Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
troszeczke Polska jest do tylu niestety jesli chodzi o sluzbe zdrowia
Laurka dalo mi to do myslenia co napisalas, ja myslalam ze juz nie ma za duzej roznicy w rozwoju maluszka jesli chodzi o 37-40tydz, w koncu wszedzie trabia ze wtedy dziecko juz tylko przybiera na wadze a wszystkie narzady ma rozwiniete -
Suri ja dokładnie z okolic Bielska
Dokładnie Jasienica to jest za Wapienicą jak się jedzie w kierunku Skoczowa
Ja widzę że dużo dziewczyn w innych miastach mają możliwość znieczulenia tylko oczywiście w Bielsku nie ma...Suri97 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Agaa a Ty na ktora masz?
Ash albo jestem slepa albo na tel mi nie pokazuje ale gdzie on ma te dekory do wyboru?bo chce samolot;))
Bietka byl kupon w tamten pt. Moze nie sciagnas i przepadl. Ja juz wykorzystalam. Jak jest to trzeba sciagac bo tak to przepada.
Pia zapytaj o wage;) moze o szczepionke jak nie pytalas;))Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 17:12
-
słoneczna 85 wrote:Agaa a Ty na ktora masz?
Ash albo jestem skepa albo na tel mi nie pokazuje ale gdzie on ma te dekory do wyboru?bo chce samolot;))
Bietka byl kupon w tamten pt. Moze nue sciagnas i przepadl. Ja juz wykorzystalam. Jak jest to trzeba sciagac bo tak to przepada.
Pia zapytaj o wage;) moze o szczepionke jak nie pytalas;))
Ja właśnie nie pamiętam dokładnie na którą, ale na pewno okolice 19, bo mój mąż wcześniej nie może a chodzi ze mną -
Asia888 narzady ma rozwiniete, ale miedzy 37. a 40. tygodniem to nie jest wylacznie przybieranie na wadze. Szczegolnie mozg dalej sie intensywnie rozwija. Tu widzialam w gabinecie informacje, ze nawet przy planowanej cesarce, jesli nic sie nie dzieje, to najlepiej, zeby mamusia pozostala w ciazy do 39. tygodnia wlasnie z tego wzgledu.
Tu bardzo przejrzyscie napisany artykul z bloga douli http://anthrodoula.blogspot.com/2010/11/baby-is-not-at-term-at-37-weeks.html
No i dobra pointa jest taka, ze juz na starcie przy obliczaniu daty porodu mamy 2-tygodniowy margines (OM vs. zaplodnienie), wiec np. dziecko, ktore myslimy, ze ma 36 tygodni moze miec tak naprawde 34.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 17:08
Gosiak, asia888 lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Dziewczyny, 6.02 wychodzę za mąż
truskawkax25, słoneczna 85, Laurka, bella84, Lara 82, Katiś, Gosiak, Januszkowa, LadyDi, Angélique89, Bietka, juska19, Aagnieszkaa, Penelope, megg, Patrycja20, gusiaa, przedszkolanka:), asia888, Topola, Fedra, dorocia2324 lubią tę wiadomość
-
Laurka, synek mojej kolezanki przenoszony tydzien i raczkować zaczął w wieku 10 miesięcy, a synek drugiej, urodzony na granicy wczesniactwa zaczal chodzić jak miał 11:) wiec to chyba nie ma reguły
Dzieci w tym pierwszym roku rozwijają sie w swoim tempie i raczej sie ich nie porównuje:)
To tak jak z mowieniem - jedno dziscko mowi w wieku 1,5 roku płynnie (ja na przykład) a inne dzieci w wieku 2 lat wymawiają poszczególne słowa (moj P mówił mamamumimema i rozumiał go tylko starszy brat)
Ja jestem zdania, że wyjdzie kiedy bedzie gotowe:)Lara 82, Fedra lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny podobnie ze szczepionką Engerixem, musicie się dokładnie zapytać ale nie na IP czy położnej. Trzeba się dowiedzieć na oddziale noworodkowym u pediatrów czy neonatologów, w każdym razie u tych lekarzy co się dzidziusiem na początku zajmują. Nie kupujcie pochopnie.
Taki lekarz jak się uprze to nie zaszczepi i koniec, z prostego względu odpowiedzialności.
Rozmawiałam 2 dni temu z tą dziewczyną co z nią leżałam i miała zdjęty szew i wam mówiłam, że urodziła dziewuszkę. No i wiem, że ja nie zaszczepię na WZW w szpitalu choćbym chciała. Powiedziała, że leżała z nią laska przywieźli szczepionkę w specjalnym opakowaniu itd., a lekarz powiedział nie i koniec, bo on nie jest wróżką i nie weźmie na siebie odpowiedzialności zaszczepienia dziecka szczepionką, gdzie nie ma pewności jak była przechowywana.
No i na chłopski rozum nie dziwię się temu lekarzowi, chyba też bym nie wzięła takiej odpowiedzialności.
Tak więc mnie WZW odpada, będę mogła zrobić to w punkcie szczepień gdzie będą tą szczepionkę mieli.Sue lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Laurka rozumiem Twój punkt widzenia i to co piszesz, ja już kiedyś o tym pisałam. I na pewno coś w tym jest bo to przecież nie nasza opinia tylko lekarzy. Też bym chciała mieć chociaż zaczęty 39 tydzień, ale nie przenosić.
Ale to są tylko nasze pobożne życzenia i tu zgadzam się z Sue. Ciąże mam już donoszoną, a młody wyjdzie kiedy będzie chciał bo już go nikt nie zatrzyma teraz.
I też zgadzam się, że każde dziecko ma swój rytm i nie ma co porównywać, a dla każdej matki jest najmądrzejsze i najpiękniejsze, wręcz wkurza mnie ten dzisiejszy trend robienia z dziecka geniusza, co zauważyłam wśród znajomych, no jedno mądrzejsze od drugiego i takie przechwalanie się.
Sue, megg, asia888 lubią tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:Aga ale do naszego dr wchodzisz z mezem??? Na cala wizyte?
Moj nie byl nigdy ze mna w srodku;) tylko na usg chodzilismy razem.
Sue, tylko zebys sie nie rozpakowala do 6;))
Tak, mąż praktycznie zawsze wchodzi ze mną i dr nigdy nie miał nic przeciwko. I powiem Ci że to nawet wygodne bo ja o połowe rzeczy to bym zapomniala chyha zapytaćsłoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
Ja urodziłam się 2,5 tyg przed terminem. Ważyłam co prawda 3200 i 52 cm. Ale potem jak rosłam zawsze byłam fiigranowym dzieckiem. Chodzić zaczęłam mając 11 miesięcy i to już tak konkretnie. Pierwsze słowa wymawiałam jak miałam 9-10 miesięcy. Mając 14 miesięcy mówiłam pełnymi zdaniami recytując wierszyki. Nigdy nie miałam problemów z wymową nic.
Mój brat 6 lat młodszy, urodzony 2 tyg. przed terminem (w obu przypadkach mamie wody odeszły), zaczynał mówić pierwsze słowa ok 2 roku życia, i miał problemy z wmawianiem literek, chodził do logopedy, mama strasznie to przeżywała bo nie miała pojęcia czemu jedno dziecko tak, a drugie tak.
I nie jest prawdą również teoria, że chłopcy mają cięższą mowę, u znajomych była dokładnie odwrotna sytuacja, tylko różnica wieku 2 latka. Synek pierwszy mówił mając troszkę ponad roczek (nigdy nie zapomnę murzynka bambo w jego wykonaniu), a druga córcia ponad 2 latka i nie mogliśmy jej zrozumieć, gadała dużo, ale po swojemu.
Także to nic nie wiadomo.