X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edit posta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2014, 20:45

NataliaK, weronikabp, vikus001, Bea_tina, Agusia2312, alexast, monaaa, Nalka lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nutka wrote:
    Ja zrobiłam listę na podstawie tych postów ze stronki. Dziewczyna analizuje składy i opisuje co w nich dobrego, a co złego. Więc z rzeczy dziecięcych, które wypisałam od niej to jako najlepsze(o najlepszym składzie):

proszek do prania: Dzidziuś(proszek, płyn, płatki mydlane- wszystko jest wysoko ocenione)
    chusteczki nawilżane: z netto lub z lidla
    szampon dla dzieci: hipp albo rossman
    oliwka- hipp
    kem do pupy- hipp lub rossman
    filtr na słonko: Bioderma Photoderm Mineral SPF50+/UVA22
    płyny do kąpieli: hipp, rossman pielęgnacyjny płyn do kąpieli

Ja na razie mydełko do mycia i puder mam z Nivea, do pupy bepanthen i sudocrem w razie odpażeń, na początek będe używać a potem już skorzystam z tej listy- jak przyjdzie kolej na płyn do kąpania, szampony itp.

Słyszałam jeszcze dobre opinie o Ziajce ( są od 1 dnia życia) i to własnie z tego kupiłam wczoraj kilka rzeczy.

Galanea lubi tę wiadomość

• nutka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze tutaj można zerknąć na Ziajkę http://www.srokao.pl/search/label/Ziaja
    Po składzie wychodzi nie za bardzo, zresztą jak Nivea- może być, ale można kupić lepsze(i tańsze).

NataliaK lubi tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok rozumiem wszystko. Ale jeśli pracodawca ma wszystkie dokumenty kadrowe w aktach osobowych, lity płac, obecności , badania lekarskie, szkolenia bhp itp. to co ZUS może jeszcze sprawdzić? Ja słyszałam właśnie o takich przypadkach sprawdzania przez ZUS, jeśli jest krótki okres zatrudnienia i L4. No nic będę się modlić, aby mi oszczędzili stresu.

Co do zwolnienia to mam chodzące, i wiem że do apteki, lekarza czy po podstawowe zakupy mogę iść i zawsze mogę użyć tego argumentu podczas nieobecności i kontroli. Ale co w przypadku, jeśli nie będzie mnie przykładowo w poniedziałek bo będę 300 km od miejsca zamieszkania i w poniedziałek przyjdzie ZUS i zostawi kartkę aby się wstawić na następny dzień w celu wytłumaczenia, co nie będzie możliwe, bo wciąż będę 300 km od miejsca zamieszkania, a kartkę wyjmę ze skrzynki 3 dni później?

Chodzi mi o dokładnie taką sytuację. Bo jeśli jestem na miejscu, a wyjdę do sklepu to się wytłumaczę spokojnie, ale co jeśli wyjadę dalej. Nie wiem czy to prawda, ale gdzieś czytałam, że można zgłosić do pracodawcy, że w czasie zwolnienie w okresie tych 3 dni będę przebywać pod innym adresem i to podobno wystarczy. Nie wiem czy tak jest rzeczywiści i czy przypadkiem nie należy tego też do ZUS zgłosić, czy to robi pracodawca?

• Martynika Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam z Ziajki płyn do kąpieli.

• Martynika Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekająca, myślisz, że ci z ZUSu to takie mendy, żeby sprawdzać, czy w święta będziesz w domu?

W sumie... ;)

NataliaK, ivv lubią tę wiadomość

• Galanea Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Słyszałam jeszcze dobre opinie o Ziajce ( są od 1 dnia życia) i to własnie z tego kupiłam wczoraj kilka rzeczy.

Nivea też podobno dobra. Ja ograniczyłam się z kosmetykami do minimum na razie. Mam płyn do kąpieli z oliwką Bobini od 1-szego dnia życia i krem Nivea baby (jeśli będzie potrzebny), do pupy Bepanthen, chusteczki Johnsona i na razie tyle.

Czyli mówicie, że Dzidziuś do prania jest dobry? Bo cenowo jest bardzo atrakcyjny w porównaniu np. z Jelpem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2014, 13:57

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajajaca wrote:
    Ok rozumiem wszystko. Ale jeśli pracodawca ma wszystkie dokumenty kadrowe w aktach osobowych, lity płac, obecności , badania lekarskie, szkolenia bhp itp. to co ZUS może jeszcze sprawdzić? Ja słyszałam właśnie o takich przypadkach sprawdzania przez ZUS, jeśli jest krótki okres zatrudnienia i L4. No nic będę się modlić, aby mi oszczędzili stresu.

Co do zwolnienia to mam chodzące, i wiem że do apteki, lekarza czy po podstawowe zakupy mogę iść i zawsze mogę użyć tego argumentu podczas nieobecności i kontroli. Ale co w przypadku, jeśli nie będzie mnie przykładowo w poniedziałek bo będę 300 km od miejsca zamieszkania i w poniedziałek przyjdzie ZUS i zostawi kartkę aby się wstawić na następny dzień w celu wytłumaczenia, co nie będzie możliwe, bo wciąż będę 300 km od miejsca zamieszkania, a kartkę wyjmę ze skrzynki 3 dni później?

Chodzi mi o dokładnie taką sytuację. Bo jeśli jestem na miejscu, a wyjdę do sklepu to się wytłumaczę spokojnie, ale co jeśli wyjadę dalej. Nie wiem czy to prawda, ale gdzieś czytałam, że można zgłosić do pracodawcy, że w czasie zwolnienie w okresie tych 3 dni będę przebywać pod innym adresem i to podobno wystarczy. Nie wiem czy tak jest rzeczywiści i czy przypadkiem nie należy tego też do ZUS zgłosić, czy to robi pracodawca?

No własnie ZUS może sprawdzić to o czym napisałaś ;d to wszystko znajduje sie w aktach pracodawcy a nie w zusie wiec oni na codzien nie maja do tego dostepu.
    Można zgłaszać i do pracodawcy i do zusu, ale jest to wg mnie zbędne, jeśli Cię nie zastaną po prostu złożysz wyjaśnienie że przez jakis czas byłaś poza miejscem zamieszkania i tyle.Poza tym musiałabys mieć naprawde pecha zeby w momencie akurat tej nieobecności zrobili Ci nalot ;) bez przesady ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Nivea też podobno dobra. Ja ograniczyłam się z kosmetykami do minimum na razie. Mam płyn do kąpieli z oliwką Bobini od 1-szego dnia życia i krem Nivea baby (jeśli będzie potrzebny), do pupy Bepanthen, chusteczki Johnsona i na razie tyle.

Czyli mówicie, że Dzidziuś do prania jest dobry? Bo cenowo jest bardzo atrakcyjny w porównaniu np. z Jelpem.

ja mam to samo tylko wszystko z ziajki :D a chusteczki Penaten, zobaczymy co to za cud

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika czekamy na foty :-)))

Ja mam pampers sensitive i chusteczki tez, zobaczymy jakie beda w praktyce.

Do kąpieli tak jak pisałam juz oilatum i nic wiecej. A do prania jelp.

Ja miałam fajne przedpołudnie u koleżanki na kawce, oglądanie ślubnych zdjec itd, fajnie ze bedę miała towarzyszke spacerów, ona rodzi 3 tyg po mnie. Poznalysmy sie na szkole rodzenia, nadajemy na tych samych falach i nasi faceci tez - Supi :-)

kupiłam wielki bukiet białych tulipańow i od razu tak sie miło w domku zrobiło :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2014, 14:07

Galanea, Tusia84 lubią tę wiadomość

• nutka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wejdźcie sobie na tą stronkę www.srokao.pl i tam są informacje o kosmetykach, proszkach itp. I to nie subiektywne opinie, tylko głównie porównanie składów- co w nich dobrego, co złego, uczulającego, groźnego itp;) Ja siedzę od jakiegoś czasu i nie mogę się naczytać;) Tyle ciekawych rzeczy wyczytałam;)

NataliaK, weronikabp, Galanea lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika widzę, że Artur to Wielki Artur:) dobrze, że zdrowo rośnie:)

Nutka- to notuj co wyczytasz- ściagaweczka też nam się przyda:)

Vikus- zdjęcia zapowiadają się zajefajnie!!!! ja też takie chce. a powiedz jakie rekwizyty jeszcze miałaś?

Czekająca- w święta ZUS- ma wolne- nie liczyłabym na kontrolę!!!

Martynika lubi tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Hej, dziewczyny, jestem po wizycie.

Dzisiaj 32t0d, a Artur duży na 33t5d! Ma równo 2kg. Ginekolog stwierdził, że daje mi z miesiąc jeszcze... więc tym bardziej nie mam poczucia, że pospieszyłam się z praniem ;). Miesiąc brzmi... hmm... KRÓTKO.

Martynika bardzo się cieszę, że wszystko dobrze u Ciebie i Artura :)

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie tego, że lekarz daje Ci miesiąc? ;)
    stwierdził to na podstawie dużej wagi dziecka? czy ma jeszcze inne powody żeby tak twierdzić?

ggfxf7q.png
  • vikus001 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK wrote:
    Martynika widzę, że Artur to Wielki Artur:) dobrze, że zdrowo rośnie:)

Nutka- to notuj co wyczytasz- ściagaweczka też nam się przyda:)

Vikus- zdjęcia zapowiadają się zajefajnie!!!! ja też takie chce. a powiedz jakie rekwizyty jeszcze miałaś?

Czekająca- w święta ZUS- ma wolne- nie liczyłabym na kontrolę!!!

rekawica byla moja skarpetki moje i ubralam sie w moja sukienke reszte miala kobitka u siebie....wezcie najlepiej ze soba cos co chcecie uwiecznic na zdjeciach:)))

weronikabp lubi tę wiadomość

3i49df9hikojmw25.png
    34bwdqk3gvs7gqgm.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronikabp wrote:
    Martynika czekamy na foty :-)))

Ja mam pampers sensitive i chusteczki tez, zobaczymy jakie beda w praktyce.

Do kąpieli tak jak pisałam juz oilatum i nic wiecej. A do prania jelp.

Ja miałam fajne przedpołudnie u koleżanki na kawce, oglądanie ślubnych zdjec itd, fajnie ze bedę miała towarzyszke spacerów, ona rodzi 3 tyg po mnie. Poznalysmy sie na szkole rodzenia, nadajemy na tych samych falach i nasi faceci tez - Supi :-)

kupiłam wielki bukiet białych tulipańow i od razu tak sie miło w domku zrobiło :-)

Ja dzisiaj też miałam miłe przedpołudnie.. wybrałam się do kosmetyczki na paznokcie bo miałam wielką potrzebę zrelaksowania się.. i jak wróciłam to się okazało, że moje białe tulipany zaczęły się sypać więc też będę musiała wysłać męża po nowe ;)

weronikabp lubi tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK- co do dziecięcych rzeczy, to już wrzuciłam listę tego, co najlepsze.
    Tylko chusteczki nawilżone jednak nie Netto tylko Tesco, machnęłam się.
    Co do chusteczek pampersa to podobno skład cytuję:"woła o pomstę do nieba".

Także proponuję, żeby każda zajrzała i zobaczyła sobie to co kupiła bądź zamierzała kupić.:) Ja się cieszę, że Nivea wzięłam tylko tyle, bo jak się skończy to już będę używać z tej listy:)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :-0 Uf przeczytałam Was :-)
    Super że u Was wszystko ok
    U mnie na razie głównie remont już mam dość !!!!!

zem3i09keg891u11.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja właśnie siadam do kawy i deseru z mężem (bita śmietana, truskawki, banany i pomarancza) mniam :)

Galanea, NataliaK, czekajajaca lubią tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • nutka Autorytet

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia, a nie macie przypadkiem trzeciej porcji? Wpadłabym>:P

NataliaK, Agusia2312 lubią tę wiadomość

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 kwietnia 2014, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podbijam pytanie Nutki, 4 porcje macie? :D

Agusia2312 lubi tę wiadomość

‹‹ 778 779 780 781 782 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ