dosypać 2galaretki(najlepsze z wiśniowymi). Mieszać i gotować na małym ogniu aż roztopią się granulki żelatyny. Jak będą gorące i nie będzie widać grudek zdjąć z ognia i studzić.
Jak jabłka wystygną i zaczną się ścinać- wyłożyć na biszkopt.
Zrobić 2 galaretki razem wg przepisu, a jedną osobno w połowie szklanki wody.
Ubić 2 śnieżki w 270ml mleka(a nie w 400 jak wynika z opakowania) i delikatnie dolewać zimną galaretkę- tą rozpuszczoną w połowie szklanki.
Wylać na ciasto.
Fajnie jest na koniec polać ciasto zastygającymi galaretkami, na moim zdjęciu ciasto zamiast tego ozdobione jest tylko czekoladą, ale to z galaretką też jest fajne. Z tym, że trzeba robić to w blaszce, a nie na tacy tak jak ja to zrobiłam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2014, 12:02
Tusia84, MonikaS, Judi2014, weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Topa, Nutka, ja właśnie zrobiłam ciasto z jabłkami i orzechami - nie szarlotka, coś a la keks z jabłkami w środku. Pycha, szybko się robi i jest super smaczne
4 jabłka + szklanka cukru. Jabłka kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę, aż puszczą sok.
Szklanka orzechów posiekanych + rodzynki lub śliwki, co kto lubi
na ciasto:
4 jajka
2 szkl mąki
szklanka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia + łyżeczka sody
ja dałam jeszcze cynamon, goździki, imbir i łyżkę kakao
Wymieszać ciasto, dodać do tego jabłka (z całym sokiem), do piekarnika na godzinę lub trochę więcej na 200 stopni.
PYCHAJuż wciągnęłam jeden kawałek, chociaż jeszcze ciepłe
ivv, MonikaS lubią tę wiadomość
-
Monika- na pewno będzie pasować
Modelko- ja właśnie skończyłam bananowe dla kuzynki. Myslę, że będzie dobrze smakować. Relacje zdam jutro;p
Mój mąż kupił mi kwiaty;) Jak miło:) Nie spodziewałam się, jakoś nie liczę na prezenty;) A tu i kwiaty i jeszcze czekoladki:)Modelka, MonikaS lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny najlepszego z okazji naszego święta!
kusicie tymi słodyczami, a ja dziś rano byłam na obciążeniu glukozą 75g i już się zastanawiam czy wyniki będą okej i czy zjeść coś z cukrem czy nieoby wyniki były super
a samo badanie, no cóż, wypicie z cytryną bez żadnego problemu ale potem czułam się źle! dwa razy było mi słabo, w sumie leżałam cały czas na kozetce u Pań położnych. ale mam to już za sobą więc okej
nic mi się nie chce dzisiaj robić, nawet prania nastawić, chyba wszystko oleje i odpoczywamPaulina1986, MonikaS lubią tę wiadomość
-
Najlepszego dziewczyny
.
Eta, nie mam się czym chwalić, ale ja przed odbiorem wyników glukozy opierdzieliłam całe opakowanie Rafaello od męża. Usprawiedliwiłam się tym, że to mogą być moje ostatnie słodycze w tej ciąży, śmieję się teraz z tego, choć nie było to mądre.
A dzisiaj mój mąż aż krzyknął ze zdziwienia, jak kazałam mu szybko przyłożyć rękę do brzucha. To, że brzuch mi faluje, przybiera różne kształty i czuć przez niego kopniaki to jest normalne już od paru tygodni, ale dzisiaj i wczoraj wieczorem pojawiło się coś takiego, co wyglądało, jakby ktoś mi wszył piłeczkę pingpongową tuż pod skórą. Maluch tak wbił nogę nad pępkiem (chyba kolano?), że dosłownie mogliśmy je obmacać. Przy krótkim masowaniu tego miejsca cofał nóżkę, a jak przestawaliśmy, to znów ją wyciągał, tak, że czułam, jakbym dotykała jego kolanka. Niesamowite to było.
Idę teraz do mieszkania, zobaczyć jak tam prace wykończeniowe, umówiłam się z mamą, mam nadzieję, że jej się spodoba.
Miłego popołudnia wszystkim!eta, AISAK, alexast, MonikaS, weronikabp, Limerikowo, Agusia2312, monaaa lubią tę wiadomość
-
Wszystkiego najslodszego Piękne i Wyjątkowe Kobitki:)
Ja po bobosowych zakupkach wozek wybrany, zamówiony.podwojnie się cieszę bo 3w1 w promocji 1279zl, a normalnie 1445 zł. Wanienka kupiona, rożek, kolderka do teściów, prześcieradło na materac i materac gryczano-kokosowy. 2op. Podkładów poporodowych, smoczek do butelki loveli, zestaw do paznokietek, majteczki siatkowe i termos na butelkę. I to chyba tyle na dzisiaj:) we wtorek wizyta wiec w srode szal allegrowych zakupow:) dokupie resztę. Ubrania na koniec beda.
A ja dostaje dziś słodkości, a we mnie tyle cukru:)
Mezus też mi chciał kupić , ale sama jego obecność jest super.
Pyszne te Wasze ciasta . Mniam mniam. Mniam. Zapisze sobie i na święta zrobie:) a wcześniej to na wyprobuje na urodzinki:)
MonikaS, Agusia2312, NataliaK lubią tę wiadomość
-
A ja nie mogłam się zdecydować więc zrobiłam szarlotkę taka super szybką - przepis dostałam od teściowej
Właśnie się piecze
jak uda mi się to wstawię zdjęcie
A ja trochę posprzątałam, posiedziałam przed domem na ławeczce z mężem bo cieplutko było, zrobiłam obiadek i weszło mi coś w biodro- zauważyłam że jak dużo pochodzę tak się dzieje