X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja20 wrote:
    Gosia mama nadzieje ze nie bedzie tak zle.. Wszyscy mowia do mnie nie wiesz co Cie czeka to czemu sie boisz. Latwo powiedziec jak kazdy na okolo powtarza ze to ogromny bol. :/
    Dokładnie... z drugiej strony kobiety od wieków jakoś przez to przechodzą, to czemu my miałybyśmy nie dać rady?
    Mam dni kiedy jestem przerażona i dni kiedy pocieszam się, że będzie ok...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    Gosiak mam pytanko, tym olejem kokosowym będziesz smarowala Janeczke? Zamiast tych kremów i oliwek? A np na pupe przeciwko odparzenia też? Bo chcę kupić i niewiem czy wziąć taki duży żeby starczyło i dla malucha czy nie?
    Tak, mam zamiar smarować zamiast oliwki, może nawet dodawać troszkę do kąpieli. Na odparzenia ponoć jest rewelacyjny, być może kupię jakiś krem apteczny, żeby mieć w razie czego, ale chcę bazować na naturze.
    http://dziecisawazne.pl/5-nietoksycznych-produktow-do-pielegnacji-niemowlat/

Odparzenia od pieluszki

To jeszcze częstszy problem niż ciemieniucha. Objawia się zaczerwienieniem i pieczeniem skóry pośladków. Aby przenieść dziecku ulgę, warto sięgnąć po olej kokosowy. Ma działanie antybakteryjne i kojące, a dodatkowo pięknie pachnie. Można nim smarować odparzone pośladki lub kąpać dziecko w wodzie z dodatkiem tego oleju. Choć na rynku są dostępne specjalne posypki dla niemowląt, domowe sposoby znane od pokoleń często okazują się najlepsze, jak naturalny talk za grosze. Nasze mamy i babcie do posypywania odparzonej pupy bobasa używały mąki ziemniaczanej, która na pewno nie podrażni piekącej skóry i załagodzi stan zapalny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 08:10

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    A mnie sie dzisiaj snilo, ze karmilam piersia....KOTKA. Moje sny sa tandetne ostatnio... :/
    Angelcia, możemy sobie przybić piątkę - też miałam kiedyś taki sen - dawno co prawda jak jeszcze się staraliśmy i był to mój ukochany kotek, którego znalazłam w śmietniku jako maluszka i który pod koniec długo chorował a potem umarł mi na rękach praktycznie.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe no dokladnie dla mnie jednego dnia to jest takie oczywiste a drugiego dnia jestem zalamana hehe no nic nie poradzimy trzeba to przezyc :) za to nagroda jest wyjatkowa!

Gosiak lubi tę wiadomość

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej nie było mnie na bbf cały dzień i tyyyle wydarzeń. Są dni, w których nic się nie dzieje, a są takie, że nie wiadomo do czego się odnieść.

Gosiak - gratuluję podjęcia decyzji o małżeństwie :) na pewno papierek się przyda, a i nie tylko...

Katiś, Penelope - dobrze, że pojechałyście na IP a jeszcze lepiej, że wszystko jest ok. Warto sprawdzić jak nas coś bardzo niepokoi.

Atakasobiejedna - przykro mi z powodu skracającej szyjki, do tego trzeba jeszcze 5 dni czekać na wyniki. Myślałam, że jak się skraca to od razu szybciutko zakładają pessar i nie czekają już na posiewy itp człowiek całe życie się uczy. :)najważniejsze że z maleństwem wszystko dobrze

oczywiście wczoraj w nocy Was nadrabiałam i już połowę rzeczy zapomniałam do czego miałam się odnieść:/ może w trakcie się przypomni.

PS ja rożki uprałam w 40 stopniach i absolutnie nic się z nimi nie stało, tak samo z pościelą.

Jestem mega niewyspana, standardowo zasnąć nie mogę, dopiero po 2 udało mi się zasnąć. Rano jakbym mogła sobie pospać to dziecko o 7 stawia mnie na równe nogi :P no nic, jak się maluchy urodzą będzie dużo gorzej i jeszcze z rozmarzeniem będę wspominała te 5 godzin snu bez żadnych przerw :P

Penelope lubi tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie i ja:)

my po szkole rodzenia wczoraj- PAni niby mila.

Ludzie- Polozna zapytala kogos co je --to laska mowi ze na sniadanie burgera..,:)

i pytania typu "czy mozna sie przejadac?"? :) no przeciez ludzie dorosli:)

dzis mam zamiar zabrac sie za czytanie ksiazki Jezyk Niemowlat! bo druknelam:)

od dzis mam zamiar wprowadzic platki na mleku na drugie sniadanko:) Pani polozna mowila ze warto by bylo;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 08:52

Gosiak lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I nakrzyczcie na mnie bardzo mocno! Ale tak, żeby to do mnie dotarło, bo chyba stanę się zakupoholiczką dziecięcą. Mam mnóstwo używanych ciuszków od koleżanek, po moim synku unisex-ów itp a nadal zamawiam hurtowo. Pewnie połowy ubranek to nawet nie zdążę założyć, ale jak widzę coś pięknego i w dobrej cenie to nie mogę się powstrzymać. ehhh...
    Już do tej pory (bez tych zamawianych) samych używek po córkach koleżanek w rozmiarze 50 i 56 mam bodziaków 50sztuk i pajacy 30sztuk. Rozmiaru 62 to nawet nie liczyłam tylko włożyłam do dwóch pudeł po pampersach i do szafy. Zajrzę do nich jak dziewczynki będą powoli wyrastać z 56.
    PS bliźniaki przeważnie rodzą się mniejsze, Franek w terminie miał 49cm wzrostu, więc i one w 36tc zapewne nie będą wysokie:P dlatego jak Wy startujecie od 56, to ja od 50.
    Do tego dochodzą ubranka, które ostatnio zamówiłam... czekam tylko na wypłatę, pewnie dzisiaj przyjdzie to od razu opłacę wszystkie zamówienia na raz :)

Gosiak, kasia_1988, megg, Penelope lubią tę wiadomość

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak to widzę, że "mamy coś z siebie mnie się śnił jakiś dachowiec, nawet nie mój kociak.. No cóż, ważne, że mleko leciało! :)

Co do porodu to się nie boję. Nie czuję lęku. Moja mama rodziła mnie bez ZZO i może mnie też się uda? O ile będzie mi dane rodzenie SN. Jeśli usłyszę decyzję, że CC to wtedy chyba zapadnę się pod ziemię i wyleję na to asfalt... Nie chce być "krojona"...

Co do ciuszków dziecięcych... Gdzieś czytałam na internecie, że dziewczyna/dziewczyny je tylko prasowały po 2-3 razy? Ale jak to?! Nie doszłam w końcu po co tak i czemu nie prały.. Chyba z lenistwa :)

Sloneczna jakieś konkretne płatki, czy tak o, płatki byle jakie? :P Co do SR to właśnie tego się obawiałam, durnych pytań i dlatego nie poszłam.

Mistrzyni to zrobiłaś napad na konto i wypłaciłaś zgodnie z planem? :D Wybacz, że pyam, ale takie miałaś założenia i jestem ciekawa. Co do ciuszków... nie będę krzyczeć, bo mam tak samo. Jedyne co mogę zrobić to poprosić Cię, abys podała mi stronki z których zamawiasz :D

Gosiak lubi tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia - mowila zeby jesc zupe mleczna codziennie.

ja sprobuje mleko z cornflakesami- mam te bez glutenu teraz. kiedys jadlam platki jak sie odchudzalam i odstawialam chleb.

chodzi o mleko bo teraz strasznie dzidziusie ciagna od nas-nie chce zostac bez zebow:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2014, 08:55

atdcqtkf2affvuei.png

Wysłany: 27 listopada 2014, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia - przypomniało mi się, jestem w grupie na fb bliźniaczych mam i przy okazji wciągnęły mnie do mam wcześniaków (bo tam łatwiej kupić 50tki) i tak sobie przypomniałam Twoje wczorajsze pytanie. Co prawda nie wiem, czy wcześniactwo może być dziedziczne, ale wiem, że każda ciąża tej samej kobiety jest inna! Dużo dziewczyn, które mają już wcześniaki trochę starsze, w następnej ciąży rodzą w terminie lub nawet po terminie i potem na grupie widzę jak się stresują, żeby wody nie były zielone :P do tego tylko bardzo nieliczne przypadki to dziewczyny, które mają dwójkę wcześniaków, zwykle jeden to aż nadto :) także spokojnie... trzeba myśleć pozytywnie.

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja :)

Coś jest z tym nabiałem, bo ja ostatnio ciągle piłabym kakao, jem mnóstwo sera...
    Na śniadanko dziś były kanapeczki z serem białym i kakao :)

Mam dziś wieczorem wizytę u gin i się trochę stresuję, co z moją szyjką, bo ostatnio, jak mi mierzyli na IP to wyszło, że jest krótsza o 1cm. Nie chciałam się tym zamartwiać i czekałam właśnie na dziś bo to dużo zależy też od mierzenia i lepiej, żeby robiła to jedna osoba.

No ale teraz to mam stresik :(

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Mistrzyni to zrobiłaś napad na konto i wypłaciłaś zgodnie z planem? :D Wybacz, że pyam, ale takie miałaś założenia i jestem ciekawa. Co do ciuszków... nie będę krzyczeć, bo mam tak samo. Jedyne co mogę zrobić to poprosić Cię, abys podała mi stronki z których zamawiasz :D
    Na razie zamówiłam z informacją, że zapłacę w tym tyg, ale właśnie taki mam plan na dzień dzisiejszy. Dziś ma być dzień wypłaty <jupi> już się cieszę na mój niecny plan :D M. wyjechał wczoraj na wyjazd służbowy, wróci jutro w nocy. Ma tam sporo pracy, więc nie przyjdzie mu do głowy, żeby wypłacić $ :P a ja jak tylko przyjdą pieniądze płacę za wszystko co zamówiłam (a wyjdzie z tysiak), drugiego tysiaka wypłacam i chowam, bo przecież na bank będę musiała coś dokupić :P resztę zostawiam na opłacenie rachunków, kredytów i życie.
    A zamawiałam właśnie na grupie bliźniaczych mam, bo dobrze poznałam dziewczyny i wiem, że ciuszki są w stanie bardzo dobrym, niektóre nowe, tylko po jednych dzieciach, a co najmniej połowę tańsze. Chodziło mi też o to, żeby mieć trochę ubranek identycznych :P pewnie nie będę ubierać dziewczyn tak samo - bo za dużo mam pojedynczych ubrań, ale od święta, jak goście przyjdą, czy do lekarza fajnie byłoby ubrać tak samo. A tak mamy sprzedają po dwie identyczne sztuki:) no i tam już mam zamówienia na 400zł. Do tego na all kilka sztuk nowych do szpitala i wyjdzie na to, że jak dzieciaki wyrosną to albo założę komis dziecięcy, albo dziecięcy ciuszek :P

megg lubi tę wiadomość

relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agaa bedzie dobrze, ja tez w to chce wierzyc i czekam wtorku.

oby nie krotsza niz 25mm

atdcqtkf2affvuei.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 tygodnie temu miała 44, a w niedzielę na IP lekarz powiedział, że 34 więc mam mega stresa...

951c9e183b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna racja, teraz musimy dostarczac duuuzo wapnia Maluchom (nawet jest o tym informacja w suwaczku Gosiaka). Mnie poki co z zebami sie nic nie dzieje i oby tak bylo! Dziennie potrafie wypic z pol litra mleka + inne przetwory np ser bialy/zolty, jogurt, serek wiec z tym nie mam problemu.

Mleczna baba ze mnie :)

Mistrzyni dziękuję za odpowiedź :* W sumie nie chodzi mi o takie skrajne wcześniactwo (poród przed 32tc) ale takie w 35/36 - bo to jeszcze sie tak kwalifikuje. No wiadomo dzieciaczek już jest "raczej" dobrze przygotowany do życia, ale zawsze będzie ta adnotacja i stres rodziców czy wszstko okej. Mysle, ze nawet jesli urodzilabym w 36 tygodniu to nic by sie nie stalo, ze to taki termin w miare optymalny. A jakbym miala cesarke to wolalabym miec ja w okolicach terminu donoszenia - 37t i koniec, po co więcej się męczyć...

Co do ciuszków.. ja bym mogła kupować, oglądać... BEZ KOŃCA!!! To takie uzależniające! Sama chyba bede zaniedlugo wygladac jak jakaś zaniedbana baba po ciąży, a dziecko będzie ubrane jak gwiazdeczka :D Co macierzynstwo robi z ludzmi!!!

Aga co do szyjki - mysle, ze bedzie dobrze!!! W sumie to nawet nie wiem od kiedy powinna zacząć się choć troszkę skracać (choć wiem, że 1cm tak na raz to jest za dużo) ale bądźmy własnie takiej mysli jak Ty - jedna osoba niech się tym zajmuje.

Mnie gin nie mówi jakiej długości mam szyjkę, ba! TYLKO RAZ JĄ SPRAWDZIŁ... Nie powiem, bo nie jest to fajne na Waszym tle, bo jesteście z tym na bieżąco, ale może im mniej wiem tym lepiej śpię..

MistrzyniWKochamCieMisiu, Angélique89 lubią tę wiadomość

• Katiś Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki :)
    Dziś o 16:00 USG III trymestru. Trzymajcie kciuki aby wszystko z córeczką naszą było dobrze, oby była zdrowa i silna, no i żeby ta plamka w serduszku już zniknęła.

Penelope dobrze, że pojechałaś. Nie powinno być Ci "głupio" , że pojechałaś bezpodstawnie! Tak jak dziewczyny pisały, lepiej jechać i przekonać się że wszystko jest ok, aniżeli pluć sobie w brodę później w razie czego.

Powiem Wam, że w szpitalu trafiłam na taką ginekolog, że jestem pod wrażeniem. Trafiłam na taką Hane ( Na dobre i na złe) też taka elegantka, a przy tym taka miła, uprzejma, przyjacielsko nastawiona, wyrozumiała, młoda. Nie to co ta moja ginka. Kurcze na prawdę , czułam się w jej towarzystwie tak "bezpiecznie" :)

Gosiak, słoneczna 85, Januszkowa, Sue, Penelope, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia ja tez nie chce byc krojona... Wole chyba sie przemeczyc. A u mnie w szpitalu nie ma zzo dlatego nie nastawiam sie na zadne znieczulenie :). Trzymam kciuki za wizytujace dzisiaj :*

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OGLOSZENIE PARAFIALNE - WWW.F-F.COM SKLEP ONLINE!!! :D NIE WYKUPCIE MI OD RAZU WSZYSTKIEGO!

MistrzyniWKochamCieMisiu, Sue, Penelope, Angélique89 lubią tę wiadomość

• agaaa28 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam ciągle problemy z twardnieniami brzucha, więc podwójny stres. No ale zobaczymy. Mam nadzieję, że jednak wszystko jest OK. Na początku zdenerwowałam się, że ta szyjka się skróciła, ale postanowiliśmy z mężem, że musi to zbadać mój lekarz, bo każdy mierzy inaczej. Poza tym, gdyby było coś naprawdę niepokojącego, to nie wypuściliby mnie ze szpitala. I tak leżę sobie i czekam na dziś. Twardnienia po 3 dniach się trochę uspokoiły, ale niepoków=j gdzieś tam siedzi.

Najważniejsze, że mija dzień za dniem i kolejne tygodnie lecą, a maluch co raz większy i silniejszy.

951c9e183b.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    OGLOSZENIE PARAFIALNE - WWW.F-F.COM SKLEP ONLINE!!! :D NIE WYKUPCIE MI OD RAZU WSZYSTKIEGO!

Niestety można płacić wyłącznie kartą kredytową

951c9e183b.png
‹‹ 1332 1333 1334 1335 1336 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ