X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A więc tak : napisze więcej informacji, żebyście miały jakies rozeznanie :)
    Interesują nas tylko państwowe- niestety nie stać nas na prywatny- chociaż jeden to taki państwowo-prywatny :D

Wybieram się na roczny macierzyński, także żłobek będzie nam potrzebny od lutego/marca 2016
    i tak :

Opcja 1
    Miejsce na liście 110
    Cena 1.50 zł/godzinę + 5.50 zł za obiad/dzień
    1.50x9 godz=13.50x21 dni=283.50+5,5x21 dni = 115.50+283.50 =399 zł

Opcja 2
    Miejsce na liście 172
    Cena: 400 zł ( w tym wyżywienie, bez pampersów)

Opcja 3
    Miejsce prawie pewne, zapisy w czerwcu 2015
    Cena: 300 zł wpisowe+ 350 zł/ miesiąc + 7 zł/dzień obiad = 497 zł

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Derii to konieczność nas zmusza do takiego działania. Ja z największą przyjemnością poszłabym na wychowawczy, ale nas na to nie stać po prostu. Moja mama jeszcze pracuje także nie mamy wyjścia. Mama T niby jest w domu, ale mój T powiedział, że nie chce aby się zajmowała Polą. No chyba, że nie będziemy mieć innego wyjścia. A jak sobie pomyślę, że mam takie maleństwo zostawić to już mnei ściska a co dopiero będzie potem.

Sue trzymaj się dzielnie :D

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straszne sa te ceny teraz w Pl. Żeby żyć w miarę ok,mieć na codzienne wydatki,opłaty i żeby odłożyć chociaż 200 zł na miesiąc na wakacje trzeba zarabiać ok 3500-4000 miesięcznie.Porażka.

Ile z Was już się rozgląda z a złobkami,oprócz Katiś ??

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś druga opcja chyba najrozsadniejsza ;)

Dziewczyny współczuję Wam tej glukozy, a z drugiej strony zazdroszcze, bo ja się będę musiała z nią zmierzyć po weekendzie ;(

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii84 wrote:
    Katiś,lez Ty jesteś zorganizowana:) Ja tu lamentuje do męża ,że modlę się aby szef pozwolił mi na wychowawczy pójść jeszcze pół roku,żeby Małego nie puszczać do przedszkola(bo u nas żłobka nie ma),a wychów tam taki,że mi się płakać chce,piszę wychów,bo inaczej tego się nie da nazwać.Tylko sniadanieprzez cały dzień i do tego zimna woda podawana lub mleko....ryczeć mi się chce...Norwegia...

Mam siostre w Norwegii i co nieco widzialam tam i wiem jak to jest. Moja siostra tez nie chce tam puszczac dzieci (ma dwojke) do przedszkola ale nie wiadomo jak to bedzie.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • KasiaMŁ Znajoma

Wysłany: 31 października 2014, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Moj syn nie przyzwyczajony do takiej ilości cukru po prostu zwariował :)
    Siedze sobie w medicover i śmieję się pod nosem z tego mojego dzieciaczka :)

ooo, ja tez chodzę do MC :) mam strasznie fajną panią doktor i ogólnie jestem zadowolona z opieki. Bałabym się chocić na NFZ w Wieliczce... Naprawdę, cuda się tu dzieją, w gabinecie jest tylko stary sprzęt do KTG, pani doktor ma ok. 60lat i parkinsona, leczy tak, jak sto lat temu ją nauczono...

Sue lubi tę wiadomość

f2w3vfxm5jdto6ec.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katis, ja pytam, bo sie zastanawiam wciąż :) lubię moją pracę i boję się tak wypadać z branży na tyle czasu.
    Niezle ceny tych żłobków! Ja mam na osiedlu prywatny, 700zl za miesiac, ale żłobek czynny 10h, spacery po osiedlu no i kontakt z dzieciakami z okolicy. Ja mysle, że warto takiego maluszka zaprowadzić nawet na godzinkę/dwie adaptacyjne.
    Jeśli nie weźmiecie ślubu to będziesz teoretycznie samotną matką, a jak się jest samotną matką to chyba więcej punktów jest. Ale jak to jest, to nie wiem :)

Rozmawiałam z tata, kupił mi wołowinę i zrobi roladę, kluski śląskie i kapustę :))

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii84 wrote:
    Straszne sa te ceny teraz w Pl. Żeby żyć w miarę ok,mieć na codzienne wydatki,opłaty i żeby odłożyć chociaż 200 zł na miesiąc na wakacje trzeba zarabiać ok 3500-4000 miesięcznie.Porażka.

Ile z Was już się rozgląda z a złobkami,oprócz Katiś ??
    Ja się interesuję, ale wiem, że u nas jedynie prywatny wchodzi w grę, to jest ok. 1000zł miesięcznie.
    Ale mam też plan na drugie dziecko pod koniec macierzyńskiego, więc wtedy Janeczka by miała jakieś 3 latka niecałe, a młodsze dziecko rok z haczykiem gdyby plan się udał i dopiero wtedy bym myślała o powrocie do pracy.
    Bardzo bym chciała, żeby mój plan wypalił, bo zarabiam na tyle dużo, że też nie bierzemy pod uwagę wychowawczego niestety :(
    A, no i w tym moim upatrzonym żłobku połączonym z przedszkolem drugie dziecko z rodziny na 50% zniżki, więc za dwójkę by wychodziło 1500, nie 2000.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 października 2014, 10:28

megg lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Witam się i ja :)

Ja też pewnie roczny urlop macierzyński a potem do pracy, bo nie stać nas będzie, żeby tylko mąż pracował niestety.

Słuchajcie mam pewien problem - od już trzeci raz w tym tygodniu w nocy leciała mi krew z nosa i nie wiem, o co chodzi. Czy któraś miała/ma coś podobnego? Bo już zastanawiam się, czy nie powinnam wybrać się do lekarza.

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • kafabi Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii84 wrote:
    Katiś,lez Ty jesteś zorganizowana:) Ja tu lamentuje do męża ,że modlę się aby szef pozwolił mi na wychowawczy pójść jeszcze pół roku,żeby Małego nie puszczać do przedszkola(bo u nas żłobka nie ma),a wychów tam taki,że mi się płakać chce,piszę wychów,bo inaczej tego się nie da nazwać.Tylko sniadanieprzez cały dzień i do tego zimna woda podawana lub mleko....ryczeć mi się chce...Norwegia...

a ile procent macierzyńskiego wzięłaś !? Jeśli wezmiesz 80% to, wraz z mężem będziecie mieć 59 tyg. to jest więcej niż rok, myslę,że dziecko może już iść do przedszkola po skończonym roczku :)

ug37df9h1fm5w9re.png
    relgru1dwth53ixq.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OMG!!!!

Mi także wychowawczy się nie opłaca,ale mam nadzieje,że te 6 miesięcy wytrzymamy jakos,tzn urlop mamy zawsze koncem czerwca do końca lipca,także ten czas będziemy w Pl,tam jednak kupi się ubrania,herbatki,i wiele innych,żeby nie kupować na początku tutaj takich rzeczy,mam nadzieję,że damy radę.
    Jeszcze chcielibyśmy zmienić samochód,ale to w 2016,niestety,zbyt dużo nas kosztuje droga z przyczepką,a do naszego kombika teraz to się zmieści tylko wózek i torby z ubraniami :(

p19uskjok4jap6fv.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja się interesuję, ale wiem, że u nas jedynie prywatny wchodzi w grę, to jest ok. 1000zł miesięcznie.
    Ale mam też plan na drugie dziecko pod koniec macierzyńskiego, więc wtedy Janeczka by miała jakieś 3 latka niecałe, a młodsze dziecko rok z haczykiem gdyby plan się udał i dopiero wtedy bym myślała o powrocie do pracy.
    Bardzo bym chciała, żeby mój plan wypalił, bo zarabiam na tyle dużo, że też nie bierzemy pod uwagę wychowawczego niestety :(
    A, no i w tym moim upatrzonym żłobku połączonym z przedszkolem drugie dziecko z rodziny na 50% zniżki, więc za dwójkę by wychodziło 1500, nie 2000.

Gosiak, też myślałam, żeby tak szybko pomyśleć o drugim dziecku. Tylko tak źle przechodzę tę ciążę, że boję się, co będzie w kolejnej. Od 12 tygodnia praktycznie ciągle leżę i nie zapowiada się, żeby to się zmieniło. Jak byłam w szpitalu to mąż, który ma obecnie na głowie wszystko (mieszkamy 500 km od jakiejkolwiek rodziny) powiedział, żebym sobie to z głowy wybiła, bo on by ześwirował jakby musiał jednocześnie zajmować się firmą (prowadzi bardzo krótko więc masakra), domem, mną i dzieckiem.

I coś w tym jest...

Ale bardzo bym chciała mieć 2 maluszków w podobnym wieku.

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to trzeba sie juz wpisywac do zlobka zeby sie dostac?:)

BOze jaka jestem nidoinformowana:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megg wrote:
    zalogowalam sie wlasnie...
    widze moje L4 i decyzje zasilku z dnia 29-10 na 100% od 18.10 (34 dzien wypada wtedy)

a gdzie zobacze kwote i kiedy wyplaca?
    ta tabelke "kwota swiadczenia i data wyplaty" mam pustą
    dzikuje za pomoc i wogule info o PUE Atakasobiejedna

moze wpisza kwote dopiero, ale myslisz ze znaczy ze pozytywnie i przynzali? tylko dlaczego nie ma kwoty hmmm

aha i ZDRÓWKA!

Zalogowałam się na swoje konto i mam wpisana w tabelce kwotę świadczenia i datę wypłaty, wiec myślę że u Ciebie się też pojawi jak juz zatwierdzi je dział wypłat. Ciężko powiedzieć czy to oznacza że jest wszystko w porządku...

megg lubi tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    a to trzeba sie juz wpisywac do zlobka zeby sie dostac?:)

BOze jaka jestem nidoinformowana:)
    Do państwowego tak, nie wiem jak u Was z miejscami, u nas nie ma szans, a prywatne przyjmują od ręki.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to nei jest tak ze trzeba miec PESEL dziecka teraz? czy to poporstu tak sie wpisujemy orientacyjnie??

zeby mnie tam nikt nie wysmial jak pojde w ciazy...:) zapisac nienarodzone dziecko:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kafabi,wezme 80%,niestety przy moich zarobkach nie kalkuluje mi się wziąć 100%.

Z mężem pracujemy jak na razie w tym samym miejscu(jeszcze nie pracuję jako piel,przez ten norweski),więc mam nadzieję,że szefostwo nam pójdzie na rękę,że oficjalnie mój mąż będzie na tacierzyńskim,a nieoficjalnie ja będę siedzieć z małym w domu. wiem,że tak wszyscy robili u nas,tzn rodzice,może i nam się uda??

p19uskjok4jap6fv.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna,juz 8 lat temu wpisywalo się dzieci do zlobka jak były jeszcze w brzuchu,pamietam,że sąsiadka nie wiedziała,co się wykluje,tzn nie byli do końca pewni i jej synus był na liscie jako dziecko pani K. plus jej pesel

p19uskjok4jap6fv.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Zalogowałam się na swoje konto i mam wpisana w tabelce kwotę świadczenia i datę wypłaty, wiec myślę że u Ciebie się też pojawi jak juz zatwierdzi je dział wypłat. Ciężko powiedzieć czy to oznacza że jest wszystko w porządku...

dziękuje, mysle ze moze od 29.10 minelo malo czasu i dlatego nie widac
    no nic poczekam i dam znac:) jestem dobrej mysli bo myslam ze nawet swojego L4 jeszzce tam nie zobacze a tu niespodzianka- wszystko jest :)

Atakasobiejedna, Gosiak lubią tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 31 października 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cieszę, że pieniądze będzie mi wypłacał zakład pracy i sam rozliczy się z ZUSem, pierwsza taka wypłata ma przyjść w poniedziałek, ciekawa jestem bardzo ile dostanę.

Sue, megg lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 1044 1045 1046 1047 1048 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ