X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepienia w Danii:
    3 miesiące --- Błonica - tężec - krztusiec - polio -Hib + PCV13
    5 miesięcy --- Przeciw błonicy, tężcowi, krztuścowi, polio, Hib + PCV13
    12 miesięcy --- Przeciw błonicy, tężcowi, krztuścowi, polio, Hib + PCV13
    15 miesięcy --- MMR 1

Skróty:
    PCV13 : oznacza sprzężoną pneumokokową szczepionkę , która obejmuje 13 pneumokokowych rodzajów bakterii.

Hib : Szczepienie przeciwko bakterii Haemophilus influenzae typu b, który między innymi może powodować zapalenie opon mózgowych (zapalenie mózgu) i nagłośni (zapalenie nagłośni).

MMR : Szczepienie przeciwko odrze , śwince i różyczce

Polio : (tzw. nagminne porażenie dziecięce, nazywane również chorobą Heinego i Medina lub wirusowym porażeniem dziecięcym) jest bardzo zakaźną chorobą neurologiczną wywoływaną przez wirusy polio.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2015, 16:06

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak to wygląda w Polsce z tymi szczepieniami?

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    stokrota mam cos wspolnego a coo
    Widzialam, że polecałaś szampon na wypadanie a jestes w stanie polecić coś na przetłuszczajace się włosy? Ja mam cienkie wlosy i musze je myc codziennie a wiem ze to dla nich nic dobrego.az boje sieco bedzie na mojej glowie jak zaczna wypadac. Tylko w ciąży moglam je myc co 3 dzien a teraz znowu lipa. Bede wdzięczna za podpowiedź jakąś.

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktore dokarmiaja MM !!
    Powiedzcie jakie mleko stosujecie, ile dajecie ml takiemu miesiecznemu Maluszkowi. Misi ewydaje ze moje dziecie niedojada, niby waga oki ale np w nocy non stop sie budzi, co 1h max 2h i głodny, akt ze pije krótko bo chyba mu sie nie chce ssać. Wczoraj upuściłam 90 ml i wypił plus do tego cyc, bo sie tak darł ze musił byc, wiec na pewno zjada ok 100ml...na samym cycu jest non stop głodny. Niby mleko leci, choć wydaje mi sie ze mniej niz na poczatku :(
    i dziś chyba dokarmie na noc mm bo choze jak zoombie, oczy mam czerowne, słabo mi itd..dzis nie dosc ze od 24 non stop na cycu to jeszcze od 3.45 jestem na nogach bo Mlody postanowil nie spać...padł dopiero o 11!!! masakra....nie wiem o co chodzi, czy to ten przełim rozwojowy i on tak reaguje!!

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Słuchajcie od wczoraj nie mogę się uwolnić od syncia. Niby histerii nie ma ale tylko przy mnie, normalnie na rekach czy razem na łóżku to pójdzie spać. Jak tylko zczai ze mnie nie ma juzwrzask. A to po jakis 15min. Jej, nawet zanim na ręku byłam WC.

Czy on juz mnie terroryzuje? Co jak mu tak zostanie?

Lara ja nie wiem czy "terroryzuje", moze ma duza ptotrzebe bliskosci i czulosci, ale czy probowalas go otulac? Odkladac do spania gdzies, gdzie mialby ciasno niczym wowczas jak byl w brzuszku lub w czyms, co daloby mu poczucie, ze jest tulony?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudasek wrote:
    Dziewczyny ktore dokarmiaja MM !!
    Powiedzcie jakie mleko stosujecie, ile dajecie ml takiemu miesiecznemu Maluszkowi. Misi ewydaje ze moje dziecie niedojada, niby waga oki ale np w nocy non stop sie budzi, co 1h max 2h i głodny, akt ze pije krótko bo chyba mu sie nie chce ssać. Wczoraj upuściłam 90 ml i wypił plus do tego cyc, bo sie tak darł ze musił byc, wiec na pewno zjada ok 100ml...na samym cycu jest non stop głodny. Niby mleko leci, choć wydaje mi sie ze mniej niz na poczatku :(
    i dziś chyba dokarmie na noc mm bo choze jak zoombie, oczy mam czerowne, słabo mi itd..dzis nie dosc ze od 24 non stop na cycu to jeszcze od 3.45 jestem na nogach bo Mlody postanowil nie spać...padł dopiero o 11!!! masakra....nie wiem o co chodzi, czy to ten przełim rozwojowy i on tak reaguje!!

Duzo noworodkow i niemowlakow w pierwszych miesiacach tak podobno ma. Chca jesc czesto-gesto szczegolnie w nocy. Po angielsku nazywa sie to "cluster feeding". Dopiero pozniej pojda spac. To wcale nie znaczy, ze masz za malo mleka, ze dziecko sie nie najada i musisz podac mleko z proszku. Maluchy z tego (jak i z wielu innych rzeczy) wyrastaja.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Sue Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ćwiczeń, to polecam cwiczenia oddechowe - przy wydechu po prostu napinać miesnie brzucha. Wiadomo, szału ni ma, ale na początek zawsze dobrze. Ja spbie leze na kanapie, na plecach i jade z koksem.

A jaki Gosiak wrzucała artykuł o pasie poporodowym?

• Laurka Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota :) wrote:
    A co do tematu zmian pieluchy po kupie....Jak słysze, że moja walnie w pieluchę to jasne, przebiorę ją. Normalnie przebieram przed każym karmieniem...ale jak zdarzy jej się w nocy spać ok. 5h to ani myślę jej wybudzać żeby zmieniać pieluchę. Po pierwsze tak jak Gosiak pisała - nie słyszę kiedy zrobiła kupala bo sama śpie. Po drugie nie mam zamiaru specjalnie nastawiać budzika co 2h na zmianę pieluchy i wybudzać jej jak słodko śpi.Sama tez egoistycznie wolę skorzystać i wypocząć :D Nie kwęka, nie marudzi więc jej to nie przeszkadza - widocznie lubi czasem pospać w kupie a nie zauważyłam żadnych dramatycznych konsekwencji z tego tytułu w postaci odparzeń ;p . A po trzecie wydaje mi się, że zmiana pieluchy przy każdym pierdnięciu też nie jest dobra bo skóra się tylko uwrażliwia i nie uodparnia. Mam wrażenie , że przy zmianie pieluszki co chwilę i wiecznie czystej pupce będzie się ona później odparzać przy byle siknięciu. No ale może się mylę. No ale takie mam podejście do tego tematu :):)

Dlatego pytalam. Tylko pozazdroscic. U mnie sie tak nie da. Luna tyle nie spi. Ja od razu wiem, ze cos tam jest w pieluszce, bo albo od razu slysze albo ona steka, kweka i placze i tez wiem, ze juz nie pospi, bo jej cos przeszkadza. Z nia sa tylko dwa rodzaje marudzenia - pielucha/gazy lub glod. No i dlatego ja tez nie spie, bo na 1,5 h nie oplaca mi sie klasc. Po takiej krotkiej drzemce czesto czuje sie gorzej niz jak bym sie w ogole nie kladla.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya

Wysłany: 9 marca 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Dlatego pytalam. Tylko pozazdroscic. U mnie sie tak nie da. Luna tyle nie spi. Ja od razu wiem, ze cos tam jest w pieluszce, bo albo od razu slysze albo ona steka, kweka i placze i tez wiem, ze juz nie pospi, bo jej cos przeszkadza. Z nia sa tylko dwa rodzaje marudzenia - pielucha/gazy lub glod. No i dlatego ja tez nie spie, bo na 1,5 h nie oplaca mi sie klasc. Po takiej krotkiej drzemce czesto czuje sie gorzej niz jak bym sie w ogole nie kladla.
    No to prawda takie drzemki są dość męczące ale na pocieszenie powiem Ci, że mojej zdarza się przysnąć na te 5 godzin dopiero od paru dni a ma już miesiąc i 3 tygodnie. Wcześniej karmienie było zawsze co 2-3 godziny. Tak więc jest nadzieja, że i Twoja niebawem pośpi :)

1usajw4zbiudzgxg.png

Wysłany: 9 marca 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Co do ćwiczeń, to polecam cwiczenia oddechowe - przy wydechu po prostu napinać miesnie brzucha. Wiadomo, szału ni ma, ale na początek zawsze dobrze. Ja spbie leze na kanapie, na plecach i jade z koksem.

A jaki Gosiak wrzucała artykuł o pasie poporodowym?
    No właśnie nie wiem czy po cc możemy już napinać te mięśnie brzucha :/

1usajw4zbiudzgxg.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota ja jestem przeciwnikiem stosowania szamponow na przetluszczajaca sie skore glowy. Dlatego ze jest to celowe wysuszenie skory co skutkuje reakcja obronna skory i zaczyna ona wytwarzac jeszcze wiecej sebum. Inaczej jest z jakimis zmianami lojotokowymi ale takich raczej nie masz. Taka twoja uroda. Ja tez musze myc codziennie. Teraz ratuje sie suchym szamponem czasem bo juz nie chce mi sie myc.

Agaaa wspolczuje. Ciekawe co lekarze wymysla.powodzenia

dqpre6ydqlfh3mi5.png

Wysłany: 9 marca 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AsiaSzw wrote:
    Stokrota ja jestem przeciwnikiem stosowania szamponow na przetluszczajaca sie skore glowy. Dlatego ze jest to celowe wysuszenie skory co skutkuje reakcja obronna skory i zaczyna ona wytwarzac jeszcze wiecej sebum. Inaczej jest z jakimis zmianami lojotokowymi ale takich raczej nie masz. Taka twoja uroda. Ja tez musze myc codziennie. Teraz ratuje sie suchym szamponem czasem bo juz nie chce mi sie myc.

Agaaa wspolczuje. Ciekawe co lekarze wymysla.powodzenia
    ok dzięki. Czyli lepiej stosować zwykły szampon niż jakis tam specjalnie przeznaczony do włosów przetłuszczających się ?

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po wizycie. Waga poszła w górę, niewiele bo zaledwie 50 gram, ale na trzy dni to i tak nieźle. Russell mierzy też niewiele, bo 54,5 cm spodziewałam się że jest wyższy. Ale nie martwimy się, ważne że waga nie spada. Taka Jego uroda jak widać. Za tydzień ważymy znów :) wszystko z moim karmieniem jest ok, tylko muszę dłużej z jednej piersi żeby spijal to gestsze mleko. Uffffff, grubaskiem to On chyba nie będzie

megg, Stokrota :), Gosiak, Bietka, mala_mi1982, dorocia2324, LadyDi, asia888 lubią tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png

Wysłany: 9 marca 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope wrote:
    Po wizycie. Waga poszła w górę, niewiele bo zaledwie 50 gram, ale na trzy dni to i tak nieźle. Russell mierzy też niewiele, bo 54,5 cm spodziewałam się że jest wyższy. Ale nie martwimy się, ważne że waga nie spada. Taka Jego uroda jak widać. Za tydzień ważymy znów :) wszystko z moim karmieniem jest ok, tylko muszę dłużej z jednej piersi żeby spijal to gestsze mleko. Uffffff, grubaskiem to On chyba nie będzie
    No własnie może to dlatego, że za szybko przystawiałaś do drugiej piersi i pił tylko tą "wodę". Ja zawsze karmię tylko z jednej piersi i mimo, że je krótko to przybiera na szczęście :)Mało kiedy zdarza mi się, że opróżni jedną to wtedy przystawiam do drugiej. Może to faktycznie o to chodzi. Powodzenia. Postęp już jest :)

Penelope lubi tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue, dzięki za info o ćwiczeniach :)Tyle poćwiczyć powinnam mieć czas ;)

A ja dziś byłam sama z małym na spacerze :D

LadyDi dzięki!

moje dziecko nie chce spać :/ za cały dzień spał 1,5 godziny raz, pół godziny na spacerze, godzinę na rękach.
    a teraz strasznie płacze:(

LadyDi lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Angélique89 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasianadine wrote:
    U mnie ból prawej piersi, jak radzilyscie sobie z zapaleniem piersi? Okłady z kapusty??

U mnie poskutkowały masaże, takie aż do bólu, żeby mleko ciekło bo to oznacza odblokowujące się kanaliki. Ciepłe prysznice, mleko z zapalonej piersi wypływa = odblokowane kanaliki. Potem laktator i ściągałam nie tylko tyle żeby ulżyć ale wszystko. Jak jest stan zapalny to w moim doświadczeniu takie lekkie ulżenie nic nie dawało. Po laktatorze okład z zimnej podrapanej kapusty. U mnie było kilka powtórzeń takiej kolejności zabiegów (3 może 4) i już mam problem z głowy. Na początku jeszcze odciągałam z piersi to, czego mały ni zjadł, żeby nie zalegało a teraz nie muszę, misiu zjada wszystko.
    Nie byłam zwolennikiem takich metod bo wszystkie podręczniki mówiły co innego ale w praktyce to się nie sprawdziło. Cały pobyt w szpitalu płakałam z bólu licząc, że sprawa się sama unormuje. Niestety nie zawsze tak jest. Miałam tak napięte cycki, że nie miałam jak karmić, położne ratowały mnie smoczkiem od butelki przez który jak przez nakładkę przystawiałam malca. W domu było już tylko gorzej. Myślę, że nie ma co czekać, tylko ratować pierś, żeby nie stracić pokarmu. Nie bój się, że w tej piersi może zrobić się więcej mleka niż potrzeba bo potrzeby dziecka też wzrastają i to "za dużo" niedługo okaże się być "w sam raz" a potem nawet "za mało".
    Działaj kochana, żebyś nie cierpiała i w porę zaradziła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2015, 18:13

relgwn15ilhiioyg.png
  • Angélique89 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia dzięki za info. Mały ma lekkie koleczki i muszę jakoś ulżyć biedakowi. W tych herbatkach Hipp podaje się aż 100 ml, czyli taką herbatkę z kopru musiałabym mu dać zamiast piersi, co nie? Bo pierś plus herbatka to trochę dużo płynu na raz.

relgwn15ilhiioyg.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota zdecydowanie. Szampon do wlosow cienkich i delikatnych itp..

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Martsonek Debiutantka

Wysłany: 9 marca 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Maminki .
    Nie wiem czy mnie pamiętacie, parę razy coś się tutaj udzielałam, później już tylko podczytywałam.
    5 lutego urodził się Emilek o wadze 4230 i wzroście 58cm tydzień po terminie .
    Rozwiązanie ciąży skończyło się CC.

Oczywiście gratuluję wszystkim mamusiom pięknych pociech ; ) .

I tak na marginesie ktoś mi może powie jak zmienić tego suwaczka żeby był wiek podany ?

Suri97, asia888 lubią tę wiadomość

f2wli09kmd0bmfne.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 9 marca 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    moje dziecko nie chce spać :/ za cały dzień spał 1,5 godziny raz, pół godziny na spacerze, godzinę na rękach.
    a teraz strasznie płacze:(
    Łączę się w bólu. U nas to samo. Nawet na spacerze dziś popłakiwała :/

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 2541 2542 2543 2544 2545 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ