X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja, a może od Wigilii zafundowałaś, żabce jakiegoś innego niż zwykle jedzonka dobrego i w większych ilościach i dlatego tak szarżuje :-)

Gosiak lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatrycjaP wrote:
    Ja mam okropne obrzęki.. Też właśnie ginekolog kazała mi mało pić i przepisała cyclo3 , 4 razy dziennie - któraś z Was też bierze?
    Hm , no to ciekawe, bo jednak wbrew pozorom jak się nam woda zatrzymuje, to powinno się więcej pić, moja ginekolog tak mówi, wszędzie tak piszą + mój tybetański doktor mówi to samo. Wypłukuje się wtedy toksyny.

"pij dużo wody – płyny poprawiają filtrację nerkową i pozwalają usunąć z organizmu wiele toksyn"

http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/obrzeki-w-ciazy-skad-sie-biora-i-jak-sobie-z-nimi-radzic_34929.html

Choć wydaje ci się najlepszym rozwiązaniem, to ograniczanie picia absolutnie nie wpływa na zmniejszenie obrzęków. Mało tego. Gdy pijesz zbyt mało płynów, narażasz się na odwodnienie, zaburzenia elektrolitowe, a nawet kamicę nerkową. A to jest niebezpieczne. Dlatego pij ok. 2 litrów dziennie, najlepiej niegazowanej wody mineralnej (naraz 2 szklanki, nie więcej). Zrezygnuj z kawy i herbaty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 11:50

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację z tesciowymi.....ale coraz częściej myślę o tym ze faktycznie córką nie jestem tylko synową. I choćbym nie wiem jaka była i tak córka i jej dzieci będą ważniejsze jak mój mąż i jego rodzina,a to tylko dlatego ze jesteśmy zaradni,z czego jestem baaaaaaardzoooooo dumna :-)

Co do ruchow,przed przygotowaniami do Świat mój Mały dawał znać cały czas o sobie,szalał strasznie,nawet mówiłam ze go nie poznaję. A teraz spokój znowu,tylko drżenia,wystawienie pupy,nóżki i prezenia się w sposób bardzo umiarkowany.

Obrzęki....z tym to różnie,bo przy obwodowych stosuje się diuretyki. I właśnie nie pije się hektolitrów płynów tylko ok 2 l. Przy obrzekach typowo kostnych,gdy bierze się Mg pić ok 3 l płynów,najlepiej wody niegazowanej z mała ilością Na

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak ja ostatnio po nocy też jestem lekko opuchnięta, ale myślę, że to przez krążenie, no bo dużo muszę leżeć. Jak wstaję i trochę pochodzę jest lepiej. Poza tym ja co drugą noc mam problemy z prawą ręką i palcami taki ból mnie łapie i mrowienie, że szok. A pić wodę staram się cały czas bo mam wrażenie, że misiek ma tam w brzuszku czyściej :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 12:03

Gosiak lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Gosiak ja ostatnio po nocy też jestem lekko opuchnięta po nocy, ale myślę, że to przez krążenie, no bo dużo muszę leżeć. Jak wstaję i trochę pochodzę jest lepiej. Poza tym ja co drugą noc mam problemy z prawą ręką i palcami taki ból mnie łapie i mrowienie, że szok. A pić wodę staram się cały czas bo mam wrażenie, że misiek ma tam w brzuszku czyściej :-)
    Dokładnie, też czytałam, że im więcej pijemy tym są czystsze wody i szybciej są wydalane produkty przemiany materii maluszka.

Lara 82 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 grudnia 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wczoraj czytałam, że nasze maluchy powoli zaczynają wypijać po ok 700ml wód dziennie, także mają się z czego oczyszczać :)

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, byłam na spacerze, wypiłam sporo wody, poleżałam z nogami w górze i wszystko ładnie zeszło. Dobra nasza. Jabłka też ponoć pomagają no i ryż... to może na obiad zapodam dziś brązowy ryż.
    Palce znowu jak u pianistki :P

cath, Lara 82 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ;) wstyd przyznać, ale dopiero otworzyłam oczy, nie ma to jak we własnym wyrku ;)

Gosiak, Lara 82 lubią tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• cath Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia co do wózka ja mam swój złożony i wietrzy sie w siłowni :) bo jak wstawiliśmy do pokoiku młodej to waliło niestety plastikiem!! :/ wiec do innego pomieszczenia go wprowadziliśmy :)

Moj brzuch jest ewidentnie juz niżej!

Moja tesciowa nie jest zla. Pomoże i wg do rany przyłóż, ale wtrąca sie (chociaż teraz juz mniej gdy wie ze ja się jej postawie) no i musi zawsze na swoim postawić. I wie wszystko lepiej. A tak na nią nie narzekam :D dobrze gotuje <3 mowie zawsze pomoże. Chociaż jk bede rodzic to ona bedzie ostatnia osoba ktora poproszę o zawiezienie mnie na porodowke!!

Ja mam taka chcice na jabłka jak w pierwszym trymestrze!!

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do opuchnięć i obrzęków tez slyszalam aby pic dużo wody. Ale nie wiem czy to pomaga :D nie mam tego problemu. Raz tylko mialam kostki opuchnięte w ciąży ale szybko zeszlo. :) pierścionka i obrączki juz nie nosze bo boje sie ze jakby miały mi palce opuchnac to trzeba by bylo rozcinać a ja jestem bardzo sentymentalna :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath a ja mam jazde na owoce i na spanie <3 też dokładnie przypomina mi to 1 trymestr ;) to już tak nas bierze podejrzewam przed porodem ;)

cath lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• cath Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    Cath a ja mam jazde na owoce i na spanie <3 też dokładnie przypomina mi to 1 trymestr ;) to już tak nas bierze podejrzewam przed porodem ;)
    No ja w pierwszym trymestrze codziennie jadlam po dwa trzy jabłka i teraz tez! Caly czas mysle o jablkach! Ślinka mi cieknie na sama myśl :D hahah dziwne :D moze cos w tym jest ze jaki I trymestr taki III :D

A dziewczyny kupujecie łóżeczko turystyczne?

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja teściowa też jest cudowna, nie mogę narzekać :)
    I uważam, że teściom należy się szacunek, ale to nie jest tak jak z rodzicami. To na poczatku są dla nas obcy ludzie, ktorzy wychowali naszych mężów. I jeśli ktoś od samego początku zachowuje się tak, że odpycha od siebie, to ciężko potem zbudować jakieś relacje. Ja zawsze byłam dla mojej teściowej miła i serdeczna, no bo jakoś trzeba zacząć, ale tu muszą się starać obie strony, bo inaczej nic nie zrobimy.
    Myślę też, że nie do końca chodzi o to, co te teściowe czy inni mówią, tylko jak. Wydaje mi się, że teściowa januszkowej raczej chciała jej po prostu dogryźć:/
    Bo jest różnica w mówieniu komuś, że ładnie się zaokrąglił brzuszek, a mówienie, zobacz jaka Ty jestes gruba, a ona chuda:)
    A ciężarne na pewno są bardziej czułe na uwagi co do wyglądu, bo nie zawsze my wpływ na to - na wielkość brzucha czy na to, że np puchniemy. Lepiej się chyba nie odezwać.

cath, Lara 82, asia888, Januszkowa, sebza, Penelope lubią tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i witam się w nowym, 34 tygodniu:) do porodu 49 dni, aaaaa!

angelcia, Gosiak, Patrycja20, Januszkowa, juska19, Fedra lubią tę wiadomość

• cath Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue dobrze to ujęłaś! Tu musza starać sie dwie strony. Ja moja tesciowa przyzwyczaiłam ze zawsze sie z nią zgadzałam. Ale jak przyszlo do ślubu i postawiłam na swoim w niektórych kwestiach to juz nie byla dla mnie taka miła. Wręcz czasem nawet miałam wrażenie ze robi mi na złość. :) teraz nasze relacje sa różne ale nie sa jakies zle. Mna sie tez nie interesuje moja córka yez nie. Moze to i lepiej. :)
    Moj mąż ma siostrę i moja tesciowa za nią wszystko robi!! Rozwód jej zalatwiala nawet! Wszytko za nią robi rachunki placi nawet. I w kolko jest Kina to Kina tamto!

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej, Cath, ludzie tak robią i potem mamy takich upośledzonych społecznie ludzi!!
    Kocham moich rodziców za to, że oni dają mi rady tylko jak sama zapytam, że się nie wtrącają.
    Moja mama, jak kupowałam wyprawkę powiedziała mi, że chce mi zrobić jakiś prezent, ale nie wiedziała co i mowi "dam Ci kasę, kupisz co bedziesz potrzebować i jakie Ci sie bedzie podobać, bo ja się nie znam". Lubię to w niej, że się nie wtrąca. Ale ma wtrącającą się we wszystko mamę i teściową, więc nie chce być taka sama:)

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath wczoraj czytalam, ze brzuch opada na 2-3tyg przed porodem;) no ale u Ciebie tak to juz bedzie wychodzilo;)

Angelciu my rozlizylismy wozek a potem schowalismy bo mieszkamy w bloku i zdaze go wyjac. Fotelik tez.

Kacik nie jest gotowy, lozeczko teraz zamowimy a i postanowilismy zmienic meble bo mialam w pokoju stare i bedziemy w styczniu robic rewolucje i szafe na wymiar w bialym polysku;)

Dzis wstawilam kolorowe pranie, poprasowalam pare pajacow. Potem jeszcze reszta ubranek, kocyki, rozek, mata.
    A ten reczniczek z kapturkiem bierzecie do szpitala?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2014, 13:24

cath lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Jej, Cath, ludzie tak robią i potem mamy takich upośledzonych społecznie ludzi!!
    Kocham moich rodziców za to, że oni dają mi rady tylko jak sama zapytam, że się nie wtrącają.
    Moja mama, jak kupowałam wyprawkę powiedziała mi, że chce mi zrobić jakiś prezent, ale nie wiedziała co i mowi "dam Ci kasę, kupisz co bedziesz potrzebować i jakie Ci sie bedzie podobać, bo ja się nie znam". Lubię to w niej, że się nie wtrąca. Ale ma wtrącającą się we wszystko mamę i teściową, więc nie chce być taka sama:)
    Moja mama tez zapyta się mnie co potrzebuje itp. I pójdziemy razem i wybierzemy. Moja tesciowa miesiąc temu powiedziala ze kupi koldre młodej i pościel. Mowie super pewnie an święta prezent dostaniemy. Co wy. A ja juz chciałabym to miec wywietrzyć, pościel wyprać itp. Musze męża namówić aby sie zapytal czy ona ma zamiar kupic to bo jak tak tylko palnela to sama kupie bez problemu. :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Cath wczoraj czytalam, ze brzuch opada na 2-3tyg przed porodem;) no ale u Ciebie tak to juz bedzie wychodzilo;)

Angelciu my rozlizylismy wozek a potem schowalismy bo mieszkamy w bloku i zdaze go wyjac. Fotelik tez.

Kacik nie jest gotowy, lozeczko teraz zamowimy a i postanowilismy zmienic meble bo muslam w pokoju stare i bedziemy w styczniu robic rewolucje i szafe na wymiar w bialym polysku;)

Dzis wstawilam kolorowe pranie, poprasowalam pare pajacow. Potem jeszcze reszta ubranek, kocyki, rozek, mata.
    A ten reczniczek z kapturkiem bierzecie do szpitala?
    No nawet i 4 tygodnie przed może opaść :) aj ja tam sie ciesze ze coraz bliżej. :D moze wyda sie to dziwne ale ja nie mogę sie doczekać porodu :D hahah :D serio! Chce sie sama przekonać jak to jest! :D mój mąż stwierdzil ze dziwna jestem :D a ja mu powiedziałam "widziały gały co brały" :D to sie dogadaliśmy :D
    Co do ręcznika z kapturkiem nie wiem czy brać :D najlepiej w szpitalu sie dowiedziec czy potrzebny :) wiem ze pieluchy tetrowe na pewno. :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • PatrycjaP Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2014, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w kartach wyprawkowych pisze, że brać ręcznik z kapturkiem

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

Maja<3 http://www.iv.pl/images/89232029326301542917_thumb.jpg 3jgxyx8d3zgfl70x.png
‹‹ 1589 1590 1591 1592 1593 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ