X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia powodzenia, trzymam kciuki.

Mała mi,ale się u Cb porobiło... Ja tez słyszałam, że w skrajnych przypadkach wziąć ibuprofen, a Ty jesteś takim przypadkiem. Oczywiście nadal trzymam za Tymusia.

Sue, ja pytałam o Femaltike, dzięki.
    A co do skazy, Tymek miał i nie musialam rezygnować z kp tylko wyeliminować nabiał, białko mleka krowiego.
    Teraz też uważnie obserwuje Olafa, żeby szybki zareagować

mala_mi1982, Sue, Fedra lubią tę wiadomość

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Mam pytanie do tarczycowych mam - badalyscie swoim dzieciom tsh? Bo ja sie zastanawiam, Tomek wolno przybiera na wadze - w miesiac przybrał 600g i nie wiem czy to nie powod:/
    No i odstawię nabiał i sprawdze jak zareaguje - ja jem nabiału malutko - troche mleka do kawy, sporadycznie plaster żółtego sera i jakis serek danio.

Badanie tarczycy wchodzi w skład badan przesiewowych pobierają krew z piety na taka bibulke, jak nie przyszło nic po 2 tyg to znaczy ze wrodzonej niedoczynności dziecko nie ma, moja mała przez 7 tyg przybrała niecały kg i pediatra moeila ze ok.

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Mam pytanie do tarczycowych mam - badalyscie swoim dzieciom tsh? Bo ja sie zastanawiam, Tomek wolno przybiera na wadze - w miesiac przybrał 600g i nie wiem czy to nie powod:/
    No i odstawię nabiał i sprawdze jak zareaguje - ja jem nabiału malutko - troche mleka do kawy, sporadycznie plaster żółtego sera i jakis serek danio.

A 600 g to Malo? Nie orientuje sie za bardzo.
    Ja juz kiedys pisałam jak to bylo u nas. Ja mam Hashimoto. Mojemu synkowi w wieku ok.1,5 roku wyszla niedoczynność, do tej pory bierze leki. Teraz Tymkowi tez badlam tsh, wyszlo ok. Mamy tarczycowe powinny być czujne.

• derii84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:

Przecież przybiera mniej więcej 1500 na tydzień wiec to prawidłowy przyrost:-) nie stresuj się problemem, którego nie ma :-)
    A do odstawienia nabiału to masło jeszcze ;-)
    Może jednak to nie skaza, skoro tak mało dostarczasz tego nabiału??

Sue lubi tę wiadomość

p19uskjok4jap6fv.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Deri, a jak się objawia skaza białkowa? Bo Tomek ma taką kaszkę na policzkach i kilka syfków (trochę jak potówki) i jak go karmię, to ten policzek na którym leży ma zaczerwieniony - robią mu się takie rumieńce.

MałaMi, ja mam TSH wyższe niż powinnam mieć w moim wieku - mam tsh 3,26. Nie jest to niedoczynność, ale w ciąży brałam euthyrox.
    Muszę napisać maila do mojej endokrynolog, a za tydzień zapytać o to pediatrę.
    No a ja się zastanawiam, bo jak niektóre z Was piszą, że dziecko przybrało 1-2kg to ja oczywiście matka wariatka sie martwię, że mój za mało przybrał.
    Klata mu urosła o dwa cm, głowka o 5!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 16:03

• Sue Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama już na mnie nakrzyczała, że szukam problemu tam gdzie go nie ma, bo TOmek sie pięknie rozwija, a ja zamiast sie cieszyć, to szukam czegoś co jest nie tak :P

derii84 lubi tę wiadomość

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie ja mam niedoczynnosc tarczycy. Sama musze zbadac swoje hormony. Moze jutro uda mi sie zrobic badanie. Czyli malemu tez powinnam zbadac tsh? Mam po skierowanie isc do pediatry czy platnie to sie robi?

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skaza u Tymka wyglądała na początku jak kaszka, która zrobiła się czerwona. Pod wpływem ciepła świeciła się,jakby w tych miejscach tłusty krem był położony, tak u nas to wyglądało...

p19uskjok4jap6fv.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    600 g to juz norma :) nie za duzo, ale jest ok.

moj przybral w miesiac kilogram, w 6 tygodniu zycia miał 4400, startowalismy z 3200

mala mi, trzymam kciuki zeby jak najszybciej bylo dobrze!

moj Misiek spal, nawet w domu posprzatalam :D dumna z siebie jestem

odkurzone, wyprane, posciel zmieniona, starte kurze i umyte podlogi :D

ja mysle, ze jedzenie ktore jemy w jakis stopniu przenika do pokarmu... no bo przeciez czasem leki ktore zazywamy tez sie w nim znajduja...
    ale sa dzieci ktore maja wrazliwy uklad pokarmowy i wlasnie je wtedy kolka dopada, a sa takie ktorych matki jakby zjadly 10 gołabków i cały garnek bigosu- po prostu nic nie ruszy. Tak sobie myslalam nad tym :P

ja bym z checia zjadla bigosik w swieta ;p

ciesze sie z Waszych pomyslnych wizyt i szczepien ;)

Gosiak, mala_mi1982 lubią tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzuewczyny moja mala miala tradzik niemowkecy na obu policzkach i tak ma juz 3 tyg... Przemywam letnia przygotowana woda i na pprawym policzku wygkada w miare ok ake na lewym ma takie placki czerwone :/ i teraz kurcze nie wiem co z tym zrobic. Czy to nirmalne czy jak :/

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam ze te placki pojawily sie ok tygodnia temu... Jakie 3 dni po tym jak przemylam jej buzke sola fizjologiczna... Alecto chyba nie od tego bo oczka niacprzemywam i ok acdo tego tylko na jednej stronie ma te placki:/

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    derii84 wrote:
    Skaza u Tymka wyglądała na początku jak kaszka, która zrobiła się czerwona. Pod wpływem ciepła świeciła się,jakby w tych miejscach tłusty krem był położony, tak u nas to wyglądało...

Kurcze, to u nas podobnie jest... Muszę go poobserwować. Kiedy to się u Was pokazało, pamiętasz może?

Cholera jasna, kiedyś dzieci chowane były na krowim mleku i nic się nie działo,a teraz?
    Chyba zacznę robic mleko migdałowe. No i co do kawy dodawać?
    Ani ja, ani P nie mieliśmy skazy.

Muszę poczytać jak dostarczać wapń, bo ciężko będzie.

• bella84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hm tak czytam co piszecie o tej skazie i sie zastanawiam czy moja jej nie ma... W sumie za tydzien koncze kp to jak przejdzie to wiadomix ze to to ...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy mozliwe ze jest tylko na jednym policzku taki placek czerwony? U nas wczesniej jak byly tylko krostki to pediatra mowila ze to tradzik niemowkecy...

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Boroniówka Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na chrostki pomoglo dodawanie zaparzonego wywaru ze słomy owsianej do kąpieli ;)
    no i ziajka tez jest super ale to do natłuszczenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2015, 16:42

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella a nie ma tam odparzenia np, nie starla sobie na pieluszce policzka Twoja Mała?? albo uczulenie bo czesciej na tej stronie lezy i moze dotyka czegos np. wlasnie pieluszki wypranej w proszku na ktory jest uczulona, poobserwuj....

relge6yd309xm1zq.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue mmi kolezanka mowila ze jej coreczks prZy skazie miala bordowe plamki na calym ciele.

atdcqtkf2affvuei.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Groszku moze masz racje..:/ sama nie wiem bo wczesniej nie miala tego czerwonego a teraz odbtygodnianma i myslalam ze to sie ten tradzik niemowlecy nasilil ale jak ogladam zdjecia z tej skazy bialkowej to wygkada to bardzo ale to bardzo podobnie tyle ze ona ma to tylko inwylacznie na tym jednym policzku reszta buzki czysta a i krostki na drugim policzku te z tradzika w sumie znikaja powoli wiec czyvto mozliwe by skaza byla tylko w tym jednym miejscu? Ammoze to proszek moj:/ musze posprawdzac wypiore wszystko w jej proszku i zobaczymy ... A jeslibtibta skaza tobczyms to grozi jesli za dlugo bedzie ?

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.rozamarzy.com/karmie-jem-normalnie/ :)

dorocia2324 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doszła do mnie książka "Księga wymagającego dziecka" i to jest dokładnie o naszych dzieciach - Pia, Słoneczna... ciągle na rękach albo przy cycusiu - przeczytałam na razie kilka pierwszych stron ale wiążę z tą książką duże nadzieje :)

Pia Gizela, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 2685 2686 2687 2688 2689 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ