Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
wklejam przepis laureczka:
Składniki na keksówkę o wymiarach 31 x 11 cm:
400 ml śmietany 30% lub 36 %
1 szklanka cukru
100 g masła
Wykonanie:
Śmietanę i cukier dokładnie wymieszać (aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru) i doprowadzić do wrzenia, następnie dodać masło i redukować na średnim ogniu przez 15-25 minut- masa powinna buzować i wyglądać jak lekko żółta piana. Gdy masa krówkowa będzie miała już jednolitą konsystencję i nieco się uspokoi należy być czujnym, ponieważ łatwo ją będzie można przypalić. Po pierwsze powinniśmy ją dokładnie zamieszać co jakiś czas. Jeśli masa zacznie ‚beżowieć to znak, że jesteśmy już bardzo blisko końca. W momencie kiedy masa będzie miała pożądaną konsystencję i kolor (więcej na ten temat we wskazówkach), należy ją przelać do formy wyłożonej folią aluminiową i wystudzić (najlepiej zostawić ten proces na noc). Kiedy masa będzie twarda, należy ją pokroić w pożądanej wielokści kawałki i zjeść. Cukierki można zawinąć w pocięte kawałki papieru do pieczenia. Smacznego
Wskazówki:
1. Co zrobić aby krówki były kruche:
nie należy przechowywać ich w lodówce, lecz w temperaturze pokojowej,
im dłużej gotujemy masę (w końcowej fazie) tym większe prawdopodobieństwo kruchości
2. Sposoby na krówki ciągutki:
gdy tylko masa będzie miała odpowiednio beżowy kolor i gęstość, należy ją zdjąć z palnika
gotowe krówki przechowywać w lodówce
laureczka25 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysloneczna_85 mi sie skrocila i rozwarla w 13 tyg, bylam wtedy w szpitalu i wszystko wrocilo do normy, od tego czasu biore duphaston i nospe, ale wtedy mialam miesiaczkowe bole przy skracaniu... mam wizyte 7 stycznia, jak dalej bedzie twardnial, to przeloze na 2 stycznia i sprawdzę. szyjke kontroluję co 2-3 tygodnie, ostatnio 4,2 cm i zamknięta (2 tyg temu)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2014, 16:14
-
nick nieaktualnyHwesta spokojnie, nie u każdego skurcze BH oznaczają skracanie się szyjki. Mnie się napina tak brzuch też od ok 26tc i żyjemy z Młodą nadal w dwupaku bez większych niespodzianek. Jednak jeśli faktycznie będziesz się martwić to przenieś tą wizytę dla świętego spokoju.
hwesta lubi tę wiadomość
-
Hwesta, dokładnie. Jeśli Cię to niepokoi, to lepiej skontroluj, ale nie zawsze muszą te skurcze oznaczać skracanie szyjki - u mnie są spowodowane tym, że np za duzo chodzę czy się przeciążam.
Staraj się dużo odpoczywać, a jesli intuicja Ci podpowiada, że coś jest nie tak - idź do lekarza.
Jestem zdania, że mama wie najlepiej :*
Uważaj na siebie i się nie stresuj!!hwesta lubi tę wiadomość
-
Cieszę się, że przepis na krówki żyje
ja odkąd go mam już nie kupuję sklepowych ;p generalnie lubię robić coś co można kupić w sklepie sama w domu np chałwę, masło orzechowe, sezamki. Czuję się lepiej z tym, ze wiem z czego to jest zrobione ;p
JA już wrapy zrobiłam, rosół ugotowany, czeka na jutrzejszego kaca mężajeszcze tylko qesadilla ale to już wieczorkiem na świeżo:)
Mamusie ja Wam życzę aby ten 2015 rok był spokojny, pełny miłości i radości.
Życzę aby partnerzy pomagali Wam przy maleństwach i żeby ten rok był tym szczególnym!!!Patrycja20, megg, Gosiak, asia888, Sue, Lara 82, Januszkowa, Fedra lubią tę wiadomość
-
Bietka jaka qesalisa?
Mi nie chodzi ze przy kazdym twardnieniu sie skraca tylko zeby nie bylo tak ze mowimy ze ok bo to normalne i hwesta bedzue spokojna a moze jej sie skracac szyjka i lepiej w pore to wiedziec bo u mnie tak bylo a nawet twardnien moze i nie mialam, nie tak jak teraz. 26 tydz to wczesnie. Wolalabym pojsc 2 stycznia i byc spokojnaash, Lara 82 lubią tę wiadomość
-
Sernik w piekarniku, poślubiony sprząta
W tesco na warzywach i wędlinach pustki. A ludzi co nie miara! Po raz pierwszy wykorzystałam swój przywilej w kasie pierwszeństwa
Kolejka była pełna ludzi z alkoholem i chipsami, a ja podchodzę i pytam się w kasie jak to jest z tym pierwszeństwem, a pani, że jak podejdę to od razu mnie skasuje, to ja wołam męża i od razu nas skasowała
A reszta musiała czekać
A potem mój mąż wymyślił, że może nie będziemy nic gotować na kolację i zjemy na mieścieSue, Fedra lubią tę wiadomość
-
Dolaczam sie do zyczen! Spelnienia marzen w 2015 roku, zdrowych maluszkow i latwych porodow!
My tez zostajemy w domku, chipsy i kanapki beda, szalenstwoi picollo oczywiscie!
Pia Gizela, megg, Lara 82, Januszkowa, Fedra, Angélique89 lubią tę wiadomość
-
NASTA wrote:Sue, wybrałaś już sukienkę na ślub?
Jeszcze nie, ale szukam cały czas:)
Zastanawiam się nad fasonem, bo znalazłam taka złota w happy mum, ale nie wiem czy nie lepiej białą
Kurcze, coś mnie chyba rozkłada, oł noł!!
Źle się czuję, nie wiem czy nie mam gorączki
-
Ja również dołączam się do życzeń, dużo zdrowia, szczescia, spełnienie marzeń w 2015roku a dzis udanej zabawy
my zostajemy w domu przychodzą znajomi, ja jestem leżąca wieć mąż sprząta i gotuje i donosi mi jedzenie celem zaopiniowania:)
Nasz synek wyspała się w dzien więc pewnie doczeka do 12 ale za to będę miała kompana do piccolo:)megg, Penelope, Fedra, Lara 82 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny