Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczynki jestem po wizycie kolejnej u gina. Wymaz z pochwy i ujścia odbytu, wyniki za 2tygodnie. Dodatkowo mam usg III trymestru 15.12, mogłam mieć 8.12, ale chciałam, żeby dzieć był w tym samym wieku na usg jak mojej bratowej
)
Penelope, AsiaSzw lubią tę wiadomość
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
Witajcie Kochane,
Nadrobilam Was. Jak zwykle dużo się dzieje, ale ciesze się w miarę wszystko dobrze. Najważniejsze że dzidzie są grzeczne i czekaja w brzuszkach na swój czas. Oby jak najdłużej.
U mnie też się dużo dzieje. Jestem świeżo po szkole rodzenia. Mieliśmy ją w ten weekend. Powiem Wam że jestem bardzo zadowolona. Moja wiedza się ugruntowala, plus oswoilam się już na dobre że szpitalem i poloznymi. Mogę z ręką na sercu polecić szpital św. Zofii.
Hiii...ciekaw czy po porodzie będę tak samo myśleć
Ale wracając do szkoły...najważniejsza wartość, to widok mojego męża kapiacego i ubierajacego lalkę. Obydwoje czujemy że już jesteśmy gotowi na pojawienie się w naszym życiu maleństwa. I tak jak tylko ja do tej pory meczylam go myślami ze nie mogę sie doczekać porodu i dzidziusia już z nami...to teraz obojgu już nam cieknie ślinka na myśl o naszym synu. Szkoła obudziła w nim tatusia!!!
Druga sprawa to wiedza. Całkiem sporo się dowiedziałam, ale i też dumna odpowiadalam na pytania położnych, posiadając już całkiem sporą własną wiedzę. Coś czuje że to między innymi dzieki forum. Nie udzielam się za dużo, ale Was podczytuje regularnie. Także dziękuję dziewczyny ze jesteście i piszecie tyle mądrych wartościowych informacji.
Aby się odwdzięczyć opowiem Wam co się dowiedzialam o ubrankach, pierwszym dotyku, okryciu, i kolonizacjia widziałam że ten wątek i pytania z nim związane się pojawiły.
Po pierwsze ubranka i pranie. Położne polecily aby wyprać wszystkie ubranka, najlepiej w proszku jaki same używamy. Często się spotkały z alergią czy uczuleniem u niemowlaków na proszki dedykowane dla dzieci. Najważniejsze to bardzo dokładnie wyplukac. Nawet ze trzy razy, i nie używać żadnych zmiekczaczy czy innych płynów. Następnie wyprasowac, i schować w szafie z naszymi rzeczami. Tak aby domowe bakterie zamieszkały w dzidziusiowych ubrankach.
To jest bardzo ważne aby sterylnie ich nie przechowywać.
Dzidziuś jak się rodzi, to jest totalnie czysciutki, bez żadnych bakterii. Dlatego tak ważne jest żeby jak najszybciej przekazać mu nasze dobre domowe bakterie, tak aby nie dopadly go bakterie szpitalne.
U mnie w szpitalu bardzo o to dbają. Dzidzius po urodzeniu przez dwie godziny jest cały czas przy mnie, zaraz po urodzeniu zostaje mi położony na brzuchu, wytarty jałowa szpitalna ściereczką, a następnie okryty pieluszkami tetrowymi, które przez cały porod trzymał tatuś pod koszula. Są ogrzane, przesiakniete jego potem i bakteriami. Dzidziusiowi nie wyciera się wewnętrznej strony rączek, dzięki czemu zaznacza on teren na skorze mamy, w szczegolnoci wokół sutkow. Podobno nasze sutki mają zapach podobny do tego płynu, i jak się dzidziusia położy na brzuchu to on będzie probowal pelzac w stronę znajomego zapachu czyli sutkow z siara. I teraz kolejna wazna rzecz, nie ważne czy cos leci czy nie, trzeba dziecku przystawiac pierś aby ją oblizal, wycmokal, i przyjal do swojego przewodu pokarmowego i jelitek nasze bakterie które mu się tam skolonizuja, i pomoga w trawieniu mleczka. Tak zabezpieczone dzieci bakteriami od taty i mamy nie mają potem kolek, i alergii. Może troche chaotycznie Wam to napisałam, ale mam nadzieję że może coś wnioslam do wspolnej dyskusji.
Gosiak, Sue, ash, Penelope, megg, bella84, Bietka, juska19, MistrzyniWKochamCieMisiu, Angélique89 lubią tę wiadomość
Mąż i Żona od 31 maja
Mama 15 miesiecznego -
Agnieszka slyszałam juz o tej metodzie na malucha z pieluszkami i ubrankami. Mysle ze jest bardzo sensowna.
Gosiu czy moge poprosic o link do tego oleju kokosowego. Widze ze sporo z was go uzywa i może w takim razie i ja go nabędę drogą kupna dla malego. A powiedz mi a czym bedziesz go myć?
Ja wrociłam z miasta. Padam na twarz. Kanapa jest ostatnio moją ulubienicą -
AsiaSzw wrote:Gosiu czy moge poprosic o link do tego oleju kokosowego. Widze ze sporo z was go uzywa i może w takim razie i ja go nabędę drogą kupna dla malego. A powiedz mi a czym bedziesz go myć?
A olej możesz kupić np. we Wrzeszczu przy dworcu PKP, w tej Bio Piekarni obok Biowaya albo na allegro: http://allegro.pl/bio-olej-kokosowy-extra-virgin-400ml-bio-planete-i4741277644.htmlAsiaSzw lubi tę wiadomość
-
Witam sie po wizycie
Niestety duzo sie nie dowiedzialam nie znam wagi ani wzrostu malucha i niewiem co z szyjka.
Ale z dobrych wiesci to morfologia dobra i nie mam cukrzycy i ogolnie wszystko w normie
Angelcia ale laska! Twoj maz to bedzie po nocach plakal za Toba
a cycek zazdroszcze fantastyczne
Atakasobiejedna i Rudasek jaki macie model wozka? bo pisalyscie ze lekkie, tez szukam takiego
Ja wlasnie ogarniam kompleksowe zamowienia na all i gemini
Ja nie kupuje koszuli do porodu, daja tam szpitalne, a po tez zamierzam smigac w zwyklej pizamie, mam gory luzne z dekoldem beda do karmienia ok
Ja nie pralam jeszcze ciuszkow, bede w styczniu
Ja tyg ciazy licze tak jak Angelcia, co z kolei potwierdzaja lekarze tutaj, rozne sa metody
-
dziewczyny tutaj macie bardzo dużo składów kosmetyków dla dzieciaków
http://www.srokao.pl/2011/10/analiza-kosmetyki-dzieciece-kremy_15.html
Do nawilżania skóry dobry jest też olej arganowy lub z słodkich migdałów, można je dodawać do wody i na skórę zamiast oliwek które są chemiczne. Poza tym na ciemieniuchę też są najlepsze oraz olej kokosowy
Gosiak, Penelope lubią tę wiadomość
-
Info od Cath:
Jestem jestem juz wam pisze co sie dzieje.
My wlasnie wyszlismy ze szpitala. Dzis mialam usg konsultowane z pania kardiolog. I widac na tym usg te wybicia brzydkie. Az sie poplakalam. Jest co ktorej uderzenie serduszka takie jakby to powiedziec stlumione uderzenie takie o polowe slabsze niz te co powinny byc.do tego pani kardiolog mowi ze widzi jakis przewod w serduszku jest krotszy. Nie za krotki ale krotszy. Tylko ona mowi do mnie ze w ciagu tygodnia mam prywatnie do Chojnackiego sie udac bo ona jest kardiologiem. Nie jest specjalista od kardiologii plodu. Wiec jej tezy np z tym kanalem (przewodem) moga sie nie sprawdzic ale mowi mi aby na to zwrocic uwage przy usg Dopplera i przy echo serca. Wiec w sumie fajna babka. Naprawde. Tak wiedziala o czym mowi. Nie straszyla tylko mowila na co mam zwrocic uwage jak przyjdzie do badania. Moze byc ze u plodu ta dlugosc jest ok. Ale tebuderzenia serduszka kwalifikuja sie do arytmii serca.
Eh wlasnie sie obudzilam bo jak przyjechalam ze szpitala to od razu sie polozylam bo laska u nas na sali rodzila!!!! Nie chcieli na porodowke jej wziac bo za Male rozwarcie!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2014, 15:04
-
Asia888 mam wózek Jane Muum, używany, tylko nowa gondole kupiłam, samą budę, bo poprzednia właścicielka sprzedawała samą spacerowke.
Co do bujaczka to kupiłam z fisher price taki http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4749803634asia888, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość
-
Atakasobiejedna, ja mam pytanie jeszcze jedno do Ciebie odnośnie kwoty, na podstawie której wyliczany jest macierzyński i L4.
Rozumiem, że biorą pod uwagę kwotę brutto, nie to co wpływa na konto?
Bo w tym roku miałam z zakładu pracy odtrącaną pożyczkę zakładową i teraz się trochę przestraszyłam, że będą brali pod uwagę to co wpływało na konto... -
Gosiak, podstawą jest średnia z ostatnich 12 mies w kwocie brutto, potrącenia np komornicze, za ubezpieczenie PZU, pakiety medyczne czy takiej pożyczki nie mają na to wpływu.
Gosiak lubi tę wiadomość