Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Aha, a co do zdjec z genetycznego to nie nastawiajcie na wiele, ono jest ukierunkowane na pomiary, mimo tego ze babka miala wypasiony sprzet i wydrukowala pelno zdjec zeby pospisywac pomiary do programu, to od mojego gina mam ladniejsze zdjecia mimo na pewno slabszego sprzetu
Nawet przelaczala w trakcie badania na 3d i 4d zeby nam pokazac jak to wyglada, ale bylo widac tylko plamy, podobno na tym II badaniu tzw połówkowym fajnie widac w 3d i 4d, mysle ze kupimy wtedy plytke -
Atakasobiejedna wrote:Gosiak, ja biore PregnaPlus, niby ma juz DHA, ale gin kazal mi kupic jeszcze osobno DHA. Kupilam na wyprzedazy w aptece jakies Omegamed Pregna DHA, bo kosztowaly 5 zł w zwiazku z konczacym sie terminem waznosci, ale teraz patrze ze takie witaminy kosztuja ok 30 zł normalnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2014, 11:22
-
Po powtornym zgloszeniu do chorobowego 1 mies zeby nabyc prawo do macierzynskiego, a 3 mies, dokladnie 91 dni z tego co pamietam zeby miec prawo do chorobowego. Musisz sie liczyc z tym ze wyplaca Ci chorobowe od podstawowej kwoty, beda wszczynac postepowanie i albo Ci doplaca reszte albo bedziesz musiala sie z nimi sadzic, bo stoja na stanowisku ze to wyludzenie.
-
ja mam dzialanosc juz ponad rok i tez mi sie cos nalezy- nie dosc ze Zus sama place to kurcze kiedy jak nie teraz ma mi sie nalezec?
w sierpniu sie wyrejestruje z chorobowego i potem zadeklaruje wyzsze skaldki.
to w grudniu pojde juz na zwolnienie..
dzieki.
czyli jednak 3
tak wlasnie mi sie wydawalo. -
Asia cudownie, że wszystko ok i dzidziuś taki duży.
Dziewczyny wczoraj umówiłam się na bad. prenatalne (genetyczne), któraś z Was pisała, że jeśli jej wyjdzie źle takie badanie to wtedy zrobi test PAPPA. Tylko, że... USG genetyczne robi się raczej po 11 tyg. do 13. A wczoraj moja pani dr oświeciła mnie, że najbardziej wiarygodny test PAPPA jest do 11 tyg. Nie namawiała mnie na niego, powiedziała, że ona ma takie prawo poinformować mnie o tym. Sama nie wiem co o tym myśleć. Zastanawiam się czy ten test PAPPA później będzie miał jakieś znaczenie skoro jego wiarygodność maleje na dalszym etapie. -
Januszkowa wrote:Asia cudownie, że wszystko ok i dzidziuś taki duży.
Dziewczyny wczoraj umówiłam się na bad. prenatalne (genetyczne), któraś z Was pisała, że jeśli jej wyjdzie źle takie badanie to wtedy zrobi test PAPPA. Tylko, że... USG genetyczne robi się raczej po 11 tyg. do 13. A wczoraj moja pani dr oświeciła mnie, że najbardziej wiarygodny test PAPPA jest do 11 tyg. Nie namawiała mnie na niego, powiedziała, że ona ma takie prawo poinformować mnie o tym. Sama nie wiem co o tym myśleć. Zastanawiam się czy ten test PAPPA później będzie miał jakieś znaczenie skoro jego wiarygodność maleje na dalszym etapie. -
nie wiem, mi lekarz mowil ze usg genetyczne a potem zobaczymy- on jest na urlopie wiec robie jak mi kaze i tak sie zapisalam jak mi kazal
tez sie denerwuje tym wszystkim- mysle, ze moze kwas foliowy sie nie wchlania bo wymiotuje
naprawde czekam lepszych dni -
Dzień dobry. Ja jeszcze w łóżku. Stwierdziłam, że jutro rano na spokojnie pójdę na badania, odbiór wyników tego samego dnia, więc przed wizytą u gin. odbiorę. Pogoda piękna, samopoczucie ok. Nie mdli. W planach zakupy i robienie gołąbków, więc muszę się streszczać co by zdążyć do 18
Ja z wit. biorę Ladee Vit. w sumie zakupiłam je bo wiem, że wspominałyście o nich, a w aptece tyle tego jest, że nie wiadomo co wybrać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2014, 12:44
-
Mam zrobić dużo badań na następną wizytę m.in. toxoplazmoze, różyczkę, HBC, Kiła, HCV, CMV i kilka innych. Obliczyłam, że to będzie prawie 400 zł. Czy Wy też tyle płacicie? Pytam dziewczyn, które chodzą prywatnie. Nie wiecie czy lekarz rodzinny może zlecić któreś tych badań?
-
Januszkowa wrote:Mam zrobić dużo badań na następną wizytę m.in. toxoplazmoze, różyczkę, HBC, Kiła, HCV, CMV i kilka innych. Obliczyłam, że to będzie prawie 400 zł. Czy Wy też tyle płacicie? Pytam dziewczyn, które chodzą prywatnie. Nie wiecie czy lekarz rodzinny może zlecić któreś tych badań?
-
Atakasobiejedna wrote:Nawet w ulotce luteiny jest napisane zeby w ciazy aplikowac tabletke palcem, a nie aplikatorem, wiec jesli teraz nie ma plamienia to powinno byc ok. Jesli sie bardzo niepokoisz to sprobuj gdzies sie wbic na usg, ja nigdzie nie poszlam, bo to byl poczatek ciazy, ledwo beta mi wyszla, wiec nie bylo sensu isc na usg zeby uslyszec ze jeszcze nie widac pecherzyka.
to po co dodaja aplikator do opakowania z luteina? -
Gosiak wrote:Jestem, fajny ten doktor, dużo żartował, sprawdził tylko czy wszystko ok (króciutkie USG, bo w czwartek prenatalne). Maleństwo ma już 4,65 i się kręciło
Mam jeść dużo mięsa, ale tylko krówki i świnki, kurczaki jak to powiedział są dobre na przeziębienie, bo mają dużo antybiotyków
Powiedział ważną rzecz apropos badań prenatalnych. W ciągu pół roku miał 8 pacjentek, którym wyszło na usg prenatalnym i z testów PAPPA duże prawdopodobieństwo wad genetycznych. Pacjentki w nerwach, robiły amniopunkcję, czekały miesiąc na wyniki i wyszło, że wszystko w porządku. Więc powiedział, żeby się tym za bardzo nie przejmować.
Na jogę mogę już zacząć chodzić. Co do witamin - mogę brać, ale teraz tyle witamin na straganie, że nie namawia. I mówił, że jak już, to takie z DHA (nie wiem czy dobrze usłyszałam), muszę się zainteresować tematem. A może macie jakieś swoje typy?
polecam Ladee Vit ma DHA i najlepszy sklad najlepiej zbilansowany z jakim sie spotkalam, wszystko ma na 100 procent dziennego spozycia poza bodajże magnezem
kupilam za 28zl z przesylka z allegro ale za 27 z hakiem jest w gemini, 30 kapsulek
lekarz powiedzial, ze jest najlepszy z najtanszych
porownywalam z prenatalem, z femibionem, z symnatalem pro baby i z Pharmaton Matruelle i faktycznie ladee vit najlepsze -
Januszkowa wrote:Mam zrobić dużo badań na następną wizytę m.in. toxoplazmoze, różyczkę, HBC, Kiła, HCV, CMV i kilka innych. Obliczyłam, że to będzie prawie 400 zł. Czy Wy też tyle płacicie? Pytam dziewczyn, które chodzą prywatnie. Nie wiecie czy lekarz rodzinny może zlecić któreś tych badań?
ja też mam te badania za darmo od lekarza normalnego z NFZ
a co do genetycznych to jak nie robicie testow z krwi to tez sie samo usg nalezy z NFZ -
Vel wrote:polecam Ladee Vit ma DHA i najlepszy sklad najlepiej zbilansowany z jakim sie spotkalam, wszystko ma na 100 procent dziennego spozycia poza bodajże magnezem
kupilam za 28zl z przesylka z allegro ale za 27 z hakiem jest w gemini, 30 kapsulek
lekarz powiedzial, ze jest najlepszy z najtanszych
porownywalam z prenatalem, z femibionem, z symnatalem pro baby i z Pharmaton Matruelle i faktycznie ladee vit najlepsze
-
MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:A ile ma cynku? mozesz sprawdzic na opakowaniu?
nom 10mgMistrzyniWKochamCieMisiu lubi tę wiadomość