X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nutka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie odmówiłam na samym początku, a tak pysznie wyglądała i pachniała.:P Zjadłam tylko jabłko i cebulkę z ziemniakami.:P

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w internecie znalazłam takie dane odnośnie zawartości żelaza w produktach spożywczych: (w 100 gramach)

GRZYBY SUSZONE: 11
    KASZA GRYCZANA: 10,9
    KAKAO: 10,7
    SOJA: 8
    MORELE SUSZONE: 7,8
    FASOLA: 6,5
    PŁATKI OWSIANE: 3,5
    SUSZONE ŚLIWKI: 3,5
    WOŁOWINA: 3,1
    SZPINAK: 3
    GROSZEK ZIELONY: 1,9

tak wiec sa też inne produkty, które warto wprowadzić do diety ciążowej w większej ilości aby nadrobić niedobór żelaza :) Mam nadzieję, że się Wam to przyda kobitki :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A! no i oczywiście czekooolaaadaaaa ma w sobie żelazo :P

• Maksi8 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za przepis wątróbka z burakami Wiecie co czerwone krwinki mam 488000 a powinnam mieć np 5000000

w4sqqqmzwfjj49tr.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja chyba sobie zrobię dziś kakao :) Ale dziś czuję napięcie w podbrzuszu... :/

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maksi8 wrote:
    Dzięki za przepis wątróbka z burakami Wiecie co czerwone krwinki mam 488000 a powinnam mieć np 5000000

nie martw się, widocznie w swoim jadłospisie nie miałaś za wiele tych produktów , które mają więcej żelaza. Nadrobisz zaległości zobaczysz. :) Często u kobiet w ciąży dochodzi do anemii...

Maksi8 lubi tę wiadomość

• Kota Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj kolejny dzien spedzilam na kanapie :( Zjadlam tylko gotowanego ziemniaka i sucha kromke chleba a i tak jest mi strasznie niedobrze. Chyba pojde w poniedzialek do lekarza jak tak dalej pojdzie. A jutro przyjezdzaja goscie do nas na caly weekend :( nie wiem skad wezme sily na sprzatanie, gotowanie i zabawianie ich.

Limerikowo lubi tę wiadomość

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziewczyny.

Ja widziałam dzisiaj swoją pchełkę w 3D :). Strasznie ruchliwy ten bobas, wierzgał nogami i rączkami jak szalony, śmiesznie to wygląda. Dostałam nagranie na płytce i tak sobie oglądam, czekam właśnie, aż mąż wróci z pracy, żeby mu pokazać :).

Na genetyczne umówiłam się za 2 tygodnie, bo bąbel jeszcze za mały na te wszystkie pomiary, no, ale to dopiero pierwszy dzień 11 tygodnia.

Poza tym czekam na wyniki posiewu moczu, czuję, że rozwija się infekcja w pęcherzu, no, ale zobaczymy. Powoli opuszczam ten najgorszy czas, och, jeszcze tydzień, a najlepiej dwa i odetchnę z ulgą :).

Włączę sobie jeszcze raz nagranie, ale skoczek mały :).

nutka, Limerikowo, eta lubią tę wiadomość

• kambel Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam wraz z ulotkami listę czego nie powinno się spożywać i jest tam też wątróbka właśnie ze względu na duże ilości Wit A. Tak samo jak i pasztety które są z niej zrobione.

Maksi8 lubi tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Maksi8 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2013, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku ciekawe bo mi lekarz kazał często jeść wątróbkę i buraki może nie wszystkie witaminy się przyswajają w organiźmie Ja tej wąttóbki nasmażyłam sporo a teraz zastanawiam się czy ją jeść

w4sqqqmzwfjj49tr.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maksi8 wrote:
    Jejku ciekawe bo mi lekarz kazał często jeść wątróbkę i buraki może nie wszystkie witaminy się przyswajają w organiźmie Ja tej wąttóbki nasmażyłam sporo a teraz zastanawiam się czy ją jeść
    skoro lekarz kazał to jedz, nie sugeruj się wypowiedziami na forum. widocznie Tobie jest akurat wskazana. ja też dzisiaj kupię wątróbkę i będę smażyć. raz nic się nie stanie a może pomoże na ten niedobór :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam za dużo żelaza,chcecie? :) I nie mam pojęcia skąd,bo mięsa nie lubię,raz na jakiś czas skubnę kurczaczka,zielonego nie jem,bo nie lubię,preferuję czerwone/żółte warzywa i owoce,więc dziwna sprawa.Ale norma nieznacznie przekroczona,więc lekarz powiedział,że na razie to zostawiamy,bo i tak to wszystko się jeszcze rozcieńczy jak krwi przybędzie.

• evas Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym z wątróbka nie ryzykowała. Zawiera sporo wit. A, która powoduje wady płodu. Może lekarz jest "starej daty", bo kiedyś wątróbkę się zalecało ciężarnym.
    Na anemię polecam picie herbaty z pokrzywy. Mi pomogła, a miałam problem anemii przez pół roku.

http://parenting.pl/portal/pokrzywa-w-ciazy

http://kobieta.onet.pl/dziecko/zywienie/ziola-pomocne-w-ciazy/8d5ve

Maksi8, Limerikowo lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • Modelka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kambel wrote:
    Ja dostałam wraz z ulotkami listę czego nie powinno się spożywać i jest tam też wątróbka właśnie ze względu na duże ilości Wit A. Tak samo jak i pasztety które są z niej zrobione.

Ja nie dostałam żadnych ulotek i żadnej listy pokarmów ani zalecanych, ani zakazanych... Gin tylko zakazał mi picia toniku, bo ma chininę...

Za to mam fajną książkę pożyczoną od koleżanki - "w oczekiwaniu na dziecko". Tam jest cały wielki rozdział o jedzeniu - podzielili je na kilka grup i napisali ile porcji z każdej grupy powinnam jeść. W ten weekend zamierzam to dokładnie przestudiować :)

zem3upjygjyf6uag.png
  • Kota Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytalam troche o watrobce i generalnie wskazania jesc czy nie jesc zaleza od kraju, w ktorym zyjemy. Jakos bym sie nie wkrecala, ze zjedzenie watrobki raz na miesiac spowoduje wady rozwojowe.

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na wizycie lekarz powiedział, że grzybów lepiej nie jeść i że wigilia w przyszłym roku też będzie haha trochę mi się śmiać chciało bo do świąt jeszcze tyle czasu ale ja uwielbiam pierogi z grzybami i kapustą razem z barszczem to podstawowe danie bez którego nie potrafię się obejść :P

ggfxf7q.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czemu grzybow nie wolno ? :>

zpbndf9hsafopz9u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2013, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a z grzybami to też pierwszy raz słyszę...

• evas Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może dlatego że są ciężkostrawne. Ale myślę, że jak z pewnego źródła pochodzą (np. ze sklepu, przebadane, że na pewno nie trujące) to akurat w pierogach można zjeść.

9bsp388.png
  • Maksi8 Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2013, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co ja też nie dostałam żadnych książeczek ale nawet nie zapytałam o nie położnej Chodzę do przychodni w szpitalu Matka Polka dostałam tylko śliczną kolorową teczuszkę w której jest karta ciąży Wątróbkę będę jeść ale nie częściej niż raz na 1, 5 tydgodnia nie co dziennie jak zalecił lekarz Boję się tych wad płodu Co ma być to będzie nie chcę chorego dziecka Ciekawi mnie ta pokrzywa nigdy jej nie piłam Poczytam o niej w necie

w4sqqqmzwfjj49tr.png
‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ