MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja w nocy czułam dziwne akrobacje na całym brzuchu i to takie porządne ze 3 razy. Zastanawiam się czy tam coś nie kombinowała
Chociaż dziś czuję ją podobnie co zwykle.
A pytam, bo moja mama kiedyś była pielęgniarką i na praktykach uczestniczyła przy porodzie pośladkowym (naturalnym!) i mówi, że HORROR. Ale może to inne czasy były.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2014, 11:21
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny te zasiłki z mopsu to całe 77 zł miesięcznie na jedno dziecko - taki to majątek, więc nie sądzę, żeby dla tych 77 zł ludzie woleli pracować na czarno... co innego jak zostali zwolnieni i przysługuje im zasiłek z urzędu pracy no to to co innego bo tam trochę więcej
ale też nie ma szaleństwa. a żeby te 77 zł dostać to trzeba też masę warunków spełniać. Bo to, że teraz jest się bezrobotnym to nie ma wpływu na przydzielenie takiego zasiłku bo biorą dane za rok poprzedni jeżeli chodzi o dochody... strasznie dużo tam biurokracji. Oczywiście Ci najbiedniejsi mogą się również starać o jakieś jednorazowe zapomogi albo jakieś tam dodatki mieszkaniowe itd ale to też nie są kokosy. Ja osobiście wolę pracować legalnie i mieć odprowadzane składki nawet kosztem tych 77 zł miesięcznie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2014, 11:27
Limerikowo, MagdaO lubią tę wiadomość
-
A i jeszcze jedno apropos becikowego...to nie jest tak ze becikowe dostaja tylko Ci co zarabiaja najmniej, bo przy pierwszym dziecku wychodzi, ze rodzice moga zarabiac prawie 6000 NETTO, a to nie jest najmniej! Nie wiem kto wymyslal akurat takie granice i po co jakiekolwiek.
-
Galanea wrote:Ja w nocy czułam dziwne akrobacje na całym brzuchu i to takie porządne ze 3 razy. Zastanawiam się czy tam coś nie kombinowała
Chociaż dziś czuję ją podobnie co zwykle.
A pytam, bo moja mama kiedyś była pielęgniarką i na praktykach uczestniczyła przy porodzie pośladkowym (naturalnym!) i mówi, że HORROR. Ale może to inne czasy były.
JA Kubę urodziła naturalnie, a Hania była ułożona pośladkowo mój lekarz oczywiście, cc w takim przypadku i że można próbować naturalnie jeśli to nie jest pierwszy poród ale że niesie to zawsze ryzyko.. więc poszłam do szpitala z nastawieniem na cc ale i tak ordynator oczywiście 2 czy 3 dni próbował mnie przekonać, że drugie dziecko w ułożeniu pośladkowym można rodzić.. nie zgodziłam się bo nie mieli prawa mi kazać rodzić naturalnie w tej sytuacji i zrobili mi cc. Bałam się komplikacji i tego że przy porodzie z Kubą nie mogłam urodzić głowy, a co by było przy pośladkach.. nawet nie chcę myśleć.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2014, 11:36
Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Witam Dziewczyny
Co do becikowego, zdziwiło mnie to że wg są jakieś granice dochodów... Ale cóż takie państwo. Kiedyś podobno dostawał każdy...
Galanea z tego co wiem jak idziesz do porodu z tak ułożonym dzieckiem lekarze ,,próbują'' pomóc się dziecku przekręcić i w ok 50 % się to udaje, jak nie to jest cesarka...
A ja dziś zajadam kanapki z czekoladą, tłumaczę sobie że jestem usprawiedliwiona i że za miesiąc ( mam nadzieję) będę zaczynać dietęweronikabp, Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
6000 netto to nie mało. Dziwię się, że jeszcze nie wprowadzili czegoś takiego, że w zależności od dochodów na członka rodzinę netto nie jest uzależniona wysokość tego becikowego... bo te granice to ja mogę przypuszczać to tylko po to, żeby coś tam jeszcze w kasie państwa zostało hehe
państwo chce zeby dzieci sie rodzily a nic nie robi zeby poprawic warunki zyciowe swym obywatelom, byle sie samemu ustawic...Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2014, 11:39
Mucha, Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nie orientuję się w statystykach bo oni podają tylko średnie wynagrodzenie Polaka a przecież różnice w zarobkach są naprawdę ogromne... może mają tak, że ta granica oddziela część społeczeństwa, która już znacznie odbiega wysokością zarobków... grom Ci wie - nigdy się tym tak bardzo nie interesowałam dlaczego tak jest
-
w każdym razie, żebym zarabiała tyle, żeby na osobę w rodzinie wychodziło mi po 2000zł netto - to kichałabym na ten zasiłek
wystarczyłoby mi to co mam. Tylko, że nie o to chodzi. Bo ja myślałam, że becikowe to od "głowy" w sensie nowe dziecko tysiaczek leci bez uzależniania od dochodów. Przecież becikowe nie jest jakąś tam ormą zasiłku... chyba?? bo już sama nie wiem
myślałam, że to taki gest państwa na rzecz wspierania wzrostu demograicznego (chociaż to też za dużo powiedziane, bo nie sądzę, żeby dużo było takich ludzi, którzy podejmują decyzję o dziecku by dostać kasę hehe
)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2014, 11:51
Martynika lubi tę wiadomość
-
Wg becikowe powinni dostawać wszyscy. Narzeka się ze mało dzieci się rodzi, ale pomocy żadnej. Przy takich wydatkach jakie są przy dziecku - zwłaszcza pierwszym, jak się nic nie ma - to te 1000 zł to i tak kropla w morzu. Nawet dla tych zarabiających te 6 tys (odliczyć opłaty, kredyt hipoteczny bo większość pewnie ma, to niewiele zostaje).
Co innego z zasilkami i itp.
W Polsce niestety socjal jest słaby i to się nie zmieni. Moja znajoma urodziła w listopadzie w Norwegii bo tam się przeprowadzili, bo jej facet dostał pracę i tam w przeliczeniu na nasze pieniądze dostali 26 tys! becikowego. Do tego ojciec ma dwa tygodnie urlopu okolicznościowego w związku z urodzeniem się dziecka, a nie jak u mas 2 dni... I co 4 paczka pieluch gratis. Bez względu na to ile kto zarabia.
Taka kasa to pomoc. A i nas - za te tys zł to nawet porządnego wózka się nie kupi...
A co do łożyska, to ja cały czas mam I st. I w szpitalu tak było i na wczorajszym usg też.Galanea, Mucha, weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Monika a jak mialabys kredyt mieszkaniowy...niby dochodu wychodzi Ci 2000 na glowe netto, a tak na prawde to wychodzi zupelnie co innego. Jest bardzo duzo rzeczy ktore moga obnizyc Twoj dochod a pozornie wynosi te 2000 na glowe i duzo sytuacji w ktorych cos moze sie wydarzyc ze Twoj dochod na glowe sie diametralnie zmieni...granice w becikowym sa dla mnie nie zrozumiale, ale juz koncze ten temat, bo juz dawno stracilam wiare w to ze panstwo mi w czymkolwiek pomoze
-
Kochane Ciężaróweczki
Zdrowych, wesołych, mokrych i przede wszystkim rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy!
Do usłyszenia/ zobaczenia/ przeczytaniapo świętach - zdrowo i w dwupakach
Ps. i nie piszcie za dużo, bo te co wyjadą nie nadrobią
Mucha, MonikaS, Galanea, Paula222, weronikabp, Limerikowo, Martynika, evas lubią tę wiadomość
-
no to nawet jak masz 2000 zł netto na 3 osobową rodzinę to ile tego kredytu hipotecznego?? i tak zostaje Ci dużo na życie. Może nie tyle, żeby opływać w nie wiem czym, w złocie hehe i tak jak któraś napisała te tysiąc zł becikoego to nawet porządnego wózka nie kupisz... prawda - każda dodatkowa kasa się przyda... ale zarabiając tyle to myślę, że nie ma problemu, żeby bez takiej pomocy sobie poradzić samemu
Żeby nie było, że ja jestem za tym, żeby tylko ci co mniej zarabiają dostawali bo ja uważam, że każdy powinien dostać bo tak rozumiem ideę becikowego - chyba inaczej niż ci tam co ustalają te reguły... poza tym, ci co są najbiedniejsi w niektórych rejonach Polski dostają tzw drugie becikoe, które jest uzależnione już od dochodów w szczególeWiadomość wyedytowana przez autora: 18 kwietnia 2014, 12:12