X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Duchess wrote:
    Tak kochane, bo przy Kubusiu to ból odebrał mi rozum i zupełnie nie myślałam o tym jak ważne spotkanie mnie czeka i jakie to spotkanie jest ważniejsze od wszystkich innych do tej pory. Muszę teraz powiedzieć mężowi, że jak znowu zacznę odpływać to niech mi przypomina o słuchaniu swego ciała bo ono da mi jeszcze więcej miłości:) myślę, że to naprawdę pomaga-tylko musi obok być ktoś kto o tym przypomni w chwili słabości. A do tej pory nie ma żadnych strachów, bojów i lęków tylko radość z najbliższej bliskości świata kiedy dzidziuś jest w nas. Potem trochę się tęskni za ruchami:)
    Takie właśnie podejście zalecała nam położna. Mam nadzieję, że uda mi się znieść ból tak, aby nie zaćmił mi umysłu.

A tak przy okazji, nie chcę wkraczać w sprawy zawodowe, czytałam sobie książkę właśnie z rana i natknęłam się na taki fragment:

"Na takie argumenty nic już doprawdy nie mogę odpowiedzieć, lecz w końcu muszę wyznać, że o wszystkim, co dawniej uważałem za prawdziwe, można wątpić i to nie przez nieostrość lub lekkomyślność, lecz z powodu poważnych i przemyślanych racji."

A przecież już czytałam to wszystko, niesamowite, ile można jeszcze wyłapać zdań, nad którymi możemy później podjąć refleksję. I tak znowu stanęłam w miejscu nad pisaniem pracy. Ajajaj.

Alexast jaki piękny zajączek! Sama malowałaś?;>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 08:28

Limerikowo, weronikabp, Duchess lubią tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka a jaką pracę piszesz i na jaki temat? Mój mąż malował :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 08:30

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Za wszystkie dzisiejsze wizyty trzymam kciuki :)

Ja mam wizytę jutro o 9:00.

Co do pogody też mam nadzieję, że będzie dziś słonko, gdyż po południu mam mieć sesyję brzuszkową, ale jak będzie padać to znów trzeba będzie przełożyć na inny termin.

Miłego, słonecznego dnia mamuśki :)

weronikabp, evas, Galanea, Limerikowo, Duchess lubią tę wiadomość

• Mucha Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    Dziewczyny mocno trzymam kciuki za wizyty, badania, ktg...wracajcie szybko z dobrymi informacjami :)

Ja jeszcze leze i nic mi sie nie chce, znow dzien lenia :)

alexast, czekajajaca, weronikabp, evas, Galanea, Limerikowo, Duchess lubią tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajajaca wrote:
    alexast - na szkole rodzenia położna mówiła nam, że mężowi przysługuje 2 tygodnie opiekuńczego na żonę po porodzie, z tym że musi być wypisane od razu przy wyjściu ze szpitala. Płatne jest 80%.
    Należy sie i tyle, więc będziemy korzystać, potem 2 dni okolicznościowego i 2 tyg ojcowskiego. Tym samym mąż przez pierwszy miesiąc będzie przy nas :)

monalisa - a na jakiej podstawie stwierdzili, że to było fikcyjne zatrudnienie? Zabrakło jakiś dokumentów?
    Ehh ten ZUS jeszcze na koniec ciąży stresują kobietę. Mam nadzieję, że u Ciebie jak i u mnie wszystko się ułoży.
    Nie mam dowodów ze pracowalalam w tej firmie 5 miesięcy przed l4 czyli 2 miesiace przed zajściem w ciążę. To jakas masakra wyslalism wszystko liste plac ,liste podpisów, bhp,okresowe badania świadków i stwierdzili ze to nie wystarczające dowody wiec nie wiem o co chodzi mialam filmy krecic czy zdjęcia robić. Zapytalam kobietę co mogę jeszcze ja lub pracodawca dostarczyć ona"powinna pani sama wiedzieć w jaki sposób udowodnić co może pani jeszcze dostarczyć" ja: "ale my ju cala dokumetacje dostarczylismy, szef nawet świadków podał których nawet nie wezwaliscie" ona: "no wie pani widocznie nie było potrzeby ich przsluchiwac gdyz dowody które zostały doslane były niedostateczne"
    Kur.. mać człowiek leci z pracydo pracy ,a oni napiszą Brak podstaw do wyplaty zasiłku chorobowego , macierzyńskiego i oni sami wykluczają cie ze składek. Więc odwolalismy się do Sądu i czekamy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 09:13

Limerikowo lubi tę wiadomość

bontbhr.png
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie 23stopnie na dworze, bezchmurne niebo- ciag dalszy prania, no i prasowanie:[ niecierpie prasować chociaż takie małe cudenka - to moze będzie inaczej:) zobaczymy ile czasu wytrzyma mój kręgosłup.

Od dziś mowie kategoryczne nie dla S.E.Xu wrrr - normalnie juz sie nie nadaje do tego, chodzę dziś jak pokraka bo po wczorajszej rozrywce biodro mnie tak uwiera ze hooo... W lożQ czuje sie niczym zolw tylko z domkiem na brzuchu.

MonikaS, monalisa, alexast, Mucha, NataliaK, evas, Galanea, Limerikowo, ivv lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Trzymam kciuki za wizyty :-)
    Ja dziś przeżyłam horror :-( w nocy złapał mnie mocny skurcz łydki w lewej nodze a później w prawej :-( Teraz łydki tak bolą że szok !

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

zem3i09keg891u11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monalisa to masz lepszą sytuację niż ja, bo ja zaczęłam pracę w tej firmie jak już byłam w ciąży i to w 19tym tygodniu. Nie rozumiem, co to za ludzie w tym ZUSie pracują, że nie potrafią podać jakie dowody dostarczyć, aby udowodnić, że się pracowało. Jeszcze jedno pytanie. Czy ZUS przyszedł do pracodawcy, czy pracodawca miał dostarczyć po prostu dokumenty?

monalisa, Limerikowo lubią tę wiadomość

• monalisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no i oczywiście domagają się zwrotu wyplaconego zasiłku chorobowego w terminie 30 dni od czego tez się odwolalismy

bontbhr.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracodawca musiał dostarczyć dokumetacje u mnie myślę ze doczepili się tego ze u rodziców jestem zatrudniona. Mam wrażenie ze oni nie są przychylnie nastawieni do ciężarnych bo 100% chorobowego no i rok 80% lub 6 miesięcy 100% muszą wypłacić macierzyńskiego.
    Skurwi... mam nerwy zszarpane przez nich.
    Kochana oni maja 2 miesiace na wydanie decyzji i wyplacali mi normalnie świadczenie do dnia wystawienia decyzji

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 09:21

bontbhr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi jeszcze nic nie wypłacali. Co za ludzie pracują w tym ZUSie. Napisałam do Ciebie na priv, jak będziesz miała czas to napisz.

monalisa lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze ! Powiem Ci jeszcze tyle, że w zeszłym roku zatrudniłam moją siostrę na cały etat, przepracowała 33 dni i poszła na L4. Miałam kontrolę, musiałam się wstawić w ZUSie, pokazać dokumenty kadrowe, odpowiedzieć na kilkanaście pytań typu w jaki sposób ją zatrudniłam, jak były wpłacane wynagrodzenia, czy jesteśmy spokrewnione, czy są dowody na to, że pracowała ( nie miałam ich ) itp. Na szczęście wypłacili jej chorobowe i teraz pobiera macierzyńskie. Nie wiem od czego to zależy, przecież tez było bezpośrednie powiązanie rodzinne. Chyba od tego na kogo się trafi. Mam nadzieję, że uda Ci się wygrać z tą beznadziejną instytucją. Trzymam kciuki, musi być dobrze.

• Kota Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    topa42 wrote:
    Hejka. Trzymam kciuki za wizyty :-)
    Ja dziś przeżyłam horror :-( w nocy złapał mnie mocny skurcz łydki w lewej nodze a później w prawej :-( Teraz łydki tak bolą że szok !

Topa tez to mam :( zazywam manez 6 razy dziennie a i tak mnie w nocy juz skurcze lydek budza. I to tak cholernie mocne, ze na drugi dzien mnie nogi bola :/

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę co dziennie 6 tabletek Asmag Forte i jak na razie miałam skurcze łydek 2 razy w nocy. Bardzo nieprzyjemne, oj bardzo. Mam nadzieję, że nie będą się powtarzać zbyt często.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia dziś wszystkim mamusiom na wizytach :)
    Mnie dziś rano złapał pojedynczy skurcz taki jak przy mega bolesnej miesiączce,ale był tylko jeden-na szczęście :P
    Dzisiejszy dzień trzeba trochę bardziej aktywnie,na dworzu 24 stopniei duuuuuuuuuuuszno chociaż jak pomyślę sobie że przy dłuższej wędrówcę znów będę wyglądać jak ten o to Pan, spuchnięty fadb539de0d27c5bm.jpg

Jak ja współczuje kobitkom co rodzą w lipcu/siperniu, masakroza

Mucha, monalisa, alexast, weronikabp, evas, Modelka, Duchess, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Mucha Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to prawda pewnie ciezko jest te dwa ostatnie miesiace chodzic z brzuszkiem w srodku lata.
    Tak mowicie o tym puchnieciu i skurczach ze az sie boje, mam nadzieje, ze mnie to jednak ominie (tfu, tfu, tfu!!!!).

iv09g7rf258kfw3a.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pracodawca te same podpunkty miał dostarczyć ale na piśmie. Kobieta która prowadzi moja sprawę jest okropna nawet na mnie nie spojrzała w trakcie rozmowy , a kiedy jej zwrocilam uwagę grzecznie : "czy może pani na mnie spojrzeć jak ze mna rozmawia bo mam wrażenie ze pani mnie lekceważy i nie rozumiem co do niej mowie" odpowiedziała:" ja mam podzielona uwagę i musze wykonać swoje obowiązki do 15 godziny" ja:"..., a rozmowa ze interesantem to nie pani obowiązek zawodowy" no i w końcu popatrzyła na mnie i w tym momencie juz wiedziałam ze mam przerabane i wiem ze to przez ta slowna przepychanke utrudnia mi wszystko bo jak tylko zadzwonię i podam nazwisko yo ona wie juz z kim mówi nawet numeru sprawy nie chce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 09:45

bontbhr.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez duszno i 18 stopni. Mnie raz złapał skurcz w nocy ,a biorę Aspargin 4x2 tab na moje napięcia macicy 0.
    A co do wizyt to ja cotydzien chodzę ze względu na szyję i wczoraj mialam 29 mm . Normalnie zmienia sie jak w kalejdoskopie ale jak juz pisałam to gin mówi ze to zależy od ułożenia dziecka jak uciska i jak jest wykonane usg bo wystarczy docisnac głowice sodny i sie szyja skraca bo jest elastyczna.
    Musze się przespać bo przez ten ZUS ostatnio bardzo zle sypiamm.
    Dziewczyn ktore maja dziś wizyty trzymam kciuki za was i wasze szczęścia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 09:53

evas, Limerikowo lubią tę wiadomość

bontbhr.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Powodzenia dziś wszystkim mamusiom na wizytach :)
    Mnie dziś rano złapał pojedynczy skurcz taki jak przy mega bolesnej miesiączce,ale był tylko jeden-na szczęście :P
    Dzisiejszy dzień trzeba trochę bardziej aktywnie,na dworzu 24 stopniei duuuuuuuuuuuszno chociaż jak pomyślę sobie że przy dłuższej wędrówcę znów będę wyglądać jak ten o to Pan, spuchnięty fadb539de0d27c5bm.jpg

Jak ja współczuje kobitkom co rodzą w lipcu/siperniu, masakroza

Natalia mam takie pytania ty się dobrze znasz więc może to już dla wszystkich mam zsumujemy:
    - za urodzenie dziecka należą się 2 dni okolicznościowego
    - urlop tacierzyński płatny 80 %
    - opiekuńczy za cc 2 tyg sn 1 tydz ale czy to też dotyczy nas jeśli to nasze 1 dziecko czy jeśli bym miała cc to mąż może wziąść 2 tyg i jak to jest płatne? Bo słyszałam że to sie nalezy jak sie juz ma 1 dziecko a nie jak 1 z góry dzieki za odpowiedz :)

monalisa lubi tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • nutka Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.:)
    Ja miałam dziś zły sen;( Śniło mi się, że dostałam szkarlatyny i pojechałam do szpitala. Dali mi łóżko normalnie w sali z dziewczynami w ciąży, a ja z chorobą do nich. I leżałam i nagle poczułam rączkę dziecka... i ono się w łóżku szpitalnym mi urodziło. Zabrali go i nie chcieli mi powiedzieć co u niego, nie chcieli mi pokazać;( A mnie nic nie bolało za bardzo, chodziłam do toalety i tylko sie złościłam, że kolejki były do wc. I tak się bałam, że jeszcze za wcześnie...;(
    Później jeszcze mówiłam, że nie kupiłam koszul do szpitala do porodu i na później, więc chyba pora je w końcu kupić...:)

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
‹‹ 842 843 844 845 846 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ