X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Modelka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Excella, właśnie nad tym się zastanawiam, bo jak na razie mam ciążę dosłownie książkową, bez żadnych problemów, wyniki badań też super, ćwiczę i w ogóle... Lekarz mnie namawia na IMiD, ale mi zależy na tym, żeby poród był jak najbardziej naturalny - kobiety rodziły od wieków, naturalnie w innej pozycji niż "fotel ginekologiczny" i taka chyba jest bardziej naturalna. Dzięki za opinię dotyczącą domu narodzin, to był mój pierwszy wybór, dopóki lekarz nie zaczął namawiać na IMiD...

A w ogóle to mam wrażenie, że ja się popłaczę ze wzruszenia przy porodzie, bo ile razy o tym myślę, to mi łzy lecą...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 10:51

zem3upjygjyf6uag.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    79737c697839534emed.jpg

Oto moje wczorajsze wypieki:) Własnie sie z męzem zajadamy do kawy :) :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 11:02

Modelka, Mucha, czekajajaca, nutka, weronikabp, Judi2014, alexast, Limerikowo, MonikaS, evas lubią tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) MIłego dnia ! <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 11:02

czekajajaca lubi tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • excella Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jeżeli wyjątkowo chcesz przeżyć poród, to Dom Narodzin to lepszy wybór niż IMiD :)

Modelka lubi tę wiadomość

• topa42 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia pychotka -mniam

Agusia2312 lubi tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka ja się na temat Warszawy nie wypowiem bo nie mam pojęcia jak jest w tamtych szpitalach.. ja kiedy rodziłam Kubę najlepiej mi było na kolanach, szeroko rozstawione nogi i kiedy rozwarcie było już wystarczające i przyszły bóle parte to na porodówce rozłożono mi materac z podkładem i parłam właśnie w tej pozycji.. położna zaglądała i kiedy już zaczynało być widać włoski to przeszłam na łóżku i już tam rodziłam go z pomocą lekarza bo nie mogłam jednak wyprzeć głowy..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 11:18

ggfxf7q.png
  • Modelka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, Tuśka :) Znów mi się wahnęło w kierunku Domu Narodzin w takim razie, bo z tego co słyszę, to w IMiD nie będę miała wiele możliwości wyboru pozycji...

Tusia84 lubi tę wiadomość

zem3upjygjyf6uag.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia a jak tam Twoje zastrzyki? Jak sie czujesz, wszystko ok?

Tusia84 lubi tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że to bardzo ważne.. nie wyobrażam sobie być zmuszoną do pozycji leżącej.. ja klęczałam bujałam się kiwałam i robiłam różne dziwne rzeczy ale ostatnią z nich była myśl o leżeniu i kiedy podłączono mnie na 45 minut do ktg to myślałam że oszaleję bo wtedy musiałam leżeć na boku.. nie wyobrażam sobie przechodzić tak wszystkich faz porodu to dla mnie nienaturalne

ggfxf7q.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już zaczynam odczuwać leżenie Muszko dzisiaj wstałam pod prysznic i trochę mi tam zeszło bo mycie głowy.. golonko.. :) później suszenie włosów.. po tych wszystkich czynnościach zjechałam do szpitalnej kaplicy na Mszę i tam dopiero zrobiło mi się słabo.. poty mnie oblały ciemno przed oczami.. usiadłam.. otworzyli szybko okno i zrobiło mi się lepiej.. ale jednak takie leżenie bardzo osłabia.. przeraziłam się mojej kondycji.. :(

Zastrzyki wybrane.. jutro powtórka z badań i zobaczymy co wyjdzie.. jeśli CRP spadło i szyjka nie będzie skrócona to chyba pójdę leżeć do domu.. no zobaczymy.. z jednej strony tu się czuję bezpieczniej.. więc nie spieszy mi się wolę odleżeć swoje niż się denerwować w domu... :)

Mucha, weronikabp lubią tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka co do pozycji-położna na szkole rodzenia jest bardzo za ruchem w trakcie porodu, przybieraniem różnych pozycji. Jeśli będzie to możliwe, chciała bym tak rodzić. u nas dostępne są piłki, worki sako, materace, krzesełko porodowe, wanna, no i oczywiście łóżko.
    ostatnio nam tłumaczyła, że ruszając się podczas porodu, główka szybciej wstawia się w kanał rodny i sam poród może trwac krócej, działa grawitacja.
    omawiamy różne pozycje i pokazała co można też ćwiczyć w domu.

Dziewczyny, czy któraś zamawiała na allegro ubranka (body, śpiochy) i może kogoś polecić?

Macie nadal dziwaczne sny?mi się za jednym razem tyle śni, że tego nie ogarniam. dziś np. wieloryb, łódź podwodna, gwizdy na niebie układające się w serca i że trzymałam na rękach dziecko, które strasznie się śmiało.

81clk9i.png
  • monaaa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tutaj coś odnośnie krocza, może takie ćwiczenie ochroni je przed nacięciem. dokładnie o tym mówiła położna:
    http://www.mamazone.pl/tv/film,24679,masaz-krocza-przed-porodem.aspx

i jeszzce o tym:
    http://www.mamazone.pl/tv/film,24093,6-pozycji-na-pierwsza-faze-porodu.aspx

81clk9i.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podrzucam wam wpis na temat fotelików w zestawach z wózkiem;) http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/08/zestaw-3w1-fotelik-gratis-tanio-kup.html

Miłego dnia!

eta lubi tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia84 wrote:
    Ja już zaczynam odczuwać leżenie Muszko dzisiaj wstałam pod prysznic i trochę mi tam zeszło bo mycie głowy.. golonko.. :) później suszenie włosów.. po tych wszystkich czynnościach zjechałam do szpitalnej kaplicy na Mszę i tam dopiero zrobiło mi się słabo.. poty mnie oblały ciemno przed oczami.. usiadłam.. otworzyli szybko okno i zrobiło mi się lepiej.. ale jednak takie leżenie bardzo osłabia.. przeraziłam się mojej kondycji.. :(

Zastrzyki wybrane.. jutro powtórka z badań i zobaczymy co wyjdzie.. jeśli CRP spadło i szyjka nie będzie skrócona to chyba pójdę leżeć do domu.. no zobaczymy.. z jednej strony tu się czuję bezpieczniej.. więc nie spieszy mi się wolę odleżeć swoje niż się denerwować w domu... :)

Oj wiem cos o slabosci od lezenia, mi bylo trudno sie ubrac i pojechac do lekarza...duszno, slabo i dyszalam po wciagnieciu spodni, ale dla malenstwa wszystko :)
    CieSze sie ze juz Cie nie kluja.
    Daj znac co jutro zdecyduja...rozumiem, ze czujesz sie tam bezpiecznie. Fajnie by bylo gdyby w domu miec na codzien taka opieke i kontrole, ale niestety to niemozliwe :( daleko masz do tego szpitala z domu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 12:04

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ok 40 km więc nie jest tak źle.. jeśli mnie puszczą to 18.03 będę miała wizytę u ginekologa mojego więc całe szczęście nie będę musiała długo czekać.. no i pewnie teraz to już wizyty co 2 tyg będą.. no zobaczymy co postanowią

ggfxf7q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie pozycji podczas porodu, dużo o tym było w piątek na szkole rodzenia, tak jak mówiłam prowadzi ją akredytowana położna z Żelaznej, powiedziała, że pozycja leżąca jest najmniej prawidłowa, że ona osobiście bardzo rzadko ją stosuje, że natura chce inaczej, że żadne zwierzę poza człowiekiem nie rodzi na leżąco hehe :)) Ona bardzo poleca pozycję na krowę, itp, bardzo zachwalała poród w wodzie i ku temu się skłaniamy. Powiedziała, że obrażenia krocza są dużo mniejsze po wodzie. W ogóle, już po 1 lekcji jakoś mniej sie boję, może dlatego,że wiem już więcej o porodzie a może dlatego, że ta położna ma niesamowity dar uspakajania i super tłumaczy. Pewnie też dlatego, że widziałam jak mój K się angażuje i nie będę sama :)
    Agusia pyszności narobiłaś! dobrze że zaraz idziemy na obiad do teściowej, pewnie będzie coś dobrego:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 12:14

Modelka, Tusia84, Agusia2312 lubią tę wiadomość

• Modelka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monaaa wrote:
    a tutaj coś odnośnie krocza, może takie ćwiczenie ochroni je przed nacięciem. dokładnie o tym mówiła położna:
    http://www.mamazone.pl/tv/film,24679,masaz-krocza-przed-porodem.aspx

i jeszzce o tym:
    http://www.mamazone.pl/tv/film,24093,6-pozycji-na-pierwsza-faze-porodu.aspx

Super filmik, ten drugi. Ja sobie oglądam takie na youtube i generalnie we wszystkich dostępnych mi językach informacja jest taka sama - pozycja leżąca jest nienaturalna, utrudnia poród i zwiększa ryzyko pęknięć, bo główka napiera tylko na jedną stronę "otworu".

Weronika, ja zaczynam szkołę rodzenia 17 marca, ale na Karowej. Zobaczymy, czego się dowiem :) Pytanie jedno - co to jest pozycja "na krowę"? Na klęczkach? Będziesz rodzić na Żelaznej?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 12:18

zem3upjygjyf6uag.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2014, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia2312 wrote:
    Natalia powiedz czy łóżeczko kupiłaś przez allegro czy nie?? my też jesteśmy na etapie wybierania łóżęczka i dodatków , najdroższa rzecz już kupiona ( wózek , fotelik i torba do wózka), a po zatym jeszcze nic innego nie mamy :) Miłej niedzieli , u nas słonecznie :)

Zamówiłam łóżeczko w sklepie, tak nam się spodobało, że nie znalazłabym lepszego.

A w ogóle to witam dziś urodzinowo!! ;-))
    Wczorajsze dobre samopoczucie odleciało daleko a dziś już jakieś co najmniej smuty się zaczęły-ahh te hormony... ;-))

Ja zaczynam szkołę rodzenia 18 marca, czyli widzę że sporo nas zaczyna w tym samym czasie ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 12:25

Modelka, weronikabp lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 marca 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Modelka wrote:
    Super filmik, ten drugi. Ja sobie oglądam takie na youtube i generalnie we wszystkich dostępnych mi językach informacja jest taka sama - pozycja leżąca jest nienaturalna, utrudnia poród i zwiększa ryzyko pęknięć, bo główka napiera tylko na jedną stronę "otworu".

Weronika, ja zaczynam szkołę rodzenia 17 marca, ale na Karowej. Zobaczymy, czego się dowiem :) Pytanie jedno - co to jest pozycja "na krowę"? Na klęczkach? Będziesz rodzić na Żelaznej?

Na ten moment Żelazna, oby nie było żadnych przeciwwskazań, bo naprawdę podoba mi się tamtejsza filozofia rodzenia, warto mieć swoją położną, bo wtedy nikomu się nie spieszy, wszystko dzieje się w swoim naturalnym czasie a o to w porodzie chodzi, żeby odbywał się jak najbardziej naturalnie. Powiem szczerze, że już się nie mogę doczekać, wiem że będzie bolało i to bardzo ale cieszę się, że poza bólem to przecież najpiękniejsze co może nas spotkać, wydać z siebie nowe życie, to cud, coraz bardziej to sobie uświadamiam jak to jest wspaniałe choć też trudne.. :) wyobraźcie sobie, że jedna z dziewczyn ze szkoły jedzie na poród na Polną do Poznania, mając nadzieję, że autostradą zdąży ;) szok ;)
    aha a pozycja na krowę - tak to takie kucki bardziej na czworaka :)

Natalia - sto lat kochana i samych pozytywnych myśli!!!! :)))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2014, 12:27

• Modelka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2014, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha, to się może na Żelaznej spotkamy ;)

weronikabp lubi tę wiadomość

zem3upjygjyf6uag.png
‹‹ 544 545 546 547 548 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ