Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
No po prostu nie istnieja na tym rynku. Nie mam pojecia czemu! Travel systems sa najbardziej rozpowszechnione, bo bobasa i tak wszedzie musisz zawiezc samochodem, wiec jak wysiadasz z samochodu to fotelik wpinasz w wozek (spacerowke). Moze byc przodem lub tylem do kierunku jazdy. Stawiasz oba daszki i malenstwo jest w calosci chronione przed warunkami atmosferycznymi. Jak jest na tyle duze, zeby siedziec, to jezdzi w spacerowce. Gondole nie funkcjonuja.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Dziewczyny chyba moje pytanko o posiew na paciorkowca zostalo przeoczone wiec sie przypomne
kiedy- w ktorym tyg lekarze wam zalecali zrobic posiew? Bo ja moge za tydzien ( 33 tc 4 dn) u gina pierwszego z brzegu lub tydzien pozniej u mojego gina 34tc 6 dn, jak myslicie ?
-
bella84 wrote:Dziewczyny chyba moje pytanko o posiew na paciorkowca zostalo przeoczone wiec sie przypomne
kiedy- w ktorym tyg lekarze wam zalecali zrobic posiew? Bo ja moge za tydzien ( 33 tc 4 dn) u gina pierwszego z brzegu lub tydzien pozniej u mojego gina 34tc 6 dn, jak myslicie ?
A mi to zrobili na samym poczatku i wiem, ze przed porodem podadza mi antybiotyk, bo mam to dziadostwo.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka, co kraj to obyczaj jednak:)
Gorzej, jak ktoś nie ma samochodu, chociaż w stanach to pewnie mniejszość
Bella, mnie lekarz nic nie zlecał jeszcze, chyba go zapytam na wizycie 30.12, to u mnie bedzie 33t2d, więc chyba czas najwyższy. No chyba, że sam na wizycie zrobi:)
Sebza pisała coś o nawilzaczu powietrza - ja zwierząt nie mam, wiec nie pomogę, ale przed urodzeniem małego chyba też kupię, bo mam bardzo sucho w sypialni.
Bella, Ty pisalaś, że niektóre nawilzacze źle na zwierzęta działają (w sensie, że je denerwują)?
-
bella84 wrote:A to jak wyjdzie wynik pozytywny na paciorkowca to antybiotyk dopiero przed porodem a nie od razu?
Edit: Badanie GBS wykonywane jest na obecność bakterii paciorkowca grupy B, jest przesiewowym badaniem mikrobiologicznym, do którego powinny przystąpić kobiety między 35 a 37 tygodniem ciąży. Oceniane jest wówczas, czy bakterie GBS będą obecne w drogach rodnych kobiety w czasie porodu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2014, 16:28
-
Ja wlasnie nie pamietam czy mi przypadkiem lekarz nie powiedzial, ze pod koniec sie to badanie powtarza. No, ale u mnie juz dawno temu wyszly, wiec wiedza, ze trzeba bedzie mi te antybiotyki podac. Cala masa kobiet ma te bakterie, nam one nic nie robia, ale dziecko moze od nich powaznie zachorowac. Mi tylko nie podoba sie fakt, ze skoro to jest cos, co robi sie na koniec, to co jesli porod zacznie sie przedwczesnie? :[08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Sue wrote:Eee, to ja mam jeszcze czasu jak lasu;) ale gina zapytam i tak na wizycie o to:)
A to prawda, że przed porodem trzeba powtarzać te wszystkie hivy, kily i inne?
Oprócz tego morfologię, mocz, badanie czystości pochwy, antygen HBs, GBS, w grupie kobiet ze zwiększonym ryzykiem zakażenia: VDRL, HCV
-
Laurka wrote:Ja wlasnie nie pamietam czy mi przypadkiem lekarz nie powiedzial, ze pod koniec sie to badanie powtarza. No, ale u mnie juz dawno temu wyszly, wiec wiedza, ze trzeba bedzie mi te antybiotyki podac. Cala masa kobiet ma te bakterie, nam one nic nie robia, ale dziecko moze od nich powaznie zachorowac. Mi tylko nie podoba sie fakt, ze skoro to jest cos, co robi sie na koniec, to co jesli porod zacznie sie przedwczesnie? :[
-
Hej hej.
Ale napisalyscie duzo. Nadrobilam ale pewnie nie kazdej z was odpowiem bo juz polowy nie pamietam.
Laurka a widzialas wozek Chicco URBAN. Mi sie szalenie podoba i jest mega funkcjonalny. Widzialam juz kilka w Pl w uzyciu wiec moze i u was by sie sprawdzil.
Moj gin mowil ze badanie na GBS zrobi mi w 36tc bo wlasnie lepiej pozniej zrobic.
Justta czekam na info czy wstydnis nadal jest wstydnisiem. I oczywiscie trzymam kciuki
Ja mam juz dzis za soba kawal roboty teraz leze i odpoczywam. Pasztet sie piecze wiec pachnie swietamina jutro zostalo mi upiec boczek, zrobic rybe po grecku i upiec sernik. No nie wspom e o pastowaniu podlog bo po skreca iu wczoraj stolika a dzis krzesel ni widu ni slychu mojej pieknej podlogi. Grrr
Ja tez sie zastanawiam nad Atakasobiejedna. Szkoda ze nie pisze.
Sloneczna jak twoj zus? Wiesz cos? -
Sue, ja mam uniwersalna folie- chyba normalnie kosztuje 29 zl a ja dostalam jako gratis, dokupilam tez folie do fotelika.
wydaje mi sie ze uniwersalna to uniwersalna:) wiec do Twojego tez.
Asia Szw- nic jeszcze nie wiem, dopiero minelo 22 dni.
ale zadnego tel o kontroli ani nic. wiec moze juz z gory jestem skreslona? nie wiem. Kontroli na zwolnieniu tez nie mialam.
9 stycznia pojade zawiezc kolejne zwolnienie wiec moze juz bede wiedziec. -
Sloneczna a masz aktywne to konto PUE ZUS bo tam wszystko widac. Gdyby cos bylo nie tak to by dzwonili. Ja jutro mam dostac kolejny przelew.
Jak dobrze...
Laurka lepiej wziac ten antybiotyk akurat nawet jak nie masz niz nic nie dostac na to swinstwo. Podobno dla maluszka to jest bardzo niebezpieczne. Nawet przy CC podaja antybiotyk. -
Laurka W Brukseli travel system tez wiedzie prym, zdecydowanie jest ich wiecej choc gondolki tez sa.
nic nie wiem o tym badaniu na paciorkowce, poki co tyle wiem ze badania odnosnie znieczulenia czy bede mogla miec podane bede miala pod koniec ciazy i to juz chyba wszystko z badan.
Wedlug mojej gin 8 miesiac zaczne dopiero za tydzien czyli 32 wedlug suwaczka, 33 wedlug Belly, kazdy liczy inaczej mozna zglupiec :p
a i wyczytalam taka ciekawostke ostatnio ze jestesmy juz na takim etapie ciazy ze obecna aktywnosc jaka maja nasze maluchy to bedzie prawdopodobnie ich temperament po porodzie, wiec ruchliwe beda ruchiwe a spokojne beda spokojne po urodzeniu ;p