X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nutka Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sobie odmówiłam na samym początku, a tak pysznie wyglądała i pachniała.:P Zjadłam tylko jabłko i cebulkę z ziemniakami.:P

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w internecie znalazłam takie dane odnośnie zawartości żelaza w produktach spożywczych: (w 100 gramach)

GRZYBY SUSZONE: 11
    KASZA GRYCZANA: 10,9
    KAKAO: 10,7
    SOJA: 8
    MORELE SUSZONE: 7,8
    FASOLA: 6,5
    PŁATKI OWSIANE: 3,5
    SUSZONE ŚLIWKI: 3,5
    WOŁOWINA: 3,1
    SZPINAK: 3
    GROSZEK ZIELONY: 1,9

tak wiec sa też inne produkty, które warto wprowadzić do diety ciążowej w większej ilości aby nadrobić niedobór żelaza :) Mam nadzieję, że się Wam to przyda kobitki :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A! no i oczywiście czekooolaaadaaaa ma w sobie żelazo :P

• Maksi8 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za przepis wątróbka z burakami Wiecie co czerwone krwinki mam 488000 a powinnam mieć np 5000000

w4sqqqmzwfjj49tr.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja chyba sobie zrobię dziś kakao :) Ale dziś czuję napięcie w podbrzuszu... :/

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maksi8 wrote:
    Dzięki za przepis wątróbka z burakami Wiecie co czerwone krwinki mam 488000 a powinnam mieć np 5000000

nie martw się, widocznie w swoim jadłospisie nie miałaś za wiele tych produktów , które mają więcej żelaza. Nadrobisz zaległości zobaczysz. :) Często u kobiet w ciąży dochodzi do anemii...

Maksi8 lubi tę wiadomość

• Kota Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj kolejny dzien spedzilam na kanapie :( Zjadlam tylko gotowanego ziemniaka i sucha kromke chleba a i tak jest mi strasznie niedobrze. Chyba pojde w poniedzialek do lekarza jak tak dalej pojdzie. A jutro przyjezdzaja goscie do nas na caly weekend :( nie wiem skad wezme sily na sprzatanie, gotowanie i zabawianie ich.

Limerikowo lubi tę wiadomość

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, dziewczyny.

Ja widziałam dzisiaj swoją pchełkę w 3D :). Strasznie ruchliwy ten bobas, wierzgał nogami i rączkami jak szalony, śmiesznie to wygląda. Dostałam nagranie na płytce i tak sobie oglądam, czekam właśnie, aż mąż wróci z pracy, żeby mu pokazać :).

Na genetyczne umówiłam się za 2 tygodnie, bo bąbel jeszcze za mały na te wszystkie pomiary, no, ale to dopiero pierwszy dzień 11 tygodnia.

Poza tym czekam na wyniki posiewu moczu, czuję, że rozwija się infekcja w pęcherzu, no, ale zobaczymy. Powoli opuszczam ten najgorszy czas, och, jeszcze tydzień, a najlepiej dwa i odetchnę z ulgą :).

Włączę sobie jeszcze raz nagranie, ale skoczek mały :).

nutka, Limerikowo, eta lubią tę wiadomość

• kambel Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2013, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam wraz z ulotkami listę czego nie powinno się spożywać i jest tam też wątróbka właśnie ze względu na duże ilości Wit A. Tak samo jak i pasztety które są z niej zrobione.

Maksi8 lubi tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Maksi8 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2013, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku ciekawe bo mi lekarz kazał często jeść wątróbkę i buraki może nie wszystkie witaminy się przyswajają w organiźmie Ja tej wąttóbki nasmażyłam sporo a teraz zastanawiam się czy ją jeść

w4sqqqmzwfjj49tr.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maksi8 wrote:
    Jejku ciekawe bo mi lekarz kazał często jeść wątróbkę i buraki może nie wszystkie witaminy się przyswajają w organiźmie Ja tej wąttóbki nasmażyłam sporo a teraz zastanawiam się czy ją jeść
    skoro lekarz kazał to jedz, nie sugeruj się wypowiedziami na forum. widocznie Tobie jest akurat wskazana. ja też dzisiaj kupię wątróbkę i będę smażyć. raz nic się nie stanie a może pomoże na ten niedobór :)

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam za dużo żelaza,chcecie? :) I nie mam pojęcia skąd,bo mięsa nie lubię,raz na jakiś czas skubnę kurczaczka,zielonego nie jem,bo nie lubię,preferuję czerwone/żółte warzywa i owoce,więc dziwna sprawa.Ale norma nieznacznie przekroczona,więc lekarz powiedział,że na razie to zostawiamy,bo i tak to wszystko się jeszcze rozcieńczy jak krwi przybędzie.

• evas Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym z wątróbka nie ryzykowała. Zawiera sporo wit. A, która powoduje wady płodu. Może lekarz jest "starej daty", bo kiedyś wątróbkę się zalecało ciężarnym.
    Na anemię polecam picie herbaty z pokrzywy. Mi pomogła, a miałam problem anemii przez pół roku.

http://parenting.pl/portal/pokrzywa-w-ciazy

http://kobieta.onet.pl/dziecko/zywienie/ziola-pomocne-w-ciazy/8d5ve

Maksi8, Limerikowo lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • Modelka Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kambel wrote:
    Ja dostałam wraz z ulotkami listę czego nie powinno się spożywać i jest tam też wątróbka właśnie ze względu na duże ilości Wit A. Tak samo jak i pasztety które są z niej zrobione.

Ja nie dostałam żadnych ulotek i żadnej listy pokarmów ani zalecanych, ani zakazanych... Gin tylko zakazał mi picia toniku, bo ma chininę...

Za to mam fajną książkę pożyczoną od koleżanki - "w oczekiwaniu na dziecko". Tam jest cały wielki rozdział o jedzeniu - podzielili je na kilka grup i napisali ile porcji z każdej grupy powinnam jeść. W ten weekend zamierzam to dokładnie przestudiować :)

zem3upjygjyf6uag.png
  • Kota Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytalam troche o watrobce i generalnie wskazania jesc czy nie jesc zaleza od kraju, w ktorym zyjemy. Jakos bym sie nie wkrecala, ze zjedzenie watrobki raz na miesiac spowoduje wady rozwojowe.

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi na wizycie lekarz powiedział, że grzybów lepiej nie jeść i że wigilia w przyszłym roku też będzie haha trochę mi się śmiać chciało bo do świąt jeszcze tyle czasu ale ja uwielbiam pierogi z grzybami i kapustą razem z barszczem to podstawowe danie bez którego nie potrafię się obejść :P

ggfxf7q.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a czemu grzybow nie wolno ? :>

zpbndf9hsafopz9u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 listopada 2013, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a z grzybami to też pierwszy raz słyszę...

• evas Autorytet

Wysłany: 9 listopada 2013, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może dlatego że są ciężkostrawne. Ale myślę, że jak z pewnego źródła pochodzą (np. ze sklepu, przebadane, że na pewno nie trujące) to akurat w pierogach można zjeść.

9bsp388.png
  • Maksi8 Przyjaciółka

Wysłany: 9 listopada 2013, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co ja też nie dostałam żadnych książeczek ale nawet nie zapytałam o nie położnej Chodzę do przychodni w szpitalu Matka Polka dostałam tylko śliczną kolorową teczuszkę w której jest karta ciąży Wątróbkę będę jeść ale nie częściej niż raz na 1, 5 tydgodnia nie co dziennie jak zalecił lekarz Boję się tych wad płodu Co ma być to będzie nie chcę chorego dziecka Ciekawi mnie ta pokrzywa nigdy jej nie piłam Poczytam o niej w necie

w4sqqqmzwfjj49tr.png
‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ