X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak a jaka to bardzo polecana Pani doktor?:)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella, a czytałaś o tych palcach to co podsyłała Aagnieszkaa? Na tym etapie nie ma co zabraniać dziecku. Jak będzie starsze, to tak.

Palce w buzi to poznawanie świata za pomocą jednego z najwrażliwszych organów ciała Strefa czuciowo-ruchowa ust w mózgu to obok dłoni i stóp największy obszar reprezentujący nasze ciało Nic więc dziwnego, że za jego pomocą odbieramy świat. Stopniowo w miarę rozwoju kontroli nad głową i tułowiem, kiedy dłonie powoli otwierają się i coraz więcej można włożyć do buzi, dziecko uczy się swojego ciała .Uczy się buzi w środku ,stopniowo dłoń jest oblizywana z zewnątrz, ale potem do buzi wchodzi 1-2-3 paluszki i cała rączka. Wnętrze buzi stopniowo odczula się. Początkowo 1 palec w buzi wywołuje odruch wymiotny, ale stopniowo strefa odruchu wymiotnego cofa się aż do gardła, jak u dorosłych. Jeśli dziecko nie może penetrować wnętrza buzi w przyszłości, nie zmiksowane jedzenie, łyżeczka, szczoteczka, lub wizyty u dentysty będą wywoływały odruch wymiotny lub zgoła torsje. Oblizując dłonie, palce i zabawki dziecko "szczepi się" , ma kontakt z bakteriami. Będzie lepiej przygotowany do zjadania paprochów z podłogi, oblizywania taty butów czy jedzenia z psiej miski. Kolejna funkcja do której przygotowuje branie rąk do buzi to nauka ust następnych funkcji po ssaniu. Kiedy dziecko wkłada do buzi raz prawą, raz lewą rękę - "coś" pojawia się z prawej i lewej strony między dziąsłami. To coś się nagryza, do "tego czegoś" idzie język w prawo lub lewo-brzmi znajomo?, Czasem z powodu asymetrii praca ręki i języka jest tylko w jedną stronę, co zwiastuje problemy ze zgryzem. Buzia też ssie palce, a to daje dziecku poczucie ukojenia i bezpieczeństwa. Znacznie wcześniej niż zobaczymy ząbki naszego Maluszka przerzynają się one . Dziąsła bolą, ukojenie daje tarcie ich, dotykanie, rączki coraz intensywniej pracują w buzi. Penetrując buzię w środku wydziela się coraz więcej śliny, a przecież z czasem dziecko dostaje jabłko, zupki itd. Aby to trawić potrzeba więcej śliny, bogatszej, aby przygotować pokarm dobrze wymieszany ze śliną, aby żołądek nie miał kłopotów ze strawieniem go i aby dziecko nie miało kłopotów z brzuszkiem. A więc pozwalajmy dzieciom penetrować buzię w środku.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bella84 wrote:
    Gosiak a jaka to bardzo polecana Pani doktor?:)
    Katarzyna Jungowska - czytałam o niej jak jeszcze byłam w ciąży i wtedy w medicover przyjmowała. Po porodzie się okazało, że w Medicover już nie pracuje niestety. Ale odkryłam, że teraz przyjmuje w Luxmedzie w poradni dzieci zdrowych - na Pomorskiej.
    http://www.znanylekarz.pl/katarzyna-jungowska/pediatra-internista-lekarz-rodzinny/trojmiasto-gdansk

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 07:22

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i od dzis znowu zaczynam odliczanie.. Moj mezus dZis o 11 na statek jedzie i znowu bede bez niego 6 tyg ale tym razem i bez tesciowej bo juz wole jednak sama zostac niz z nia :) no i mala jest tez lepsza w obsludze juz np dzis spala od 20.45-4.10 i potem butla i wstala dopiero o 7 :) i bez ryku itd tylko uslyszelismy jak sobie piatki wcina :) ma. Ja przebral na spokojnie zrobil butle i ona mega spokojniutka :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my mamy pierwsza zielona kupe za sobą,wczoraj wieczorem. Trochę się zmartwilam na szczęście dziś rano była ok.
    Za nami ciężką noc, mis się rzucał od 1, i co chwila dla ukojenia dawalam mu cyca. Podsypialismy może z pol godzinki i od nowa.

I jak ja mam ćwiczyć, kolana bola jak cholera a czuje się tak zmęczona teraz jakby był wieczór :-(

Ciekawie mnie co powoduje zielona kupkę?

relge6yd3cl8y0me.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak czytalam :) i nie zabraniam jej wkladac do buzi bo smoka i tak musze jej nieraz podtrzymywac a np jak chce cos zrobic to mi wygodniej jak ona sie tymi piastkami zabawia :) wiem ze poznaje swoje cialo i z czasem zacznie nozki wkladac do buzi :) ale jak zaczyna ssac palec sobie i sie denerwuje to wtedy daje smoczek :) a poza tym kiedy ma napad zlosci czy ryku bo ja odlozylam z raczek by cos zrobic to smoczek tez wtedy dziala :)
    Np tez wczoraj jak dostala szczepionke na zoltaczke i zaczela ryczec to dalismy smoka poprzytulalam i w 3 sek po placzu :) staram sie nie naduzywac smoczka ale czasem sie przydaje :) np tez gdy do auta ja wkladam zacznie sie placz to tez wczoraj ja smok uspokoil i przysnela :) wiec wszystko w granicach razsadku :)

Gosiak lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, smok jest jednak przydatny... u nas jak już jest bardzo śpiąca i dam jej smoka, to szybciutko odpływa. W aucie też wiele razy się przydał.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oojoj jak trzeba teraz uważać jak dzieci chwytają różne rzeczy. Odstawiłam młodego obok lodówki patrzę a on nóżkami wierzga jak nie wiem, podeszłam a ten pieluszkę przytulankę na cala głowę sobie zarzucił i nie ma jak oddychać swobodnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 10:23

relge6yd3cl8y0me.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może lepiej dla kolan i stawów jakbym się na rower przerzuciła? Zastanawia się z kim powinno się skonsultować bóle kolan a ćwiczenia? Chociaż przyznam, że nie chce mi się po lekarzach łazić :/

Bella wczoraj cię przed mężem moim chwaliłam, że zostajesz z małą sama a mąż w rejsy pływa :)

U nas karmionko :)

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia, chyba z ortopedą...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) Pia no taki los :) ale po swoich doswiadczeniach wole zostac sama niz z tesciowa :D

Gosiak, Pia Gizela, kasia_1988 lubią tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się po weekendzie :) właśnie zrobiłam brazylijskie pośladki cz 1 i 2. Mam ten sam problem co Pia. Strasznie kolana mnie bolą. Zastanawiam się czy nie przerzucić się na siłownię na powietrzu. Może na przyrzadach odciąże trochę kolana.

Pola zalicza pierwsza drzemkę, a mnie się nic póki co nie chce.

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia nasza pediatra powiedziala ze okej skoro nie chce szczepic to moja sprawa ale chce widziec malego co 6tyg aby kontrolowac poprostu rozwoj.

Moj maly spal dzis 12h szok. Poszedl spac o 19.30 o 4.30 zjadl i spal do 7.45. A ja od 6 na nogach bo juz spac nie moglam wiec obiad juz mam ugotowany. A ze super pogoda to zaraz sie ubierzemy i pojdziemy na pierwszy spacer.

Gosiak lubi tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzis kupa teZ taka oliwkowa no ale to chyba nic zlego. W pt zapytam

My jemy juz:)

W hm online dostaqa gratis do 24.05 z kodem 0059

megg, mala_mi1982 lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czytam ze cwiczycie wiec i ja zaczne bo juz 3 msce po porodzie wiec mizna :) co polecacie na brzuch uda i posladki :)?

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella ja cwicze z Chodakowska na you tube. Treningi tez mozna sciagnac z torenta i wczoraj cwiczylam secret i naprawde czulam brzuch a robilam tylko 20 min.
    Turbo wyzwanie tez jest fajne;)

Moj mis zasnal po karmieniu, przytulil sie i spalismy ok50 min;)

Zaraz mamy goscia, mam nadzieje ze bedzie grzeczny

Sluchajcie bardzi fajne te getry z lidka esmara. Brzuch akurat mi uciskaja ;) chyba kupie jeszcze jedne! Pp 17,9 warto;)

atdcqtkf2affvuei.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej
    mam probelem :( moj maz dostal prace jakiej szukal....w Anglii
    nie bylo by go 8 tyg! i potem w domu tylko tydz, ew jak przyjedzie na jakis weekend
    nie podoba mi sie ten pomysl, tyle czasu sama, jak ja dam rade? i tyle syna nie widziec jak rosnie?
    nie wiem co robic, maz tez nie wie czy przyjac prace
    wiem ze chcialby sie rozwijac, ale moze cos w PL znajdzie.... kasa przeciez nie jest az tak wazna...

co o tym myslicie bo mi ciezko spojrzec na to obiektywnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 10:50

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to na stale czy tylko 8 tyg i potem tydz? Czy caly czas?

atdcqtkf2affvuei.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    8 tyg tam i na tydz wolne w pl , ew+ jakis weekend moze przyjechac
    praca na stale tak, chciaz moj mowi ze moze z pol roku max rok by tak robił zeby zdobyc doswiadczenie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2015, 11:10

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 maja 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg, a nie możecie pojechać z nim? Teraz masz urlop przecież - niech tam ogarnie temat i jedźcie na pół roku a potem zobaczycie co dalej...

Lara 82, megg lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 2892 2893 2894 2895 2896 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ