X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hwesta- moim zdaniem trzeba sprawdzic szyjke macicy- czesto twardnienia wystepuja przy skracaniu.
    mi sie skracala a zadnych plamien nie mialam..

Lara 82 lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wklejam przepis laureczka:

Składniki na keksówkę o wymiarach 31 x 11 cm:
    400 ml śmietany 30% lub 36 %
    1 szklanka cukru
    100 g masła
    Wykonanie:
    Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać (aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru) i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać masło i redukować na średnim ogniu przez 15-25 minut- masa powinna buzować i wyglądać jak lekko żółta piana. Gdy masa krówkowa będzie miała już jednolitą konsystencję i nieco się uspokoi należy być czujnym, ponieważ łatwo ją będzie można przypalić. Po pierwsze powinniśmy ją dokładnie zamieszać co jakiś czas. Jeśli masa zacznie ‚beżowieć to znak, że jesteśmy już bardzo blisko końca. W momencie kiedy masa będzie miała pożądaną konsystencję i kolor (więcej na ten temat we wskazówkach), należy ją przelać do formy wyłożonej folią aluminiową i wystudzić (najlepiej zostawić ten proces na noc). Kiedy masa będzie twarda, należy ją pokroić w pożądanej wielokści kawałki i zjeść. Cukierki można zawinąć w pocięte kawałki papieru do pieczenia. Smacznego :)

Wskazówki:
    1. Co zrobić aby krówki były kruche:
    nie należy przechowywać ich w lodówce, lecz w temperaturze pokojowej,
    im dłużej gotujemy masę (w końcowej fazie) tym większe prawdopodobieństwo kruchości
    2. Sposoby na krówki ciągutki:
    gdy tylko masa będzie miała odpowiednio beżowy kolor i gęstość, należy ją zdjąć z palnika
    gotowe krówki przechowywać w lodówce

laureczka25 lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moje zastygly- zaraz bedziemy probowac:) czekam na meza:) ale sa kruche bardziej- chyba za dlugo gotowalam:) ale i tak super:) i ladnie sie kroja:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sloneczna_85 mi sie skrocila i rozwarla w 13 tyg, bylam wtedy w szpitalu i wszystko wrocilo do normy, od tego czasu biore duphaston i nospe, ale wtedy mialam miesiaczkowe bole przy skracaniu... mam wizyte 7 stycznia, jak dalej bedzie twardnial, to przeloze na 2 stycznia i sprawdzę. szyjke kontroluję co 2-3 tygodnie, ostatnio 4,2 cm i zamknięta (2 tyg temu)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2014, 16:14

• ash Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez sie szyjka skróciła jak brzuch sie napinal i twardnial.

Zakupy zrobione, mąż wszystko ogarnął :)
    Sałatka tunczykowa zrobiona, Picolo się chłodzi na tarasie :)
    Bedzie szaleństwo :D

Gosiak, słoneczna 85, Fedra lubią tę wiadomość

ug3715nmrb0zdbvc.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hwesta spokojnie, nie u każdego skurcze BH oznaczają skracanie się szyjki. Mnie się napina tak brzuch też od ok 26tc i żyjemy z Młodą nadal w dwupaku bez większych niespodzianek. Jednak jeśli faktycznie będziesz się martwić to przenieś tą wizytę dla świętego spokoju.

hwesta lubi tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hwesta, dokładnie. Jeśli Cię to niepokoi, to lepiej skontroluj, ale nie zawsze muszą te skurcze oznaczać skracanie szyjki - u mnie są spowodowane tym, że np za duzo chodzę czy się przeciążam.
    Staraj się dużo odpoczywać, a jesli intuicja Ci podpowiada, że coś jest nie tak - idź do lekarza.
    Jestem zdania, że mama wie najlepiej :*

Uważaj na siebie i się nie stresuj!!

hwesta lubi tę wiadomość

• Bietka Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się, że przepis na krówki żyje :) ja odkąd go mam już nie kupuję sklepowych ;p generalnie lubię robić coś co można kupić w sklepie sama w domu np chałwę, masło orzechowe, sezamki. Czuję się lepiej z tym, ze wiem z czego to jest zrobione ;p

JA już wrapy zrobiłam, rosół ugotowany, czeka na jutrzejszego kaca męża ;) jeszcze tylko qesadilla ale to już wieczorkiem na świeżo:)

Mamusie ja Wam życzę aby ten 2015 rok był spokojny, pełny miłości i radości.
    Życzę aby partnerzy pomagali Wam przy maleństwach i żeby ten rok był tym szczególnym!!!

Patrycja20, megg, Gosiak, asia888, Sue, Lara 82, Januszkowa, Fedra lubią tę wiadomość

c7hyim7.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam stwardnienia bez skracania, jak widać co kobitka to inaczej :)
    A i zmierzylam brzuszysko. 100cm kochanego ciałka

Patrycja20, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAtiś ja też 100 :)

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka jaka qesalisa? ;)

Mi nie chodzi ze przy kazdym twardnieniu sie skraca tylko zeby nie bylo tak ze mowimy ze ok bo to normalne i hwesta bedzue spokojna a moze jej sie skracac szyjka i lepiej w pore to wiedziec bo u mnie tak bylo a nawet twardnien moze i nie mialam, nie tak jak teraz. 26 tydz to wczesnie. Wolalabym pojsc 2 stycznia i byc spokojna

ash, Lara 82 lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju to mi tak brzuszek wywalilo? Nie bylo i nie bylo i masz;)

baloniku nasz malutki! Rosnij duzy okraglutki;)

Sue, Fedra lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sernik w piekarniku, poślubiony sprząta :) W tesco na warzywach i wędlinach pustki. A ludzi co nie miara! Po raz pierwszy wykorzystałam swój przywilej w kasie pierwszeństwa :D Kolejka była pełna ludzi z alkoholem i chipsami, a ja podchodzę i pytam się w kasie jak to jest z tym pierwszeństwem, a pani, że jak podejdę to od razu mnie skasuje, to ja wołam męża i od razu nas skasowała :D A reszta musiała czekać :D

A potem mój mąż wymyślił, że może nie będziemy nic gotować na kolację i zjemy na mieście :)

Sue, Fedra lubią tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się boję mierzyć :D Ja przed ciążą miałam dużo, co dopiero teraz!

relg9vvjrtqik460.png

• NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 31 grudnia 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue, wybrałaś już sukienkę na ślub? :)

atdc20mmmoziyqnb.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dolaczam sie do zyczen! Spelnienia marzen w 2015 roku, zdrowych maluszkow i latwych porodow!

My tez zostajemy w domku, chipsy i kanapki beda, szalenstwo ;) i picollo oczywiscie!

Pia Gizela, megg, Lara 82, Januszkowa, Fedra, Angélique89 lubią tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NASTA wrote:
    Sue, wybrałaś już sukienkę na ślub? :)

Jeszcze nie, ale szukam cały czas:)
    Zastanawiam się nad fasonem, bo znalazłam taka złota w happy mum, ale nie wiem czy nie lepiej białą:)

Kurcze, coś mnie chyba rozkłada, oł noł!!
    Źle się czuję, nie wiem czy nie mam gorączki :(

• beatka85 Debiutantka

Wysłany: 31 grudnia 2014, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również dołączam się do życzeń, dużo zdrowia, szczescia, spełnienie marzeń w 2015roku a dzis udanej zabawy

my zostajemy w domu przychodzą znajomi, ja jestem leżąca wieć mąż sprząta i gotuje i donosi mi jedzenie celem zaopiniowania:)
    Nasz synek wyspała się w dzien więc pewnie doczeka do 12 ale za to będę miała kompana do piccolo:)

megg, Penelope, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość

3jgxkrntnpqywc5y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 grudnia 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue http://allegro.pl/c01011-asos-maternity-sukienka-ciazowa-midi-plisow-i4921557032.html?no-rwd=1 przejrzyj na allegro z asosa,maja ładne białe ciazowe:)

• megg Autorytet

Wysłany: 31 grudnia 2014, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krówki zrobione. Szkoda ze trzeba czekać aż zastygna

A ja na dziś zakupiłam sobie karmi i laysy cebulowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2014, 19:30

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
‹‹ 1625 1626 1627 1628 1629 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ