X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla dziewczyn które mak problem z zusem http://www.rodzicpoludzku.pl/Mamy-prawa-Mamy/Gdy-ZUS-odmawia-Ci-wyplaty-swiadczen.html

Limerikowo lubi tę wiadomość

bontbhr.png
  • sunset Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja koleżanka była zatrudniona u ojca przez dwa lata zanim zaszła w ciążę, która bardzo źle znosila wiec sila rzeczy była na zwolnieniu. Zus się doczepil o fikcyjne zatrudnienie bardzo późno, chyba juz po porodzie. Ciagala sie z nimi po sadach przez ponad rok ale wygrała, musieli jej zwrócić wszystko wraz z odsetkami. Najbardziej wkurzajace jest to, że jak płacisz składki to nie sprawdzają czy fikcyjne czy nie, ważne że im kasa splywa, potem nagle się budzą. Ile ona się nadenerwowala to jej, ale najważniejsze nie popuszczac. Także trzymam za was kciuki, i dużo siły wam życzę w walce z tym molochem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 10:23

Limerikowo, monalisa lubią tę wiadomość

c55fflw1uez1iz08.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia2312 wrote:
    Natalia mam takie pytania ty się dobrze znasz więc może to już dla wszystkich mam zsumujemy:
    - za urodzenie dziecka należą się 2 dni okolicznościowego
    - urlop tacierzyński płatny 80 %
    - opiekuńczy za cc 2 tyg sn 1 tydz ale czy to też dotyczy nas jeśli to nasze 1 dziecko czy jeśli bym miała cc to mąż może wziąść 2 tyg i jak to jest płatne? Bo słyszałam że to sie nalezy jak sie juz ma 1 dziecko a nie jak 1 z góry dzieki za odpowiedz :)

Kochana :
    - Za urodzenie dziecka przysługują 2 dni okolicznościowego urlopu tj w przypadku śmierci,ślubu itd.
    -Urlop tacierzyński płatny jest 100 % :) średnia jest brana z ostatnich 12 miesięcy :)
    -Ogólnie jeśli chodzi o zwolnienia ''opiekuńcze'' to jest to możliwe cały czas, nie tylko w momencie porodu. Mąż/Żona mogą wzajemnie brać takie zwolnienia (80% płatne) na członka rodziny, jeśli wymaga szczególnej opieki i nie jest w stanie sam sobie poradzić :) Za członków rodziny, wg ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, uważa się małżonka, rodziców, teściów, dziadków, wnuki, rodzeństwo oraz dzieci w wieku ponad 14 lat – jeżeli pozostają we wspólnym gospodarstwie domowym z ubezpieczonym w okresie sprawowania opieki.Dodatkowo,czas na jaki jest wystawiane zwolnienie lekarskie na kobietę po porodzie zależne jest od lekarza. Tydzień czy 2 tygodnie to są tylko haczyki a reszta zależy od lekarza który wystawia takie zwolnienie na osobę sprawującą opiekę. W celu otrzymania takiego zwolnienia należy udać się do internisty ze wszystkimi papierkami odnośnie porodu, bądź wystawiają to w szpitalu po porodzie. To tyle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 10:40

czekajajaca, Agusia2312, alexast, weronikabp, Martynika, Modelka, Duchess, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje kochana za odpowiedź:) Teraz mam całą sytuacje już jasną :)

NataliaK lubi tę wiadomość

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • alexast Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia ja też ci bardzo dziękuję :) teraz już jestem spokojniejsza :) bo wiem, że mój będzie mógł siedzieć pierwszy miesiąc z nami :)

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Spoko dziewczyny, nie za ma co:D :)
    Tylko pamiętajcie że o tacierzyński trzeba się ubiegać tydzień wcześniej, czyli najlepiej taka kolejność : okolicznościowy, opiekuńcze zwolnienie, tacierzyński :)
    No i tacierzyńskiego nie można brać ''na raty'' , ale to tak tylko informacyjnie :)

alexast, Modelka, Agusia2312, monalisa lubią tę wiadomość

• maggda Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ja sie wybieram na wizytę do ginka, nie wiem jak wytrzymam te siedzenie bo jestem taka zdechła od wczoraj :(

yuuds65g3xczefvz.png

twfgs7p.png

63nqryl.png[/url]
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej .
    Ale rozmowa wczoraj na temat kg była... ;) Mam wrażenie że czasem bardzo lekko wychodzą tu takie sytuacje nerwowe - stresowe, a nie wiem jaki jest tego sens..

Dziś w nocy się obudziłam, miałam dziwnie obolały brzuch. Oczy jak cebule i zastanawiam się czy coś będzie ruszać, ale niestety ;) Miałam brzuch jak kamień poszłam spać a nad ranem obudził mnie wiercący się Franek i miałam mięciutki brzuch... Więc cóż czekamy nadal ;)

Trzymam kciuki za wizyty i badania :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 11:24

sunset, alexast, evas, Galanea, weronikabp, NataliaK, Agusia2312, Limerikowo lubią tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • sunset Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo Paula slysze ze sytuacja sie u ciebie powoli rozwija :-)

Mojemu mężowi opiekę wypisywala moja ginekolog nie trzeba było internisty.

c55fflw1uez1iz08.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset powoli powoli... We wtorek mam wizytę, mam nadzieję że szyjka trochę się skróciła, bo ostatnio było aż 36 mm :/

n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x HSG
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunset wrote:
    Ooo Paula slysze ze sytuacja sie u ciebie powoli rozwija :-)

Mojemu mężowi opiekę wypisywala moja ginekolog nie trzeba było internisty.

Sunset ja piszę i informuje tak, jak mówią przepisy.

weronikabp lubi tę wiadomość

• evas Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Morfologia prawie dobra - pani doktor twierdzi, że na tym etapie hemoglobina 11,6 to całkiem sporo. Mocz też w porządku. No ale znowu grzybica się przyplątała. Już mi brakuje siły na walkę, miesiąc było dobrze i znowu :(

Martwi mnie moja waga, przez miesiąc przybrałam tylko 700g. Zastanawiam się czy mały prawidłowo przybiera. A USG mam dopiero 7 maja.

weronikabp, czekajajaca, Duchess, Tusia84, Limerikowo lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evas może nie długo waga CI ruszy, z resztą wzrost Twojej wagi w ogóle nie odzwierciedli tego jak maluszek rośnie ;) Na pewno jest ok :)

evas, Galanea, weronikabp, alexast lubią tę wiadomość

n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x HSG
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evas podobno juz teraz ilosc plynu owodniowego sie nie zwieksza, wiec dodatkowa waga moze byc z dziecka w duzej czesci ;) lekarz powiedzial, ze wszystko ok? Nie denerwuj sie na zapas. A hmoglobine to masz bardzo ladna.

A nie rozmawialas z lekarka o jakis probiotykach, moze jak wyleczysz ta grzybice to pozniej Ci probiotyki takie jak floragyn pomoga :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 12:42

evas, Limerikowo lubią tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula222 wrote:
    Evas może nie długo waga CI ruszy, z resztą wzrost Twojej wagi w ogóle nie odzwierciedli tego jak maluszek rośnie ;) Na pewno jest ok :)
    Przytyłam od początku tylko 7 kg. Cały czas pracuję i jestem w ruchu, to może też spalam więcej kalorii, ale najbardziej martwię się, że wcale nie mam apetytu.
    Założyłam sobie żeby nie przytyć więcej niż 12 kg, ale do porodu zostało 2 miesiące, a mi do moich założeń brakuje jeszcze 5 kg. Chyba trzeba zacząć się zmuszać do jedzenia.

9bsp388.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    evas wrote:
    Przytyłam od początku tylko 7 kg. Cały czas pracuję i jestem w ruchu, to może też spalam więcej kalorii, ale najbardziej martwię się, że wcale nie mam apetytu.
    Założyłam sobie żeby nie przytyć więcej niż 12 kg, ale do porodu zostało 2 miesiące, a mi do moich założeń brakuje jeszcze 5 kg. Chyba trzeba zacząć się zmuszać do jedzenia.
    Evas mam koleżankę która w ciązy nie przytyła ani grama, chociaż jadła normalnie. Jak rozmawiałam z ginkiem to też jest podobno zależne od hormonów. Ona urodziła dzieciaczka zdrowego, 3,450 kg,po prostu dziecko wysysało z niej wszystko.
    Nie masz się co martwić :) nie każda kobieta musi przybierać na wadze książkowo, niektóre mniej albo więcej.

Swoją drogą to niesprawiedliwe :D:D

weronikabp, evas, Limerikowo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewuś nieważne ile tyjesz, ważne czy zdrowo odżywiasz, oto dbaj po prostu i bedzie dobrze :-)u nas tez wszystko ok, za 2 tyg wszystkie niezbędne do szpitala badania, szyjka troche zmiekla ale to podobniez dobrze, w odpowiednim momencie :-) a tak w ogóle to jakaś słaba dzis jestem, pochodzę po ikei i jadę do domu. Melduje ze ubranka wszystkie uprane. :-)

alexast, Galanea, NataliaK, Mucha, czekajajaca, evas, Duchess, Tusia84, Nalka lubią tę wiadomość

• evas Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha wrote:
    Evas podobno juz teraz ilosc plynu owodniowego sie nie zwieksza, wiec dodatkowa waga moze byc z dziecka w duzej czesci ;) lekarz powiedzial, ze wszystko ok? Nie denerwuj sie na zapas.
    No niby może być tak, że ja tracę, a mały sobie spokojnie rośnie, ale to będzie wiadomo dopiero po USG, a ja do tego czasu będę myśleć.

9bsp388.png
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evas nie martw się, na pewno dziecko pobiera zapasy z Ciebie i ma wszystko czego potrzebuje.
    Ja dla odmiany zaczęłam się martwić, że nagle mi waga mocno ruszyła w górę. Przez całą ciążę leciałam poniżej normy na wykresie ovu, a teraz jestem już centralnie na środeczku normy i to był taki nagły skok. Co staję na wagę to jest więcej, a apetyt mam marny. Pewnie to przez te słodycze i spoczynkowy tryb życia :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 kwietnia 2014, 13:05

evas lubi tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • sunset Autorytet

Wysłany: 23 kwietnia 2014, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK wrote:
    Sunset ja piszę i informuje tak, jak mówią przepisy.
    Ok. A ja pisze jak to było w moim przypadku, nie podwazam tego co piszesz.

c55fflw1uez1iz08.png
‹‹ 843 844 845 846 847 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ