MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja koleżanka była zatrudniona u ojca przez dwa lata zanim zaszła w ciążę, która bardzo źle znosila wiec sila rzeczy była na zwolnieniu. Zus się doczepil o fikcyjne zatrudnienie bardzo późno, chyba juz po porodzie. Ciagala sie z nimi po sadach przez ponad rok ale wygrała, musieli jej zwrócić wszystko wraz z odsetkami. Najbardziej wkurzajace jest to, że jak płacisz składki to nie sprawdzają czy fikcyjne czy nie, ważne że im kasa splywa, potem nagle się budzą. Ile ona się nadenerwowala to jej, ale najważniejsze nie popuszczac. Także trzymam za was kciuki, i dużo siły wam życzę w walce z tym molochem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 10:23
Limerikowo, monalisa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgusia2312 wrote:Natalia mam takie pytania ty się dobrze znasz więc może to już dla wszystkich mam zsumujemy:
- za urodzenie dziecka należą się 2 dni okolicznościowego
- urlop tacierzyński płatny 80 %
- opiekuńczy za cc 2 tyg sn 1 tydz ale czy to też dotyczy nas jeśli to nasze 1 dziecko czy jeśli bym miała cc to mąż może wziąść 2 tyg i jak to jest płatne? Bo słyszałam że to sie nalezy jak sie juz ma 1 dziecko a nie jak 1 z góry dzieki za odpowiedz
Kochana :
- Za urodzenie dziecka przysługują 2 dni okolicznościowego urlopu tj w przypadku śmierci,ślubu itd.
-Urlop tacierzyński płatny jest 100 %średnia jest brana z ostatnich 12 miesięcy
-Ogólnie jeśli chodzi o zwolnienia ''opiekuńcze'' to jest to możliwe cały czas, nie tylko w momencie porodu. Mąż/Żona mogą wzajemnie brać takie zwolnienia (80% płatne) na członka rodziny, jeśli wymaga szczególnej opieki i nie jest w stanie sam sobie poradzićZa członków rodziny, wg ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat – jeżeli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym z ubezpieczonym w okresie sprawowania opieki.Dodatkowo,czas na jaki jest wystawiane zwolnienie lekarskie na kobietę po porodzie zależne jest od lekarza. Tydzień czy 2 tygodnie to są tylko haczyki a reszta zależy od lekarza który wystawia takie zwolnienie na osobę sprawującą opiekę. W celu otrzymania takiego zwolnienia należy udać się do internisty ze wszystkimi papierkami odnośnie porodu, bądź wystawiają to w szpitalu po porodzie. To tyle
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 10:40
czekajajaca, Agusia2312, alexast, weronikabp, Martynika, Modelka, Duchess, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
Spoko dziewczyny, nie za ma co:D
Tylko pamiętajcie że o tacierzyński trzeba się ubiegać tydzień wcześniej, czyli najlepiej taka kolejność : okolicznościowy, opiekuńcze zwolnienie, tacierzyński
No i tacierzyńskiego nie można brać ''na raty'' , ale to tak tylko informacyjniealexast, Modelka, Agusia2312, monalisa lubią tę wiadomość
-
Hej .
Ale rozmowa wczoraj na temat kg była...Mam wrażenie że czasem bardzo lekko wychodzą tu takie sytuacje nerwowe - stresowe, a nie wiem jaki jest tego sens..
Dziś w nocy się obudziłam, miałam dziwnie obolały brzuch. Oczy jak cebule i zastanawiam się czy coś będzie ruszać, ale niestetyMiałam brzuch jak kamień poszłam spać a nad ranem obudził mnie wiercący się Franek i miałam mięciutki brzuch... Więc cóż czekamy nadal
Trzymam kciuki za wizyty i badaniaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 11:24
sunset, alexast, evas, Galanea, weronikabp, NataliaK, Agusia2312, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja już po wizycie. Morfologia prawie dobra - pani doktor twierdzi, że na tym etapie hemoglobina 11,6 to całkiem sporo. Mocz też w porządku. No ale znowu grzybica się przyplątała. Już mi brakuje siły na walkę, miesiąc było dobrze i znowu
Martwi mnie moja waga, przez miesiąc przybrałam tylko 700g. Zastanawiam się czy mały prawidłowo przybiera. A USG mam dopiero 7 maja.weronikabp, czekajajaca, Duchess, Tusia84, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Evas podobno juz teraz ilosc plynu owodniowego sie nie zwieksza, wiec dodatkowa waga moze byc z dziecka w duzej czesci
lekarz powiedzial, ze wszystko ok? Nie denerwuj sie na zapas. A hmoglobine to masz bardzo ladna.
A nie rozmawialas z lekarka o jakis probiotykach, moze jak wyleczysz ta grzybice to pozniej Ci probiotyki takie jak floragyn pomogaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 12:42
evas, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Paula222 wrote:Evas może nie długo waga CI ruszy, z resztą wzrost Twojej wagi w ogóle nie odzwierciedli tego jak maluszek rośnie
Na pewno jest ok
Założyłam sobie żeby nie przytyć więcej niż 12 kg, ale do porodu zostało 2 miesiące, a mi do moich założeń brakuje jeszcze 5 kg. Chyba trzeba zacząć się zmuszać do jedzenia. -
nick nieaktualnyevas wrote:Przytyłam od początku tylko 7 kg. Cały czas pracuję i jestem w ruchu, to może też spalam więcej kalorii, ale najbardziej martwię się, że wcale nie mam apetytu.
Założyłam sobie żeby nie przytyć więcej niż 12 kg, ale do porodu zostało 2 miesiące, a mi do moich założeń brakuje jeszcze 5 kg. Chyba trzeba zacząć się zmuszać do jedzenia.
Nie masz się co martwićnie każda kobieta musi przybierać na wadze książkowo, niektóre mniej albo więcej.
Swoją drogą to niesprawiedliwe:D
weronikabp, evas, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyEwuś nieważne ile tyjesz, ważne czy zdrowo odżywiasz, oto dbaj po prostu i bedzie dobrze :-)u nas tez wszystko ok, za 2 tyg wszystkie niezbędne do szpitala badania, szyjka troche zmiekla ale to podobniez dobrze, w odpowiednim momencie
a tak w ogóle to jakaś słaba dzis jestem, pochodzę po ikei i jadę do domu. Melduje ze ubranka wszystkie uprane.
alexast, Galanea, NataliaK, Mucha, czekajajaca, evas, Duchess, Tusia84, Nalka lubią tę wiadomość
-
Mucha wrote:Evas podobno juz teraz ilosc plynu owodniowego sie nie zwieksza, wiec dodatkowa waga moze byc z dziecka w duzej czesci
lekarz powiedzial, ze wszystko ok? Nie denerwuj sie na zapas.
-
Evas nie martw się, na pewno dziecko pobiera zapasy z Ciebie i ma wszystko czego potrzebuje.
Ja dla odmiany zaczęłam się martwić, że nagle mi waga mocno ruszyła w górę. Przez całą ciążę leciałam poniżej normy na wykresie ovu, a teraz jestem już centralnie na środeczku normy i to był taki nagły skok. Co staję na wagę to jest więcej, a apetyt mam marny. Pewnie to przez te słodycze i spoczynkowy tryb życiaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 13:05
evas lubi tę wiadomość