X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje zdanie jest takie jeżeli lekarz zleci to trzeba zrobić tym bardziej że nie jest inwazyjne, a może pomóc. Wydaje mi się że nie ma czego się bać :-)

zem3i09keg891u11.png
  • Marcysia86 Ekspertka

Wysłany: 16 listopada 2013, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mi tez lekarz powiedział ze mogę skorzystać z badania podwójnego by stwierdzić czy dziecko nie jest obciążone wadami genetycznymi. Chociaż u nas w rodzinie takie wady się nie zdarzały to jednak z mężem postanowiliśmy poddać się temu badaniu by ewentualnie pomóc naszemu maluszkowi.
    Pozdrawiamy z Groszkiem ;-)

• ivv Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia84 wrote:
    Ja przewijak na łóżeczko też kupiłam ale go nie używałam maleństwo przebierałam na łóżku jedynie przez pewien czas używałam go w łazience po kąpieli na pralce ale tym razem chyba faktycznie już go nie kupię.. poduszki do karmienia też nie miałam więc nie wiem...

my cały czas używamy przewijaka dla starszej córy (nie pytajcie jak się wygina ;) ), idealnie pasuje na wannę i po kąpieli jak znalazł. A poduszki nie kupowałam i jak miałam problemy z ułożeniem córy i tym, żeby było wygodnie to z płaczem krzyczałam na męża, że ma mi to zamówić :) przydała się przez jakieś 7-8 miesięcy. Także jedno i drugie polecam (super jest taka http://allegro.pl/motherhood-poduszka-kojec-dla-kobiet-w-ciazy-i3684628610.html )

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ps. kaftaniki są tragiczne, najlepszy są pajace i bodziaki. Jak szykowałam wyprawkę to brałam co mi się podobało i kupiłam mnóstwo spódniczek i sukienek - ani jednej nie założyłam, bo uznałam, że córcia wygląda żałośnie - pierwsze zaczęła nosić wraz z pierwszymi krokami :) Ale moja koleżanka dostała je wszystkie po małej i swoją córcię od urodzenia w nie ubierała - nawet w tiule... Także nie do końca rada jednej mamy będzie przydatna dla drugiej :)

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia84 wrote:
    Ja w sumie nie rozumiem tego całego "zamieszania" na forum o badania prenatalne... nie wiem jak jest teraz, lekarz jeszcze nic mi na ten temat nie mówił ale w poprzednich dwóch ciążach miałam robione własnie na przełomie 12/13 tyg USG które różniło się od wcześniejszych tym że było dłuższe i dokładniejsze lekarz robi wtedy różne pomiary np. przezierność fałdu karkowego sprawdza też serce, kość nosową i wymiary narządów wewnętrznych itd. i to wszystko, nie umawiałam się specjalnie na to USG lekarz mnie poinformował, że na następnej wizycie będzie i tyle. Wydaje mi się, że takie badanie wykonuje każdy lekarz swojej pacjentce bo to raczej jest wpisane w zakres jego obowiązku. Ani ja ani moja siostra, która ma już 3 dzieci a rodziła też po 30 nie miała skierowania na inne dodatkowe badania prenatalne.. jeśli w USG tym wyjdzie coś niepokojącego to wtedy lekarz na pewno skieruje dalej..
    ASIAK nie masz się nad czym zastanawiać jeśli nie ma potrzeby nie musisz wykonywać jakiś dodatkowych badań. Lekarz wszystko Ci powie na USG w tym 12/14 tyg :)

Oj,ja chyba nie do końca zrozumiałam pytanie AISAK,bo myślałam,że chodzi jej o to zwykłe usg genetyczne,czyli właśnie przezierność karkowa,itd.Ja,jeżeli nie będę miała wskazań po tym badaniu do jakichkolwiek dodatkowych,to na własną rękę oczywiście nie będę ich robić,ale to usg genetyczne to podstawa.

Tusia84 lubi tę wiadomość

• Tusia84 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiadomo dużo jest fajnych rzeczy do kupienia i dla dzieci i dla kobiet w ciąży itd. i pewnie każda z nich przydaje się do pewnego stopnia w określonym czasie, każda musi patrzeć wg siebie na co może sobie pozwolić.. ja uważam, że należy się zastanowić dokładnie co mi jest potrzebne ja nie lubię "wyrzucać" kasy na takie rzeczy które po prostu przydają się tylko na "chwilę" jak np. poduszka do siadania po porodzie.. bo trudno po szyciu jest siadać ale ja sobie radziłam inaczej tak układałam kołdrę ze miałam dołek i też siadałam bez problemu.. ta poduszka do spania też mi się wydawała kusząca bo faktycznie pod koniec spanie trudno nazwać spaniem :) jednak to już naprawdę na końcówce no ale każda z nas jest inna.. i co innego bedzie jej niezbędne :) ta poducha z linku wydaje się być praktyczna bo można spać w ciąży, później karmić i pewnie siadać po porodzie :)ale ja jakoś obeszłam się bez poduszek przy mojej dwójce :)

Margotka87 lubi tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2013, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tusia84 wrote:
    Wiadomo dużo jest fajnych rzeczy do kupienia i dla dzieci i dla kobiet w ciąży itd. i pewnie każda z nich przydaje się do pewnego stopnia w określonym czasie, każda musi patrzeć wg siebie na co może sobie pozwolić.. ja uważam, że należy się zastanowić dokładnie co mi jest potrzebne ja nie lubię "wyrzucać" kasy na takie rzeczy które po prostu przydają się tylko na "chwilę" jak np. poduszka do siadania po porodzie.. bo trudno po szyciu jest siadać ale ja sobie radziłam inaczej tak układałam kołdrę ze miałam dołek i też siadałam bez problemu.. ta poduszka do spania też mi się wydawała kusząca bo faktycznie pod koniec spanie trudno nazwać spaniem :) jednak to już naprawdę na końcówce no ale każda z nas jest inna.. i co innego bedzie jej niezbędne :) ta poducha z linku wydaje się być praktyczna bo można spać w ciąży, później karmić i pewnie siadać po porodzie :)ale ja jakoś obeszłam się bez poduszek przy mojej dwójce :)

mnie strasznie bolał kręgosłup, bo nie mogłam sobie znaleźć wygodnej pozycji, ale wiadomo - jednej wyda się niezbędna, a innej zupełnie niepotrzebna. Takich rzeczy, które raz dwa można zamówić przez internet albo pojechać do sklepu i szybko kupić, a nie jest się pewnym ich przydatności nie warto kupować od razu :)

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • Modelka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na pewno kupię taki specjalny adapter do pasów bezpieczeństwa - sporo jeździmy, maluszka pasami sciskac nie chce, a bez pasów też jeździć nie zamierzam.

zem3upjygjyf6uag.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :) A Wy też tak macie że dopadają was dziwaczne sny??? Bo mi na serio głupoty się śnią takie... CODZIENNIE coś, mam co mężowi opowiadać ;)

A poduszke też sobie kupię, moja kumpela bardzo ją zachwala ;)

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Kota Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli chodzi o poduszki to na allegro mozna je kupic o polowe taniej i moim zdnaiem duzo ladniejsze niz tez motherhood http://allegro.pl/fasolka-rogal-poduszka-do-karmienia-producent-i3690382034.html

Ja tez mam codziennie bardzo intensywne sny od kiedy jestem w ciazy, w wiekszosci sa to straszne glupoty :)

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kota ale przynajmniej mi nie o taką poduszkę chodzi bo ta co link dałaś to jest malutka :) Mi chodzi o taką :
    http://allegro.pl/poduszka-kojec-dla-kobiet-w-ciazy-do-karmienia-i3707920819.html

I taką koleżanka polecała mi i widzę że z niej korzysta nawet teraz a jest 2 mies po porodzie ;)

Ale dziś pochmurny dzień, nicy niedziela a nic się nie chce :/

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Kota Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka wielka do karmienia? Ta poduszka jest do spania, do karmienia moim nie bedze wygodna. Ja mam zamiar zamowic sobie duza do spania dla siebie a malego rogalika do karmienia.

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 listopada 2013, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czego to ludzie nie wymyślą aby zarobić na ciężarnych kobietach. Dla mnie z tą MEGA poduszką kojcem to przesada. Ale ta co Kota zaproponowałaś bardzo mi się podoba i widać, że bardzo jest pomocna przy karmieniu piersią :)

• topa42 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tą poduszką to dobry pomysł ale chyba ta mała jest wygodniejsza w obsłudze:-)

zem3i09keg891u11.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odebrałam wczoraj wyniki.
    Podwyższone mam leukocyty, bo 10,5, a norma 4-10. Z tym, że miałam ten ból gardła od kilku dni.
    Jeszcze procentowo neutrofile mam podwyższone, a limfocyty obniżone. Ale czytałam, że to w ciąży normalne.
    Reszta w porządku, cukier trochę wysoki ale w normie. Muszę uważać.

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • ivv Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam małą i przydała się tylko do sadzania małej jak jeszcze czasem się przewracała + turystycznie do karmienia, ale ona naprawdę jest niewygodna i na niewiele się zdaje, w tej dużej można się wygodnie ułożyć, pod tą małą pod główkę przydaje się dodatkowo np poduszka - ale kto co woli :)

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle, to wy już myślicie o wyprawce?:) Ja tam jeszcze nawet o tym nie pomyślałam.;)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • ivv Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja myślę o tym jak przenosić ciążę :) Czym większa przerwa między dziećmi tym lepiej ;) a wyprawkę mam i to za dużą...

tb73ej2889smms8d.png
    tb73qtkfof50vibw.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z pedagogicznego punktu widzenia m mniejsza różnica wieku rodzeństwa to lepiej;P Ale rozumiem Ciebie, zapewne im większa będzie córcia tym łatwiej bedzie się zajmować maluszkiem;)

A ja myślę, żeby wszystko było dobrze:)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • Welonisia Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2013, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    czy wy tez czasem czujecie sie tak jakbyscie miały imadło w brzuchu?
    Kurcze dzis jakos dziwnie sie czuje, nie sa to skurcze ani bół ale jakos tak mi ciezko w macicy, masakra!

p19uskjohisr6juh.png
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ