X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • AISAK Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kobitki a ja tak z innej beczki. Co kupiłybścię na komunię dla Chrzesniaka? w jakich kwotach oscylujecie?

aaaa propo komunii - powiem Wam jak pieknie mnie chrzesniak zaprosil. Po pierwsze przyjechal wtedy kiedy mnie nie bylo ( wiedzieli ze mnie nie bedzie, bo dziadek chrzesniaka rozmawial z moim bratem dzień wcześniej), był w domu tylko mój brat i jemu dali zaproszenie i nam przekazali 2 zaproszenia. Tak - dwa zaproszenia , jedno było tylko dla mojego męża a drugie specjalne dla matki chrzestnej. Hellllloł - mnie to troszku urazilo, rozumiem specjalne dla Matki crzestnej ale Męża mojego też powinni wskazać właśnie w tym zaproszeniu a nie takie cyrki. Poza tym Wszedł i wyszedł dosłownie z tego co brat powiedział. A po kolejne to nawet nie zadzwonili ani wcześniej ani później by poinformować ze przywioza/zostawili zaproszenie.

ja mam termin na 11.06, a on komunie 15.06 nie ukrywam ze to dziecka ma "dziwną mamę" a on ADHD x100000. Na głowę by wszedł i byłoby oki. I na 90% pewno nie pójdę- bo ciąża/poród a do tego czuję się dziwnie potraktowana.

ohhh i sie pożaliłam.

Limerikowo lubi tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Paula222 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika to chyba będę truć mężowi o tej maszynie :D

Galanea uważaj na siebie, chociaż wiesz, gdybym mogła cofnąć czas zaczęłabym się forsować przy rozpoczętym 36 tyg, a teraz mam :P

Właśnie wróciłam ze sklepu, ale głupio musiałam wyglądać, nie dość że duży brzuch to i dwie uginające się reklamówy :D

Mucha jak masz jakieś wątpliwości zawsze lepiej podjechać i sprawdzić,a jak nie to skontaktować się z lekarzem, ja zawsze dzwonię jak mam jakieś niepewności :)

weronikabp, Galanea, Agusia2312 lubią tę wiadomość

17u920mmyeh0q9ke.png17u93e5ek73kbhcz.png[/url]
    n59yj44j0i2qlz9m.png

2 x pozamaciczna :(
    2 x HSG
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wlasnie czytalam watek Norwegii i Szwecji i wcale nie jestem zachwycona takim lajtowym podejsciem
    dzis to mi juz wlosy deba staja i maszyna fetal doppler poszla w ruch 2x
    licze na ok newsy po 7ej ktg bo bardzo ale to bardzo nie chce do balnicy (tu wstawic ryczca ikone rzewnymi łzami z gg)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2014, 16:07

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja tez zawsze dzwonie i tak tez zrobie dzisiaj jak nie minie :)

Paula222, balonik lubią tę wiadomość

iv09g7rf258kfw3a.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiak my daliśmy na komunie 400zł. Wprawdzie Krzysiek nie był chrzestnym Zuzki, ale jest bratem mamy Zuzy. A że druga siostra dała małej laptopa to nie chciałam sknerzyć. Wiecie tego też nie rozumiem. Małej dziewczynie dali laptopa na komunie a nam na weselu 1000zł. No nic. Ja uważam, że te 400zł i tak było dużo.

Limerikowo, AISAK, Agusia2312 lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisak to masz rzeczywiscie niezla zagryzke z ta komunia: zaproszenie, termin plus prezencik
    teraz takie komercyjne dzieci i rodzice ze fakt ciezko cos dobrac
    moja koleznka w tamtym roku skladala sie na trampoline, moze i to dobre byloby na ADHD jak piszesz hmmm..
    nada w jakichs komunijnych forach poszperac co do kwot i prezencikow
    Powodzenia ;--))

AISAK lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK ja to zawsze na każdą okazję jak mam kasę to nie żałuję i się wykosztowuję a później się żałuję bo wiecie co? rozumiem jak ktoś nie ma kasy, ale ma i dla mojego skąpi wiedząc, że ja nigdy nie skąpię.... masakra jakaś

Alexast mi się wydaje, że daliście sporo :) bo przecież Chrzestnymi nie byliście... a co do porównania ślubu i komunii to masz rację... też bym była z lekka zdziwiona :) ale cóż są różni ludzie.
    Mojego męża siostra jak przyszła do nas na chrzest małego to powiedziała, że zapomniała do koperty pieniądze włożyć i że przy okazji nam da i tak do tej pory daje... nie to, że człowiek tam wypomina, ale jakoś mi się nigdy nie zdarzyło zapomnieć włożyć i jeszcze głupio tłumaczyć...
    z kolei mojego brata żona to taka sknera. Na Boże Narodzenie dała mojemu Michaśkowi grzechotkę za 3 czy 4 zł kiedy ja na jej córę 50 zeta wydałam - i wydałabym więcej tylko, że oprócz niej mam jeszcze 7mioro innych do obdarowania podczas gdy ona tylko 3. :) ot tak się wygadałam przy okazji... tylko mi zawsze tak jakoś głupio odreagowywać na dzieciach z tymi prezentami bo wiadomo to tylko dzieci... a ja lubię prezenty dawać...
    w tą Wielkanoc też po pudełku puzzli dałam każdemu a mój Michaś od nikogo niczego nie dostał tylko od dziadków... i od mojej siostry bo ona jak ja lubi prezenty dawać :) i powiem Wam, że ostatnie pieniądze na te prezenty wydałam... i wcale nie żałowałam :)
    a wiecie jeszcze jakie ma poejście ta żona mojego brata? że prezenty daje tylko swoim chrześniakom a ma ich raptem 1 i drugiego jej mąż a mój brat. i tylko im prezenty kupują i to takie na odwal, że głowa mała. Jeżeli choć raz wydali na jeden prezent 20 zł to cud. Zawsze szajs kiczowaty. Dla Michaśka grzechotkę taką najprostszą za 3 czy 4 zeta a dla Maksia mojej siostry traktorek plastikowy może za 10 zł albo i nie i to jeszcze bez skrupułów mu dali na oczach drugiego - bo siostra ma jeszcze drugiego synka. a ten oczywiście się rozpłakał bo prezentu nie dostał... biedne dziecko... ale oni nie mają tam żadnych zahamowań pod tym względem...
    a my tzn ja siostra i mama zawsze super prezent odwalony dla jej córki dawałyśmy - głupie jak but...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2014, 16:32

alexast, Limerikowo, Galanea lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • MagdaO Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, dzięki za troskę, ja dalej w dwupaku, dalej w domu, tylko nie mam czasu do Was zaglądać, bo u nas maj bardzo owocny w Zuzkowe wizyty u specjalistów, więc cały czas w rozjazdach. Ale obiecuję, że jak coś zacznie się dziać w kwestii rozwiązania to na pewno dam Wam znać :)

MonikaS, alexast, Mucha, Limerikowo, weronikabp, Galanea, Agusia2312, Paulina1986 lubią tę wiadomość

er3mcwa17arhglng.png
    .png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja jestem taka sama. mój ma liczną rodzinę, na każde urodziny co najmniej po 100zł się składamy, bo każdy z nich ma wieeeeeeeelkie wymagania. No wiadomo - urodziny raz w roku no ok. Nie żałuję, ale ja jeszcze nie dostałam prezentu urodzinowego od nich. Ale jak sobie druga siostra mojego wymyśliła, że chcą zmarłemu bratu nowy pomnik zrobić to kazała każdemu 800zł dać. Czaicie? Akurat ona ma kasy jak lodu. Ja oczywiście honorowa od razu wpłaciłam, pomimo, że dziecko już było w drodze. Jestem tylko ciekawa, czy najmłodsza siostra zapłaciła. Pewnie nie, bo ona przecież taka biedna jest, bo mało zarabia. To pewnie najstarsza za nią zapłaciła. Z tego co wiem to nawet rodzice nic nie dali (choć tu nie jestem pewna). Ale my musimy zawsze na wszystko łożyć. A nam się akurat nie przelewa.

Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz Alexast... za dobrzy jesteście tak jak i my. Tacy po dupie dostają niestety... i tak nikt tego nigdy nie doceni...ale sobie obiecałam, że zmienię swoje podejście żeby pokazać jak to jest miło być w taki sposób traktowanym. Dzieci tylko szkoda, ale z drugiej strony tak uczyć, że one zawsze najlepsze dostają prezenty a nasi za przeproszeniem gówno to też na dobre im nie wyjdzie...
    jak ostatnio stwierdziłam - nam też się ostatnio nie przelewa - to co mam na czyjeś dziecko łożyć to wolę swojemu kupić to na co zwykle żałuję kasy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2014, 16:37

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej;) ja po wizycie - Mała waży ok 2.5kilo:) nadrobie Was wieczorem buziak

Paula222, weronikabp, Limerikowo, Mucha, Galanea, alexast, Agusia2312, czekajajaca, evas lubią tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2014, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo trzymam kciuki za ktg, dawaj znać, tez jestem za tym że jesli z tętnem czy przepływami cos nie tak to na tym etapie lepiej wyjąc już Maluszka, bo tu mu będzie lepiej niz w brzuszku.

• AISAK Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy mnie stać- na jedzenie mam, ciuszków praktycznie nie kupuje, jak coś to używane albo na ryneczku po kosztac. Wycieczek tez nie organizujemy. Raczej żyjemy jak studenci tylko z kredytem. Rata spora- moje macierzynskie cale pojdzie, a mąż mechanik/ budowlaniec- różnie bywa z płatnościami. Maluszek w drodze. Mieszkanka nie mamy- a chcemy kupic- oczywiscie na kredyt... Rodzice nas nie wspomagaja i nie wspomogĄ.
    Myslałam o 500 zł i pamiątce z komunii. Mąż w zeszłym roku dla Chrzesnicy- corki siostry dołożyl 1000 zł do laptopa. i wcale nikt nie żałował, tym bardziej ze kasa była samo po weselu. A teraz to jest ciut gorzej. Wyprawke cała trzeba było kupić bo nie bylo od kogo pożyczyc nawet wózka. A prezenty uwielbiamy dawac z M, od czasu do czasu jakis drobiazg komus damy bez okazji.

Limerikowo, alexast, monaaa lubią tę wiadomość

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK to dajcie tyle ile Was stać - rodzina powinna zrozumieć... to, że to Chrześniak to nie znaczy, że macie na rzęsach stanąć żeby jemu dogodzić... :)
    a jeszcze tak nieładnie zapraszać... chociaż by zadzwonili później zapytali czy brat aby na pewno przekazał... a z tym podwójnym zaproszeniem to też bym czuła niesmak...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2014, 16:59

AISAK, Limerikowo, alexast lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 maja 2014, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK wrote:
    czy mnie stać- na jedzenie mam, ciuszków praktycznie nie kupuje, jak coś to używane albo na ryneczku po kosztac. Wycieczek tez nie organizujemy. Raczej żyjemy jak studenci tylko z kredytem. Rata spora- moje macierzynskie cale pojdzie, a mąż mechanik/ budowlaniec- różnie bywa z płatnościami. Maluszek w drodze. Mieszkanka nie mamy- a chcemy kupic- oczywiscie na kredyt... Rodzice nas nie wspomagaja i nie wspomogĄ.
    Myslałam o 500 zł i pamiątce z komunii. Mąż w zeszłym roku dla Chrzesnicy- corki siostry dołożyl 1000 zł do laptopa. i wcale nikt nie żałował, tym bardziej ze kasa była samo po weselu. A teraz to jest ciut gorzej. Wyprawke cała trzeba było kupić bo nie bylo od kogo pożyczyc nawet wózka. A prezenty uwielbiamy dawac z M, od czasu do czasu jakis drobiazg komus damy bez okazji.
    Wydaje mi sie, ze kazdy daje tyle na ile go stac a wazne zeby bylo od serca. My akurat razem z mezem mamy dopiero 1,5 roczna chrzesnice, ale na prezent na roczek tez nie zaszalelismy, wiadomo ze jak sie czeka na swoje dziecko to tez sa wydatki,ale u nas nie ma czegos takiego ze ktos to wypomina czy cos. A co do wyprawki to jak zapytalam wlasnie mame mojej chrzesnicy czy moglaby mi nawet cos odsprzedac-nie mowie ze dac za darmo,bo ona jakosciowo na dzieciach nie oszczedzala,miala super wozek i nawet myslelismy zeby od niej odkupic w koncu ona juz go nie uzywa,to zaczela cos krecic, takze podziekowalamnza wyprawke "po rodzinie" ;) spielam pasa i kupilam dla malego wszystko, bez zadnego proszenia. A dzis udalo mi sie zlicytowac zajebista aukcje na allegro i jestem z siebue dumna,o!;D

AISAK, Limerikowo, monaaa lubią tę wiadomość

• AISAK Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze to to , że ten Chrzesniak ma wszystkoooo co tylko chce. Dziadek wszystko mu kupuje łącznie z Qadem. Ustawiony juz jest do konca zycia. dziadkowie otwarcie mowia o tym.

AH.... idę po jabłko bo zgaga się zaczęła.

relgjw4zpdnh5t68.png

74di3e5e3a0mwqjq.png[/
    [
  • Galanea Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uważam, że każdy daje tyle, na ile go stać. Ja rok temu miałam komunię chrześniaka, a jestem chrzestną, więc niestety wydatek był, no ale na miarę możliwości.

Wiecie co, jestem bardzo mile zaskoczona. Byłam w sklepie, tam kolejka, jakby rzucili kiełbasę w PRLu, we wszystkich kasach full ludzi. Poszłam do kasy z pierwszeństwem, a przede mną same młode "łosie" ze zgrzewkami piw. Jedni mnie puścili, ale reszta udawała, że nie widzi. Na szczęście kasjerka zawołała mnie na początek i uwinęliśmy się szybciutko. Tak to chyba czekało mnie z pół h stania. Ale powiem szczerze, że pierwszy raz miałam taką sytuację, że ktoś zawołał i ustąpił pierwszeństwa. A dodam, że brzuch mam już taki, że zdarza mi się niechcący zwalać nim towar z półek :P

NataliaK, MonikaS, weronikabp, alexast, Paula222, monaaa, Limerikowo, evas lubią tę wiadomość

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wklejam uzupełnioną listę. Kropeczko, jeżeli chcesz, napisz nam ile masz lat, skąd jesteś i jak będzie miał na imię Twój synek (to samo tyczy się reszty dziewczyn, dopiszcie imiona, jeśli chcecie :) ).

LISTA AKTUALNA:

Paula222 – 23 lata, Olsztyn, 20 majaFranek <3
    leniuta2931 maja – dziewczynka <3
    Limerikowo – 34 lata, Irlandia, koniec maja/początek czerwca - dziewczynka <3
    vikus001koniec maja/początek czerwcaZuzia <3
    Bankierka – 29 lat, 2 czerwca – chłopiec <3
    MagdaO – 29 lat, woj. Pomorskie, 2 czerwcaStaś <3
    NataliaK – 25 lat , Warszawa, 2 czerwcaFranek <3
    Martynika – 25 lat, Warszawa – 4 czerwca Artur <3
    Judi20144 czerwcaMikołaj <3
    fler – 28 lat, okolice Krakowa, 5 czerwca Zuzia <3
    MonikaS – 31 lat, 5 czerwcaPiotruś <3
    czekajajaca – 31 lat, Kraków, 6 czerwcaMarcelinka <3
    mamablizniat:) 6 czerwca – chłopiec x2 <3 <3
    karolina1990 – 23 lata, pomorze, 10 czerwca Oliwia <3
    Edyta84 – Mazury, 10 czerwca – dziewczynka <3
    AISAK – 26 lat, woj. Lubelskie, 11 czerwca Hania <3
    Evelineq – 25 lat, Podkarpacie,11 czerwca – dziewczynka <3
    kambel – 22 lata, 12 czerwcaKaja <3
    Nalka – 23 lata, Gdańsk, 13 czerwcaAnna <3
    Mati1980 – 33 lata, Wrocław, 14 czerwcaBorys <3
    azi – 28 lat, Łódź, 14 czerwca - dziewczynka <3
    monalisa – 35 lat, Poznań, nr tel.: 502-061-997, 14 czerwca Lenka <3
    Evcia – woj. Śląskie – 15 czerwca – dziewczynka <3
    nutka – 23 lata, Dolny Śląsk, 16 czerwca Gabryś <3
    weronikabp – 38 lat, Warszawa, 17 czerwca Pola <3
    Elka:) – 25 lat, Małopolska, 18 czerwca – chłopiec <3
    Modelka – 32 lata, 19 czerwca – chłopiec <3
    Niesforna – 30 lat, Warszawa, 19 czerwcaJaś <3
    Róża – 27 lat, 19 czerwca – chłopiec <3
    Karolajn22 czerwca
    onka79 – 35 lat, Nowy Sącz / obecnie Birmingham, 22 czerwcaMartynka <3
    eta – 28 lat, Warszawa, 22 czerwcaIgnacy <3
    sunset – Górny Śląsk, 23 czerwca Joanna <3
    Paulina1986 – 28 lat, Wielkopolanka, 23 czerwcaAlicja Maria<3
    Galanea - 28 lat, Olsztyn, 23 czerwcaZosia <3
    alexast – 31 lat, woj. Opolskie, 23 czerwcaAleksander <3
    balonik – Olsztyn, 24 czerwca – chłopiec <3
    Tusia84 – 30 lat, 25 czerwcaMilena <3
    ivv – 34 lata, 25 czerwcaMartynka <3
    Agusia2312 – 23 lata, 25 czerwca – chłopiec <3
    Margotka87 – 26 lat, 25 czerwca (lub 2.07) – dziewczynka <3
    Mucha – 31 lat, Warszawa, 25 czerwca Maja <3
    Martusia – 26 lat, Londyn, 25 czerwcaMaksiu <3
    goś83 - 30 lat, Warszawa - 26 czerwca – dziewczynka <3
    Kota – 28 lat, Kraków – 26 czerwcaIga <3
    000kar000 – 27 lat, 26 czerwca – chłopiec <3
    excella – 26 lat, Warszawa, 26 czerwca – chłopiec <3
    monaaa - 29 lat, Śląsk, 27 czerwca (lub 3.07) – chłopiec <3
    kropka_1028 czerwca – chłopiec <3
    topa42 – 30 lat, okolice Krakowa, 29 czerwca Borys <3
    evas – 34 lata, okolice Warszawy, 29 czerwcaBartosz<3
    Emilka WSK – 24 lata, Strzelce Krajeńskie, 29 czerwca (lub 6.07)
    Duchess – 33 lata, Warszawa, 30 czerwcaOskar <3
    maggda – 22 lata, kujawsko-pomorskie – 2 lipca – dziewczynka <3

WIEK, MIASTO/REGION, DATA PORODU, IMIĘ

• Niesforna Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AISAK wrote:
    Najgorsze to to , że ten Chrzesniak ma wszystkoooo co tylko chce. Dziadek wszystko mu kupuje łącznie z Qadem. Ustawiony juz jest do konca zycia. dziadkowie otwarcie mowia o tym.

AH.... idę po jabłko bo zgaga się zaczęła.
    Aisak ja miałam tydzień temu komunię u chrzesniaka - wiedziałam ze chce nowy rower, więc kupiłam za tyle na ile mnie w chwili obecnej stać.
    Chrzestny np kupił mu laptopa za 2 tys...
    Wydaje mi się ze nie ma jakiejś z góry ustalonej kwoty jaką powinno się dac. Daje się tyle n ile nas stać. Więc daj tyle ile uważasz, że nie zaburzy to Waszego budżetu domowego i już.
    Zwłaszcza że jak piszesz dzieciak ma wszystko, to cobys mu nie dała, to i tak zbyt długo się tym nie pocieszy... :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja 2014, 17:53

AISAK, MonikaS, alexast, Limerikowo lubią tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 14 maja 2014, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, odebrałam wynik GBSa, ujemny, ale mam pewne wątpliwości... w opisie badania mam napisane "Posiew z pochwy".

Tymczasem w wymaganych dokumentach na stronie Karowej jest napisane "Posiew z kanału szyjki macicy". Obawiam się, że mogą się do tego przyczepić (?). Może zadzwonię do szpitala i dopytam.

‹‹ 975 976 977 978 979 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ