Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie
My po konsultacji neurologa - mały jest zdrowy! Pani doktor stwierdziła, że jest silny i sprężysty. Jak go położyła na brzuch, to głowę tak zadzierał do góry, że szok!
Ale, no właśnie ale... Mały waży 4500g i oczywiście według pani doktor za mało. Już mnie nastraszyła jakąś infekcją.
A przybiera w normie, od 02.04 przybrał 900g - to mało?
Gosiak, Laurka, Bietka, mala_mi1982 lubią tę wiadomość
-
A ja mam pytanie ile śpi 3 miesięczne dziecko. Otóż Pola od jakiegoś czasu śpi w dzień często. Tzn. Wstaje ok. 6 i tak sobie leży do 8 bo o 8 wstajemy z lozka. Jedzenie ok. 8:15 , ok. 9 jest śpiąca i idzie spać na 1-2 godz. Wstanie, zje. Posiedzi u mnie na brzuchu, jest kupa. Odkładam ja do fotelika, bawi się zabawkami, jak zaczyna marudzic to biorę ja na ręce i robię jakieś czynności domowe. Po 1,5 lub 2 godz. znów jest marudna, więc kładę do wózka i usypia. Śpi ok 40 min do godziny i znów wstaje, je, siedzi , bawi się i znów za ok 2 godz chce iść spać. Ostatnia drzemka jest ok 18. Śpi do 19, kąpiel o 20, cyc i spać.
Moje pytanie czy Ona nie śpi w dzień za dużo?Pola
Hania -
Czesc dziewczyny
daaawno mnie tu niebylo ale staram sie nadrabiac co tam piszecie a ze mniej niz w trakcie ciazy tonawet jestem na biezaco
U mnie wszystko oki dzidzia zdrowa i je coraz wiecej mm teraz juz 90 ml na karmienie wiec super... Jednak mimo ze je coraz wiecej to cos waga jakby stoi w miejscu... Wczesniej przybierala po 150-200 gr na tydzie a teraz jakby zastopowalo i w ostatnie 11 dni przybrala tylko 155 grwiec wazymy ja teraz codziennie i zobaczymy przez tydzien a za tydzien pediatra to moze cos doradzi...
Dzis maz mnie troszke ochrzanil bo poszalalam dla malej i troszke ciuszkow jej kupilam... Zabawek i wogole...bylo pytanko o kocyk to ja kupilam teraz la milou bo sa sliczne choc drogie... No i malzu stwierdzil ze nie ma co takiemu dziecku kupowac czegos wiecej pozapajacami i ew dwa komplety na wyjscie bo za szybko rosnie... Ja z natury mega oszczedna jestem ale mala jest tak wyczekana ze nie potrafie sie pohamowac...dzis zamowilam jej tez mate rainforest z fisher price i zolwia z projektorem i bluetooth z cloud b to myslalam ze malzu mnie zje... To juz kiecke z next i body zamowilam mu nie mowiac
wiem ze przesadzam ale nie umiem sie pohamowac
Poza tym dzis moj ostatni dzien karmienia cycem i odciagania.. Usze dac sobie troche czasu przed wyjazdem meza by zobaczyc jak tm mojecycki na to zareaguja... Sciagam tak malo ze az strach.. Nieraz przez caly dzien 80 innym razemmax 140... Ale sciagac musze bo mala i tak mi nie sciaga i potem cycki pelne peciz nimi zaczynaja bolec.. Ale jestem z siebie dumna bo dotrwalam do 3 miesiaca wiec przymoich zasobach skromnych iwiecznymi zastojami i tak wykonalam minimum z kpdzis wiec bandaz w ruch i dostinex i koniec przygody
pewnie jeszcze bede szalwie pic bo takja polecaja na zakonczenie laktacji;) ciekawe jest to ze mimo ze mam tak malo mleka to dalej okresu nie mam... Choc nie tesknie
Jakis czastemu przewijal sie temat rodzenstwa i powiem Wam ze wczoraj byla kolezanka z 2 letnia corcia u nas iwidok jej obok naszej malej podajacej jej lale grzechotke i glaszczacej po nozce tak mnie rozczulil ze zapragnelam by mala miala rodzenstwowiec od grudnia mniej wiecej przestajemy sie zabezpieczac i zostawiewszystko w rekach losu
jednak rodzenstwo to cos cudownego
a chcialabym by roznica nie byla wieksza niz 3 latka
Ot tyle co u mnieGosiak, mala_mi1982 lubią tę wiadomość
-
Katiś wrote:A ja mam pytanie ile śpi 3 miesięczne dziecko. Otóż Pola od jakiegoś czasu śpi w dzień często. Tzn. Wstaje ok. 6 i tak sobie leży do 8 bo o 8 wstajemy z lozka. Jedzenie ok. 8:15 , ok. 9 jest śpiąca i idzie spać na 1-2 godz. Wstanie, zje. Posiedzi u mnie na brzuchu, jest kupa. Odkładam ja do fotelika, bawi się zabawkami, jak zaczyna marudzic to biorę ja na ręce i robię jakieś czynności domowe. Po 1,5 lub 2 godz. znów jest marudna, więc kładę do wózka i usypia. Śpi ok 40 min do godziny i znów wstaje, je, siedzi , bawi się i znów za ok 2 godz chce iść spać. Ostatnia drzemka jest ok 18. Śpi do 19, kąpiel o 20, cyc i spać.
Moje pytanie czy Ona nie śpi w dzień za dużo?
Katiś - Tomek śpi prawie identycznie! Tylko u nas kąpiel jest wcześniej, bo o 19 i mały o 20 już śpi.
Rano śpi do 8, potem do 10 się bawi i śpi
Średnio ma 1-2godziny aktywności na 1-2 drzemkiNiemowlęta do roku mogą spać nawet do 18 godzin na dobę
-
No wiem! Mały odbija z wagi 2900, początkowo słabo przybierał. 2.04 ważył 3620, a dziś 4 490 - to przecież niewiele mniej, niż kilogram!
Dziecko do 6 miesiąca powinno podwoić masę urodzeniową. Tomek wazył 3200, więc niewiele już mu brakuje.
Zdrowo się rozwija, jest pogodny, ładnie śpi - to o co kaman tym lekarzom!Gosiak lubi tę wiadomość
-
Sue wrote:Katiś, ja Ci wczoraj nie odpisałam, bo na iphonie mi ciągle wyskakiwał jakiś błąd i szlag mnie trafił - teraz odpaliłam kompa.
Księgę Rodzicielstwa Bliskości mam tylko w wersji papierowej - w empiku kupiłam za 34,90:)