X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka to jeszcze bede musiala przemyslec to miejsce rodzenia. :)
    A moge wiedziec z jakiej czesci Bielska jestes?

Asia ja tez trzymam kciuki jesli to juz to. :)

Asia888 Dokladnie! Tylko dlaczego nadal nie ma takiej mozliwosci w kazdym szpitalu?

• truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam nadzieje ze mnie nic nie weźmie teraz... bo ja nawet siły nie mam z łóżka wyjść a co dopiero rodzić :/ a malutki juz chyba od dwóch dni czkawki nie miał mam nadzieje ze to jakiś mit z tą czkawką :)

qb3c3e5eerxx6827.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    troszeczke Polska jest do tylu niestety jesli chodzi o sluzbe zdrowia

Laurka dalo mi to do myslenia co napisalas, ja myslalam ze juz nie ma za duzej roznicy w rozwoju maluszka jesli chodzi o 37-40tydz, w koncu wszedzie trabia ze wtedy dziecko juz tylko przybiera na wadze a wszystkie narzady ma rozwiniete

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri ja dokładnie z okolic Bielska :)
    Dokładnie Jasienica to jest za Wapienicą jak się jedzie w kierunku Skoczowa :)

Ja widzę że dużo dziewczyn w innych miastach mają możliwość znieczulenia tylko oczywiście w Bielsku nie ma...

Suri97 lubi tę wiadomość

qb3c3e5eerxx6827.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka No to ja prawie po siasiedzku bo z Wapienicy :)

Mam nadzieje ze szybko cos z tym zrobia ze i w Bielsku nie bedzie ze znieczuleniem problemow

truskawkax25 lubi tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa a Ty na ktora masz?
    Ash albo jestem slepa albo na tel mi nie pokazuje ale gdzie on ma te dekory do wyboru?;) bo chce samolot;))

Bietka byl kupon w tamten pt. Moze nie sciagnas i przepadl. Ja juz wykorzystalam. Jak jest to trzeba sciagac bo tak to przepada.

Pia zapytaj o wage;) moze o szczepionke jak nie pytalas;))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 17:12

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka, u mnie niby napisane ze jest znieczulenie darmowe ale ciekawe jak to jest z checia podawania tego znieczulenia? Bo moze sobie byc...;)

atdcqtkf2affvuei.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Agaa a Ty na ktora masz?
    Ash albo jestem skepa albo na tel mi nie pokazuje ale gdzie on ma te dekory do wyboru?;) bo chce samolot;))

Bietka byl kupon w tamten pt. Moze nue sciagnas i przepadl. Ja juz wykorzystalam. Jak jest to trzeba sciagac bo tak to przepada.

Pia zapytaj o wage;) moze o szczepionke jak nie pytalas;))

Ja właśnie nie pamiętam dokładnie na którą, ale na pewno okolice 19, bo mój mąż wcześniej nie może a chodzi ze mną

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • Bietka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia może w końcu dzięki Tobie zaczniemy się w końcu rozpakowywać :D

Aaaaahaaa to ja jestem ciemna masa i nie wiedziałam, że trzeba ten kupon ściągnąć ;p

c7hyim7.png
  • truskawkax25 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To faktycznie po sąsiedzku.. świat jest mały :)

Słoneczna zawsze lepiej chyba zadzwonić i się zapytać bo to jak widać różnie bywa później...

Suri97 lubi tę wiadomość

qb3c3e5eerxx6827.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia888 narzady ma rozwiniete, ale miedzy 37. a 40. tygodniem to nie jest wylacznie przybieranie na wadze. Szczegolnie mozg dalej sie intensywnie rozwija. Tu widzialam w gabinecie informacje, ze nawet przy planowanej cesarce, jesli nic sie nie dzieje, to najlepiej, zeby mamusia pozostala w ciazy do 39. tygodnia wlasnie z tego wzgledu.

Tu bardzo przejrzyscie napisany artykul z bloga douli http://anthrodoula.blogspot.com/2010/11/baby-is-not-at-term-at-37-weeks.html

No i dobra pointa jest taka, ze juz na starcie przy obliczaniu daty porodu mamy 2-tygodniowy margines (OM vs. zaplodnienie), wiec np. dziecko, ktore myslimy, ze ma 36 tygodni moze miec tak naprawde 34.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 17:08

Gosiak, asia888 lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Sue Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, 6.02 wychodzę za mąż :)

truskawkax25, słoneczna 85, Laurka, bella84, Lara 82, Katiś, Gosiak, Januszkowa, LadyDi, Angélique89, Bietka, juska19, Aagnieszkaa, Penelope, megg, Patrycja20, gusiaa, przedszkolanka:), asia888, Topola, Fedra, dorocia2324 lubią tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ale do naszego dr wchodzisz z mezem??? Na cala wizyte?
    Moj nie byl nigdy ze mna w srodku;) tylko na usg chodzilismy razem.

Sue, tylko zebys sie nie rozpakowala do 6;))

Sue lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, synek mojej kolezanki przenoszony tydzien i raczkować zaczął w wieku 10 miesięcy, a synek drugiej, urodzony na granicy wczesniactwa zaczal chodzić jak miał 11:) wiec to chyba nie ma reguły :)
    Dzieci w tym pierwszym roku rozwijają sie w swoim tempie i raczej sie ich nie porównuje:)
    To tak jak z mowieniem - jedno dziscko mowi w wieku 1,5 roku płynnie (ja na przykład) a inne dzieci w wieku 2 lat wymawiają poszczególne słowa (moj P mówił mamamumimema i rozumiał go tylko starszy brat) :)

Ja jestem zdania, że wyjdzie kiedy bedzie gotowe:)

Lara 82, Fedra lubią tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podobnie ze szczepionką Engerixem, musicie się dokładnie zapytać ale nie na IP czy położnej. Trzeba się dowiedzieć na oddziale noworodkowym u pediatrów czy neonatologów, w każdym razie u tych lekarzy co się dzidziusiem na początku zajmują. Nie kupujcie pochopnie.
    Taki lekarz jak się uprze to nie zaszczepi i koniec, z prostego względu odpowiedzialności.
    Rozmawiałam 2 dni temu z tą dziewczyną co z nią leżałam i miała zdjęty szew i wam mówiłam, że urodziła dziewuszkę. No i wiem, że ja nie zaszczepię na WZW w szpitalu choćbym chciała. Powiedziała, że leżała z nią laska przywieźli szczepionkę w specjalnym opakowaniu itd., a lekarz powiedział nie i koniec, bo on nie jest wróżką i nie weźmie na siebie odpowiedzialności zaszczepienia dziecka szczepionką, gdzie nie ma pewności jak była przechowywana.

No i na chłopski rozum nie dziwię się temu lekarzowi, chyba też bym nie wzięła takiej odpowiedzialności.

Tak więc mnie WZW odpada, będę mogła zrobić to w punkcie szczepień gdzie będą tą szczepionkę mieli.

Sue lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue no niezle z taka datą :)
    A na kiedy masz termin?

My slub bedziemy brac na spokojnie jak mala podrosnie w przyszlym roku.

Sue lubi tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka rozumiem Twój punkt widzenia i to co piszesz, ja już kiedyś o tym pisałam. I na pewno coś w tym jest bo to przecież nie nasza opinia tylko lekarzy. Też bym chciała mieć chociaż zaczęty 39 tydzień, ale nie przenosić.

Ale to są tylko nasze pobożne życzenia i tu zgadzam się z Sue. Ciąże mam już donoszoną, a młody wyjdzie kiedy będzie chciał bo już go nikt nie zatrzyma teraz.
    I też zgadzam się, że każde dziecko ma swój rytm i nie ma co porównywać, a dla każdej matki jest najmądrzejsze i najpiękniejsze, wręcz wkurza mnie ten dzisiejszy trend robienia z dziecka geniusza, co zauważyłam wśród znajomych, no jedno mądrzejsze od drugiego i takie przechwalanie się.

Sue, megg, asia888 lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Aga ale do naszego dr wchodzisz z mezem??? Na cala wizyte?
    Moj nie byl nigdy ze mna w srodku;) tylko na usg chodzilismy razem.

Sue, tylko zebys sie nie rozpakowala do 6;))

Tak, mąż praktycznie zawsze wchodzi ze mną i dr nigdy nie miał nic przeciwko. I powiem Ci że to nawet wygodne bo ja o połowe rzeczy to bym zapomniala chyha zapytać

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, dzięki za stronkę. Dlatego ja intuicyjnie czuję, że to jeszcze nie czas dla Janki. Wcale się nie nastawiam i bardzo oszczędzam teraz. Mam nadzieję, że posiedzi do lutego.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam się 2,5 tyg przed terminem. Ważyłam co prawda 3200 i 52 cm. Ale potem jak rosłam zawsze byłam fiigranowym dzieckiem. Chodzić zaczęłam mając 11 miesięcy i to już tak konkretnie. Pierwsze słowa wymawiałam jak miałam 9-10 miesięcy. Mając 14 miesięcy mówiłam pełnymi zdaniami recytując wierszyki. Nigdy nie miałam problemów z wymową nic.
    Mój brat 6 lat młodszy, urodzony 2 tyg. przed terminem (w obu przypadkach mamie wody odeszły), zaczynał mówić pierwsze słowa ok 2 roku życia, i miał problemy z wmawianiem literek, chodził do logopedy, mama strasznie to przeżywała bo nie miała pojęcia czemu jedno dziecko tak, a drugie tak.

I nie jest prawdą również teoria, że chłopcy mają cięższą mowę, u znajomych była dokładnie odwrotna sytuacja, tylko różnica wieku 2 latka. Synek pierwszy mówił mając troszkę ponad roczek (nigdy nie zapomnę murzynka bambo w jego wykonaniu), a druga córcia ponad 2 latka i nie mogliśmy jej zrozumieć, gadała dużo, ale po swojemu.

Także to nic nie wiadomo.

relge6yd3cl8y0me.png
‹‹ 1887 1888 1889 1890 1891 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ