MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
hej mi tez lekarz powiedział ze mogę skorzystać z badania podwójnego by stwierdzić czy dziecko nie jest obciążone wadami genetycznymi. Chociaż u nas w rodzinie takie wady się nie zdarzały to jednak z mężem postanowiliśmy poddać się temu badaniu by ewentualnie pomóc naszemu maluszkowi.
Pozdrawiamy z Groszkiem -
Tusia84 wrote:Ja przewijak na łóżeczko też kupiłam ale go nie używałam maleństwo przebierałam na łóżku jedynie przez pewien czas używałam go w łazience po kąpieli na pralce ale tym razem chyba faktycznie już go nie kupię.. poduszki do karmienia też nie miałam więc nie wiem...
my cały czas używamy przewijaka dla starszej córy (nie pytajcie jak się wygina ), idealnie pasuje na wannę i po kąpieli jak znalazł. A poduszki nie kupowałam i jak miałam problemy z ułożeniem córy i tym, żeby było wygodnie to z płaczem krzyczałam na męża, że ma mi to zamówić przydała się przez jakieś 7-8 miesięcy. Także jedno i drugie polecam (super jest taka http://allegro.pl/motherhood-poduszka-kojec-dla-kobiet-w-ciazy-i3684628610.html ) -
ps. kaftaniki są tragiczne, najlepszy są pajace i bodziaki. Jak szykowałam wyprawkę to brałam co mi się podobało i kupiłam mnóstwo spódniczek i sukienek - ani jednej nie założyłam, bo uznałam, że córcia wygląda żałośnie - pierwsze zaczęła nosić wraz z pierwszymi krokami Ale moja koleżanka dostała je wszystkie po małej i swoją córcię od urodzenia w nie ubierała - nawet w tiule... Także nie do końca rada jednej mamy będzie przydatna dla drugiej
-
Tusia84 wrote:Ja w sumie nie rozumiem tego całego "zamieszania" na forum o badania prenatalne... nie wiem jak jest teraz, lekarz jeszcze nic mi na ten temat nie mówił ale w poprzednich dwóch ciążach miałam robione własnie na przełomie 12/13 tyg USG które różniło się od wcześniejszych tym że było dłuższe i dokładniejsze lekarz robi wtedy różne pomiary np. przezierność fałdu karkowego sprawdza też serce, kość nosową i wymiary narządów wewnętrznych itd. i to wszystko, nie umawiałam się specjalnie na to USG lekarz mnie poinformował, że na następnej wizycie będzie i tyle. Wydaje mi się, że takie badanie wykonuje każdy lekarz swojej pacjentce bo to raczej jest wpisane w zakres jego obowiązku. Ani ja ani moja siostra, która ma już 3 dzieci a rodziła też po 30 nie miała skierowania na inne dodatkowe badania prenatalne.. jeśli w USG tym wyjdzie coś niepokojącego to wtedy lekarz na pewno skieruje dalej..
ASIAK nie masz się nad czym zastanawiać jeśli nie ma potrzeby nie musisz wykonywać jakiś dodatkowych badań. Lekarz wszystko Ci powie na USG w tym 12/14 tyg
Oj,ja chyba nie do końca zrozumiałam pytanie AISAK,bo myślałam,że chodzi jej o to zwykłe usg genetyczne,czyli właśnie przezierność karkowa,itd.Ja,jeżeli nie będę miała wskazań po tym badaniu do jakichkolwiek dodatkowych,to na własną rękę oczywiście nie będę ich robić,ale to usg genetyczne to podstawa.
Tusia84 lubi tę wiadomość
-
Wiadomo dużo jest fajnych rzeczy do kupienia i dla dzieci i dla kobiet w ciąży itd. i pewnie każda z nich przydaje się do pewnego stopnia w określonym czasie, każda musi patrzeć wg siebie na co może sobie pozwolić.. ja uważam, że należy się zastanowić dokładnie co mi jest potrzebne ja nie lubię "wyrzucać" kasy na takie rzeczy które po prostu przydają się tylko na "chwilę" jak np. poduszka do siadania po porodzie.. bo trudno po szyciu jest siadać ale ja sobie radziłam inaczej tak układałam kołdrę ze miałam dołek i też siadałam bez problemu.. ta poduszka do spania też mi się wydawała kusząca bo faktycznie pod koniec spanie trudno nazwać spaniem jednak to już naprawdę na końcówce no ale każda z nas jest inna.. i co innego bedzie jej niezbędne ta poducha z linku wydaje się być praktyczna bo można spać w ciąży, później karmić i pewnie siadać po porodzie :)ale ja jakoś obeszłam się bez poduszek przy mojej dwójce
Margotka87 lubi tę wiadomość
-
Tusia84 wrote:Wiadomo dużo jest fajnych rzeczy do kupienia i dla dzieci i dla kobiet w ciąży itd. i pewnie każda z nich przydaje się do pewnego stopnia w określonym czasie, każda musi patrzeć wg siebie na co może sobie pozwolić.. ja uważam, że należy się zastanowić dokładnie co mi jest potrzebne ja nie lubię "wyrzucać" kasy na takie rzeczy które po prostu przydają się tylko na "chwilę" jak np. poduszka do siadania po porodzie.. bo trudno po szyciu jest siadać ale ja sobie radziłam inaczej tak układałam kołdrę ze miałam dołek i też siadałam bez problemu.. ta poduszka do spania też mi się wydawała kusząca bo faktycznie pod koniec spanie trudno nazwać spaniem jednak to już naprawdę na końcówce no ale każda z nas jest inna.. i co innego bedzie jej niezbędne ta poducha z linku wydaje się być praktyczna bo można spać w ciąży, później karmić i pewnie siadać po porodzie :)ale ja jakoś obeszłam się bez poduszek przy mojej dwójce
mnie strasznie bolał kręgosłup, bo nie mogłam sobie znaleźć wygodnej pozycji, ale wiadomo - jednej wyda się niezbędna, a innej zupełnie niepotrzebna. Takich rzeczy, które raz dwa można zamówić przez internet albo pojechać do sklepu i szybko kupić, a nie jest się pewnym ich przydatności nie warto kupować od razu -
Jesli chodzi o poduszki to na allegro mozna je kupic o polowe taniej i moim zdnaiem duzo ladniejsze niz tez motherhood http://allegro.pl/fasolka-rogal-poduszka-do-karmienia-producent-i3690382034.html
Ja tez mam codziennie bardzo intensywne sny od kiedy jestem w ciazy, w wiekszosci sa to straszne glupoty -
Kota ale przynajmniej mi nie o taką poduszkę chodzi bo ta co link dałaś to jest malutka Mi chodzi o taką :
http://allegro.pl/poduszka-kojec-dla-kobiet-w-ciazy-do-karmienia-i3707920819.html
I taką koleżanka polecała mi i widzę że z niej korzysta nawet teraz a jest 2 mies po porodzie
Ale dziś pochmurny dzień, nicy niedziela a nic się nie chce -
nick nieaktualny
-
Ja odebrałam wczoraj wyniki.
Podwyższone mam leukocyty, bo 10,5, a norma 4-10. Z tym, że miałam ten ból gardła od kilku dni.
Jeszcze procentowo neutrofile mam podwyższone, a limfocyty obniżone. Ale czytałam, że to w ciąży normalne.
Reszta w porządku, cukier trochę wysoki ale w normie. Muszę uważać. -
mam małą i przydała się tylko do sadzania małej jak jeszcze czasem się przewracała + turystycznie do karmienia, ale ona naprawdę jest niewygodna i na niewiele się zdaje, w tej dużej można się wygodnie ułożyć, pod tą małą pod główkę przydaje się dodatkowo np poduszka - ale kto co woli
-
Z pedagogicznego punktu widzenia m mniejsza różnica wieku rodzeństwa to lepiej;P Ale rozumiem Ciebie, zapewne im większa będzie córcia tym łatwiej bedzie się zajmować maluszkiem;)
A ja myślę, żeby wszystko było dobrze:)