Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
dora8201 wrote:Słoneczna będzie dobrze:) jest serduszko, bije coraz szybciej... rozkręci się i będzie super a mam podejrzenia że u mnie już nie będzie zarodka...
Dora!!! nie mow tak za duzo osob trzyma kciuki z Ciebie abyś tak mówiła....Sue lubi tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:nie mow tak, masz jakies objawy? mdlosci, bolace piersi?
pierwsza ciąza była zupełnie inna! mdłości miałam takie, że mi M poduszki w toalecie zainstalował do kuchni wchodzić ni emogłam do końca 4 miesiąca, miałam migreny i 1000 innych rzeczy
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
kasia_1988 wrote:Dora!!! nie mow tak za duzo osob trzyma kciuki z Ciebie abyś tak mówiła....
Kasiu nawet nie wiesz jakbym chciała żeby wszyscy Ci którzy trzymają kciuki za mojego Grocha mieli rację...
Januszkowa wrote:Atakasobiejedna- tak to nasz kot. Cały czas za mną chodzi, jest nierozłączny. Moja siostra ma u mnie w domu łóżeczko dla swojej córeczki, często do niego wchodzi, to jego ulubione miejsce. Później trzeba wszystko prać po każdej jego drzemce:)
Kuwety się nie tykam, ale nie mam serca go nie pogłaskać.
Podobno zarazenie sie od kota toksoplazmoza jest baaardzo malo prawdopodobne, wiec ja sobie glaskania nie zaluje Niestety kuweta musze sie zajmowac, bo moj maz przyjezdza raz na 4 tyg Mialam juz badanie na toxo i nigdy nie przechodzilam, wiec mysle ze bedzie ok, w koncu moje koty nawet nie wychodza na dwor.justta lubi tę wiadomość
-
Januszkowa ja tak jak pisalam jestem juz umowiona i moj gin nawet mnie nie pytal czy chce, tylko powiedzial gdzie mam zrobic Mamy XXI wiek i skoro medycyna daje nam mozliwosc wczesnych wykrywania chorob to ja chce z tego skorzystac, nawet jakby cos tfu tfu bylo nie tak, to teraz mozna juz np wade serca zoperowac w łonie matki, a nie dowiedziec sie o tym po porodzie gdzie wiadomo jestesmy oszolomione, obolale i jeszcze nie wiadomo co z dzieckiem.
Ja tam nie lubie niespodzianek i wole od razu wiedziec na czym stoje.
Dora, ja tez praktycznie nie mam zadnych objawow, nigdy mnie porzadnie nie mdlilo, nie zygalam, piersi tez juz mnie nie bola, a jest wszystko ok, wiec to wg mnie zaden wyznacznikdora8201 lubi tę wiadomość
-
Mnie tez gin nie pytał czy chce, nie pytał mnie tez czy chce badania na hiv itd, ale przepisał. Wiec teraz to chyba standard.
Dora, ja nie mam żadnych prawie objawów, wiec jesli nie masz to sie nie stresuj:)
Na pewno dzidziek rośnie i juz na kolejnej wizycie go zobaczysz:)
dora8201 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczynki
Ja już po pierwszej wizycie u ginekologa. Termin porodu pani doktor ustaliła na 29 lutego wiec albo luty albo marzec. Dzisiaj 5t3d a nie jak wskazywał termin miesiączki 5t5d. Pecherzyk 15 mm z malutkim kropkiem w środku Niestety za wcześnie na bicie serca - wizyta kolejna za 2 tyg. Dostałam pierwsze zdjęcie ale karty ciąży jeszcze nie mam założonej...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 19:39
dora8201, Fedra lubią tę wiadomość
-
Dawno mnie nie bylo ale czytalam was na bierząco:)
powiem wam tak ja nie robie badan genetycznych oprócz obowiązkowego usg u ginekologa. Poniewaz znam parę osób które mialy po takich badaniach bledne wyniki. Moja kolezanka miala te badania i powiedzieli jej ze dziecko ba 100% będzie miala zespól Downa, tak sie stresowala chciala usunąć bo nie ma faceta (zostawil ja jak dowiedział sie ze jest w ciąży) jej mama mieszka na drugim końcu Polski wiec nie mialaby nawet osoby która by jej pomogla. No ale zdecydowala sie urodzić. Okazali sir ze Oli jest cudownym zdrowym chlopcem. I wszystko z nim jest w porządku. Wiec ja mowie nie takim badaniom. I z tego co wiem to nie jedyny taki przypadek.Sewerynka lubi tę wiadomość
-
dzięki dziewczyny za pocieszenie - jesteście kochane :*
a o genetyczne chodzi Wam o te pappy, bety itd? czy przezierności karkowe, kość nosowa itd?
bo u tego gina co na usg chodzę genetyczne ma opisane:
USG genetyczne: 12-13 tydzień I trymestr.
Wykrycie wad rozwojowych płodu, ocena ryzyka wystąpienia chorób genetycznych (Zespołu Downa, Zespołu Edwardsa, Zespołu Patau…) w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery:
NT – przezierność karkową,
NB – pomiar kości nosowej,
DV – przepływ w przewodzie żylnym,
TG – przepływ przez zastawkę trójdzielną.
2. USG genetyczne/połówkowe: 20-22 tydzień II trymestr.
Wykrycie lub wykluczenie wad rozwojowych płodu poprzez dokładną ocenę narządów płodu według aktualnych standardów:
mózgowie i rdzeń kręgowy,
kręgosłup i kości długie,
twarzoczaszka,
powłoki brzuszne,
narządy jamy brzusznej (żołądek, wątroba, nerki, pęcherz moczowy),
skryningowa ocena serca płodu (6 projekcji),
lokalizacja i ocena łożyska,
ocena ilości wód płodowych,
ocena płci i zewnętrznych narządów płciowych.
ale ma jeszcze podwójny - czyli test pappa i beta hcg - to o trisomie chromosomowe chodzi
i teraz nie wiem, bo jak byłam z Młodym w ciąży miałam w 12 tc robione usg, z mierzeniem przezierności, szukaniem kości nosowej, oglądaniem serduszka itd.... i nie nazywało się to genetycznym tylko w tym czasie (ok 12tc) robi się go standardowo i z tego co wiem nadal tak jest. Jeśli na tym wyjdzie coś nie tak to wtedy dają skierowanie na dalsze właśnie pappy a potem na amniopunkcję... więc wszystko po prawdzie to samo
a genetyczne za te 250zł to jest dokładnie to samo tyle, że to jest w 3d/4d, z nagranym najczęściej filmem, serią zdjęć, i ot, taka różnica...
MoniaP wrote:Hej dziewczynki
Ja już po pierwszej wizycie u ginekologa. Termin porodu pani doktor ustaliła na 29 lutego wiec albo luty albo marzec. Dzisiaj 5t3d a nie jak wskazywał termin miesiączki 5t5d. Pecherzyk 15 mm z malutkim kropkiem w środku Niestety za wcześnie na bicie serca - wizyta kolejna za 2 tyg. Dostałam pierwsze zdjęcie ale karty ciąży jeszcze nie mam założonej...
haha a nie ma w 2015r. 29 lutego:Psara_nar lubi tę wiadomość
Moja przyjaciółka w 1 ciąży tak miała - najpierw przezierność wyszła za duża, potem pappa też wysoka, amniopunkcja wykluczyła podejrzenie to znów dopatrzyli się, że główka za duża i tak całą ciążę biedna przechodziła od lekarza do lekarza i ciągle słyszała, że coś nie tak - a mały niedługo ma 2 latka, jest okazem zdrowia i intelektu a głowę ma bardzo proporcjonalną
a ja tak myślę i jeśli nam się uda i Grochu będzie walczył to będę miała dylemat.... bo z jednej strony mam gdzieś z tyłu głowy, że coś się może zadziać nie tak przez ten spowolniony rozwój a z drugiej strony co jak znów wyjdzie coś nie tak? no póki nie mam co myslec o tym... najpierw musi być dobrze z Grochem
Cześć.
CZytam Was na bieżąco, a przynajmniej staram sie
Co do badań prenatalnych- jeszcze nie zdecydowaliśmy.
Objawy tj. mdłości nawiedzają mnie wieczorem i czasem w trakcie dnia- nie jest to już 24 h /dobę
No i powiem Wam, że brzusze zaczyna być widocznyPola
Hania