X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Sue Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudasek, Ty na pewno masz termin na luty 2015? :P Nie na 2016? :)

AsiaSzw lubi tę wiadomość

• Bietka Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:

Sue Twój brzuch niewiele większy ;p

Sue lubi tę wiadomość

c7hyim7.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudasku!!! Aleście chudziutkie! OMG!

A ja po obiadku, po deserku, obejrzeliśmy z mężem komedię dla dzieci Dziennik cwaniaczka :D Teraz on sprząta, a ja leżakuję :)

relg9vvjrtqik460.png

• Sue Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Bietka, mój brzuch teraz codziennie jest większy!! W Avatarze mam, rośnie jak na drożdżach!!

Bietka lubi tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenyyyy.. moje dziecko się właśnie turla z lewej na prawą i z prawej na lewą! I jeździ mi kolanami po brzuchu. Powiem Wam, że kawał człowieka tam już mieszka, czuję to!

dorocia2324 lubi tę wiadomość

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju ale dużo naskrobalyscie od rana.. Ja zrealiziwalam mój cały plan dnia, od 17 odpoczywam;) po wizycie wychodzi na to, ze młoda powoli szykuje się na świat choć ja wcale tego nie odczuwamy, główka juz nisko prawidłowo ustawiona, szyjka tez nisko, rozwarcie na opuszek, waga 3,300, przepływy ok, łożysko ok, mam odstawić juz nospe, dostalam kartę liczenia ruchów dziecka i za 2tyg mam wizytę ale juz w szpitalu na ktg, także prywatne wizyty w przychodni juz zakonczylam... Także czekamy

Ps. Czy wszystkie ida na roczny urlop? Bo ja dziś byłam w pracy po piczatke do zlobka i jak powiedziałam ze nie szykuje się na roczny to kadrowa na mnie z wyrzutem patrzyła jakbym chciała krzywdę dziecku zrobić, a mam zamiar spędzić z mala ok 10 mc (macierzyński + zaległy urlop) i 1mc tatuś z córka posiedzi... Takie plany a jak wyjdzie zobaczymy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 18:45

Sue lubi tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się jeszcze wypowiem w sprawie zmiany lekarza, a raczej wizyty u kogoś innego pod koniec ciąży, bo w 9 m-cu ciężko mówić o zmianie lekarza.
    Moja decyzja podyktowana jest zwątpieniem w moją lekarkę - zamiast namawiać mnie na rodzenie w szpitalu gdzie pracuje, ona mi od kilku wizyt strzela tekstem "a nie chce pani rodzić w ch-wie?" I co ja mam myśleć? Jeszcze w tym jej szpitalu na porodówce mi położna mówi, że ja z moim wzrostem i posturę się wg niej do cesarki kwalifikuję?! Stracha mi napędziła, że nie wiem :/
    I dlatego zdecydowałam się na wizytę u lekarza, który pracuje w ch-wie, zresztą koleżanki z pracy do niego chodzą i chwalą go. No i nie nastawiam się na jego pomoc w ch-wie. Liczę na siebie :D Ale coś czuję, że po porodzie już tylko do niego chodzić będę? Nie wiem. Bardzo odpowiadał mi klimat jego gabinetu. Przyciemnione światło, pierwszy raz miałam w gabinecie poczucie dyskretności.

AsiaSzw, Lara 82 lubią tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela, ja idę na roczny + zaległy urlop na pewno.

derii84 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, jak po USG?

Gosiak lubi tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Medicover opóźnienie na USG, ale to standard u tego gina, on strasznie dokładnie i precyzyjnie wszystko sprawdza. Wchodzimy za jakieś 10-15 minut.

Sue lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi wrote:
    Gosiak, jak po USG?
    Miałam zacytować a polubiłam ;) Czekamy :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja tez roczny + urlopy

derii84 lubi tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mojej Pia jest taki gabinet, ze usg jest tak jakby obok w pomieszczeniu i tam jest ciemno wiec usg czy dolem czy gora nie stresuje, dodatkowo ja patrze w dodatkowy monitor przed lozkiem na ktorym leze a gin w swoj i maz tez w ten co gin. Maz zawsze ze mna wchodzi, badanie na samolocie tez za specjalnym parawanem, dodatkowo lazienka przy gabinecie aby sie przygotowac i rozebrac, jednorazowe kapcie nawet sa. No w cz-wie tez nigdzie takich warunkow nie mialam a ceny podobne.

Sue lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Pia Gizela Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nie wiem na jaki urlop idę :/
    A powiedzcie mogę wziąć urlop na rok w zakładzie pracy, w którym mam etat. I np. w czasie tego urlopu pracować gdzieś indziej np. na umowę zlecenie? Jest to legalne?

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia, wychodzi na to, że tak: http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/803085,czy-podczas-urlopu-macierzynskiego-mozna-pracowac.html

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:

he he :) na pewno :)

no własnie Sue, Twoj nie duzo wiekszy :)

ja tez ide na roczny plus zaległy i wiem ze bedzie mi mało :D ale jak dobrze pojdzie to przedłuze go o kolejne 9 m-czne L4 plus kolejny macierzyński :) hehehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 18:50

Sue, Gosiak lubią tę wiadomość

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    Ja też nie mam :( Mam nadzieję, że to nie przekreśla mojego KP...
    nie przekreśla :)
    po porodzie się pojawi

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    A ja nie wiem na jaki urlop idę :/
    A powiedzcie mogę wziąć urlop na rok w zakładzie pracy, w którym mam etat. I np. w czasie tego urlopu pracować gdzieś indziej np. na umowę zlecenie? Jest to legalne?
    Wydaje mi się ze nielegalne;) a czas na decyzje jest podobno do dwóch tyg po porodzie...
    Jak te pseudogwiazdy z TV po miesiacu do pracy wracają i od pierwszych dni się niania wyreczaja to ok, a jak zwykły człowiek do pracy wczesniej wraca żeby na kredyt zarobić a dziecko do zlobka posyla bo babci po reka nie ma to zaraz wyrodna matka co dziecko zaniedbuje-\ wrrrr

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    To u mojej Pia jest taki gabinet, ze usg jest tak jakby obok w pomieszczeniu i tam jest ciemno wiec usg czy dolem czy gora nie stresuje, dodatkowo ja patrze w dodatkowy monitor przed lozkiem na ktorym leze a gin w swoj i maz tez w ten co gin. Maz zawsze ze mna wchodzi, badanie na samolocie tez za specjalnym parawanem, dodatkowo lazienka przy gabinecie aby sie przygotowac i rozebrac, jednorazowe kapcie nawet sa. No w cz-wie tez nigdzie takich warunkow nie mialam a ceny podobne.

Właśnie mnie to zastanawia - od czego oni swoje ceny uzależniają? Wizyta u tego gina była o 50 zł mniejsza, a on ma dużo lepsze usg, ba na tej wizycie zrobił mi USG typowe dla III trymestru, usg dopochwowe, badanie ginekologiczne, KTG i jeszcze z 20 min poświęcił na samą rozmowę. I nie czułam żeby mnie spławiał.Byłam mega zaskoczona, oczywiście pozytywnie.

relg9vvjrtqik460.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pia - na macierzyńskim można normalnie pracować (zlecenie, dzieło działalność). Twój zakład pracy tez może cie zatrudnic na umowę zlecenie/dzieło.
    Niewolno pracować legalnie na zwoleninieu lekarskim

Pia Gizela lubi tę wiadomość

‹‹ 1919 1920 1921 1922 1923 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ