MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
To będzie moje pierwsze dziecko, ale i bez doświadczenia mam takie podejście - najpotrzebniejsze rzeczy, bez graciarni, jeżeli coś się okaże potrzebne w trakcie, to dokupię.
Ale jednego się obawiam najbardziej - prezentów. Boję się, że dziadkowie, ciotki, wujkowie, itd., będą mieli misję kupowania jakichś "fajowych" gadżetów, a ja chciałabym w 100% sama zadecydować, co będę miała w domu, nie cierpię zbieractwa, znam siebie i wiem, że podejdę do sprawy praktycznie i nie wpadnę w bezsensowny szał zakupów.
Już teraz jednak widzę oczyma wyobraźni, jak ktoś kiedyś kupuje mojemu dzieciakowi rowerek z kółeczkami bocznymi bez uzgodnienia ze mną i mam ochotę go zatłuc (nienawidzę takich rowerków, uważam, że dziecko można od razu uczyć na dwóch kółkach, bo inaczej będzie potem taką sierotą jak ja, która się nauczyła jeździć bez bocznych kółek w wieku 10 lat).Limerikowo, Margotka87, eta lubią tę wiadomość
-
ja tez jestem w drugiej ciązy i mam zamiar kupić śliczne ubranka i ciuszki W pierwszej ciązy ciężko było z kasą ja nie pracowałam i wiele rzeczy dostałam od rodziny (wózek, łóżeczko, ubranka)- gdzie nie mogłam sobie wybrać Teraz zamierzam wybrać sama rzeczy które mi się podobają i to najbardziej mnie cieszy :-)Wiadomo nie wpadnę w szał zakupów Uważam że dobry pomysł ze stworzeniem listy czasem człowiek o pewnych rzeczach zapomina
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny to pomóżcie nam ustrzec się przed niepotrzebnymi wydatkami, bo np. ja nie należę do zamożnych osób... Więc może pomożecie?? Co się okazało zupełnie zbędne? Co kupiłyście i okazało się kompletną klapą? A może wy stwórzcie nam listę
-
dla mnie np kaftaniki lepiej jest zastąpić body szczególnie, że to będzie czerwiec można zaopatrzyć się w body na długi i kr. rękaw dla mnie kaftaniki się nie sprawdziły bo się podwijały było to denerwujące i uciążliwe a body to ekstra wymysł czy zakładamy śpioszki na nie, spodenki dresowe czy pajaca zawsze się sprawdzają
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2013, 20:15
Margotka87 lubi tę wiadomość
-
A jeśli chodzi o brzuszki to mi wczoraj tak brzuch wydęło po całym dniu, że jak pojechałam do sklepu kupić sobie jakąś tunikę to sklepowa z która tak trochę się znamy mówi: ooo widzę, że będziesz miała kolejnego dzidziusia gratuluję wiesz już co będzie???? szok!!! nie wiedziałam co powiedzieć, bo ja tak raczej jeszcze o tym nie mówię... tylko dziękuję wyjęknęłam i mówię, że jeszcze nie wiem bo to dopiero początek.. hahaha wiem, że w każdej kolejnej ciąży brzuch jest widoczny szybciej i coś czuję, że już długo tego nie ukryję w pracy bo tylko szefowa wie, a po reszcie widzę, że patrzą i pewnie myślą, że przytyłam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2013, 20:24
-
Martynika co do prezentów ja jestem mamą chrzestną dwóch chłopców i jednemu z nich założyłam konto oszczędnościowe jak wieści się rozeszły po rodzinie teraz wszyscy kupują mu jakieś owoce, chrupki albo książeczki a pieniążki (jakie by wydali na prezenty) wpłacają na konto. Ma dwa latka więc dla niego nie jest ważne czy dostanie prezent za 10 czy 200 zł. Nie uwierzycie ile kasy już ma ten malec. Mojemu dziecku też założę konto i powiem rodzinie że dziecko na razie i tak nie rozumie prezentów więc pieniążki będą dobrym rozwiązaniem. Ja nie będę korzystać z tych pieniędzy a np. na studia będą jak znalazł.
Rodzice drugiego chrześniaka powiedzieli że wolą prezenty i teraz troszkę żałują bo do pokoiku dziecka nie da się wejść bo ma tyle szpargałów. -
Właśnie o to mi chodzi, nie cierpię takich pokoików. Masa pluszaków, bibelotów, rozwalających się zabawek, które okażą się być nie ruszone przez parę następnych lat.
Pomysł z kontem - nie głupi. Tak też zrobiliśmy ze ślubem, tzn. wszystkim mówiliśmy, że nie chcemy żadnych prezentów, bardziej nam pomogą pieniądze, bo potrzebowaliśmy na wpłatę własną do nowego mieszkania. A i tak się znalazły rodzynki, które się wybiły, dzięki czemu mamy np. dwa komplety sztućców...Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Ja przewijak na łóżeczko też kupiłam ale go nie używałam maleństwo przebierałam na łóżku jedynie przez pewien czas używałam go w łazience po kąpieli na pralce ale tym razem chyba faktycznie już go nie kupię.. poduszki do karmienia też nie miałam więc nie wiem...
Margotka87 lubi tę wiadomość
-
Powiedzcie wszystkie robicie badania prenatarne? Mam 25 lat i się głęboko zastanawiam, ja mimo wszystko z bobasa nie zrezygnuje, lekarz mówi, ze to jedynie pomaga ew psychicznie się nastawić a nieinwazyjne badania dają 93% pewności. głównie lekarz zleca badania starszym kobietom.
-
Aisiak ja miałam, mój gin mówi że to są obowiązkowe badania przynajmniej u mnie... No i jeśli w rodzinie nie było żadnych przypadków chorób lub wad genetycznych wystarczy podstawowe badanie
To macie rację dziewczyny, w sumie prawda że te wszystkie kaftaniki mogą być nie wygodne
A skoro nasze dzieci rodzą się na lato to myślicie że ile cieplejszych ciuszków kupić? Bo ja tak myślałam o 2 cieplejszych sweterkach/ bluzach no i jakieś rajstopki? Sama nie wiem... -
AISAK wrote:Powiedzcie wszystkie robicie badania prenatarne? Mam 25 lat i się głęboko zastanawiam, ja mimo wszystko z bobasa nie zrezygnuje, lekarz mówi, ze to jedynie pomaga ew psychicznie się nastawić a nieinwazyjne badania dają 93% pewności. głównie lekarz zleca badania starszym kobietom.
Kochana,czasami w trakcie badań prenatalnych wychodzą problemy,które można jeszcze skorygować w trakcie życia płodowego dziecka.Mogą też nas uczulić na to,na co powinniśmy w przyszłości uważać.Sądzę,że są konieczne,poza tym ja mam 24 lata i nie było nowy o nie robieniu tego,też mi się wydaje,że są obowiązkowe.Poza tym to po prostu takie dokładniejsze usg,nie wpłynie w żaden sposób na maluszka. -
co do wyprawki dla malucha to ja też chętnie posłucham rad doświadczonych mam tak jak Martynika najbardziej boję sie góry prezentów - niepotrzebnych. mamy nieduże mieszkanie i ja uwielbiam porządek, więc nie znosze jak mi się coś wala po kątach. dlatego chcę kupować tylko pewne rozsądne minimum.
najgorzej będzie z teściami którzy są specjalistami od prezentów.. ale mój mąż ma bliżej czerwca im uświadomić że jako osoby oszczędne nie chcemy dziecku kupować nie potrzebnych rzeczy i jak chcą coś kupić to wcześniej powiedzieć bo po co marnować kasę na 6 taką samą rzecz. może się nie obrażą -
Margotka87 wrote:Popieram body zamiast kaftanikow;) ja np niezbyt często korzystałam z przewijaka nad lozeczkiem bo plecy bolały okazał sie on dla mnie zbedny:) a co myślicie o poduszce do karmienia?
moja przyjaciółka używała takiej specjalnej poduszki do karmienia i kilka razy widziałam jak karmi mała Zuzię i uważam że to całkiem przydatne, bo dziecko łatwo ułożyć w odpowiedniej pozycji, mamie wygodnie, łatwo to karmienie szło nie wiem jak karmi sie bez więc tylko tyle powiem. ale ja raczej też sobie sprawie taką poduszkę - rogalik. -
AISAK wrote:Powiedzcie wszystkie robicie badania prenatarne? Mam 25 lat i się głęboko zastanawiam, ja mimo wszystko z bobasa nie zrezygnuje, lekarz mówi, ze to jedynie pomaga ew psychicznie się nastawić a nieinwazyjne badania dają 93% pewności. głównie lekarz zleca badania starszym kobietom.
Ja w sumie nie rozumiem tego całego "zamieszania" na forum o badania prenatalne... nie wiem jak jest teraz, lekarz jeszcze nic mi na ten temat nie mówił ale w poprzednich dwóch ciążach miałam robione własnie na przełomie 12/13 tyg USG które różniło się od wcześniejszych tym że było dłuższe i dokładniejsze lekarz robi wtedy różne pomiary np. przezierność fałdu karkowego sprawdza też serce, kość nosową i wymiary narządów wewnętrznych itd. i to wszystko, nie umawiałam się specjalnie na to USG lekarz mnie poinformował, że na następnej wizycie będzie i tyle. Wydaje mi się, że takie badanie wykonuje każdy lekarz swojej pacjentce bo to raczej jest wpisane w zakres jego obowiązku. Ani ja ani moja siostra, która ma już 3 dzieci a rodziła też po 30 nie miała skierowania na inne dodatkowe badania prenatalne.. jeśli w USG tym wyjdzie coś niepokojącego to wtedy lekarz na pewno skieruje dalej..
ASIAK nie masz się nad czym zastanawiać jeśli nie ma potrzeby nie musisz wykonywać jakiś dodatkowych badań. Lekarz wszystko Ci powie na USG w tym 12/14 tygWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2013, 13:12
Anielka27 lubi tę wiadomość