MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczyny!!! tak się cieszę, że jestem na tym wątku bo jestem mamą która ma termin na 22 czerwca! wprawdzie już zdążyłam zaliczyć szpital bo krwawiłam w 8 tygodniu ale nadal mam dzieciątko!!! na początku miała być ciąża bliźniacza ale si okazało że jeden pęcherzyk jest pusty i stąd to krwawienie ale jestem dobrej myśli bo na razie dzięki Bogu nic się nie dzieje.
Ale stałam się strasznie leniwą osobą, nie znałam się od takiej strony, nie chce mi się nic tylko spać, ale pocieszam się, że to normalne w ciąży i korzystam póki mogę z błogiego lenistwa... pozdrawiam wszystkie czerwcowe mamusie! niech moc będzie z Wami!Anielka27, Limerikowo, eta lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyja czasami też takie chwilowe duszności miałam właśnie wieczorem albo i w nocy. Już mi na szczęście przeszło. Może to jest spowodowane tym, że serce musi więcej krwi pompować? Albo może za bardzo się przeforsowałaś? Jak będziesz u ginekologa zapytaj się koniecznie o te duszności dlaczego występują, czym są spowodowane.
A mnie słuchajcie dziewczyny boli w prawym pośladku ( myślałam, że to rwa kulszowa, bo jak źle stanę to taki tępy, przeszywający ból czuję aż czasami krzyknąć muszę ale kiedy podniosę noge do góry nic nie boli) Nie wiem czy to przez kręgosłup, czy ułożenie dziecka (chociaż jest przecież za małe aby coś uciskało na nerw kulszowy) czy może to nerwoból? Cholera wie ale aż czasami kuleje. Czy, któraś z Was coś takiego miała i czy można czymś posmarować to miejsce? Jakąś maścią? Za tydzień mam wizytę ale boje się , że jakiś stan zapalny się rozwinie -
to ja mam tak z lewą nogą, może to być rwa, bo wszystko się tam teraz dla dzidziusia układa, mi lekarz kazał to masować i lekko rozciągać pośladek, no i zmieniam w nocy pozycje co chwila...bo jak za długo ejstem na tym boku to cała drętwieje;) po pracy leżenie z nogami w górze na poprawę krążenia. Ja niczym nie smaruje.
Anielka27 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyoo dzięki za odpowiedź, jak to dobrze, że nie jestem sama - choć Tobie współczuję jak i sobie Myślałam nad amolem, żeby to jakoś może rozgrzać ale sama nie wiem.
A jak ja mam pośladek rozciągać? ;P miętosić go? To chyba męża o to poproszę połączę coś przyjemnego z pożytecznym -
A jakie stosujecie witaminki dla kobiet w ciąży ? BO musze zakupić Ale bede szukać bo ja to mam problem z połknięciem duzych tabletek, wiem to moze i smieszne ale to jest gdzies blokada w mojej psychice Wyszukałam że Pregna Plus są małe kapsułki;)
A co do bólu to ja też mam niekiedy w prawej nodze wyczytałam że tak sie moze dziać bo mieśnie stawów się rozluźniają na to wpływa jakis hormon
[/url]
[/url] -
nick nieaktualnyAgusia u nas była długa dyskusja na temat witamin. Mi ginekolog powiedział abym brała kwas foliowy tylko i wyłącznie i się zdrowo odżywiała a dopiero później odstawie kwas foliowy i będę brała witaminy dla kobiet w ciąży, gdzie również kwas foliowy jest zawarty. Są tez tacy lekarze, którzy mówią , że można brać dodatkowo jakieś witaminy ( jest ich mnóstwo na rynku)
link do, krótkiego filmiku o witaminach w ciąży
http://www.youtube.com/watch?v=DStsRyxLofoWiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2013, 10:51
-
No mi powiedział że moge sobie jakies kupic witaminy;) A wyczytałam ze te Pregna Plus nie zawieraja wszystkich pierrwiastków jak inne tabletki tylko te które potrzebne do rozwoju a reszte witamin z owoców i warzyw dostarczamy Ja to mam problem heh sie naszukam zeby były w miare do połknięcia Dzięki za link;)
[/url]
[/url] -
Jeśli chodzi o TSH to ja ostatnio miałam wynik 11,99. Zostałam skierowana do kliniki ginekologiczno - endokrynologicznej w Warszawie na ul.Karowej. To jest jeden z najlepszych szpitali. Na miejscu dowiedziałam się, że nie taki diabeł straszny. Dostałam Eutyrox w minimalnej dawce. Pani doktor mnie uspokoiła, że z ciążą wszystko w porządku i mam się nie martwić. Za tydzień mam kolejną wizytę.
Nie ma co panikować jak ma się lekko podwyższone TSH. W drugą ciążę zaszłam jak mój wynik sięgał 21. Nie miałam w niej żadnych problemów, a synuś urodził się zdrowy i właśnie dziś kończy 11 lat.
Dziewczyny nie nakręcajcie się tak, bo to ciąży nie służy. Gorszy jest ten stres, który na własne życzenie sobie fundujecie. Zaufajcie swoim lekarzom, oni najlepiej wiedzą jak prowadzić ciążę, by urodziło się zdrowe dzieciątko.Nalka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Agusia2312 wrote:A jakie stosujecie witaminki dla kobiet w ciąży ? BO musze zakupić Ale bede szukać bo ja to mam problem z połknięciem duzych tabletek, wiem to moze i smieszne ale to jest gdzies blokada w mojej psychice Wyszukałam że Pregna Plus są małe kapsułki;)
A co do bólu to ja też mam niekiedy w prawej nodze wyczytałam że tak sie moze dziać bo mieśnie stawów się rozluźniają na to wpływa jakis hormon
-
azi wrote:Hej dziewczyny:) czy też miałyście problemy z dusznościami? ja mam wieczorami wrażenie że połknęłam wielką ćmę.... serducho mi szaleje:/ a do wizyty jeszcze 10 dni:/
-
Ja też miałam duszności i kołatanie serca, przeszło, gdy zaczęłam brać Euthyrox na obniżenie TSH, ale nie wiem, czy to się po prostu przypadkowo zbiegło w czasie, czy faktycznie miało jakiś wpływ.
W każdym razie ginekolog powiedział, żebym nie przejmowała się bardzo dusznościami, bo to może być następstwo tego, że serce pompuje teraz krew za dwoje.
Co do bólu w pośladku - miałam identyczny! Przeszło samo .
A jeśli chodzi o witaminy - mi lekarz od samego początku zalecił Pregna Plus, jedna tabletka dziennie.Anielka27, Agusia2312 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgusia ja będę miała badanie usg genetyczne/prenatalne 4 grudnia Testu Pappa mi nie zalecił bo 1) nie ma 35 lat 2) jak wszystko okaże się w porządku przy badaniu genetycznym to też mi nie da bo nie mam 35 lat.
Więc tylko mogę sobie prywatnie iść zrobić dodatkowo a u nas koszt takiego badania wynosi 450 zł .
A ty masz ten test papp-a obowiązkowo? Widziałam właśnie na forum, że niekiedy test pappa wykonywany jest typowo przy badaniu genetycznym niezależnie od wieku. Ja już tego nie rozumiem. Dlaczego w takim razie u nas tak nie ma... -
NO ja mam obowiązkowo u mego lekarza to kosztuje 210 zł pobranie krwi i 200 zł usg czyli 410 zapłace:) troche wydamy ale bede spokojniejsza:) Nawet sie ciesze ze mi to zalecił Mam na 13 grudnia:) I przed badaniem mam cos zjesc słodkiego żeby za mocno sie nie ruszało dziecko
Martynika a co do Pregna Plus Słyszałam że sa małe kapsułki w miare to prawda? Jak sie po nich czujesz??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2013, 11:55
[/url]
[/url] -
Duszności nie mam ale nie ma mowy o szybkim wstaniu z łóżka czy krzesła bo kręci mi się w głowie i mogłabym się przewrócić. Ale u mnie to może być spowodowane wadą serca niestety u kardiologa wizytę mam dopiero na początku stycznia.
Mi gin zabronił stosowania maści na kręgosłup (drętwienie nogi, ból w dolnej części kręgosłupa, podejrzenie rwy) powiedział że jak pomaga spacerowanie to codziennie iść na krótki spacer, jak leżenie to leżeć, a jak nie będę mogła funkcjonować przez ból to wziąć coś przeciwbólowego. -
Agusia2312 wrote:NO ja mam obowiązkowo u mego lekarza to kosztuje 210 zł pobranie krwi i 200 zł usg czyli 410 zapłace:) troche wydamy ale bede spokojniejsza:) Nawet sie ciesze ze mi to zalecił Mam na 13 grudnia:) I przed badaniem mam cos zjesc słodkiego żeby za mocno sie nie ruszało dziecko
Agusia, nie masz trochę wrażenia, że to jest naciąganie na kasę? Nie chcę Ci nic sugerować, może masz super lekarza, któremu ufasz i który jest po prostu bardzo skrupulatny, ale z koniecznością zrobienia testu Pappa spotykałam się do tej pory tylko wówczas, gdy usg genetyczne budziło wątpliwości. Tymczasem któryś raz na forum stykam się z tym, że dziewczyny mają zlecane te testy i to głównie przez lekarzy, którzy przyjmują prywatnie... państwowo nie słyszałam, chociaż może coś mi umknęło.
Agusia2312 wrote:Martynika a co do Pregna Plus Słyszałam że sa małe kapsułki w miare to prawda? Jak sie po nich czujesz??
Po Pregnie czuję się bardzo dobrze, a kapsułki faktycznie malutkie i "opływowe", łatwo się je połyka.Anielka27 lubi tę wiadomość