X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz zapisalam sie na wizyte z badaniem przeziernosci karkowej. Tez tak jak Wy zastanawiam sie nad pozostalymi badaniami. Mysle ze decyzje podejme po pierwszym badaniu. Ja skonczylam 35 lat wiec jestem juz w grupie wiekszego ryzyka urodzenia dzidziusia z jakas wada.
    Z drugiej strony czytalam ze podczas tych badan lekarz moze znalezc, zauwazyc jakies inne problemy np. z serduszkiem i czesc z nich mozna juz leczyc bedac w ciazy. Wiec ja zdecydowanie jestem za.
    A badanie mam dopiero za miesiac, jak bede w 13 tygodniu. Strasznie daleko. Zauwazylam ze robie sie coraz bardziej niecierpliwa :)

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • Topola Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Ostatnio mało piszę, padam jak tylko wrócę do domu i usiądę :) Ale czytam Was cały czas i trzymam kciuki za wszytskie.
    Co do badań genetycznych to sama nie wiem. Chyba przychylam się do opini, że przecież jeśli nawet coś byłoby nie tak to niczego to nie zmieni, pewnie i tak bym urodziła. A zaoszczędzę sobie stresu, bo jak słyszę mogą się te badania mylić. Jednak jeśli będę miała możliwość zrobienia takich badań to może się nad nimi przynajmniej zastanowię. Nie wiem jak tutaj są one dostępne i wykonywane. Przy następnej wizycie mam mieć trochę więcej informacji co do badań właśnie, więc może wtedy będę myśleć.

A tak z innej beczki mam takie pytanie. Jeździcie samochodem? Zastanawiam się nad kupnem adaptera do pasów bezpieczeństwa, bo jest mi niewygodnie i cały czas sobie go poprawiam, a mimo to zsuwa się na brzuch. Naczytałam się, że powinno się mieć pas pod brzuchem bo inaczej może on zgnieść dziecko lub odkleić łożysko. Naoglądałam się filmów, że nawet jeśli się go dobrze ułoży, a odpukać zdaży się jakaś stłuczka, ciało tak się układa, że pas jest dokładnie na brzuchu i tak. Więc poważnie się zastanawiam nad kupnem, bo jeżdżę codziennie do pracy i spowrotem, czasami dłuższe trasy do teściowej. Co o tym myślicie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2014, 21:08

• Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katis, zazdroszcze Ci ze przechodza Ci nudnosci. Ja juz nie daje sobie z nimi rady. Dzis bylam u ginka i dostalam na nie czopki. Nie chce sie faszerowac chemia, ale momentami juz nie daje rady. Mam nadzieje ze te objawy niedlugo mi ustapia.

Mąż i Żona od 31 maja
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaP wrote:
    Hej dziewczynki 
    Ja już po pierwszej wizycie u ginekologa. Termin porodu pani doktor ustaliła na 29 lutego :)  wiec albo luty albo marzec. Dzisiaj 5t3d a nie jak wskazywał termin miesiączki 5t5d. Pecherzyk 15 mm z malutkim kropkiem w środku  Niestety za wcześnie na bicie serca - wizyta kolejna za 2 tyg. Dostałam pierwsze zdjęcie ale karty ciąży jeszcze nie mam założonej... :)
    A Pani doktor wie , że najbliższy 29 luty jest w 2016 roku ? według BBF też jestem w 5tc+3dni i mam termin przewidywany na 28 lutego zobaczymy co doktorek powie

Carola55 lubi tę wiadomość

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usg prenatalne to usg 3d/4d wykonywane przez specjaliste The Fetal Medicine Foundation, ktory szkoli sie u nich conajmniej raz w roku. Nie kazdy lekarz ma takie uprawnienia, dlatego ja musze jechac do innego miasta do kliniki. Dodatkowo robi sie test z krwi Pappa plus betę.
    Nie zgodze sie z tym ze jest to normalne usg, tylko ze bajeranckie, bo 3d/4d i dostaje sie plytke... Po pierwsze, u mnie za plytke trzeba doplacic 100 zł :P Po drugie, obejrzyjcie sobie filmiki z takich badan na youtube, szczerze, dla rodzica nic ciekawego, co chwile jakies pomiary z ktorych laik nic nie rozumie, to jest badanie przede wszystkim dla lekarza. Po trzecie, ufam mojemu ginowi, ale chetnie wybiore sie do specjalisty tylko od badan prenatalnych, lekarka do ktorej mam isc pisze ksiazki dla lekarzy z dziedziny diagnostyki prenatalnej, jest skupiona tylko na tej dziedzinie.

Oczywiscie kazdy robi jak uwaza, ale ja pojde, mam nadzieje ze tylko po to zeby sie upewnic ze wszystko ok.

A musze sie Wam pochwalic ze popelnilam dzisiaj pierwszy zakup ciazowy :D Weszlam do H&Mu, bo byly wyprzedaze i z ciekawosci zajrzalam na ciazowy dzial i kupilam ciazowe jeansy za 60 zł zamiast za 150 zł :) Mam sporo luzu, wiec jak nie w najblizszym czasie to na koncowke beda jak znalazl. Cos w koncu trzeba nosic na tylku w zimie :P

Fedra lubi tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • MoniaP Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi chyba źle sie wyraziłam. Oczywiście pani doktor wie że w 2015 luty ma tylko 28 dni. Tylko wg rachunku matematycznego jej wyszło na 29 :)

3jgxskjor2w2ltji.png
  • Carola55 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Ja dzisiaj wieczorem mialam swoj pierwszy skan :) Dzidzia jest na swoim miejscu i serduszko pieknie bije, nawet je uslyszelismy :) mamy tez pierwsze fotki :)
    Naprawde sie ciesze, ze ogolnie wszystko jest ok Teraz bede spokojniesza i latwiej bedzie mi czekac na spotkanie z polozna :)

7539dca0fd4800984ef868dff5e9d2f6.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

dora8201, Fedra, motylek@, Sewerynka lubią tę wiadomość

na9fxa5.png
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciazy mialam te badania o ktorych piszecie-
    badanie przeziernosci karkowej
    kosci nosowej
    i chyba kosci udowej.

No ale mi robil to moj ginek u siebie w gabinecie i nic wiecej za to nie placilam.

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy zastanawialyscie się nad własną osobistą położną?

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoniaP wrote:
    Hihi chyba źle sie wyraziłam. Oczywiście pani doktor wie że w 2015 luty ma tylko 28 dni. Tylko wg rachunku matematycznego jej wyszło na 29 :)
    Monia w takim razie umawiamy się na poród tego samego dnia, o tej samej godzinie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2014, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    A czy zastanawialyscie się nad własną osobistą położną?
    W sumie to nigdy o tym nie myslałam ale mój mąż po raz trzeci będzie ze mną przy porodzie, może tym razem dadzą mu odciąć pępowinę

• gusiaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2014, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej niemam siły w ciągu dnia do was zaglądać śpię potem praca a wieczorem szybko padam...
    Co do objawów mi też zaczęły przechodzić...

A do usg genetycznego napewno zrobimy ale czy te testy inne to się okaże.

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 03:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no to obowiązkowe usg genetyczne oczywiscie ze będę robic. Ale cala reszte na dzien dzisiejszy mowie stanowczo nie :) nie jestem w grupie ryzyka. Nie widzę potrzeby. Ja tez musze jechac di trojmiasta do kliniki i koszt badan podstawowych to 500 zl :) ale nie chodzi tu o pieniądze. Jeśli ginek mnie wysle bo cos będzie nie tak to wtedy sie wybiorę. A jeśli nie będzie przeszkod ta nie :)
    i ja będę miala swoja polozna :) to jest postanowione. Maz sie zastanawia nawet czy prywatnej sali nie wynająć ale to jeszcze trochę czasu :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Jak po nocce? Mam nadzieje ze humory dopisują, mamuśki wyspane;)

co do samochodu - jeżdżę i dużo jeździć będę, tak jak w 1 ciąży - adapterów nie miałam, pasy oczywiście zapinałam (mam juz taki odruch ze zapinam nawet wjeżdżając w bramę lub do garażu) - teraz nie mam problemu z pasem a jak mialam większy brzuch to ladnie mi przechodził pod nim.

co do położnej - w naszym szpitalu nie ma takiej opcji, na porodówce i tak sie ma swoją położną ale o tym w ogóle nie myślę - wiem że jesli dane bedzie mi rodzić to raczej bede się zastanawiać nad szpitalem w innym mieście

idę niedługo na wizytę do swojego gina... Fajerwerków nie będzie bo dziś przejrzy co tam uzbierałam przez ostatni czas ale jestem ciekawa co powie...

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Nie no to obowiązkowe usg genetyczne oczywiscie ze będę robic. Ale cala reszte na dzien dzisiejszy mowie stanowczo nie :) nie jestem w grupie ryzyka. Nie widzę potrzeby. Ja tez musze jechac di trojmiasta do kliniki i koszt badan podstawowych to 500 zl :) ale nie chodzi tu o pieniądze. Jeśli ginek mnie wysle bo cos będzie nie tak to wtedy sie wybiorę. A jeśli nie będzie przeszkod ta nie :)
    i ja będę miala swoja polozna :) to jest postanowione. Maz sie zastanawia nawet czy prywatnej sali nie wynająć ale to jeszcze trochę czasu :)

500 zł? To na pewno juz w cenie masz usg 3d, test Pappa i bete. U mnie usg kosztuje 200 zł, a testy z krwi 150 zł. Nagranie plytki DVD zwyklej 50 zł, a w HD Live 100 zł. Plytke raczej sobie daruje, tym bardziej ze małż bedzie ze mną. Na kazdej wizycie dostaje od gina zdjecie z usg bez proszenia sie, wiec na pamiatke wystarczy :)

Co do poloznej... Ja w ogole jeszcze nie mysle o porodzie :P Ciekawe co moj gin doradzi gdzie rodzic, bo on nie pracuje w szpitalu w moim miescie, ale na Śląsku z jednego miasta do drugiego to max 30 min autem, wiec jak bedzie mnie naklanial do porodu w jego szpitalu to pewnie sie zdecyduje, bo ma bardzo dobre opinie ten szpital :)

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna to bardzo dobra opcja ;) wiadome jest to, że jak zapłacisz to i lepiej Cię traktują. A mi właśnie na tym zależy...

Spadam do pracy ;) pa ;*

Dorka1979 lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez zdecydowalam sie na polozna. Wszystkie moje kolezanki i znajome ktore poszly na zywiol, mowily ze drugi raz nie zdecydowalyby sie juz na taka loterie. Spokoj i pewnosc ze jest sie w dobrych, znajomych rekach jest warta tych pieniedzy.
    Co do zabezpieczenia na pas w samochodzie, to nawet ostatnio o tym myslalam zeby jakos inaczej sie zapinac, nie na brzuchu. Jakos instynktownie czulam ze to nie jest bezpieczne dla fasolki. Tez jezdze samochodem i nawet mocniejsze hamowanie przy duzej predkosci moze byc niebezpieczne. Nie mialam pojecia ze sa takie cuda dla ciezarnych na pas bezpieczenstwa. Fajnie. I chyba to wybiore zamiast detektora tetna, o ktorym naczytalam sie na innych watkach :) rany, ale mozna obrasnac w ciazy w rozne gadzety :)

Niestety mdlosci i nudnosci nie ustepuja, dodatkowo doszedl bol glowy. Juz nie wiem co ze soba zrobic. Czuje sie fatalnie. Dobrze ze to jeszcze tylko 7 miesiecy :)

Januszkowa, kasia_1988 lubią tę wiadomość

Mąż i Żona od 31 maja
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;)

Kochane jakie sposoby macie na mdłości i głód-ale mimo głodu jedzenie nie wchodzi :/ ja już mam dość,wykończę się a dopiero 7 tydzień...

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tez z mdlosciami srednio- chociaz nei wymiotuje od wczoraj.

moj sposob: mamarin (tabletki z imbirem i b6)- pytalam w szpitalu- bezpieczne, to 2 tabletki przed wstaniem z lozka i pare migdalow ( naprawde pomagaja)

sniadanie - ja moge tylko chleb zmaslem no teraz z serkiem bo inaczej mi slabo- jem na pollezaco a po zjedzeniu klade sie na bok- polecila mi polozna w szpitalu- po obiedzie tak samo

w miedzyczasie popijam wode, jem banana, czasem nektarynke, pomarancza,
    na obiad zupa - bo nic wiecej mi nei przechodzi

kolacje - kanapki i na boczek:)

wczoraj maz mi kupil krakersy pub w biedronce to tez podgryzam w miedzyczasie- i nei wymiotowlaam po nich

niestety odrzuca mnie od wiekszosci rzeczy

atdcqtkf2affvuei.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj banana moja Kropka nie lubi, dzisiaj po nim wymiotowałam:/
    Staram się jeść,ciągle coś podgryzam co moge ale czuje ten głód :/
    Cieszci się że lekko przechodzicie ;)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
‹‹ 114 115 116 117 118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ