X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki jestem po wizycie kolejnej u gina. Wymaz z pochwy i ujścia odbytu, wyniki za 2tygodnie. Dodatkowo mam usg III trymestru 15.12, mogłam mieć 8.12, ale chciałam, żeby dzieć był w tym samym wieku na usg jak mojej bratowej :))

Penelope, AsiaSzw lubią tę wiadomość

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Kochane,
    Nadrobilam Was. Jak zwykle dużo się dzieje, ale ciesze się w miarę wszystko dobrze. Najważniejsze że dzidzie są grzeczne i czekaja w brzuszkach na swój czas. Oby jak najdłużej.

U mnie też się dużo dzieje. Jestem świeżo po szkole rodzenia. Mieliśmy ją w ten weekend. Powiem Wam że jestem bardzo zadowolona. Moja wiedza się ugruntowala, plus oswoilam się już na dobre że szpitalem i poloznymi. Mogę z ręką na sercu polecić szpital św. Zofii.
    Hiii...ciekaw czy po porodzie będę tak samo myśleć ;-)
    Ale wracając do szkoły...najważniejsza wartość, to widok mojego męża kapiacego i ubierajacego lalkę. Obydwoje czujemy że już jesteśmy gotowi na pojawienie się w naszym życiu maleństwa. I tak jak tylko ja do tej pory meczylam go myślami ze nie mogę sie doczekać porodu i dzidziusia już z nami...to teraz obojgu już nam cieknie ślinka na myśl o naszym synu. Szkoła obudziła w nim tatusia!!!

Druga sprawa to wiedza. Całkiem sporo się dowiedziałam, ale i też dumna odpowiadalam na pytania położnych, posiadając już całkiem sporą własną wiedzę. Coś czuje że to między innymi dzieki forum. Nie udzielam się za dużo, ale Was podczytuje regularnie. Także dziękuję dziewczyny ze jesteście i piszecie tyle mądrych wartościowych informacji.

Aby się odwdzięczyć opowiem Wam co się dowiedzialam o ubrankach, pierwszym dotyku, okryciu, i kolonizacji :-) a widziałam że ten wątek i pytania z nim związane się pojawiły.

Po pierwsze ubranka i pranie. Położne polecily aby wyprać wszystkie ubranka, najlepiej w proszku jaki same używamy. Często się spotkały z alergią czy uczuleniem u niemowlaków na proszki dedykowane dla dzieci. Najważniejsze to bardzo dokładnie wyplukac. Nawet ze trzy razy, i nie używać żadnych zmiekczaczy czy innych płynów. Następnie wyprasowac, i schować w szafie z naszymi rzeczami. Tak aby domowe bakterie zamieszkały w dzidziusiowych ubrankach.
    To jest bardzo ważne aby sterylnie ich nie przechowywać.
    Dzidziuś jak się rodzi, to jest totalnie czysciutki, bez żadnych bakterii. Dlatego tak ważne jest żeby jak najszybciej przekazać mu nasze dobre domowe bakterie, tak aby nie dopadly go bakterie szpitalne.

U mnie w szpitalu bardzo o to dbają. Dzidzius po urodzeniu przez dwie godziny jest cały czas przy mnie, zaraz po urodzeniu zostaje mi położony na brzuchu, wytarty jałowa szpitalna ściereczką, a następnie okryty pieluszkami tetrowymi, które przez cały porod trzymał tatuś pod koszula. Są ogrzane, przesiakniete jego potem i bakteriami. Dzidziusiowi nie wyciera się wewnętrznej strony rączek, dzięki czemu zaznacza on teren na skorze mamy, w szczegolnoci wokół sutkow. Podobno nasze sutki mają zapach podobny do tego płynu, i jak się dzidziusia położy na brzuchu to on będzie probowal pelzac w stronę znajomego zapachu czyli sutkow z siara. I teraz kolejna wazna rzecz, nie ważne czy cos leci czy nie, trzeba dziecku przystawiac pierś aby ją oblizal, wycmokal, i przyjal do swojego przewodu pokarmowego i jelitek nasze bakterie które mu się tam skolonizuja, i pomoga w trawieniu mleczka. Tak zabezpieczone dzieci bakteriami od taty i mamy nie mają potem kolek, i alergii. Może troche chaotycznie Wam to napisałam, ale mam nadzieję że może coś wnioslam do wspolnej dyskusji.

Gosiak, Sue, ash, Penelope, megg, bella84, Bietka, juska19, MistrzyniWKochamCieMisiu, Angélique89 lubią tę wiadomość

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, może napisz do Cath smsa i zapytaj czy wszystko ok, bo ja próbowałam pisać, ale odrzuca mi telefon wiadomości coś mi się popsuło!

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka slyszałam juz o tej metodzie na malucha z pieluszkami i ubrankami. Mysle ze jest bardzo sensowna.

Gosiu czy moge poprosic o link do tego oleju kokosowego. Widze ze sporo z was go uzywa i może w takim razie i ja go nabędę drogą kupna dla malego. A powiedz mi a czym bedziesz go myć?

Ja wrociłam z miasta. Padam na twarz. Kanapa jest ostatnio moją ulubienicą :)

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Gosiu czy moge poprosic o link do tego oleju kokosowego. Widze ze sporo z was go uzywa i może w takim razie i ja go nabędę drogą kupna dla malego. A powiedz mi a czym bedziesz go myć?
    Ja będę myła mydełkiem Aleppo: http://dziecisawazne.pl/mydlo-aleppo/
    A olej możesz kupić np. we Wrzeszczu przy dworcu PKP, w tej Bio Piekarni obok Biowaya albo na allegro: http://allegro.pl/bio-olej-kokosowy-extra-virgin-400ml-bio-planete-i4741277644.html

AsiaSzw lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • asia888 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie po wizycie :)
    Niestety duzo sie nie dowiedzialam nie znam wagi ani wzrostu malucha i niewiem co z szyjka.
    Ale z dobrych wiesci to morfologia dobra i nie mam cukrzycy i ogolnie wszystko w normie :)

Angelcia ale laska! Twoj maz to bedzie po nocach plakal za Toba
    a cycek zazdroszcze fantastyczne :)

Atakasobiejedna i Rudasek jaki macie model wozka? bo pisalyscie ze lekkie, tez szukam takiego

Ja wlasnie ogarniam kompleksowe zamowienia na all i gemini

Ja nie kupuje koszuli do porodu, daja tam szpitalne, a po tez zamierzam smigac w zwyklej pizamie, mam gory luzne z dekoldem beda do karmienia ok

Ja nie pralam jeszcze ciuszkow, bede w styczniu

Ja tyg ciazy licze tak jak Angelcia, co z kolei potwierdzaja lekarze tutaj, rozne sa metody

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Gosiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    Gosiak, może napisz do Cath smsa i zapytaj czy wszystko ok, bo ja próbowałam pisać, ale odrzuca mi telefon wiadomości coś mi się popsuło!
    Napisałam, jak coś odpisze, niezwłocznie dam znać.

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny tutaj macie bardzo dużo składów kosmetyków dla dzieciaków

http://www.srokao.pl/2011/10/analiza-kosmetyki-dzieciece-kremy_15.html

Do nawilżania skóry dobry jest też olej arganowy lub z słodkich migdałów, można je dodawać do wody i na skórę zamiast oliwek które są chemiczne. Poza tym na ciemieniuchę też są najlepsze oraz olej kokosowy

Gosiak, Penelope lubią tę wiadomość

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia dziekuje. Teraz sobie przypominam ze pisalas o tym mydełku :)

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny kupujecie bujaczki-lezaczki? zastanawiam sie nad tym mocno, czy to potrzebne

a propo szkoly rodzenia ja swoja rzucilam po pierwszych zajeciach podobnie jak Gosiak :p

Gosiak lubi tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia 888 ja mam graco evo..jest bardzo lekki :) tzn to nie waga pirókowa ale jak na wózki to lekki :)

asia888 lubi tę wiadomość

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Info od Cath:

Jestem jestem juz wam pisze co sie dzieje.

My wlasnie wyszlismy ze szpitala. Dzis mialam usg konsultowane z pania kardiolog. I widac na tym usg te wybicia brzydkie. Az sie poplakalam. Jest co ktorej uderzenie serduszka takie jakby to powiedziec stlumione uderzenie takie o polowe slabsze niz te co powinny byc. :( do tego pani kardiolog mowi ze widzi jakis przewod w serduszku jest krotszy. Nie za krotki ale krotszy. Tylko ona mowi do mnie ze w ciagu tygodnia mam prywatnie do Chojnackiego sie udac bo ona jest kardiologiem. Nie jest specjalista od kardiologii plodu. Wiec jej tezy np z tym kanalem (przewodem) moga sie nie sprawdzic ale mowi mi aby na to zwrocic uwage przy usg Dopplera i przy echo serca. Wiec w sumie fajna babka. Naprawde. Tak wiedziala o czym mowi. Nie straszyla tylko mowila na co mam zwrocic uwage jak przyjdzie do badania. Moze byc ze u plodu ta dlugosc jest ok. Ale tebuderzenia serduszka kwalifikuja sie do arytmii serca.
    Eh wlasnie sie obudzilam bo jak przyjechalam ze szpitala to od razu sie polozylam bo laska u nas na sali rodzila!!!! Nie chcieli na porodowke jej wziac bo za Male rozwarcie!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 15:04

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia888 mam wózek Jane Muum, używany, tylko nowa gondole kupiłam, samą budę, bo poprzednia właścicielka sprzedawała samą spacerowke.

Co do bujaczka to kupiłam z fisher price taki http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4749803634

asia888, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath to trzymam kciuki aby Chmielewski mial same dobre wiesci dla was.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna, ja mam pytanie jeszcze jedno do Ciebie odnośnie kwoty, na podstawie której wyliczany jest macierzyński i L4.
    Rozumiem, że biorą pod uwagę kwotę brutto, nie to co wpływa na konto?
    Bo w tym roku miałam z zakładu pracy odtrącaną pożyczkę zakładową i teraz się trochę przestraszyłam, że będą brali pod uwagę to co wpływało na konto...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, kwota brutto jest brana pod uwagę.

Cath trzymam kciuki!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 15:22

Gosiak lubi tę wiadomość

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, podstawą jest średnia z ostatnich 12 mies w kwocie brutto, potrącenia np komornicze, za ubezpieczenie PZU, pakiety medyczne czy takiej pożyczki nie mają na to wpływu.

Gosiak lubi tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Gosiak, podstawą jest średnia z ostatnich 12 mies w kwocie brutto, potrącenia np komornicze, za ubezpieczenie PZU, pakiety medyczne czy takiej pożyczki nie mają na to wpływu.
    Wielkie dzięki :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzwoniła położna z Medicover - mam termin USG na 3.12 na 17:20
    U innego lekarza :)

megg, MistrzyniWKochamCieMisiu, Penelope, Angélique89 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath, trzymam mocno kciuki za malutką !! Dziwne, że dopiero teraz to się pokazało. Chociaż w sumie, wcześniej nasze maleństwa sie rozwijały, teraz rosną, więc moze dlatego tak.
    Oby ten doktor miał same dobre wieści dla Ciebie!!

‹‹ 1314 1315 1316 1317 1318 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ