X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka to jeszcze bede musiala przemyslec to miejsce rodzenia. :)
    A moge wiedziec z jakiej czesci Bielska jestes?

Asia ja tez trzymam kciuki jesli to juz to. :)

Asia888 Dokladnie! Tylko dlaczego nadal nie ma takiej mozliwosci w kazdym szpitalu?

• truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam nadzieje ze mnie nic nie weźmie teraz... bo ja nawet siły nie mam z łóżka wyjść a co dopiero rodzić :/ a malutki juz chyba od dwóch dni czkawki nie miał mam nadzieje ze to jakiś mit z tą czkawką :)

qb3c3e5eerxx6827.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    troszeczke Polska jest do tylu niestety jesli chodzi o sluzbe zdrowia

Laurka dalo mi to do myslenia co napisalas, ja myslalam ze juz nie ma za duzej roznicy w rozwoju maluszka jesli chodzi o 37-40tydz, w koncu wszedzie trabia ze wtedy dziecko juz tylko przybiera na wadze a wszystkie narzady ma rozwiniete

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri ja dokładnie z okolic Bielska :)
    Dokładnie Jasienica to jest za Wapienicą jak się jedzie w kierunku Skoczowa :)

Ja widzę że dużo dziewczyn w innych miastach mają możliwość znieczulenia tylko oczywiście w Bielsku nie ma...

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

qb3c3e5eerxx6827.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka No to ja prawie po siasiedzku bo z Wapienicy :)

Mam nadzieje ze szybko cos z tym zrobia ze i w Bielsku nie bedzie ze znieczuleniem problemow

truskawkax25 lubi tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa a Ty na ktora masz?
    Ash albo jestem slepa albo na tel mi nie pokazuje ale gdzie on ma te dekory do wyboru?;) bo chce samolot;))

Bietka byl kupon w tamten pt. Moze nie sciagnas i przepadl. Ja juz wykorzystalam. Jak jest to trzeba sciagac bo tak to przepada.

Pia zapytaj o wage;) moze o szczepionke jak nie pytalas;))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 17:12

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka, u mnie niby napisane ze jest znieczulenie darmowe ale ciekawe jak to jest z checia podawania tego znieczulenia? Bo moze sobie byc...;)

atdcqtkf2affvuei.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Agaa a Ty na ktora masz?
    Ash albo jestem skepa albo na tel mi nie pokazuje ale gdzie on ma te dekory do wyboru?;) bo chce samolot;))

Bietka byl kupon w tamten pt. Moze nue sciagnas i przepadl. Ja juz wykorzystalam. Jak jest to trzeba sciagac bo tak to przepada.

Pia zapytaj o wage;) moze o szczepionke jak nie pytalas;))

Ja właśnie nie pamiętam dokładnie na którą, ale na pewno okolice 19, bo mój mąż wcześniej nie może a chodzi ze mną

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • Bietka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia może w końcu dzięki Tobie zaczniemy się w końcu rozpakowywać :D

Aaaaahaaa to ja jestem ciemna masa i nie wiedziałam, że trzeba ten kupon ściągnąć ;p

c7hyim7.png
  • truskawkax25 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To faktycznie po sąsiedzku.. świat jest mały :)

Słoneczna zawsze lepiej chyba zadzwonić i się zapytać bo to jak widać różnie bywa później...

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

qb3c3e5eerxx6827.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia888 narzady ma rozwiniete, ale miedzy 37. a 40. tygodniem to nie jest wylacznie przybieranie na wadze. Szczegolnie mozg dalej sie intensywnie rozwija. Tu widzialam w gabinecie informacje, ze nawet przy planowanej cesarce, jesli nic sie nie dzieje, to najlepiej, zeby mamusia pozostala w ciazy do 39. tygodnia wlasnie z tego wzgledu.

Tu bardzo przejrzyscie napisany artykul z bloga douli http://anthrodoula.blogspot.com/2010/11/baby-is-not-at-term-at-37-weeks.html

No i dobra pointa jest taka, ze juz na starcie przy obliczaniu daty porodu mamy 2-tygodniowy margines (OM vs. zaplodnienie), wiec np. dziecko, ktore myslimy, ze ma 36 tygodni moze miec tak naprawde 34.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 17:08

Gosiak, asia888 lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Sue Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, 6.02 wychodzę za mąż :)

truskawkax25, słoneczna 85, Laurka, bella84, Lara 82, Katiś, Gosiak, Januszkowa, LadyDi, Angélique89, Bietka, juska19, Aagnieszkaa, Penelope, megg, Patrycja20, gusiaa, przedszkolanka:), asia888, Topola, Fedra, dorocia2324 lubią tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ale do naszego dr wchodzisz z mezem??? Na cala wizyte?
    Moj nie byl nigdy ze mna w srodku;) tylko na usg chodzilismy razem.

Sue, tylko zebys sie nie rozpakowala do 6;))

Sue lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, synek mojej kolezanki przenoszony tydzien i raczkować zaczął w wieku 10 miesięcy, a synek drugiej, urodzony na granicy wczesniactwa zaczal chodzić jak miał 11:) wiec to chyba nie ma reguły :)
    Dzieci w tym pierwszym roku rozwijają sie w swoim tempie i raczej sie ich nie porównuje:)
    To tak jak z mowieniem - jedno dziscko mowi w wieku 1,5 roku płynnie (ja na przykład) a inne dzieci w wieku 2 lat wymawiają poszczególne słowa (moj P mówił mamamumimema i rozumiał go tylko starszy brat) :)

Ja jestem zdania, że wyjdzie kiedy bedzie gotowe:)

Lara 82, Fedra lubią tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny podobnie ze szczepionką Engerixem, musicie się dokładnie zapytać ale nie na IP czy położnej. Trzeba się dowiedzieć na oddziale noworodkowym u pediatrów czy neonatologów, w każdym razie u tych lekarzy co się dzidziusiem na początku zajmują. Nie kupujcie pochopnie.
    Taki lekarz jak się uprze to nie zaszczepi i koniec, z prostego względu odpowiedzialności.
    Rozmawiałam 2 dni temu z tą dziewczyną co z nią leżałam i miała zdjęty szew i wam mówiłam, że urodziła dziewuszkę. No i wiem, że ja nie zaszczepię na WZW w szpitalu choćbym chciała. Powiedziała, że leżała z nią laska przywieźli szczepionkę w specjalnym opakowaniu itd., a lekarz powiedział nie i koniec, bo on nie jest wróżką i nie weźmie na siebie odpowiedzialności zaszczepienia dziecka szczepionką, gdzie nie ma pewności jak była przechowywana.

No i na chłopski rozum nie dziwię się temu lekarzowi, chyba też bym nie wzięła takiej odpowiedzialności.

Tak więc mnie WZW odpada, będę mogła zrobić to w punkcie szczepień gdzie będą tą szczepionkę mieli.

Sue lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue no niezle z taka datą :)
    A na kiedy masz termin?

My slub bedziemy brac na spokojnie jak mala podrosnie w przyszlym roku.

Sue lubi tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka rozumiem Twój punkt widzenia i to co piszesz, ja już kiedyś o tym pisałam. I na pewno coś w tym jest bo to przecież nie nasza opinia tylko lekarzy. Też bym chciała mieć chociaż zaczęty 39 tydzień, ale nie przenosić.

Ale to są tylko nasze pobożne życzenia i tu zgadzam się z Sue. Ciąże mam już donoszoną, a młody wyjdzie kiedy będzie chciał bo już go nikt nie zatrzyma teraz.
    I też zgadzam się, że każde dziecko ma swój rytm i nie ma co porównywać, a dla każdej matki jest najmądrzejsze i najpiękniejsze, wręcz wkurza mnie ten dzisiejszy trend robienia z dziecka geniusza, co zauważyłam wśród znajomych, no jedno mądrzejsze od drugiego i takie przechwalanie się.

Sue, megg, asia888 lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Aga ale do naszego dr wchodzisz z mezem??? Na cala wizyte?
    Moj nie byl nigdy ze mna w srodku;) tylko na usg chodzilismy razem.

Sue, tylko zebys sie nie rozpakowala do 6;))

Tak, mąż praktycznie zawsze wchodzi ze mną i dr nigdy nie miał nic przeciwko. I powiem Ci że to nawet wygodne bo ja o połowe rzeczy to bym zapomniala chyha zapytać

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, dzięki za stronkę. Dlatego ja intuicyjnie czuję, że to jeszcze nie czas dla Janki. Wcale się nie nastawiam i bardzo oszczędzam teraz. Mam nadzieję, że posiedzi do lutego.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja urodziłam się 2,5 tyg przed terminem. Ważyłam co prawda 3200 i 52 cm. Ale potem jak rosłam zawsze byłam fiigranowym dzieckiem. Chodzić zaczęłam mając 11 miesięcy i to już tak konkretnie. Pierwsze słowa wymawiałam jak miałam 9-10 miesięcy. Mając 14 miesięcy mówiłam pełnymi zdaniami recytując wierszyki. Nigdy nie miałam problemów z wymową nic.
    Mój brat 6 lat młodszy, urodzony 2 tyg. przed terminem (w obu przypadkach mamie wody odeszły), zaczynał mówić pierwsze słowa ok 2 roku życia, i miał problemy z wmawianiem literek, chodził do logopedy, mama strasznie to przeżywała bo nie miała pojęcia czemu jedno dziecko tak, a drugie tak.

I nie jest prawdą również teoria, że chłopcy mają cięższą mowę, u znajomych była dokładnie odwrotna sytuacja, tylko różnica wieku 2 latka. Synek pierwszy mówił mając troszkę ponad roczek (nigdy nie zapomnę murzynka bambo w jego wykonaniu), a druga córcia ponad 2 latka i nie mogliśmy jej zrozumieć, gadała dużo, ale po swojemu.

Także to nic nie wiadomo.

relge6yd3cl8y0me.png
‹‹ 1887 1888 1889 1890 1891 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ