MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnynutka wrote:Ja zrobiłam listę na podstawie tych postów ze stronki. Dziewczyna analizuje składy i opisuje co w nich dobrego, a co złego. Więc z rzeczy dziecięcych, które wypisałam od niej to jako najlepsze(o najlepszym składzie):
proszek do prania: Dzidziuś(proszek, płyn, płatki mydlane- wszystko jest wysoko ocenione)
chusteczki nawilżane: z netto lub z lidla
szampon dla dzieci: hipp albo rossman
oliwka- hipp
kem do pupy- hipp lub rossman
filtr na słonko: Bioderma Photoderm Mineral SPF50+/UVA22
płyny do kąpieli: hipp, rossman pielęgnacyjny płyn do kąpieli
Ja na razie mydełko do mycia i puder mam z Nivea, do pupy bepanthen i sudocrem w razie odpażeń, na początek będe używać a potem już skorzystam z tej listy- jak przyjdzie kolej na płyn do kąpania, szampony itp.
Słyszałam jeszcze dobre opinie o Ziajce ( są od 1 dnia życia) i to własnie z tego kupiłam wczoraj kilka rzeczy.Galanea lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOk rozumiem wszystko. Ale jeśli pracodawca ma wszystkie dokumenty kadrowe w aktach osobowych, lity płac, obecności , badania lekarskie, szkolenia bhp itp. to co ZUS może jeszcze sprawdzić? Ja słyszałam właśnie o takich przypadkach sprawdzania przez ZUS, jeśli jest krótki okres zatrudnienia i L4. No nic będę się modlić, aby mi oszczędzili stresu.
Co do zwolnienia to mam chodzące, i wiem że do apteki, lekarza czy po podstawowe zakupy mogę iść i zawsze mogę użyć tego argumentu podczas nieobecności i kontroli. Ale co w przypadku, jeśli nie będzie mnie przykładowo w poniedziałek bo będę 300 km od miejsca zamieszkania i w poniedziałek przyjdzie ZUS i zostawi kartkę aby się wstawić na następny dzień w celu wytłumaczenia, co nie będzie możliwe, bo wciąż będę 300 km od miejsca zamieszkania, a kartkę wyjmę ze skrzynki 3 dni później?
Chodzi mi o dokładnie taką sytuację. Bo jeśli jestem na miejscu, a wyjdę do sklepu to się wytłumaczę spokojnie, ale co jeśli wyjadę dalej. Nie wiem czy to prawda, ale gdzieś czytałam, że można zgłosić do pracodawcy, że w czasie zwolnienie w okresie tych 3 dni będę przebywać pod innym adresem i to podobno wystarczy. Nie wiem czy tak jest rzeczywiści i czy przypadkiem nie należy tego też do ZUS zgłosić, czy to robi pracodawca?
-
NataliaK wrote:Słyszałam jeszcze dobre opinie o Ziajce ( są od 1 dnia życia) i to własnie z tego kupiłam wczoraj kilka rzeczy.
Nivea też podobno dobra. Ja ograniczyłam się z kosmetykami do minimum na razie. Mam płyn do kąpieli z oliwką Bobini od 1-szego dnia życia i krem Nivea baby (jeśli będzie potrzebny), do pupy Bepanthen, chusteczki Johnsona i na razie tyle.
Czyli mówicie, że Dzidziuś do prania jest dobry? Bo cenowo jest bardzo atrakcyjny w porównaniu np. z Jelpem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2014, 13:57
-
nick nieaktualnyczekajajaca wrote:Ok rozumiem wszystko. Ale jeśli pracodawca ma wszystkie dokumenty kadrowe w aktach osobowych, lity płac, obecności , badania lekarskie, szkolenia bhp itp. to co ZUS może jeszcze sprawdzić? Ja słyszałam właśnie o takich przypadkach sprawdzania przez ZUS, jeśli jest krótki okres zatrudnienia i L4. No nic będę się modlić, aby mi oszczędzili stresu.
Co do zwolnienia to mam chodzące, i wiem że do apteki, lekarza czy po podstawowe zakupy mogę iść i zawsze mogę użyć tego argumentu podczas nieobecności i kontroli. Ale co w przypadku, jeśli nie będzie mnie przykładowo w poniedziałek bo będę 300 km od miejsca zamieszkania i w poniedziałek przyjdzie ZUS i zostawi kartkę aby się wstawić na następny dzień w celu wytłumaczenia, co nie będzie możliwe, bo wciąż będę 300 km od miejsca zamieszkania, a kartkę wyjmę ze skrzynki 3 dni później?
Chodzi mi o dokładnie taką sytuację. Bo jeśli jestem na miejscu, a wyjdę do sklepu to się wytłumaczę spokojnie, ale co jeśli wyjadę dalej. Nie wiem czy to prawda, ale gdzieś czytałam, że można zgłosić do pracodawcy, że w czasie zwolnienie w okresie tych 3 dni będę przebywać pod innym adresem i to podobno wystarczy. Nie wiem czy tak jest rzeczywiści i czy przypadkiem nie należy tego też do ZUS zgłosić, czy to robi pracodawca?
No własnie ZUS może sprawdzić to o czym napisałaś ;d to wszystko znajduje sie w aktach pracodawcy a nie w zusie wiec oni na codzien nie maja do tego dostepu.
Można zgłaszać i do pracodawcy i do zusu, ale jest to wg mnie zbędne, jeśli Cię nie zastaną po prostu złożysz wyjaśnienie że przez jakis czas byłaś poza miejscem zamieszkania i tyle.Poza tym musiałabys mieć naprawde pecha zeby w momencie akurat tej nieobecności zrobili Ci nalotbez przesady
-
nick nieaktualnyGalanea wrote:Nivea też podobno dobra. Ja ograniczyłam się z kosmetykami do minimum na razie. Mam płyn do kąpieli z oliwką Bobini od 1-szego dnia życia i krem Nivea baby (jeśli będzie potrzebny), do pupy Bepanthen, chusteczki Johnsona i na razie tyle.
Czyli mówicie, że Dzidziuś do prania jest dobry? Bo cenowo jest bardzo atrakcyjny w porównaniu np. z Jelpem.
ja mam to samo tylko wszystko z ziajkia chusteczki Penaten, zobaczymy co to za cud
Galanea lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMartynika czekamy na foty
))
Ja mam pampers sensitive i chusteczki tez, zobaczymy jakie beda w praktyce.
Do kąpieli tak jak pisałam juz oilatum i nic wiecej. A do prania jelp.
Ja miałam fajne przedpołudnie u koleżanki na kawce, oglądanie ślubnych zdjec itd, fajnie ze bedę miała towarzyszke spacerów, ona rodzi 3 tyg po mnie. Poznalysmy sie na szkole rodzenia, nadajemy na tych samych falach i nasi faceci tez - Supi
kupiłam wielki bukiet białych tulipańow i od razu tak sie miło w domku zrobiło
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2014, 14:07
Galanea, Tusia84 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny wejdźcie sobie na tą stronkę www.srokao.pl i tam są informacje o kosmetykach, proszkach itp. I to nie subiektywne opinie, tylko głównie porównanie składów- co w nich dobrego, co złego, uczulającego, groźnego itp;) Ja siedzę od jakiegoś czasu i nie mogę się naczytać
Tyle ciekawych rzeczy wyczytałam;)
NataliaK, weronikabp, Galanea lubią tę wiadomość
-
Martynika widzę, że Artur to Wielki Artur:) dobrze, że zdrowo rośnie:)
Nutka- to notuj co wyczytasz- ściagaweczka też nam się przyda:)
Vikus- zdjęcia zapowiadają się zajefajnie!!!! ja też takie chce. a powiedz jakie rekwizyty jeszcze miałaś?
Czekająca- w święta ZUS- ma wolne- nie liczyłabym na kontrolę!!!Martynika lubi tę wiadomość
-
Martynika wrote:Hej, dziewczyny, jestem po wizycie.
Dzisiaj 32t0d, a Artur duży na 33t5d! Ma równo 2kg. Ginekolog stwierdził, że daje mi z miesiąc jeszcze... więc tym bardziej nie mam poczucia, że pospieszyłam się z praniem. Miesiąc brzmi... hmm... KRÓTKO.
Martynika bardzo się cieszę, że wszystko dobrze u Ciebie i Artura
Mam jeszcze takie pytanie odnośnie tego, że lekarz daje Ci miesiąc?
stwierdził to na podstawie dużej wagi dziecka? czy ma jeszcze inne powody żeby tak twierdzić? -
AISAK wrote:Martynika widzę, że Artur to Wielki Artur:) dobrze, że zdrowo rośnie:)
Nutka- to notuj co wyczytasz- ściagaweczka też nam się przyda:)
Vikus- zdjęcia zapowiadają się zajefajnie!!!! ja też takie chce. a powiedz jakie rekwizyty jeszcze miałaś?
Czekająca- w święta ZUS- ma wolne- nie liczyłabym na kontrolę!!!
rekawica byla moja skarpetki moje i ubralam sie w moja sukienke reszte miala kobitka u siebie....wezcie najlepiej ze soba cos co chcecie uwiecznic na zdjeciach:)))weronikabp lubi tę wiadomość
-
weronikabp wrote:Martynika czekamy na foty
))
Ja mam pampers sensitive i chusteczki tez, zobaczymy jakie beda w praktyce.
Do kąpieli tak jak pisałam juz oilatum i nic wiecej. A do prania jelp.
Ja miałam fajne przedpołudnie u koleżanki na kawce, oglądanie ślubnych zdjec itd, fajnie ze bedę miała towarzyszke spacerów, ona rodzi 3 tyg po mnie. Poznalysmy sie na szkole rodzenia, nadajemy na tych samych falach i nasi faceci tez - Supi
kupiłam wielki bukiet białych tulipańow i od razu tak sie miło w domku zrobiło
Ja dzisiaj też miałam miłe przedpołudnie.. wybrałam się do kosmetyczki na paznokcie bo miałam wielką potrzebę zrelaksowania się.. i jak wróciłam to się okazało, że moje białe tulipany zaczęły się sypać więc też będę musiała wysłać męża po nowe
weronikabp lubi tę wiadomość
-
AISAK- co do dziecięcych rzeczy, to już wrzuciłam listę tego, co najlepsze.
Tylko chusteczki nawilżone jednak nie Netto tylko Tesco, machnęłam się.
Co do chusteczek pampersa to podobno skład cytuję:"woła o pomstę do nieba".
Także proponuję, żeby każda zajrzała i zobaczyła sobie to co kupiła bądź zamierzała kupić.Ja się cieszę, że Nivea wzięłam tylko tyle, bo jak się skończy to już będę używać z tej listy:)
Galanea lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny