Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
olcia 87- wklejam pewnie juz 3 raz:)
wg bELLY!
Mam katar, kaszel i ból gardła w ciąży – jakie są domowe, skuteczne sposoby na przeziębienie w ciąży?
Przeziębienie w ciąży nie należy do przyjemności - będąc w ciąży najlepiej unikać leków. Leki na ból gardła, katar lub kaszel mogą negatywnie wpłynąć na rozwój Twojego dziecka. Jeśli to możliwe, postaw na naturalne sposoby radzenia sobie z przeziębieniem. Warto wypróbować poniższe, sprawdzone metody:
Syrop z cebuli – drobno posiekaj dwie duże cebule, następnie zasyp je 2 łyżkami cukru i odstaw na kilka godzin. Poczekaj, aż cebula puści sok. Następnie przelej przez drobne sitko i gotowe;
Syrop z buraka – umyj dwa / trzy duże buraki (niepryskane, najlepiej z upraw ekologicznych), wydrąż u góry niewielki otwór i wsyp do niego trochę cukru trzcinowego. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika (ok. 190 stopni) na około 20-30 minut, aż buraki puszczą sok;
Sok z gruszki z migdałami – składniki na ten prosty, smaczny sok to: 4-5 gruszek, kilka migdałów, ok 700 ml wody. Zalej migdały wrzątkiem, a następnie obierz je ze skóry. Gruszki umyj, ale nie obieraj ze skórki (skórka ma działanie nawilżające), pokrój na ćwiartki. Zalej gruszki i migdały wodą. Gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Nie dopuszczaj do zagotowania, aby składniki nie straciły swoich właściwości;
Herbatka imbirowa – będziesz potrzebowała ok. 5 centymetrowy korzeń imbiru. Pokrój go cienko i zalej dwiema szklankami wody, a następnie gotuj przez ok. 20 minut na wolnym ogniu. Dla osłodzenia możesz dodać miód lub syrop malinowy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2014, 17:37
-
nick nieaktualnyDziewczyny, zaraz jadę do kościoła w sprawie mojego slubu.. JAK MYŚLICIE - zapłacić księdzu dzisiaj czy przed mszą ślubną lub po mszy? Szukam na necie informacji na ten temat, ale nie znalazłam nic ciekawego..
Ile w ogóle dać? Bo 'co łaska' ma różne znaczenie.. -
słoneczna 85 wrote:nie mozesz wziac wiekszej dawki!
posluchaj nawet jak zapomnialas nic nie pwoinno sie dziac- bo to sie gromadzi w organizmie.
mysle ze niekotrzy by powiedzieili ze moglabyus wziac dopiero rano normalna dawke ( wiem ze lekarze glowy nie urywaja jak sie pominie tabletke z euthyroxu) ale gdybym ja byla na Twoim miejscu albo gdybys byla psem:)
to kazalabym Ci teraz nie jesc i wziac poranna dawke teraz. nie wieksza tylko pominieta.
a rano normalnie znowu.
czemu gdybym była psem ?
chce wziąć większą dawkę ponieważ uważam że wchłonie sie mniej niż powinno ponieważ nie jest rano i nie jestem całkiem na czczo i minelo juz z 8h od godziny jak powinnam była wziąc, wiec te głupie 25mg wiecej zaklei brak
a ja i tak od kiedy biore euthyrox to skacze po dawkach jak nienormalna bo ciagle inaczej mi kaza brac
pierwszy tydzien bralam 100mg
drugi tydzien bralam 50mg
pozniej endokrynolog kazala mi przemieszac 50 z 75 i jednego dnia brac 50, nastepnego 75, bralam na zmiane przez 4dni do kolejnej wizyty na ktorej mi oznajmila że mam jednak pozostac przy 75 i brac codziennie 75
dlatego pomyslalam ze glupie 25mg nie zaszkodzi a nadrobie nim braki
a ja nie zapominam brac tabletek ogolnie, dzis mi sie zdazylo wyjatkowo bo bylam rano zajeta i zdenerwowana i myslalam ze wzielam, a pozniej sie okazalo popoludniu ze jednak nie bo mam za duzo tabletek w opakowaniu
-
Angelcia my płaciliśmy u księdza jakieś 2 miesiące przed ślubem. Chyba 500 zł (2 lata temu) Organista i kościelny osobno.
Nigdy nie miałam długich paznokci, w ciąży w końcu mam długie.
Malowane bardzo szybko 1 minute dzisiaj
http://www.iv.pl/images/52483732826527489677_thumb.jpgsara_nar, Sewerynka lubią tę wiadomość
-
Angelcia my również przed ślubem dużo wcześniej płaciliśmy ok 500 zł (2 lata temu) bo w tym dniu dużo innych rzeczy dodatkowo jest na głowie..
Januszkowa śliczne paznokcie i mega długie. Takich to ja nigdy nie miałam i wątpie bym miała kiedyś takie ale faktycznie w ciąży znacznie poprawił się ich stan i są jak na mnie bardzo długie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2014, 18:04
Januszkowa lubi tę wiadomość
-
Nidy takich nie miałam:) Włosy też są ok, ale największy problem mam z cerą, pogorszyła się o wiele. Nie można nic zażywać, ratuję się wysuszającymi maściami, ale to prawie nic nie daje, bo wychodzą nowe krosty.
Myślałam, że od drugiego trymestru się poprawi, tak czytałam. Podobnie jak z dziewczynami, które wymiotują, w II t.powinny przestać, a jednak nie we wszystkich przypadkach tak jest.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie ulewa. -
Hej dziewczyny Ja własnie po wizycie U nas wszystko dobrze tylko powiedział, że mam więcej pić ... jakoś nie lubię dużo pić, ale będzie trzeba Dzidziuś słodko ruszał rączkami . Nosek i przezierność karkowa też w porządku Ale najważniejsze kosmówka się wchłoneła;)Ale się cieszę !
Wklejam zdjęcie bobaska trochę rozmazane, ale ważne że jest
http://www.iv.pl/images/69125480002621545939.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2014, 18:29
słoneczna 85, lula88, przedszkolanka:), Bietka, juska19, niki640, MistrzyniWKochamCieMisiu, Fedra, Sewerynka lubią tę wiadomość
-
wow to super! A CZEMU POWIEDZIAL ZE MASZ WIECEJ PIC?? po wygladzie stwierdzil ze jestes odwodniona??
ja nie moge pic wody , niezbyt mi podchodzi
dzis zrobiilam herbate owocowa i jakos ja tak sacze ale 2 litrow to na pewno nie pije dziennie.
ale jem jablka:) -
u nas też ulewa.. ale dobrze bo było bardzo duszno.
A stan mojej skóry również się pogorszył.. na plecach mam mnóstwo pryszczy i na czole kilka a zawsze miałam prawie idealną cerę.. ale dla maluszka wszystko się zniesie skończyły się mdłości to są pryszcze ciekawe co potem może jakaś zgaga albo bezsennośćWiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2014, 19:00
Fedra lubi tę wiadomość
-
Pytał się ile pije I że w badaniu moczu wyszły mi bakterie... Ja też wody nie mogę pić... Jeszcze na początku się zmuszałam ale teraz z tymi mdłościami to już w ogóle. Powiedział żeby kompot pić i ponad 2 litry dziennie.
Owoce mają też soki w sobie i witaminki -
a co do wody to chyba też tyle nie wypijam i czysta również mi nie podchodzi poźniej tylko gorzej się czuję.. Piję zazwyczaj wodę niegazowaną z soczkiem malinowym, herbatek też nie pijam czasem jakiś słodki napój ale staram się nie bo same konserwanty
-
a ilość płynu owodniowego masz ok ???
bo jego ilość też zależy od tego ile wody pijesz!
ja staram sie duzo pić, non stop soki i woda ale to nie z przymusu, po prostu mam straszne pragnienie no ale lepsze to niz zgaga
Truskawka dzieciątko cudowne
zdrówka -
mnie wyszly w pierwszym badaniu moczu ketony ujemne a w kolejnym 50 i tez mi kazali pić
słoneczna jestes weterynarzem? ale fajnie, to w sumie jestes lekarzem wiec sie znasz
a ja sobie kupilam karnet na solarium warty ponad 200zl na karte benefit kolezanki bo karnety nie są imienne za 170zł byłam dwa razy na 15minut i sie dowiedzialam ze jestem w ciazy i tak sie martwilam strasznie że tyle kasy w błoto, a własnie sie dowiedzialam dzisiaj ze karnety bezterminowe i moge isc w przyszlym roku na niego jestem przeszczesliwa 120minut mam jeszcze do wykorzystania
i ja tez mam opryszczke cale zycie mam ale raz na kilka lat i wlasnie sie uaktywnila, ale jest jeszcze mala i już ja zamazuje mascia
no i nie wzielam jeszcze euthyroxu zglupialam ile mam wziac, moze faktycznie 75
ostatnio udalo mi sie zaoszczedzic 600zl, jednak papierochy, piwo, solarium i doladowania do telefonu to jest pożeracz kasy !! a akurat jak zaszlam w ciaze to przeszlam z orange na karte do nju bo mam do wszystkich darmowe za 28zl miesiecznie rozmowy i smsy i przez to wychodzi mi taniej niz z doladowanWiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2014, 18:56
-
Vel ja bym już nie brała, a jak już to dawkę zaleconą przez lekarza. Ja euthyrox biorę od kilku ładnych dni i szczerze to też kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć, nie brałam wtedy później. Czy to źle nie wiem, ale skutków negatywnych nie zauważyłam.