Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Czynniki zwiększające ryzyko zakażenia
Skolonizowanie pochwy przez BGS nie oznacza automatycznie zakażenia rodzącego się dziecka. Muszą współistnieć inne czynniki, zwiększające ryzyko/podatność na zarażenie. Wymienić tu można:
Poród przedwczesny (poniżej 37 tygodnia ciąży),
Zakażenie dróg moczowych matki bakterią Streptococcus agalactiae (sugerujące masywną kolonizację pochwy),
Niskie stężenie przeciwciał przeciwko GBS w krwi matki,
Przedwczesne pęknięcie błon płodowych (>18 godzin przed rozwiązaniem),
Temperatura ciała matki podczas porodu >38 stopni,
Dlatego ja mam jeszcze zrobić teraz po świętach przeciwciała GBs. -
No to j tez moze zrobie po nr
zreszta kolejna rzecz skoro to jest z ukladu pokarmowego i dostaje sie z odbytu do pochwy to zagrozenie jest w przypadku porodu naturalnego gdzie dziecko tamtedy schodzi... A przy cc to chyba tez to nie ma wiekszego znaczenia?
-
Fedra w takim bądź razie,to mi się pipiepszylo i jestem z Tobą,wiedziałam,ze ktoś tam się postawil,i nie wiem dlaczego myślałam,ze to Atakasobiejedna była tą sponiewierana.
Mi nie przeszkadza to,ze ktoś ma fotelik po kims,wózek,materacyk,bo tak jak pisałam dzisiaj nie każdego stać na to wszystko,a skoro ma okazję niech z tego korzysta
TakŻe jeszcze raz przepraszam,i popieram Ciebie,cofam to,ze popieram Atakasobiejedna.
Każdy robi to co uważa za słuszne,a temu komu się to nie podoba niech najlepiej przemilcza lub powie tylko raz,nie naciskając swoją "racją" na innychFedra lubi tę wiadomość
-
Z tego co pamiętam Atakasobiejedna nie pisała, że nie można mieć fotelika po dwójce dzieci, tylko, że każdy fotelik ma gwarancję 5-letnią i jeśli te 5 lat nie minęło to ok.
Co do śpiworków ja się za bardzo nie udzielałam, ale dla mnie bezpieczeństwo jest numerem jeden, wolę nie kupić bujaczka, karuzelki, itp a kupić śpiworek skoro jazda w grubym kombinezonie jest niebezpieczna. A takie używane śpiworki można już kupić po 20zł.
Tak samo jak pierwszym moim zakupem był adapter do pasów bezpieczeństwa.
I faktyczne może pojawiły się bardzo emocjonalne i oceniające teksty o spojrzeniu sobie w twarz, ale mi też ciężko zrozumieć jak można mieć pewność, że się nic nie stanie, bo ktoś będzie jeździł 5 czy 10km tylko. Wszędzie, nawet pod blokiem można mieć wypadek czy stłuczkę. I pamiętam, że Atakasobiejedna wcale nie upierała się przy kupnie śpiworka tylko mówiła, żeby nie wozić w grubych kombinezonach tylko np. w pluszowym + przykryć kocykiem a to nie generuje dodatkowych kosztów. Dyskusja miała bardzo dużo emocji i każda zapamiętała coś innego.
I pewnie jeszcze kilka lat temu ja również bardzo emocjonalnie próbowałabym wszystkie z Was przekonać, ale teraz po prostu uważam, że każda z nas ma swój rozum, sama dokonuje wyboru i ponosi jego konsekwencje.
Tak jak w przypadku szczepień oraz wielu innych decyzji dotyczących naszych maluszków.
Sue, Laurka, monika_, Lara 82, megg, Angélique89 lubią tę wiadomość
-
Miałam się nie wypowiadać nt kombinezonow, spiworkow itp w fotelikach ale trudno... Każda mama i tak zrobi jak uważa. Ja wozilam dziecko w kombinezonie. Myślę, że ważniejsze jest, żeby dobrze docisnąć dziecko wtedy pasami, a niestety pewnie ponad 80% tego nie robi
i to jest gorsze! A najgorsze jak się źle zamontuje fotelik w samochodzie.
Przykład z życia - moja szwagierka ma taki fotelik i pasy w samochodzie ze nie da się objąć fotelika pasem z tyłu i wpinali tylko tym dolnym pasem w te dwa zapięcia koło rączek. Tak wozili dwójkę swoich dzieci! Oczywiście zwracalismy im uwagę nie raz, bez rezultatów. Ale ludzie są różniteraz ich dwulatek wypina się z fotelika i w ogóle mu uwagi nie zwracają. Czasami lata z tyłu po samochodzie, a oni zamiast się zatrzymać i go przypiąć to się cieszą, że sprytne dziecko mają. No masakra! jak jechali nad morze (8godz jazdy w nocy) to w ogóle go nie zapinali tylko położyli na tylnym siedzeniu, żeby się wyspal. Oczywiście zobaczyliśmy to po fakcie na zdjęciach z wakacji. A rodzice z przodu, więc nawet reka go nie podtrzymywali. Czasami mam ochotę donieść na policję na własną rodzinę! Bo nóż się w kieszeni otwiera na taką nieodpowiedzialność.
Więc to czy kombinezon, czy spiworek - przy dobrze zapietych pasach i wpietym foteliku jak dla mnie nie robi kardynalnej różnicy. My zainwestowalismy w fotelik (9-36kg) dobrej firmy i wydaliśmy 800zl, szwagierka twierdzi że kupiła "przecież taki sam" za 150zl w supermarkecie. Tyle, że bez testów. -
Kazda robi jak uwaza
ja pas baby safe plus mam chyba od kiedy dowedzialam sie o ciazy wiec juz po 1 miesiacu zakupilam... Co do spiworka coz... Jakos dalej nie potrafie sobie wyobrazic ze mi dziecko ze swojego "wyskoczy" ale wyjdzie w praniu.. Jak dziecko bedzie male i bedzie sie w nim topic to pewnie i dla bezpieczenstwa kupie taki specjalny
ale to juz w praniu zobacze
-
Nie trzeba oczywiście wydawać majatku, wolałabym kupić fotelik używany (ale ze 100% znanego źródła, bezwypadkowy) niż za te same pieniądze szajs z biedronki.
Mi ręce mrowieja od miesiąca i dretwieja także bardzo często. -
nick nieaktualnyDziewczyny, a ja przypominam, że wypadki zdarzają się nie tylko w samochodach. Będziecie tak wszędzie latać i wszystko kupować co ktoś Wam podpowie? Kupicie piec indukcyjny, bo Młode może oparzyć się palnikiem gazowym? Zrobicie remont żeby gniazdka były wysoko? Zmienicie dom, żeby Młode nie spadło po schodach, bo nie ma jak zamontować barierek? A co zrobicie na ulicy jak będzie jechał jakiś oszołom i wjedzie na chodnik - będziecie jeździć czołgiem, nie będziecie chodzić ulicami?
Podałam różne przykłady - niektóre rzeczy wyolbrzymiłam celowo, bo wiadomo, że istnieją zabezpieczenia do gniazdek, czy te barierki, ale niech Malec będzie sprytny tak jak ten z rodziny Mistrzyni, i co?
Fedra, bella84, LadyMK, asia888 lubią tę wiadomość
-
Test - sprawdź czy prawidłowo zapinasz dziecko w foteliku***
1. Załóż dziecku kurtkę zimową, w której podróżuje na co dzień.
2. Umieść dziecko w foteliku oraz zapnij i dopasuj pasy.
3. Zabierz dziecko z fotelika bez poluzowywania pasów.
4. Zdejmij kurtkę, ponownie umieść dziecko w foteliku i zapnij pasy bez dopasowywania ich długości.
5. Jeżeli pod pasem na wysokości obojczyka dziecka zmieści się więcej palców niż dwa, musisz skrócić długość pasa bezpieczeństwa lub zrezygnować z przewożenia dziecka w zimowym ubraniu.Fedra, sebza, Lara 82 lubią tę wiadomość
-
Skończmy ten temat kobitki
Może nie potrzebnie przywolalam go dzisiaj,chciałam tylko "pokazać",jak nie fajne jest gdy ktoś pcha nagminnie swoją opinię,ze niestety wszystko co złe większości się udziela,a co z tym idzie rezygnacja z udzielania się na forum,a szkoda
Sama miałam sytuację podobną na samym początku mojego bytu na forum,wypowiedzialam się jako pielęgniarka,ale ktoś był mądrzejszy z wypowiedziami z internetu,a ja się kierowałam tylko doswiadczeniemGosiak, Fedra, MistrzyniWKochamCieMisiu, Sue, sebza, Penelope lubią tę wiadomość
-
Przepraszam ze odnioslam sie do tego tematu chcialam tylko sprostowac...
Na nikogo sie nie obrazam
Dla mnie rowniez temat jest zamkniety i bardzo zaluje ze dziewczyny tak sie usuwaja...
A tym czasem ide lerzakowac dalej i trzymam kciuki za wizyty...Gosiak, Sue, sebza, Januszkowa, Penelope lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi