Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Przedszkolanka super zdjecia widzialam w twoim pamietniku laseczko.
Sloneczna ja mam tak 102cm od dawna i chyba juz nie urosnie. Bo by mnie rozerwalo chyba. Ja wczesnie mialam w tym samym miejscu 60cm, takze tez eazne ile mialas wczesniej.
słoneczna 85, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość
-
Lady trzymam kciuki za Was!
Witam się w 37 t.c.
Zaczynam go niestety z pojawiającym się rozstępem na brzuchu. Będę smarować w tym miejscu jeszcze więcej, ale nie wiem czy coś to da
Jestem tak osłabiona tym przeziębieniem, że nie mam siły na nic. Jestem zła czytając wasze plany dnia, bo też chciałabym coś robić, a zwyczajnie w świecie nie mam siły
Lara 82 lubi tę wiadomość
-
Co do tej ciazy donoszonej z tego co ja wiem to 37 ukonczony tydzien jest wtedy gdy na suwaczku pokazuje tydzien 38 rozpoczety. 37 tydzien na suwaczku to jest 37 tydz rozpoczety a nie ukonczony
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 11:23
Gosiak, Januszkowa lubią tę wiadomość
-
asia888 wrote:Co do tej ciazy donoszonej z tego co ja wiem to 37 ukonczony tydzien jest wtedy gdy na suwaczku pokazuje tydzien 38 rozpoczety. 37 tydzien na suwaczku to jest 37 tydz rozpoczety a nie ukonczony
-
A mi się wydaje że suwaczki pokazują te skończone tygodnie. Ale może zależy też od suwaczka? U mnie jak pokazuje 37 to jest to skończony, a Belly wtedy pokazuje 38 (rozpoczęty).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 11:38
justta, Penelope lubią tę wiadomość
-
Suwak pokazuje skonczone bo ja na suwaku mam 35 a napisane jest ze jestem w 36 tygodniu.
i np jak mialam 34 tyg i 4 dni to jestem w 34 skonczonym .
czyli 18 stycznia w niedziele wyswietli mi sie 36 na suwaku ( skonczony) a bedzie napsiane ze jestem w 37 tyg
a za 2 tyg w niedziele pokaze sie 37 na suwaku a bedzie napsiane ze jestem w 38.
czyli ciaza donoszona.
Pessar mi sciagnal jak bedzie 37 tyg plus 2 dni
Penelope, Sue lubią tę wiadomość
-
Tez mi sie tak wydaje.
Ja mam np. dzis 36+5 czyli 36 pełnych tygodni i 5 dni z następnego tygodnia. Czyli w środę będzie za mną pełnych 37 tygodni skończonych. Powiem Wam, ze jak ktoś sie mnie pyta w którym jestem tyg to mówię właśnie te ukończone a nie zaczęte.justta, Penelope lubią tę wiadomość
Pola
Hania -
Katiś jestem tego samego zdania, belly pokazuje przy 36 tc 5dn że jesteśmy w 37 tc, czyli mamy skończone 36 tygodni
czyli w środę 37 ciąża donoszona
i taki sam podpis będzie na suwaczku zresztą, ale spotkałam się z różną opinią dotyczącą ciąży donoszonej, jedni mówią, że skończony 37, a inni, że 38
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 11:57
Penelope lubi tę wiadomość
-
Ja szczerze mowiac licze inaczej, U mnie to co jest na suwaku pokrywa sie z tym co mam w dokumentach z badan i wizyt u roznych lekarzy. Jak mam 31 + 5 np to jestem nadal w 31 tygodniu i to idzie po prostu nadal 31 tydzien, tak mi sie wydaje. 31+0 to pierwszy dzien tyg 31, 31+6 to ostatani dzien tygodnia 31. mimo ze belly twierdzi ze ciaza jest tydzien starsza. przynajmniej tak tutaj licza lekarze. dzis ide na wizyte na 13:30 to dopytam sie dokladnie od kiedy jest w moim przypadku ciaza donoszona zeby byc pewna, bo moge sie mylic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2015, 11:57
-
Suwaczki pokazują te skończone. I lekarze operują tymi skonczonymi, jak byłam w szpitalu i np. wpisywali do KTG to tez im tak wychodziło. Dawałam datę ostatniej @ i mówili ok czyli np. 34 i 3 dni. Nikt nie mówił 35 tydz.
justta, Penelope, Laurka, słoneczna 85 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa po wizycie - USG było, jest ok. Jutro idę o 14stej na pobranie GBS do gina - mam za free. Rozkażę mu jeszcze dać mi skierowania na badania, ewentualnie niech mi powie jakie jeszcze są potrzebne i zrobię na swój koszt, bo to nie majątek.
Zaproponował mi, abym 31.01 przyjechała do szpitala, bo ma dyżur żebym sobie oglądnęła porodówkę - haha, a dotrwam ja to do 31.01?! :o
Definitywnie czuję na górnej ściance w środku łebek Ady, gdzie wcześniej to było niewyczuwalne także... Każde jej najmniejsze przesunięcie czuję na mojej szyjce.
No i coś mi tam bąknął o kolejnej wizycie 27.01 - no dobra, dotąd dotrwamKatiś, Patrycja20, Penelope, Lara 82, asia888, Gosiak, justta, Januszkowa, megg, Bietka lubią tę wiadomość
-
Dokładnie tak jak pokazują suwaczki. Ale to wychodzi na to samo bo oni chcą wiedzieć dokładnie i ja zawsze mówię tak jak suwak. Czyli dziś mam 35 i 6, a jutro skończę 36 tydzień i zaczniemy 37.
Ciąża donoszona jest w 37 tc skończonym, czyli jak nasz suwak pokaże właśnie liczbę 37. W tym czasie lekarze zaczynają zdejmować pessary i szwy.
Natomiast najbezpieczniejszy czas to pomiędzy 38, a 41.
Choć jeśli w 37 tc zaczynają się skurcze to już nikt niczego nie będzie zatrzymywał, widocznie organizm tak chce.Penelope, justta lubią tę wiadomość
-
Ja liczę tygodnie tak jak napisałam, wiele dyskusji już było. Mi belly samo pisze przy cyfrze 37 ze jestem w 38 i 37 to ukończone a liczba od 1-6 to dzień z nowego tygodnia, tego 38 go. Ale szczerze to już było tyle o tych tygodniach że ja już pasuje ten temat. Mi się pokrywa wszystko i ok. Asiaa, licz jak Ci wygodnie
Lara 82, justta, sebza lubią tę wiadomość
-
Oba sposoby liczenia są poprawne i wszyscy mamy rację. Są tygodnie skończone, te pełne którymi wygląda na to że lekarze operują głównie, i te rozpoczęte które pozakuje Belly, to według mnie takie "robocze" dla zaokrąglenia.
Jak mnie ktoś pyta a wiek ciąży to mówię 9 miesiąc. Bo zwłaszcza Ci co w ciąży nie byli nie kalkulują tygodni i to dla ich niezrozumiałe. Przynajmniej pamiętam że tak było ze mną przed ciążą kiedy pytałam sama inne ciężarne. Pojęcia nie miałam jak zaawansowana to ciąża jak mi ktoś tygodniem rzuciłHihihi
Gosiak, justta, asia888, Patrycja20, Penelope lubią tę wiadomość
-
Moja ginka liczy skończone tygodnie, nawet jeśli mam np. 34 i 5 to dla niej jest 34 i już
Skończyłam poprawki w mojej pracy. Muszę jeszcze ją wydrukować i zawieźć dziś promotorce na seminarium. Ciekawe ile razy jeszcze będę ją drukować :]
Ale najpierw zjem sobie ciepłą zupkę
Przedszkolanka supcio fotki!
Gosiak, justta, asia888, Penelope lubią tę wiadomość