X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    Fedra fajnie, że napisałaś!
    Ja jeszcze dziś myślałam o Aagnieszce, też już bardzo dawno pisała.
    Ja też o Was myślę i czytam.
    To chyba uzależnienie :-)
    A rzadko się odzywam bo po pierwsze cały czas coś się dzieje, i czasu na nic nie starcza, a po drugie mam tak cudownego bezproblemowego synka, że myślę że tylko bym Was denerwowala.
    Cały czas podróżujemy Warszawa Wrocław. Ja już opanowalam nawet jazdę z Maluszkiem sama samochodem, więc jestem super niezależna.
    A zaczynając od początku, nocki są już uregulowane. Kładziemy się dosyć późno, gdzieś koło 11. Do tego czasu leży z nami, trochę przysypia, da nam zjeść kolację, obejrzeć seriale. Karmimy się w nocy na lezaco, na spiocha, dzięki czemu oboje się wysypiamy :-)
    Rano budzi nas mój P. Zanim wyjedzie do pracy, robi mi śniadanko, i chwilę pogega z Maluszkiem. Rano Fryderyk jest najpogodniejszy i chętny do "rozmowy".
    Do 9 zabawa, karmienie, i lulanko do 11-12. I lecimy na spacer.
    Uwielbia spacery. Jak był malutki, to przesypial cały, teraz od czasu do czasu się wybudza. Ale bez aferek, no chyba że jest głodny. Ale jest na tyle przewidywalny, że wiem kiedy bedzi głodny, więc albo na czas wracam do domu, albo na drodze mam toaletę w której zamykam się i karmię. Dzięki temu potrafimy być poza domem bardzo długo. W weekendy wychodzimy na spacerki połączone z obiadem na mieście.
    Ja jestem zachwycona macierzyństwem, już myślę o kolejnym dziecku. Chciałabym mieć czwórkę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jedni mnie straszą ze kolejne porody i dzieci mogą się mega różnic od tego co mam teraz...a inni napawają optymizmem, mówiąc że klucz do sukcesu to nastawienie. A tego nieskromnie mówiąc można mi pozazdrościć ;-)

Właśnie pakuje się, i za godzinkę wrzucam maluszka do fotelika, jedziemy po męża, zabieramy go z pracy, i jedziemy na weekend do Wawy. Już mię mogę się doczekać. Jutro w południe, wielki dzień. Chyba pierwszy raz od pół roku idę pomalować paznokcie. Szaleństwo totalne bo robię sobie komplet :-)
    Za tydzień mam panieński, a za dwa ślub mojej przyjaciółki. To dobra motywacja żeby wrócić do formy.

A z ostatnich przygód mojego męża - ciągle mu się coś przytrafia - wczoraj po kąpieli, przy wylewaniu wody z wanienki...wanienka pękła i woda niczym z wodospadu chlusnela na całe mieszkanie. Wspaniały widok uciekajacego męża, niczym od wrzątku...;-) no i nie mam w czym kąpać maluszka...ech...

sebza, Lara 82, mala_mi1982, Pia Gizela, Fedra, Gosiak, Laurka, asia888 lubią tę wiadomość

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • derii84 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka czadowo, że się odezwałaś :-) cieszę się Twoim szczęściem, dobrze się czyta takie informacje, że lutowka jest przeszczesliwa i nie ma żadnych problemów :-)

Ja ogarnęlam kurze w domu,teraz mam zamiar odkurzyc czekam aż Olafek się obudzi, to nakarmimy się i pójdziemy na spacerek, trzeba korzystać z pogody, bo nie zawsze mamy taką możliwość spacerowania bez mocnego wiatru czy też deszczu :-)

Dwa cuda: Tymus i Olafek ♥♥♥

p19uskjok4jap6fv.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara ja mam 65 i jestem niska wiec pewnie lepsza bedzie L. Nawet jak schudne to wole luzniejsza niz ciasna w cyckach;) ale ja tez zmierze i napisze.
    Napisze wymiar tak jak jest na plasko ( bez podwajania)
    My na dworze- 4 km i teraz suedze na lawce juz

Lara 82 lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aagnieszka, ale fajnie się czyta o bezproblemowych dzieciaczkach! Dla mnie to brzmi jak bajka! I nadzieja, że może się mój odmieni ;)

Gosiak, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pokarmieni, ja się szybko ubieram, potem Bartusia i idziemy na spacer póki pogoda pozwala :)

Gosiak lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my bylysmy na spacerze i najpierw wial straszny wiatr a potem nas zlapal deszcz, juz lezymy i sie karmimy ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my dzis nie idziemy..pogoda ponura strasznie, chłodno i wieje..odpuszczamy dzis :) chyba ze na zakupy wieczorem :D

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja byłam na spacerze całe 5 minut. nakarmilam ją do oporu, ubralam i wyszliśmy. jak tylko pojawilismy sie na dworze tak mała, jak za dotknięciem różdżki, zaczęła płakać. masakra z nią jest :/ przez to ona prawie w ogóle nie bywa na dworze, bo się drze jak opetana. i nic nie pomaga, nawet nkszenie na rekach. ktoś tak ma?

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady to faktycznie problem..choć powiem CI ze ja tez sie tego boje, u mnie póki co Staś jak zahipnotyzowany, w momencie ubrania kurteczki i czaoki, jak tylko zrobi mu sie cieplo to zasypia i mozna z nim pojezdzić ok 2h..choc w sobote R z nim wracał na biegu bo był ryk, choć tez dopiero po 1,5h :)
    mam nadzieje, ze jak juz bedzie miał wiecej godzin czuwania to bedzie mozliwosc wyjscia na spacer bez ryku bo faktycznie to problem :(
    moze sie kiedys czegos przestraszyła, moze jej niewygodnie, moze cos przeszkadza (czapka, apaszka) czy cos...

relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wymiary bluzy:

Rozłożona na płasko mierzona na plecach w najdłuższym punkcie od szwu łączącego z kapturem w dol 87cm.
    Z przodu dlugosc,jedna strona pomiędzy kieszeniami,mierzona dokładnie pomiędzy dołem kieszeni to 50cm.
    Z przodu długość, jedna strona pomiędzy rękawami, mierzona od dołu w szycia rękawa do drugiego w tym samym miejscu to 57cm.

relge6yd3cl8y0me.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi piersi nie urosly w ogole, ale ten typ juz tak ma. Rozmiar 85A, czyli najmniejszy z mozliwych. Karmienie na lezaca zadnej z nas sie nie podoba. Tylko na siedzaco w bujanym fotelu z poduszka MyBreastFriend - wtedy jest nam obu wygodnie, Lunka jest wtulona a ja nie nadwyrezam sobie ramienia.

Moje dziecko z poczatku nie odbijalo w ogole. Zaczela po skonczonym 3. tygodniu. Teraz jest bez porownania lepiej. Odbija w 90% przypadkow. Staram sie odbijac nawet po kilka razy w trakcie karmienia. Jak zasnie i nie odbije, to potrafi ulac nawet kilka godzin po jedzeniu! Ale nie widze zeby odbijanie lub nie mialo cokolwiek wspolnego z kupa. Nadal nie ma wyraznej poprawy, chociaz wczoraj zrobila malenka i licze to jako sukces.

Spacerki obie kochamy. Ja sie ciesze pierwszymi dniami wiosny po masakrycznej zimie, a Luna po prostu bardzo lubi ruch. Jezdzenie wozkiem po salonie jest najlepsza metoda kryzysowego usypiania mojego dziecka! A co za tym idzie na swiezym powietrzu spi jeszcze lepiej, co bardzo mnie cieszy.

Co do prawo-/leworecznosci, to pewnie nie da sie w tym wieku powiedziec na pewno, ale przeciez rodzice i dziadkowie lubia sobie wyobrazac co z ich dzieci/wnukow wyrosnie, prawda? I dlatego moj tesc uwaza, ze wnuczka bedzie w niego leworeczna ;] I przy okazji pewnie bedzie tez biegac maratony tak jak on, bo nogami nie kopie tylko jak spi!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 14:44

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co to leworecznosci czy prawo to zasada jest taka (ksiązkowa) ze juz we wczesnym wieku niemowlęcym mozna zauwazyć która półkula jest dominująca...tzn w moemncie kiedy dziecko zaczyna chwytać zabawki, którą rączką cześciej..jak dziecko jest wieksze to mozna zrobić dziurkę w kartce i dać dziecku zeby przez to popatrzyło, ktorym oczkiem wiecej ( 3 próby) to jest dominujące, sugerujemy sie najbardziej pierwszym podejsciem...oczywiscie lateralizacja to odwrotnośc tzn jak lewa raczka to dziecko ma prawa półkule dominującą no i analogicznie druga strona:)
    tak my logopedzi badamy półkule:)

Groszek lubi tę wiadomość

relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W M jak miłość promują nosidełka dla wcześniaków, Szymon jeszcze w inkubatorze a Marcin już przymierza nosidełko ;)I to jeszcze takie z usztywnianymi "pleckami"...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 kwietnia 2015, 15:26

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ha ha :)
    dobreeeee :)
    w ogóle w tym m jak milosc to nie wiem kto pisze scenariusz :) dziecko ma 5 kg i jest wczesniakiem, wyglada jak sumita :)
    Wszyscy ze wszystkimi robią wiadomo co...Baśka Mostowiaczka jest babka dla całej Warszawy, wszystkim wozi słoiki :) itd :) jaja na kółkach :)

Gosiak, Sue, Groszek lubią tę wiadomość

relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale w domu w tym ubraniu nie płacze a na dworze już tak. no i na tarasie śpi normalnie a na dworze już nie. ja nie wiem o co chodzi. będę musiała ją usypiac i wtedy zabierać na spacer bo innej opcji nie widzę.

Gosia, każde nosidełko jest od 6msc? bo się zastanawiam. powiedzmy dla 3 msc dziecka pół godziny w takim nosidle zaszkodzi? bo koleżanka ma i się zastanawiam czy nie pożyczyć na lotnisko jak wózek oddam.

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały śpi, ululany w chuście na piłce :) Niestety dziś spacer nie ululał.

Zjadłabym goooofffffraaa!!!

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi wrote:
    Gosia, każde nosidełko jest od 6msc? bo się zastanawiam. powiedzmy dla 3 msc dziecka pół godziny w takim nosidle zaszkodzi? bo koleżanka ma i się zastanawiam czy nie pożyczyć na lotnisko jak wózek oddam.
    Generalnie tak, ponoć najwcześniej można zacząc w bondolino nosić (od 4 mies). Ale myślę, że pół godziny w ergonomicznym z wkładką dla niemoląt nie zaszkodzi - a jakie ma koleżanka? Byle nie wisiadło...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara zaraz posprawdzam jak maly mi da;)
    W m jak milosc byl jeszcze taki blad-Kasia urodzila w 31 tyg ciazy i mowili ze to miesiac wczesniej;))

Lara 82, ash lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki słoneczną.

To jak to jest dziecko z 31tyg to jeszcze lepsza komedia.

Gosiak lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 17 kwietnia 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mowili. Pewnie nie bylo sprawdzone ile trwa ciaza faktycznie. Policzyli 9 mies razy 4 tyg;))

Gosiak lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 2766 2767 2768 2769 2770 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ