WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • cath Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie starszy kot żadnych roślin nie rusza a ta młodsza wszystko podgryza bardziej niż je. Wszystkie trujące rośliny mam wyeliminowane z domu ale o gwieździe nie słyszałam :( Muszę ją usunąc z domu bo co innego zrobić :(

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bym chciała naturalnie w miare mozliwosci....

jak bedzie konieczne naciecie, niech nacinaja, bylebym nie strzeliła do odbytu :O
    jak sie uda uniknac, niech unikną....

oxytocyna jak skurcze beda potrzebne a ich nie bedzie- niech podłaczaja...
    jako wspomaganie wywoływanie porodu tez ewentualnie....

jak sie nie uda, niech tną....

w I okresie porodu chcialabym robic to co chce.... :P o ile bede w stanie :P
    rodzic... chyba na bokku lub połlezaco...
    krzeselko jest super i w kucki....siła grawitacji...ale nie kazda polozna potrafi tak przyjmowac dziecko

lewatywe przed porodem poprosze, nie cche terytorium zanieczyszczac, poza tym pobudza macice i beda lepsze skurcze :P
    krocze moze ogole sobie w domu....
    moge rodzic w 1 osobbowej sali jak bedzie wolna...
    a jak nie, to w wielo... z zasłonką

nie zgadzam sie na studentki :P
    iniekcje poprsze cienką igłą :P
    nie chce dotykac głowki jak wychodzi:P
    poprosze o pozwolenie na moje okrzyki :D
    chcialabym rodzic z mezem i zeby mogl przeciac pepowine :)

przedszkolanka:), derii84, Lara 82, Sue lubią tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto moj stworzony kilka dni wczesniej plan porodu:

Plan porodu:
    Szanowni Państwo,

Napisałam ten Pan Porodu, by przekazać Państwu moje oczekiwania związane z porodem. Będę wdzięczna, jeśli sprawując opiekę nade mną i moim dzieckiem weźmiecie ten plan pod uwagę. Rozumiem, że podczas porodu może okazać się, że niektórych punktów z mojego Panu Porodu nie można zrealizować. W takiej sytuacji chciałabym prosić o pełną informację i mieć możliwość analizy sytuacji i podejmowania decyzji.

Podstawowe dane
    • Imię i nazwisko:
    • Termin porodu: 02.02.2015
    • Lekarz/położna prowadzący/a ciążę: lek. med.
    • Osoba towarzysząca przy porodzie: mąż
    Oczekiwania wobec miejsca/warunków porodu
    • Chciałabym rodzić w sali pojedynczej, jeśli będzie wolna
    • Zależy mi, by w sali był prysznic lub wanna.
    • Chciałabym, by w sali była toaleta.
    • Chciałabym, aby w sali porodowej było przyciemnione światło, panowała cisza.
    • Chciałabym rodzić w swoim ubraniu.
    Osoba towarzysząca/osoby obecne podczas porodu
    • Chcę rodzić z bliską osobą/doulą.
    • Chciałabym, aby osoba towarzysząca była ze mną przy wszystkich/wybranych przeze mnie zabiegach.
    • Zależy mi, aby mojej osobie towarzyszącej udzielano informacji o postępie porodu.
    • Nie wyrażam zgody na obecność studentów/tek położnictwa i medycyny.
    • Zależy mi na tym, aby podczas porodu obecne były tylko niezbędne osoby z personelu medycznego.
    • Chciałabym, jeśli to możliwe, aby w trakcie porodu towarzyszyła mi ta sama położna.
    Przygotowanie do porodu
    • Sama ogolę krocze w domu.
    • Proszę, aby przy przyjęciu do porodu wykonano mi lewatywę.
    Poród
    • Zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępie porodu.
    • Zależy mi by mój poród był naturalny.
    • Zgadzam sie na podanie oksytocyny, przebicie pęcherza i stałe monitorowanie KTG, gdy moja sytuacja będzie tego wymagała, po uprzednim wyjaśnieniu mi powodów zastosowania tych interwencji.
    • Proszę pytać mnie o zgodę na wszystkie badania i zabiegi podczas porodu.
    • Zależy mi, by ograniczyć liczbę badań dopochwowych i aby w miarę możliwości odbywały się one w dogodnej dla mnie pozycji.
    • Proszę pozwolić mi na swobodne wydawanie dźwięków i/lub krzyku podczas porodu.
    • Chciałabym móc złagodzić głód w trakcie porodu.
    • Chciałabym pić w trakcie porodu.
    Pierwszy okres porodu
    • Chciałabym mieć swobodę poruszanie się w pierwszym okresie porodu.
    • Chciałabym mieć możliwość korzystania z wanny/prysznica.
    • Chciałabym mieć możliwość korzystania ze sprzętów takich, jak drabinka, materac, worek sako.
    • Jeżeli zaistnieje konieczność podania mi kroplówki lub monitorowania stanu dziecka, chciałabym zachować możliwość poruszania się i przyjmowania dowolnej pozycji.
    Drugi okres porodu
    • Chciałabym mieć możliwość wyboru pozycji w drugim okresie porodu.
    • W drugim okresie porodu chciałabym przeć zgodnie z tym, jak podpowiada mi instynkt, przeć spontanicznie.
    • Proszę o instruowanie mnie w trakcie parcia.
    • Chciałabym urodzić na fotelu/łóżku porodowym.
    • Chciałabym prosić o przygaszenie świateł i wyciszenie w chwili, gdy dziecko będzie wychodzić na świat.
    • Zależy mi, aby w trakcie rodzenia się dziecka obecny był tylko niezbędny personel.
    Łagodzenie bólu porodowego
    • Proszę nie proponować mi farmakologicznych środków przeciwbólowych, zanim sama o to nie poproszę.
    • Jeśli poproszę o środki przeciwbólowe, proszę poinformować mnie o etapie porodu, na jakim jestem.
    • Nie chcę znieczulenia zewnątrzoponowego.
    • Chciałabym móc korzystać z niefarmakologicznych metod łagodzenia bólu, takich jak masaż przez osobę towarzyszącą, prysznic, imersja wodna.
    • Jeśli poproszę o ulżenie mi w bólu, prosiłabym o zaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod łagodzenia bólu porodowego.
    Nacięcie/ochrona krocza
    • Zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza, jeśli nie będzie to konieczne
    • Chciałabym, aby położna starała się ochronić moje krocze i poinstruowała mnie w czasie parcia.
    • Proszę o miejscowe znieczulenie przy zszywaniu krocza.
    Wywołanie/stymulacja porodu
    • Jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych chciałabym uniknąć wywoływania porodu (w tym przebijania pęcherza płodowego).
    • Zanim zostanie podana mi oksytocyna lub zostanie przebity pęcherz płodowy, chciałabym spróbować naturalnych sposobów stymulowania porodu, takich jak ruch czy masaż brodawek sutkowych.
    • Jeśli wywołanie porodu będzie konieczne, chciałabym, aby najpierw został użyty żel z prostaglandyną, zanim zostanie podana oksytocyna.
    Cesarskie cięcie
    • Chciałabym uniknąć cesarskiego cięcia, ale jeśli będzie ono konieczne, chciałabym zostać o wszystkim dokładnie poinformowana.
    • Zależy mi, by mieć możliwość jak najszybszego pierwszego kontaktu z dzieckiem, jeśli stan zdrowia dziecka będzie na to pozwalał.
    Po porodzie
    • Zależy mi, by towarzysząca mi osoba mogła przeciąć pępowinę.
    • Zależy mi, by pępowina została przecięta dopiero wtedy, gdy przestanie tętnić.
    • Chciałabym, aby moje dziecko było u mnie na brzuchu w kontakcie „skóra do skóry” tak długo, jak będziemy tego potrzebowali.
    • Chciałabym, aby moje dziecko zostało owinięte w pieluszki, które przyniosłam z domu.
    • Chciałabym, aby moje dziecko zostało ubrane w rzeczy, które przyniosłam z domu.
    • Proszę zważyć i zmierzyć moje dziecko po zakończeniu pierwszego kontaktu skóra do skóry.
    • Chciałabym trzymać dziecko na rękach podczas rodzenia się łożyska i w trakcie ewentualnych innych zabiegów.
    • Proszę o wykonanie wstępnej oceny stanu noworodka na podstawie skali Apgar podczas kontaktu „skóra do skóry", gdy dziecko będzie leżało na moim brzuchu.
    • Proszę o przeprowadzenie pełnego badania lekarskiego w późniejszym czasie, po zakończeniu pierwszego kontaktu, jeśli nie będzie przeciwwskazań medycznych.
    Trzeci okres porodu
    • Zanim zostaną podane mi środki naskurczowe, chciałabym spróbować urodzić łożysko samodzielnie.
    • Chciałabym mieć możliwość przystawienia dziecka do piersi zanim urodzę łożysko.
    Na oddziale położniczym
    • Chciałabym, aby dziecko było cały czas ze mną w pokoju.
    • W momencie, gdy odzyskam siły, chciałabym, aby dziecko było ze mną w pokoju.
    • Zakładając, że i ja i dziecko będziemy czuć się dobrze, chciałabym być wypuszczona do domu najszybciej jak to jest możliwe.
    Szczepienia
    • Zgadzam się na szczepienie dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2014, 20:57

derii84, Lara 82, Sue lubią tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu oczywiscie postaram sie wziac do niej namiar. Prawdopodobnie w piatek na ktg znowu pojade.

Gosiak lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,u nas wszystko w porządku,rośniemy w szybkim tempie :-)
    Pomimo,ze dziś była niedziela,pomyłam okna,wstawilam 3 razy pralkę z firankami i ubralismy z Tymciem choinkę,mąż jedynie świAtełka zawiesił.

Sue,8 lat temu rodziłam na Brochowie i uwierz,opiekę miałam bardzo dobra,zarówno przed porodem no i po cc również,juŻ nie wspomnę o tym,jaką Tymek miał opiekę na patologii noworodka,. Byliśmy z mężem bardzo zadowoleni

megg, Sue lubią tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde Groszek troszke mnie zatkalo.
    Nie wiedzialam ze teraz do porodu idzie sie z taka lista.

Ale powiem wam ze nie zdziwilabym sie gdyby personel medyczny po przeczytaniu tej listy traktowal rodzaca inaczej niz by sobie tego zyczyla. Szczegolnie ze nie czesto zdaza sie rodzic i miec polozna tylko dla siebie. Zazwyczaj wiecej kobiet. Do tego niestety przy bolach ktore sa czesto nie kantaktuje sie za bardzo i potem niewiele sie pamieta a i jeszcze nie wszystkie decyzje podejmowane sa w pelni swiadomie.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Gosiu oczywiscie postaram sie wziac do niej namiar. Prawdopodobnie w piatek na ktg znowu pojade.
    Dzięki!
    Bo ja się poważnie zastanawiam nad doulą - mam taką poleconą, która ma wykształcenie medyczne. I wiem, że ona nie będzie mogła wpływać na decyzje podczas, ale tak samo pewnie ta położna, która już nie pracuje w szpitalu... ale ma jednak wiedzę medyczną i będzie mi mogła sporo rzeczy podpowiedzieć i na bieżąco mnie informować co i jak.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No pewnie. A ta to jeszcze pracowala tam wiec wiesz moze oko zawsze puscic do kokezanki z bylej pracy ;-)

Gosiak lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znaczy cosik sie pisze wg zasad,

respektuje sie w miare mozliwosci...o ille warunki, sytuacja pozwala

kazda z nas mniej wiecej wie, czego chce :)

ja chce zeby było w miare NORMALNIE :P choc to pojęcie jest względne :)

tylko tyle :)
    niech jest napisane :) :P nawet pro forma....

ja juz teraz tak wystraszona przez moją szyjkę i pessar itd., ze wszystko mam prawie przygotowane :P :O :O

derii84, Sue lubią tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    No pewnie. A ta to jeszcze pracowala tam wiec wiesz moze oko zawsze puscic do kokezanki z bylej pracy ;-)
    A co to za przychodnia? I kojarzysz nazwisko tej położnej? Sama spróbuję się z nią jakoś skontaktować, bo w środę idę na spotkanie z tą doulą i do tego czasu chciałabym się już dowiedzieć czy mogę liczyć na położną i jak to wygląda...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zaczęłam "Najszczęśliwsze niemowlę w okolicy" - "dziecko bez kosztów" już skończyłam - bardzo ciekawa lektura :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Groszku, mój plan jest bardzo podobny :)
    Najśmieszniejsze jest to, że my naprawdę nie wymagamy wiele - to jest po prostu wymaganie ludzkiego traktowania.
    I jeśli będziemy miały podejście, że jak będziemy za wiele wymagać, to nas będą gorzej traktować, to sytuacja się nigdy nie zmieni :(
    Najgorsze jest to, że położnych prawie zawsze jest za mało, są tym sfrustrowane, a odbija się to na pacjentkach. No ale my musimy wymagać traktowania takiego, na jakie zasługujemy. Dla położnej jest to któryś z rzędu poród, dla mnie pierwszy.
    Ja chyba wolę pęknąć, niż być nacinaną - nacinanie odpowiada pęknięciu II stopnia, a pęka zazwyczaj tylko skóra. No i nacięta tkanina rwie się dalej, niestety.
    Będzie dobrze, oby!!

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, spokojnie.

Ja tez sie boje jak pomysle co to bedzie.

Wiecie, ze moj szpital of jutra jest zamkniety na tydzien?;) nie moze sie teraz nic dziac bo bede musiala jechac do innego.
    Co do porodu-boje sie ze bardzo mnie potna albo dzuecko mi utknie. To moje dramaty;)
    Ale naciecie wazna rzecz- zle natna, zszyja i jest dyskomfort na zawsze;(

atdcqtkf2affvuei.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu ja chodze do Medi Medic w Kolbudach. Postaram sie pamietac aby rano do nich zadzwonic i poprosic o numer wtedy pozwole sobie wyslac ci go smsem aby nie pisac na forum. Nie mam pojecia jak ma na nazwisko. Ona pobiera krew, robi ktg i asystuje przy zabiegach ginekologicznych. Rano mi sie przypomnij prosze bo ja mam czarna dziure w glowie.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Gosiu ja chodze do Medi Medic w Kolbudach. Postaram sie pamietac aby rano do nich zadzwonic i poprosic o numer wtedy pozwole sobie wyslac ci go smsem aby nie pisac na forum. Nie mam pojecia jak ma na nazwisko. Ona pobiera krew, robi ktg i asystuje przy zabiegach ginekologicznych. Rano mi sie przypomnij prosze bo ja mam czarna dziure w glowie.
    Dobrze, przypomnę się, dziękuję! :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie może od którego tygodnia Belly liczy 9 miesiąc?

Gosiak co do parkowania pod Ikea np. to mój mąż ostatnio stwierdził, że możemy stać na miejscu dla matek z dzieckiem, bo przecież ja mam dziecko (w brzuchu) :)
    Pisałaś, że przed porodem zazwyczaj jest rozwolnienie. Podczytywałam styczniówki, Ag urodziła wczoraj, pisała, że miała zatwardzenie przez kilka dni przed porodem i sama poprosiła na porodówce o lewatywę. Pomogło jej to, poczuła się o wiele lżej. Kurcze chyba nie ma na nic reguły, każdy poród i organizm jest inny.

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa wrote:
    Gosiak co do parkowania pod Ikea np. to mój mąż ostatnio stwierdził, że możemy stać na miejscu dla matek z dzieckiem, bo przecież ja mam dziecko (w brzuchu) :)
    A, to tak - ja też staję na takich miejscach bez skrępowania. Ale niestety dzisiaj wszystkie były zajęte :)

Januszkowa, Asiaa1201 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część:) co do 9 miesiąca to ogólnie liczony jest od 36 tygodnia, ale jak jest na prawdę to nie wiem. Żadna z nnas jeszcze nie dobila do 9 miesiąca :)

Januszkowa lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2014, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jutro 34 tc się zaczyna ;)

megg, Januszkowa lubią tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2014, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa belly bedzie liczylo chyba od 35 tc, choc nie dam sobie reki uciac.

Moja mama mi juz dzisiaj zapowiedziala, ze D zaszedl jej juz tak za skore, ze jest sklonna go wyrzucic ze swojego mieszkania, bo widzi jak ja cierpie i nie pozwoli, aby dziecko na to patrzylo. Na mleko i pampersy zawsze sie znajda pieniadze. Ja musze sie tylko modlic o szybki powrot do formy po ciazy i znalezienie jakiejkolwiek pracy zebysmy z Adulcem mialy jakis byt.

Kuzwa lzy mi juz same naplywaja do oczu, bo moja Corusia nigdy nie zazna co to znaczy miec super tate..tylko gnoja, ktory cale zycie sobie przebimba.. cholera gdybym tylko mogla to przewidziec, ze sprawy potocza sie w taki sposob.. nigdy sobie tego nie daruje, ze bedac w ciazy mam juz takie problemy i bede daremna matka.. :(

zazdroszcze Wam super mezow i tej rodzinnej atmosfery, zaangazowania i uczuc...

‹‹ 1499 1500 1501 1502 1503 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ