X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja staram się zjeść wieczorem dwa jabłka, w ramach przegryzki do filmu. I nie powiem, rano jest efekt :D

Ja w Gemini też wydałam majątek. A tam dość tanio mają. A wiem, że jeszcze nie wszystko mam.

megg, Gosiak lubią tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po zajęciach na SR. Co ja w nocy przeżyłam... O 2 mnie obudził brzuch twardy jak skała, na szczęście byłam w stanie stwierdzić że to z niestrawności, a nie coś z dzieckiem. Wypiłam rumianek i wzięłam nospe, zalowalam ze nie mam Rennie, bo zgaga tez mnie meczyla. Zanim to zaczęło działać to myślałam że pekne albo się przekrece:/ Nie wiem czy za dużo zjadłam na kolację, bo 2 kanapki, a zazwyczaj jem 1, czy krokiety z miesem i kapustą z obiadu mi zaszkodzily, ale to było straszne...

Cath, cieszę się że z mala jednak w porządku :)

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna - ja miałam wczoraj identycznie. Myślałam, że pęknę! Już wiem, że muszę jeść wcześniejszą i jeszcze lżejszą kolację i wieczór kończyć miętą albo rumiankiem.

I przypomniałaś mi, że muszę w poniedziałek zadzwonić i zapisać się na zajęcia do szkoły rodzenia ;)

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Atakasobiejedna - ja miałam wczoraj identycznie. Myślałam, że pęknę! Już wiem, że muszę jeść wcześniejszą i jeszcze lżejszą kolację i wieczór kończyć miętą albo rumiankiem.

I przypomniałaś mi, że muszę w poniedziałek zadzwonić i zapisać się na zajęcia do szkoły rodzenia ;)

Ja za tydzień mam ostatnie zajęcia, fajnie było, bez zbędnego straszenia, no i M się dużo rzeczy dowiedział, o których ja już gdzieś czytałam, a on na pewno by sam nie dotarł do tych informacji :)

Brr na samo wspomnienie tej niestrawności mnie wzdryga, nawet miałam myśli żeby M obudzić i do szpitala jechać, ale kurcze wiedziałam że to tylko i aż problemy z trawieniem, a na pewno by mnie od razu na oddział chcieli położyć, no bez sensu... Odpalilam tableta żeby czymś się zająć i o tym tyle nie myśleć i w końcu udało się zasnąć.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie P. uśpił Mozartem. Stwierdził, że teraz Tomkowi będzie puszczał Mozarta dla dzieci :) I muszę przyznać, że Tomek jak dostawał kociokwiku w brzuchu, tak od razu się uspokoił :)
    Dzieci ponoć pamiętają dźwięki z brzucha, może coś w tym jest? :)

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja wczoraj zamowilam rozek, przewijak na lozko, pieluszki tetrowe i flanelowe i gruszke do nosa;)

Gosiak, Lara 82, MistrzyniWKochamCieMisiu, megg, Penelope lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    a ja wczoraj zamowilam rozek, przewijak na lozko, pieluszki tetrowe i flanelowe i gruszke do nosa;)
    Słoneczna, a słyszałaś o skandalu z Kubusiem Puchatkiem? Od razu pomyslałam o Tobie ;)

http://www.skomentowani.pl/art/swiatowy-skandal-z-polska-i-kubusiem-puchatkiem-video-26611.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 13:41

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mnie dopadlo grypsko;//
    Leze dziś w wyrku cały dzień,mężu sprząta i gotuje dziś a ją Laba.

Cath wszystko się ułoży zobaczysz;)

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Stricte żelazo Wam może nie podskoczyć, ale najważniejsze żeby morfologia się poprawiła. Walczmy o płytki krwi, gdyż do CC jest to brane pod uwagę, ale nie popadajmy również w paranoję[...].

Z tego co wiem, a konsultowałam kwestię zarówno swoich płytek krwi jak i dziecka z hematologiem (moje sukcesywnie spadają, natomiast dziecko narażone jest na konflikt płytkowy), to na ilość płytek nie mamy żadnego wpływu, żadna dieta nam niestety nie pomoże. Co więcej gin mi mówił, że jak mi spadną płytki do poziomu 90-100 tyś to przeprowadzimy terminacje ciąży właśnie poprzez cc.

atdc20mmmoziyqnb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 listopada 2014, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna tak, do klubu maluszka.

Sue ja też chce, a tak to musze wywoływać - prawie jak poród :D wiec to nie bedzie mi chyba straszne hahahaha :)

Nasta ilu lekarzy to tyle opinii, nie zmienia to faktu, że dobra morfologia = nasz spokój. Poza tym i tak normy w laboratoriach są dopasowane do "normalnych" ludzi, a nie do cięzarnych wiec trzeba też ufac lekarzom, bo dla nas lekkie 'LOW' na wynikach może siać już zamęt, a lekarz stwierdzi, że jest ok.

Ja też wymieniłam dzisiaj kółeczka w mojej czarnulce. Jeszcze zawiozłam ją na myjnię to już w ogóle błyszczy się jak szalona. W sumie to pojechałabym się gdzieś tak o, powozić, ale szkoda mi chyba paliwa, a moje słonko potrafi przy mojej jeździe spalić niemało...

W ogóle polecam Wam kruche ciasteczka korzenne z lidla - Favorina, są teraz za 3.99zł/600g - prze, prze pyszne <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 14:10

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja godzinę znów gadałam z mamą przez telefon! I nici z pisania :D

A co do wyników poniżej normy - moja ginekolog też mówi, że nie ma co popadać w panikę przy delikatnie obniżonych wynikach. Jeśli przed ciążą było ok, to można zakładać, że tak nasz organizm reaguje na ciążę i w pierwszej kolejności dba o maluszka, a dopiero potem o nas. Także ja jestem spokojna, nie przejmuję się tym.

relg9vvjrtqik460.png

• NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest różnica pomiędzy "delikatnie obniżonymi wynikami" morfologii a wynikami na granicy bezpieczeństwa ciąży.
    Pia Gizela też bym się nie przejmowała "delikatnie obniżonymi wynikami", i jeśli takie masz to mogę Ci tylko zazdrościć :)

atdc20mmmoziyqnb.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płytek zgodzę się z Nastą, nie mamy wpływu na ich ilość i one sukcesywnie spadają prawie każdej kobiecie w ciąży. Do znieczulenia jakiegokolwiek minimum to 100 tysięcy. Mogą również przetoczyć płytki lub można dostać specjalne leki na podniesienie. Ale tak jak powiedziała Nasta są osoby o problemach płytkowych (choć często takie osoby wiedzą o tym już przed ciążą, oczywiście nie zawsze) i wtedy przeprowadza się terminację ciąży jak spadają one poniżej 90-100 tyś przez CC bo ich mniejsza ilość zagraża życiu i potem już się nie da podać znieczulenia. No ale tu też nie ma paniki bo problemy zaczynają się pod koniec ciąży zazwyczaj z płytkami i terminacja oznacza po prostu, że rodzi się dzidziuś przez CC, no niestety czasem wcześniaczek.

relge6yd3cl8y0me.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie slyszalam o skandalu z Kubusiem ! Dzis bylam ostatni dzien w pracy. W pon jade sie rozliczyc. Dzis krotko i uwazalam. Teraz leze do wieczora! Dostalam jeszcze 2 szt rampersow dzis kapahl ale takie tez wieksze. Powiem wam szczerze ze dzis leczo ze sloika jak znalazl ;) w nast roku duzo wiecej zrobie.

Czy mozecie mi napisac co zamawiacie z apteki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 14:50

Lara 82, Gosiak, Sue lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wróciłam z mężem z ryneczku :-)
    Kupiłam pierwsze 3 kaftaniki rozpinane na maxa tylko były 62, Jeden komplecik 56 kaftanik i śpioszki, i 2 x śpioszki 62 :-) :-)
    Zrobię zdjęcia i Wam pokażę i normalnie ja takie kupowałam zwykłe 100% bawełna od polskiego producenta i 80 zł poszło. A co z resztą, naprawdę to drogi gips.
    Ale chciałam troszkę na początek nowiutkich kupić, bo mi mąż zabrania z lumpeksu :-):-) a ja sama już nigdzie się nie ruszam :-(
    Naprawdę liczę jeszcze na pomoc koleżanek z tymi ubrankami :-) No zobaczymy :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 14:45

megg, Sue, Penelope lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • justta Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam w rossmanie i kupiłam sobie omegamed pregna dha :-) jak Gosiak polecała i czteropak chusteczek mokrych z babydream i jakieś pierdółki :-) a w biedronce pake dada 2, teraz leżę z kawką

Cath super że wszystko ok z malutką, tak trzymać

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 14:46

Gosiak, megg lubią tę wiadomość

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Nie oceniajcie mnie źle przez to :)

Jestem ostatnią osobą, która by Cię mogła w ogóle ocenić pod tym kątem. Ja czuję to samo Sue. Po porodzie chcę być mamą, ale też atrakcyjną kobietą i nie widzę w tym nic złego. Chcę się po prostu podobać sobie tak jak wcześniej to po pierwsze, po drugie i najważniejsze podobać swojemu mężowi i tyle. Nie chcę mieć obwisłego brzuchola i ukryć się w domu za stertą garów i pieluch. Nic w tym złego !!! Oczywiście biorąc pod uwagę zdrowie, szczęście, wygląd itd, każde ma swój priorytet, ale każde też jest częścią składową drugiego takie życie :-)

Sue, kafabi lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o choinkę to u mnie jest wielki misz masz i ja właśnie taką tradycyjną lubię, szczerze nie przepadam za takimi pod kolor bo kojarzą mi się z biurem lub supermarketem i nie mają w sobie serca :-). No tak już mam, o ile wszystko w domu lubię pod kolor i nie jak z jarmarku to choinka musi mieć serce. Poza tym mam dużo ręcznie malowanych bombek i każda jest inna i dużo ręcznie robionych ozdóbek :-) jeszcze z dzieciństwa :-)

Co do tradycji to my jesteśmy odpowiedzialni jak ją będziemy przekazywać dalej, nie ma co tęsknić za tradycyjnymi świętami trzeba samemu je tworzyć. Mamy wielu znajomych, którzy według nowoczesnych trendów już wigilię spędzają w alpejskich kurortach na nartach, a ja tak po prostu nie chcę !!!
    Chcę rodzinnie, ze śpiewaniem kolęd, z modlitwą, kościołem, choinką, prezentami i rodziną i tak mam zamiar o to dbać :-)
    A w góry mogę jechać w innych terminach :-):-):-)
    No taka dziwna jestem :-)

megg, Penelope, NASTA, Pia Gizela, Sue lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś kupiłam wózek!!

Dwa ostatnie dni non stop konsultowałam różne wybory z mamami bliźniaczymi na grupach fb-kowych i stanęło na peg perego duette. Z tych dostępnych w Lublinie i biorąc także pod uwagę ceny itp dziewczyny pomogły mi dokonać najlepszego wyboru. Oby faktycznie się sprawdził. Tak wygląda (fotki z netu):

10sc220.jpg

6eota0.jpg

megg, Lara 82, Gosiak, Penelope, słoneczna 85, Pia Gizela, Sue lubią tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:

Czy mozecie mi napisac co zamawiacie z apteki?

ja np zamawiam:
    Bepanthen, nozyczki, szczotke z grzebieniem, szcoteczke do masazu dziasel ,witaminy, OCTENISEPT, patyczki, wate, waciki, fride, podklady, majtki poporodowe, termomentr do wody, gryzak, Natrium Chloratum, Sterimar , herbatka Bocianek, oslonki na piersi, Herbatka z kopru , Esputicon, czopki Paracetamol, Maść majerankowa,rumianek, wkładki laktacyjne i od razu biore na mikolaja babcią vital tonic :)
    reszte mysle :)
    co jeszcze bralyscie?

pisalyscie ze Asparaginian jest ok? bo tam jest magnez i potas?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2014, 15:48

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
‹‹ 1292 1293 1294 1295 1296 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ