X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • ash Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Dziewczyny zastanawialyscie sie juz nad zrzucaniem zbednych kg po ciazy? Bo ja od jakis 2 tygodni mysle tylko o tym... Jak to zrzucic szybko i skutecznie przy takim szkrabie.

Dla mnie gadanie "karmienie piersia odchudzi, dziecko wszystko wyssa" jest wiedzą i mądrością klozetową. Samo nic się nie zrobi...

Tez o tym myśle, bardzo brakuje mi aktywności fizycznej. Chciałabym juz pójść na siłownie i cos porobić.
    Wiem ze po cc niestety nie można od razu ćwiczyć, ale przynajmniej bede zdrowo sie odżywiać.
    Obiecałam sobie ze zanim wsiądę na konia zrzuce zbędne kilogramy. Tak dla jego zdrowia.
    Bardzo optymistyczna wersja jest wsiadanie na koniec marca, mniej optymistyczna ale bardziej realna to koniec kwietnia.

ug3715nmrb0zdbvc.png

• LadyMK Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megg to prawda, że po cc trochę inaczej z dochodzeniem do siebie, ale myślę, że na sam początek spacery z dzidzią też wiele dadzą :) tym bardziej, że jednak całą ciążę było się ograniczonym.... no, przynajmniej ja:P

megg lubi tę wiadomość

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Laurka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja w sumie jeszcze o tym nie myślałam, ale na mnie zawsze działa dieta Montignaca - to nawet nie dieta a zdrowy styl odżywiania. Wyklucza się węglowodany o wysokim Indeksie Glikemicznym - ogólnie rzecz biorąc: cukier, białą mąkę, ziemniaki... waga bardzo ładnie spada.

Nie wiedzialam, ze to ma jakas nazwe, a brzmi jak dieta, ktora kiedys stosowalam. Ja ja nazywalam "nie jesc bialego" hehe. Zero bialego chleba, makaronu, ziemniakow, ryzu. I tak 6 dni w tygodniu. 1 dzien (sobota) jadlam wszystko - w ten sposob metabolizm nie zwalnia.

Gosiak lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wiem, że moim pierwszym celem będzie ogarnięcie się do wagi sprzed ciąży, następnym celem będzie sukcesywne chudnięcie tak o, żeby nie być już "Lką". I jak teraz pozwalam sobie na ciasteczka, czekoladkę, pepsi i inne bardzo OWOCNE dla mojej wagi frykasy to po ciązy nie ma zmiłuj, wiem, ze potrafię bez tego zyć, ewentualnie zastąpić czymś bardziej sensownym np ciemnym kakao. W ten sposób zawsze oszukiwałam organizm, że to forma słodyczy mimo, ze bez cukru.

Co do siłowni, no ba! Pewnie, że bym poszła, ale mój ulubiony ośrodek sportowy znajduje się 10km ode mnie, a dojazd, przebranie się, ćwiczenia, kąpiel i powrót to jakieś 3h spokojnie, a ja chodząc tam 5 razy w tygodniu nie zostawię Młodej tyle razy z Mamą, bo by wyraźnie dała mi do zrozumienia, że chyba oszalałam :/. Myślę, że zacznę biegać, choć nie przepadam więc chociażby marszobieg, szybki marsz coś już tutaj da. Pytanie - kiedy można to już zacząć? Bo na to zawsze jakoś te 40-60min wygospodaruję.

Mam nadzieję, że uda mi się do czerwca - chcę być super mamuśką na chrzcinach swojej Kinderki, a nie spaślakiem tak jak teraz... Wiem, ze to bedzie droga przez mękę... będe wyc jak bóbr z bezradnosci :/

• AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja codziennie wieczoram mysle z tych kg.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    Gosiak, teściu ma książkę tego Monti... i patrzyłam przepisy :P
    że tak powiem... za cholerę nie znałam części składników!
    no ale jedno co wyczytałam dało mi do myślenia: przerzucamy się na kaszę i ciemne ryże, makarony i chleb :P
    No, to Francuz, przepisy ma niektóre faktycznie inne. Ale jest też książka Montignac po polsku nad Wisłą i tam już są zmodyfikowane. Ja tam książek z przepisami nigdy nie kupowałam. Najważniejsze było dla mnie przyswojenie zasad, a potem na ich podstawie sama sobie komponowałam posiłki. Pierwszy raz jak się zetknęłam z tym sposobem żywienia schudłam w 3 miesiące 13 kg i już nie chciałam chudnąć a waga sama leciała w dół. Byłam wtedy najchudsza w całym swoim życiu - ważyłam 52 kg przy 173 i to już nie było ładne w moim przypadku.
    To się wiąże z wydzielaniem insuliny we krwi itp. Człowiek się też o wiele lepiej czuje, ma więcej energii, więc przy dziecku się przyda :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 14:57

LadyMK lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Sue, a pijesz siemię lnianie?
    U mnie 2 regularna jak w zegarku i to dwa razy dziennie.

Wcxoraj wypilam pierwszy raz, zaraz parze znow :) może znow wroci do normy:)
    Bo tak jak było codziennie rano, tak teraz jest co 2 dzien. Niby nie duzo, ale ja się źle czuje przez to:/
    Muszę więcej pić, lecę zaparzyć siemię!!

A co do cwiczenia po porodzie, to jak tylko dojdę do siebie, to powolutku zacznę - najpierw poporodowe cwiczenia Angeliki pióro, pozniej dołożę bieganie i duuuuuuużo pompek i planków:)

• megg Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi sie juz nawet snilo ze cwiczylam na fitness :)

agaaa28 widze mamy ten sam obiadek:)

agaaa28 lubi tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy w 39 tc! :)
    I od rana ze skurczami...sa nieregularne i nie bola no ale od samego rana sa. Zdaza sie takie co 40min a takze kilka co 10min...
    Pierwszy raz mam tak dlugo i tyle juz i ch bylo ze przestalam liczyc

Ojeej Gratki LadyDi i Patrycja !! :)

megg, dorocia2324, Lara 82, LadyDi lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a ja zmienię na chwilę temat - macie w pracy ubezpieczenie grupowe, z którego dostaniecie kasę za urodzenie dziecka? Interesuje mnie wypłata za pobyt w szpitalu - bo podczytałam na styczniówkach, że dostają za każdy dzień pobytu i zajrzałam do moich warunków - tam też coś takiego mam tylko ciekawi mnie czy to obejmuje też poród i opiekę poporodową. Może któraś jest obeznana w temacie.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z trojmiasta.
    Moja mama dala mi wlasnie namiar na pewna p. Dr. Pediatre z lux medu i mowi do mnie tak. Asia ale ona by ci sie spodobala, kazala mi odstawic wszystkie leki ktorw dawalam Marcie ( corka mojej sis ) i krople zastapic mascia majerankowa, syrop zwykly syropem z cebuli i inne naturalne sposoby. :-O jestem w szoku normalnie. A i malo tego z tego co czytam na necie przyjmuje w przychodni Eter Med w Gdansku i ha to siec przychodni mojej przyjaciolki faceta wiec zaraz pisze do niej sms zeby wybadala temat.
    Gosia skoro ona taka naturalna to moze wezmie na klaye brak szczepien co :-)

dr. WANDA KOMOROWSKA-SZCZEPAŃSKA

Gosiak lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ja mam len mielony do parzenia... to tak samo działa jak siemię?

3523x2t.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Dziewczyny, a ja zmienię na chwilę temat - macie w pracy ubezpieczenie grupowe, z którego dostaniecie kasę za urodzenie dziecka? Interesuje mnie wypłata za pobyt w szpitalu - bo podczytałam na styczniówkach, że dostają za każdy dzień pobytu i zajrzałam do moich warunków - tam też coś takiego mam tylko ciekawi mnie czy to obejmuje też poród i opiekę poporodową. Może któraś jest obeznana w temacie.

Ja mam ubezp grupowe i chyba jest tam cos za pobyt w szpitalu ale do tej pory na to.nie wpadlam. Musze zobaczyc

Gosiak lubi tę wiadomość

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak mi zależy na gotowych przepisach z tego względu, że znając siebie wiem, że z lenistwa tudzież braku czasu, mogę wpychać w siebie... "byle co":P bądź bez jakiejkolwiek kontroli...
    a tak to rach ciach jakiś gotowy przepis w razie ewentualnego braku weny i kontrolę będę miała

3523x2t.png
  • megg Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:

ja sie dowiadywalam i mam takie ubezp ze za planowany pobyt nie mam kasy, tzn tylko w razie wypadku a to chyba nie wypadek wiec lipa
    jedynie za urodzenie dziecka dostane

ale to zalezy jaki ubezpieczyciel kazdy inaczej ma

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 15:13

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • słoneczna 85 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tez mam laktator reczny avent

kupilam u HubiWorld i dodatkowo ta fiolotewa kosmetyczke za 8 zl bo to i tak wyjdzie taniej niz w komplecie.

bo ta co jest gratis to taka przezroczysta saszetka.

Lady MK len jak najbardziej:)) to to samo.

siemie to nasiona lnu.

megg, LadyMK lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja nie mam grupowego ale inne i tez musze sprawdzic :)

Bietka lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    dziewczyny ja mam len mielony do parzenia... to tak samo działa jak siemię?
    No właśnie najlepszy taki mielony :) Ja piję mielony - zaparzam dwie łyżeczki i wypijam całość.

LadyMK lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    megg wrote:
    ja sie dowiadywalam i mam takie ubezp ze za planowany pobyt nie mam kasy, tzn tylko w razie wypadku a to chyba nie wypadek wiec lipa
    jedynie za urodzenie dziecka dostane

ale to zalezy jaki ubezpieczyciel kazdy inaczej ma
    U mnie w przypadku pobytu w szpitalu nie spowodowanego NW za każdy dzień 50zł, napisałam do naszej kadrowej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 15:15

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Dziewczyny z trojmiasta.
    Moja mama dala mi wlasnie namiar na pewna p. Dr. Pediatre z lux medu i mowi do mnie tak. Asia ale ona by ci sie spodobala, kazala mi odstawic wszystkie leki ktorw dawalam Marcie ( corka mojej sis ) i krople zastapic mascia majerankowa, syrop zwykly syropem z cebuli i inne naturalne sposoby. :-O jestem w szoku normalnie. A i malo tego z tego co czytam na necie przyjmuje w przychodni Eter Med w Gdansku i ha to siec przychodni mojej przyjaciolki faceta wiec zaraz pisze do niej sms zeby wybadala temat.
    Gosia skoro ona taka naturalna to moze wezmie na klaye brak szczepien co :-)

dr. WANDA KOMOROWSKA-SZCZEPAŃSKA
    Super, dzięki Asia, zaraz ją znajdę w bazie w LuxMedzie :)

AsiaSzw lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 2018 2019 2020 2021 2022 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ