X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i zapomnialam powiedziec ze wczoraj z bepiprogram dotarla do mnie taka teczka i plyta z kolysankami dla malucha;)

Gosiak, Asiaa1201, megg, Penelope lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    a i zapomnialam powiedziec ze wczoraj z bepiprogram dotarla do mnie taka teczka i plyta z kolysankami dla malucha;)

do mnie tez:)

Gosiak, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przede wszystkim w ciąży nie wykonuje się badania na poziom żelaza, bo jest niemiarodajne, nie ma norm dla cięzarnych i w ogóle. Jestem na to żywym przykładem.

Przyjmujcie żelazlo 1-2 tabletki dziennie i to najlepiej w połączeniu z czymś, co ma witaminę C, bo wtedy jest lepiej przyswajane. I tak organizm nie przyjmie 100% dawki, bo cięzko się wchłania. Pijcie soki buraczane, barszcz, jedzcie mięso (wołowinę, drób). Na żelazo trzeba uważać, bo może powodować niemałe zaparcia.

Stricte żelazo Wam może nie podskoczyć, ale najważniejsze żeby morfologia się poprawiła. Walczmy o płytki krwi, gdyż do CC jest to brane pod uwagę, ale nie popadajmy również w paranoję.

Laureczka moja choinka bedzie czerwono-srebrno-biała (jak u Pia Gizeli!) :) Piekny brzuszek i dama siedząca za Tobą :P

Sue i Lara - a wypróżniacie się regularnie? Bo zaleganie 2 w tyłku też powoduje takie uczucie pełności. Mi w takich chwilach nawet jeść się nie chce :/ I muszę szukać ciągle sposobów, aby "wymusić" z siebie nadbagaż :/

Cath no widzisz, to wina przepływów. Mówiłam, że to zniknie po porodzie, a tak na prawdę w ogóle pewnie nie ma problemu. Co do tej dziewczyny z Twojej sali to może ma hipotrofię - w sensie jej dziecko?

Sloneczna zapisz sie do HiPPa i w pierwszej paczce dostaniesz łyżeczkę, słoiczek z marchewką + książeczki, a w drugiej jakiś obiadek + książeczki.

Dzisiaj na obiadek zrobiłam sobie kapuśniak, Boże!! Jaki rewelacyjny <3

Penelope lubi tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja:)

Zaczęłam dziś 29 tydzien, jak zobaczę 3 na suwaczku to padnę chyba, bo to juz tak blisko!!
    Cath, cieszę się, że takie wieści, pewnie sie okaże, że Konstancja zdrowa, ale chciała Cie postraszyć. Taka kopaczka i biegaczka i gdzie arytmia! Ja wierzę, że wszystko będzie dobrze!
    Lekarz na polowkowym usg mi powiedział, że w ciąży nic nie można powiedziec na 100%. Tyle kciukow na pewno sprawi, że po porodzie będzie ok. A nawet jesli - bedziesz od poczatku to kontrolować.
    Przykro mi, że się stresujesz, bo żadna z nas nie chciałaby tego dla swojego maleństwa i tym bardziej rozumiemy Twój stres.
    A męża w łeb palnij! Niech Cie przytula teraz, a nie czyta dr Google!

megg, Lara 82 lubią tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANgelciu ale to jak sie wejdzie na glowna strone to - zarejestruj sie do klubu maluszka?

atdcqtkf2affvuei.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    Asia bardzo ładna choinka! Nasza jest mała, ale też mieliśmy ograniczoną gabarytowo przestrzeń życiową jak ją kupowaliśmy ;)

My też zawsze mieliśmy taką małą, ale w tamtym roku podjęliśmy decyzję, że kupujemy dużą z tego względu, że inny klimat jest ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Sue Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara, mnie po tym rumianku wczoraj od razu było lepiej! Ale ruch też jest wskazany, stwierdzilam, że dziś jakieś 4-5km zrobię, żeby się tak nie czuc. Ja duzo nie jem, nigdy nie jadlam, więc teraz po prostu będę dzielić - obiad będę jeść na dwa razy.

A co do rozstępów - moja mama ma straszne, wiem jakie ma przez to kompleksy, jak długo sobie z tym nie mogła poradzic. Dopiero teraz się zaakceptowała. Dlatego ja się boję, co prawda mamy inną skórę, budowę. Ja mam figurę po rodzinie taty - drobne kości, a po babci mam skłonności do cellulitu.
    Ale rozstepy, zaraz po trosce o zdrowe maleństwa i strachu przed porodem, sa rzeczą, ktora spędza mi sen z powiek. Nie oceniajcie mnie źle przez to :)

• Sue Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, co do 2 to u mnie regularna jak okres przed ciążą - codziennie rano budzi mnie potrzeba pójścia i zrobienia zrzutu :D :P

Lara 82 lubi tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue ale jestes doslowna;]

atdcqtkf2affvuei.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli rumianek pije sie na zaparcia?

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze byc- ale lepiej mieta, siemie lniane

megg lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Sue ale jestes doslowna;]
    Właśnie chciałam to ubrać ładnie w słowa :P Wybaczcie dosłowność :P Zawsze tak z P. żartujemy, bo on to w ogóle ma określenia, których wolę nie przytaczać :P

• asia888 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath super wiesci :)

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg, mnie w trakcie tej ciąży raz męczyło takie zaparcie, że szok. A ja, jak nie pójdę rano do toalety, to cały dzień mi źle później, bo mi ciężko na żołądku. Co ja się wtedy nakombinowałam - suszone śliwki, mnóstwo wody, siemie lniane, mięta, rumianek i nic! 5 dni mnie chyba trzymało. W końcu poszłam na spacer i musiałam prawie biegiem wracać :P
    Ale nie wiem co mi wtedy pomogło :)

Rumianek mi pomaga na ciężkość w brzuchu :)

megg lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Angelcia, co do 2 to u mnie regularna jak okres przed ciążą - codziennie rano budzi mnie potrzeba pójścia i zrobienia zrzutu :D :P
    Mój tybetański doktor bardzo by Cię pochwalił i powiedział, że masz super zdrowy organizm :)
    A na dwie normalne dwójki dziennie pieje z zachwytu. Miałam taki czas jak mega zdrowo się odżywiałam, że regularnie rano i wieczorem chadzałam tam gdzie król chodzi piechotą ;)

Sue lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    3 z przodu to juz powazna sprawa chyba troszke stres podrosnie jak juz ja zobacze jeszcze nic nie gotowe u mnie :( oprocz sredniej ilosci ciuchow i kosmetykow nic niemam

megg lubi tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Mój tybetański doktor bardzo by Cię pochwalił i powiedział, że masz super zdrowy organizm :)
    A na dwie normalne dwójki dziennie pieje z zachwytu. Miałam taki czas jak mega zdrowo się odżywiałam, że regularnie rano i wieczorem chadzałam tam gdzie król chodzi piechotą ;)

Gosiak, to się bardzo cieszę ;) U mnie to poprawiło się właśnie jak zaczęłam się zdrowo odżywiać, uprawiać sporty. Zamieniłam słodkie napoje na wodę itd. W pracy się ze mnie śmiali, że powinnam mieć 3 rękę, do trzymania wody właśnie :P

Gosiak lubi tę wiadomość

• megg Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia888 dasz rade:) ja tez czasem mam stres jak to bedzie

robie wlasnie liste z Geminii i duuuzo tego mi wychodzi, przesylka przynajmniej darmowa bedzie

musze sie za sprzatanie zabrac ;/

asia888 lubi tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wróciłam z podmianki kół na zimowe i z zakupów - zasiadam z mama coffe o smaku tofi :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dziś chyba Dzień Leniuszka :)
    Muszę poodkurzać i umyć podłogi i jechać w końcu do tego Rossmanna, a tak mi się nie chce, że to szok!

Myślę, że załatwię to szybko, żeby później móc iść na spacer i w końcu wyluzować się na kanapie z jakąś książką. Kupiłam sobie ostatnio Deana Koontza "Złe miejsca", zapowiada się ciekawie, może ją dziś pochłonę :)

‹‹ 1291 1292 1293 1294 1295 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ